Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Καλησπέρες στη παρέα ! :)
καλό το βιντεάκι του πολύ καλού Αμερικάνου που είναι ΠΟΛΥ ψαγμένος !!!
Να προσθέσω κάποια λεπτομέρεια που προφανώς εκείνος τη θεωρεί δεδομένη !
Αναφέρομαι στην ποιότητα των ακροδεκτών, ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούμε να δούμε την δομή τους (με πλαστική κάλυψη)

Θα βάλω μερικές φωτό με σχόλια μέσα οπότε . . . . φωτορομάντζο ! :D

Αυτά δεν φαίνονται αν δεν ξέρεις που και τι να κοιτάξεις, αλλά σαφώς δίνουν απάντηση στις διαφορές κόστους των διάφορων εξαρτημάτων!

Όσο για τις πρέσες, συμφωνώ απολύτως ότι άμα ξέρεις (μου άρεσε το τσάκισμα του ακροδέκτη για να μην τραβιέται το καλώδιο από μέσα ! ) θα κάνεις τη δουλειά σου και με κάτι που δεν είναι το απολύτως κατάλληλο εργαλείο, αλλά η διαφορά φυσικά παραμένει και μακάρι όλοι εμείς οι ερασιτέχνες να είχαμε την δυνατότητα να έχουμε πάντα το κατάλληλο εργαλείο !

Πολύ σωστά τα λες.

Δοκιμή πρέσας Knipex 97 21 215 για μονωμένους και μη, συνδετήρες (κος)

έγινε σύνδεση ενός μικρού προβολέα που έχω στην ταράτσα με ένα διακόπτη στεγανό.

Πρώτη εντύπωση, ένα πρεσάρισμα είναι αρκετό, προσπάθησα να τραβήξω το καλώδιο λίγο παραπάνω από τη σύνδεση και άρχισε να γλιστράει το πλαστικό από το σύρμα.

Μετά δοκίμασα την πένσα-πολυεργαλείο που έχω (που είναι και πανάκριβη 43 ευρώ περίπου ) Knipex 13 96 200
htqg4Tu.jpg

R4P4FAl.jpg

To μπλε καλώδιο είναι πρεσαρισμένο με το πολυεργαλείο Knipex 13 96 200, και το κόκκινο με την πρέσα Knipex 97 21 215

όπως βλέπετε το καφέ καλώδιο όσο κι αν το τράβηξα δεν βγήκε από το κος, ενώ το μπλε με λίγο τράβηγμα βγήκε έξω, επειδή η πένσα πρέσαρε μόνο το πλαστικό του συνδετήρα, για πρεσάρισμα πάνω στο εσωτερικό μεταλλικό σωληνάκι του συνδετήρα ούτε λόγος, θέλει αρκετή δύναμη αλλά και πάλι δεν θα γίνει όπως πρέπει.

με τη σωστή πρέσα..
BSOtAwQ.jpg

..και με τη λάθος..
SktWI2j.jpg

επειδή από τις δοκιμές έχασα μερικές ''τριχούλες '' χαλκού, και το καλώδιο έφτανε ίσα-ίσα, το ενίσχυσα λιγάκι με καλάϊ και όλα οκ !

Gvf3dsF.jpg

έτοιμη η σύνδεση..
5po14FQ.jpg

Συνήθως τέτοιες απλές συνδέσεις τις έκανα με καλάϊ και τις κάλυπτα με θερμομονωτικό υλικό (μπελάς )
συνδετήρες, ακροχιτώνια, πρέσες, πρώτη φορά χρησιμοποιώ, γι αυτό ας μην γελάσουν οι απανταχού ηλεκτρολόγοι, άλλωστε για σοβαρές ηλεκ. δουλειές ο επαγγελματίας
ηλεκτρολόγος επουδενί δεν πρέπει να αντικαθίσταται από τις γνώσεις του ερασιτέχνη, όσο ψαγμένος κι αν είναι.

Μια διευκρίνιση, η πενσα ηλεκτρολόγου της Knipex δεν ειναι η λειτουργια της να πρεσάρει σωληνάκια σκληρά, αλλα ειναι για διατομές ακρωχυτωνίων μεχρι 2,5 mm2. Οποτε σε καμία περιπτωση δεν θα μπορουσες να εχει σωστο αποτελεσμα με την συγκεκριμένη πενσα.

