Καλυτερα σιγα σιγα με πολλα ρηχα περασματα και ενα ρουτερ bit, παρα με δυο bits νομιζω.
Οντως το κοπτικο ειναι γιγαντιο, λογικα το ρουτερ ζοριστηκε. Ομως η δουλεια φαινεται να εγινε μια χαρα και οικονομικα! :a0210:
Mike, η δουλειά έγινε πολύ οικονομικά δεδομένου ότι το μπιτ ήταν σχεδόν τσάμπα και έβγαλε από απλές σανίδες 24 κομμάτια κορνίζας όλα μαζί 24 μέτρα.
Να σου πω τις σκέψεις μου για τα μεγάλα/ψηλά κοπτικά. Εκτός από το παραπάνω, έχω πάρει και
αυτό. Και τα δύο κάνουν πολύ θόρυβο όταν γυρίζουν -σαν να μην είναι πολύ καλά ζυγισμένα. Λογικά, μικρές ατέλειες που στα μικρότερα φτηνά κοπτικά δεν τρέχει τίποτα, στα πιο ψηλά/ογκώδη έχουν μεγαλύτερη επίπτωση.
Διαβάζω εντωμεταξύ ότι, όταν η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει με διάφορα μπιτς πάντα διαλέγουμε αυτό με το μικρότερο ύψος και την μεγαλύτερη διάμετρο. Λογικό, αφού το μεγάλο ύψος λειτουργεί σαν μοχλός που ασκεί μεγαλύτερες δυνάμεις στον άξονα του ρούτερ ενώ η μεγάλη διάμετρος αυξάνει την ροπή και κάνει την δουλειά πιο ξεκούραστα.
Ειδικά για κορνίζες, μπορεί κάποιος να ενσωματώσει στο σχέδιο του προφίλ το επίπεδο κομμάτι της σανίδας -για παράδειγμα σε μια σανίδα με 6εκ πλάτος αν διαμορφώσεις με κάποιο σχέδιο τα πρώτα 2εκ και κάνεις ένα απλό roundover στο τελευταίο 1εκ, έχεις μια κορνίζα 6εκ χωρίς να χρειάζεσαι ψηλό κοπτικό.
να ρωτησω σχετικα με τις στροφες του ρουτερ, πανε αντιστροφως αναλογα με το μεγεθος του, με το ειδος του ξυλου, με την ποιοτητα των bit ή κατι αλλο?
Νίκο, ισχύουν και τα 3.
Το πρώτο που κοιτάς είναι η διάμετρος του κοπτικού. Το μάνουαλ του ρούτερ γράφει πια ρύθμιση στροφών πρέπει να βάλεις ανά
διάμετρο κοπτικού. Αν ξέρεις τις στροφές που δίνει σε κάθε ρύθμιση το συγκεκριμένο ρούτερ που έχεις, πηγαίνεις με τους πίνακες που έχει παντού στο ίντερνετ πχ
Up to 1 inch 24,000 rpm
1 to 2 inches 18,000 rpm
2 to 2-1/2 inches 16,000 rpm
2-1/2 to 3-1/2 inches 12,000 rpm
Όσον αφορά την ποιότητα, όταν περιστρέφεις ένα αντικείμενο που δεν είναι καλά ζυγισμένο (περισσότερο βάρος από την μια πλευρά) ο άξονας περιστροφής υποφέρει. Όσο μεγαλύτερες οι στροφές και όσο χειρότερο το ζύγισμα, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Οπότε, όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά ένα φτηνό μπιτ το ξεκινάς από πιο χαμηλές στροφές και αν ανεβάζοντας ακούγεται περίεργα, σταματάς χαμηλά. Αν ακούγεται πολύ περίεργα απλά το πετάς.
Για να καταλάβεις το effect, αν έχεις βαρεθεί το παλιό σου πλυντήριο μπορείς να κάνεις το παρακάτω πείραμα:
https://www.youtube.com/watch?v=BS90PApRE84
Σχετικά με το ξύλο/υλικό που κόβεις διαβάζω ότι έχει σχέση με τις στροφές που θα δώσεις, αλλά δεν έχω προσωπική πείρα - τα μόνα υλικά που έχω δουλέψει μέχρι σήμερα είναι μαλακή ξυλεία και πλέξιγκλας.
Και εδώ το πρώτο dry fit, πριν το τρίψιμο/βερνίκωμα.