Η ποιοτητα στους ακροδεκτες ειναι το παν. Eχω δει να χανεται ενα βολτ ολοκληρο λογο ακροδεκτη που φεροταν σαν αντισταση, και να μην φορτιζει μπαταρια σε ιταλικο μηχανακι....

Μια διευκρίνιση, η πενσα ηλεκτρολόγου της Knipex δεν ειναι η λειτουργια της να πρεσάρει σωληνάκια σκληρά, αλλα ειναι για διατομές ακρωχυτωνίων μεχρι 2,5 mm2. Οποτε σε καμία περιπτωση δεν θα μπορουσες να εχει σωστο αποτελεσμα με την συγκεκριμένη πενσα.

Ακριβώς, το είδα και στην πράξη φίλε μου στις δοκιμές που έκανα, άλωστε δεν την πήρα γι αυτό το σκοπό

Συγκρινοντας την παλια σεγα PSTD 800 A1 IAN 100054 (2014-2015) τιμη 29,99 ευρω με την καινουργια PSTK 800 A1 IAN 270762 τιμη 34,99 ευρω.
Και οι 2 σεγες ειναι ΟΛΟιδιες απο τεχνικης αποψης, κινητηρα και χαρακτηριστικα, εχουν τα ιδια παρελκομενα (οδηγο παραλληλης κοπης / λεπιδες), και λεντακι φωτισμου με λειζερ οδηγο κοπης. Και οι δυο ειναι απο την Kompernass.
Το νεο μοντελο εχει λειζερ κλασεως 2 αρα προσοχη στα ματια σας, εχει επισης βαλιτσακι ενω το παλαιο ειχε μονο χαρτοκουτι.
Το ποια να προτιμησει κανεις ειναι θεμα γουστου και ανεσης στο χερι. Αντε η παλια να ειναι πιο ψηλη κατα 3 ποντους, λογο χειρολαβης.
Το καινουργιο μοντελο αυτης της παρουσιασης ειναι για εναν φιλο, και δεν βλεπω λογο να μην το ξαναπροτεινω σε αγορα σε οποιον αναζητα ΒΦΜ σεγα.

20160602_104037.jpg

20160602_104239.jpg

20160602_104358.jpg

Το πεταλο οδηγος, ειναι ολοιδιο και στα δυο μοντελα, αλουμινιο με πλαστικη μαυρη επενδυση (ισως δεν το δειχνει καλα η φωτογραφια). Το καινουργιο εργαλειο εχει μοχλο γρηγορης ασφαλισης απασφαλισης για γοργη αλλαγη γωνιας κοπης ανευ εργαλειων σε αντιθεση με το παλιο που θελει αλλενοκλειδο.

20160602_104522.jpg

Ωραια συγκριτικη παρουσιαση.

Εγω να πω οτι το καινουριο σχημα της σεγας το βρισκω πολυ αβολο -εγω την αντιστοιχη 10βολτη μπλε bosch- και δεν εχω τον ιδιο ελεγχο που εχω με τις παραδοσιακες σεγες.

Στην ουσια προκειται για δυο διαφορετικα μοντελα -λογω σχεδιασμου- και το μεγαλυτερο διλλημα δεν ειναι η τιμη αλλα εαν βολευει εργονομικα, εαν καθεται καλα στο χερι, η νεα σεγα.

Συμφωνω με τον Μιχαλη σε ολα.

Εχω και εγω την παλαιωτερη σεγα τους με την κοντη λαβη και μπορω να πω πως βολευει πολυ σε στενους κοντους χωρους εργασιας οπως μεσα σε ραφια.
Κατα τα λοιπα η κλασικη λαβη ειναι πολυ πιο εργονομικη.

εχω χρησιμοποιησει και καταστρεψει το παλιο μοντελο και σημερα αγορασα την καινουργια.
δεν την δοκιμασα ακομη αλλα εκ πρωτης οψης μου εχει κανει θετικη εντυπωση ο "μηχανισμος" αναρροφησης σκονης.

Πρίν κάποια χρόνια είχα αγοράσει ένα περιστροφικό απογυμνωτή καλωδίων για το σπίτι-εξωτερικές εργασίες,και σήμερα αγορασα άλλον ένα, για να τον έχω μόνιμα στην αποθήκη-εργαστήριο
Είναι ο περιστροφικος απογυμνωτής τής proskit 6PK-322

Ειδα βεβαια οτι αυτος ειναι ουσιαστικα για να απογυμνωνη ευκολα και γρηγορα καλωδια ομοαξονικά RG58-59-6 να κοβει με μερικές περιστροφικές κινήσεις και εξωτερικο περιβλημα και μπλενταζ και περιβλημα εσωτερικου μονοκλωνου καλωδιου.
Στην πραξη που εκανα δοκιμες ,ειδα οτι δεν με ενδιαφερει εμενα να τα κοφει ισα-ισα για αυτην την δουλεια ηθελα να απογυμνωνω γενικα το εξωτερικο πλαστικο περιβλημα καλωδίων οσο ηθελα π.χ 10-15 cm αυτο δεν γινοταν γιατι εκει που απογυμνωνε εκει που ηθελα πετσοκοβε και τα αλλα μικροτερα καλωδιακια,λογο που ειχε 3 μαχαιρια μεσα σε αποσταση καπου 0,5 cm το καθενα αποσταση.

Τι κανω λοιπον απο τα 3 μαχαιρια που ειχε μεσα ,αφαιρεσα τα 2 και το αφησα με ενα μαχαιρι ,ισα-ισα να κανω την δουλεια που με ενδιαφερει.Και προσωπικα για την δουλεια που το ηθελα ειμαι ικανοποιημενος 100% απογυμνωνει καλα χωρις καμμια φθορα εσωτερικων καλωδιων ακομα και χοντρο καλωδιο το αυτοστηρικτο του ΟΤΕ.

Για τα ψιλα καλωδια εχω εναν απογυμνωτη της piergiacomi CSF 30 που ειναι το κατι αλλο στο κοψιμο και απογυμνωση καλωδίων,αλλα εκει που κολλαγε ηταν στα εξωτερικα περιβληματα,τα εκοβε αλλα με παιδευε στριβε και κοβε παραλληλα και σιγα σιγα μην κοψω το εσωτερικο κατα λαθος ,τωρα με το proskit εγινε αυτη η δουλεια παιχνιδακι .

Με το ενσωματωμενο κλειδι αλλεν που εχει,γιά νά ρυθμίζει μέσο αλενόβιδες κατά τό δοκούν ό χρήστης τό βάθος κοπής ,βγαζω τον κεντρικο πυρο ευκολα πιεζοντας τον ,και τραβωντας τον απο την μιά μερια,ανοίγοντας στα δυό ο μηχανισμός βλέπουμε το ελατήριο και την πλαστική θήκη με τά τρία μαχαίρια,βγάζω τον πύρο των μαχαιριών όχι όλο αλλά μέχρι να βγούν τά δύο μαχαίρια,λύνω τις αλενόβιδες,και μόλις βγούν τά δύο μαχαίρια ξαναβάζω στην θέση του τον πύρο,μετά βάζω καλά το ελατήριο στην θέση του, κλείνω τά δυό μέρη του πλαστικου και βάζω τον κεντρικό πύρο να κουμπώσει.

Η πρακτικη ειναι πολυ απλη πιεζουμε το μπουτον σαν μανταλακι και ανοιγουν οι σιαγονες με το μαχαιρι ,και τοποθετουμε το καλωδιο μεχρι εκει που θελουμε να το κοψουμε ,κανουμε δυό –τρείς στροφές γυρω-γυρω τον απογυμνωτη, τον ξεμαντανταλωνουμε απο το καλωδιο και μετα απλα τραβαμε το εξωτερικο πλαστικο περιβλημα του καλωδιου

Με την σειρα απο πανω προς τα κατω τα καλωδια που το δοκιμασα

cat 6 utp
cat5 utp
cat 5 ftp
Ομοαξωνικο κεραιας τηλεορασης εξωτερικο περιβλημα
Ομοαξωνικο κεραιας τηλεορασης εσωτερικο πλαστικο περιβλημα
Καλωδιο audio 2 + μπλεντάζ
Αυτοστηρικτο ΟΤΕ εξωτερικο περιβλημα (λογο που ειναι σκληρο θελει 4-5 στροφες ,και στριψιμο λιγο το καλωδιο με το χερι και παραλληλα τραβηγμα).
Εσωτερικη μαυρη επενδυση αυτοστηρικτου καλωδιου ΟΤΕ
Καλωδιο ρευματος ΝΥΜ 3 χ 0,75 mm
Καλωδιο ρευματος ΝΥΜ 3 χ 1,5 mm

apogim10.jpg

apogim11.jpg

apogim12.jpg

apogim13.jpg

apogim14.jpg

apogim15.jpg

apogim16.jpg

Πολύ ωραία η παρουσίαση Δημήτρη, ΑΛΛΑ βρε συ, γιατί μας παιδεύεις να πηγαίνουμε πάνω-κάτω να δούμε για τι πράγμα μιλάς...
Χωρίς να παρεξηγηθώ μιας και είμαι νέος στη παρέα, θα ήταν πιο "σωστό" και εύκολο για μας να έβαζες τις εικόνες κάτω ή πάνω απο το κείμενο στο οποίο αναφέρονται!

Noμιζω οτι ο Δημητρης 'παιδευτηκε' απειρως περισσοτερo απο εμας για να ετοιμασει και να παρουσιασει την εξυπνη μετατροπη που εκανε...

Συμφωνώ...δε το είπα για να προσβάλω κανέναν, απλά για να γίνει "καλύτερη" η παρουσίαση και για τον ίδιο.
Φιλικά πάντα!!

Ευχαριστώ συνάδελφοι,νά σαι καλά Μιχάλη.
Καμμιά παρεξήγηση @ikomninos,απλά σκέφτηκα νά βάλω τόν γραπτό λόγο στήν αρχή γιά νά διαβαστούν σίγουρα,γιατί άν έβαζα φωτογραφίες στό ενδιάμεσο-γράμματα-φωτογραφίες κ.τ.λ,ίσως μερικοί συνάδελφοι νά μήν διάβαζαν όλο το project,όχι από βαρεμάρα,αλλά οι φωτογραφίες νά υπερίσχυαν τού γραπτού λόγου.

https://db.tt/e8zKRFL3
σημερα δοκιμασα πρωτη φορα να δουλευω μεγαλα σχετικα κομματια στο δισκοπριονο einhell . Το κομματι ηταν 1,22×1μ και χαριν στο κινουμενο τραπεζι του παγκοπριονου οι κοπες ηταν παιχνιδακι.

Βασίλη το παγκοπρίονο είναι το μόνο ουσιώδες εργαλείο που δεν έχω (οκ και ένα κολωνάτο δράπανο).Αν εσύ λες πως σε ικανοποιεί θα λάβω σοβαρά υπ'όψιν μου τη γνώμη σου,μαζί με τη γνώμη του μαστρο-Παναγιώτη που μου εξέφρασε παλαιότερα,για ενδεχόμενη μελλοντική αγορά.

Νικο ναι ειναι μεγαλη υποθεση.πριν λιγο καιρο ειχα βρεθει με τον κυριακο και συζητουσαμε για φυλλα οsb που ηθελα να παρω και πως θα τα μεταφερω.ο κυρ πολυ σωστα μου ειπε βγαλε διαστασεις και παρε ετοιμα κομματια , ελα ντε που δεν μου αρεσει να ακολουθω ενα σχεδιο κατα γραμμα .πηρα λοιπων κομματια ισα ισα να χωρανε στο ιχ και μετα τα κοβω μονος μου και απ το αρχικο σχεδιο που ειχα κανει στην πορεια εχουν προκυψει πολλες αλλαγες και με το παγκοπριονο προχωραω οπως μου βγει πιο καλα.βεβαια βγαζω αρκετα ρεταλια που αν ειχα παρει ετοιμα κομματια δεν θα υπηρχαν αλλα και τα ρεταλια καποια στιγμη θα χρειασθουν.