Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Δεν ξέρω μήπως θα έχεις καλύτερη τύχη με τον οδηγό πλανίσματος που έφτιαξες για το ρούτερ (να μας πεις να ξέρουμε). Αλλιώς, έχω δει (youtube) ότι τα βάζουνε σε τριβεία τύπου ξεχονδριστήρα - έχουνε φτιάξει τέτοια συνάδελφοι εδω μέσα.
Μια εντελώς φιλική συμβουλή: προμηθεύσου σουηδικό έλατο (το φτηνότερο ξύλο) και κάνε μια μινιατούρα cutting board ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή επιχειρείς για πρώτη φορά, και αφού τη φτάσεις εκεί που θες, μετά προχωράς με την κανονική κατασκευή. Στην περίπτωσή σου μινιατούρα μπορεί να είναι απλά δύο ενωμένα κομμάτια ξύλο με τις ίνες προς τα πάνω. Έτσι θα μειώσεις την πιθανότητα να σου πάει κάτι στραβά στο προτελευταίο βήμα, που κατά τα άλλα πάντα υπάρχει σαν ενδεχόμενο.

• Like
Reactions: nikfor
Προ ημερων ειχα αγορασει σπαστες λαμες καρβιδιου 18μ για τα κοπιδια/φαλτσετες που εχω...

https://www.skroutz.gr/s/25708492/Stanley-Σπαστές-Λάμες-Καρβιδίου-18mm-STHT2-11818-10τμχ.html

Να πω καταρχην οτι εκ οψεως φαινονται αρκετα ανθεκτικες και παρατηρησα οτι δεν ειναι κινεζικες αλλα made in England που ενδεχομενως ανεβαζει την ποιοτητα κατασκευης.....
Εχουν αρκετη ευλιγισια και κοβουν αρκετα....

20211127_103409.jpg

Εδω και 3 μερες λοιπον επειδη χρειστηκε να φτιαξω μια κατασκευη απο τσιμεντοσανιδα σε μια εξ ολοκληρου επισκευη προσοψης σπιτιου ειπα να την δοκιμασω/χρησιμοποιησω σε ενα απλο κοπιδι για να δω πως παει σε βαρια εκτενη χρηση.....
Να πως οτι η τσιμεντοσανιδα που χρησιμοποιηθηκε ειναι η μαγνησιακη η οποια ειναι οτι πιο σκληρο υπαρχει στο ειδος...φυσικα η δυσκολια στο να κοπει με μια απλη φαλτσετα δειχνει δυσκολη καθως για τετοιες δουλειες χρησιμοποιω κοπιδι με λαμες ακριβειας των 2 χιλ...
....κι ομως στην πραξη η λαμα καρβιδιου εχει διαφορα....
Μπορεις να την πιεσεις παραπανω,δηλ να ασκησεις περαιτερω πιεση, στο να χαραξεις,να κοψεις η να "φαλτσαρεις' τρωγοντας υλικο..

Στην παρακατω φωτο φαινεται το κοπιδι που εχει χαραξει με 2-3 φορες την τσιμεμντοσανιδα και ειναι ετοιμη να κοπη,,Εγινε με αρκετη ανεση καθως η λεπιδα εμπαινε/βυθιζονταν πολυ καλυτερα απο μια συμβατικη απλη λεπιδα....

20211220_112723.jpg

Εδω βλεπουμε φαγωμα πλαγιοκοπης το οποιο απαιτει ακομη περισσοτερη πιεση...οπου πραγματικα εδω ειναι η τεραστια διαφορα καθως με απλη δεν τολμας καν να ξεκινησεις....

20211221_131302.jpg

Με μια λαμα οσο και εαν ακουγεται υπερβολικο εγινε ολη η δουλεια....και μιλαμε για πολλα κοψιματα....

20211221_144904.jpg

Σε σχεση λοιπον με τις κοινες λαμες η διαφορα ειναι τεραστια...οχι μονο στην αντοχη αλλα και στην ποιοτητα κοψιματος...
Η φαλτσετα και το κοπιδι ειναι απο τα εργαλεια που χρησιμοποιω πολυ συχνα στην δουλεια και η αντοχη μια λαμας σε πολλπλες συνθηκες ειναι κατι το οποιο το χρειαζομαι και δεν ειναι ευκολο ολη την ωρα να αλλαξεις....
Οποτε μαλλον θα παω και για αγορα λαμων ακριβειας..
Το αναφερω γιατι μια πολυ καλυτερη λαμα ειναι χρησιμη πολλαπλα και η συγκεκριμενη αξιζει τα χρηματα της...

Ας γράψω τις πρώτες εντυπώσεις από τον Ξεχονδριστήρα της Total TJPR15001 1500W

Πρώτη γρήγορη συμβουλή: Μην αγοράσετε τίποτα πιο ακριβό με παρόμοια σχεδίαση γιατί πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μηχάνημα με άλλα χρώματα και άλλη φίρμα. Πάρτε το πιο φτηνό στα ίδια Watt.
Καλύτερα να δώσετε αρκετά περισσότερα χρήματα , τα διπλά + , και να πάρετε κάτι πολύ καλύτερο. Αλλιώς αν δώσετε 300 αντί 250 θα πετάξετε απλώς το πενηντάρικο νομίζω.

Λοιπόν, το παρήγγειλα και σε 2 μέρες το παρέλαβα από μεγάλο μαγαζί στη Νίκαια.
Ευτυχώς, ο άνθρωπος μου το πήγε με καρότσι ως εκεί που είχα παρκάρει γιατί είναι πολύ βαρύ και μεγάλο το κιβώτιο.
(εκεί έμαθα επίσης πως αυτά τα εργαλεία όταν τα αγοράζεις με τιμολόγιο έχουν μόνο ένα χρόνο εγγύηση, αλλιώς έχουν 2)

Το μοντάρισμα αν βασιστείς στο βιβλιαράκι που έχει μαζι, είναι εφιάλτης ή αδύνατον! o_O
Ευτυχώς, το μηχάνημα κυκλοφορεί σε άπειρες φίρμες και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν κάνει καλή δουλειά στο user manual, οπότε αν θέλετε να δείτε ή να συναρμολογήσετε αυτό το μηχάνημα δείτε αυτό το καλογραμμένο User manual του Titan TTB579PLN που είναι το ίδιο.

Επίσης, για reviews στο Youtube, δείτε τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης

Του έφτιαξα μια βάση με ρόδες και το έβαλα πάνω.
(συμβουλή: κάντε τη βάση τόσο μακριά, όσο τουλάχιστον είναι το πάνω αλουμινένιο τραπέζι για να είστε ΟΚ με το κέντρο βάρους όταν πιέζετε από πάνω ένα ξύλο).

Αφού το μοντάρισα και το χάζεψα αρκετά, πρώτη δουλειά να λιπανθεί γιατί όλα μου φάνηκαν ξερά.

View attachment 189840

Λίπανα από την κάτω πλευρά την αλυσίδα που κινεί τους τέσσερις άξονες που ανεβοκατεβάζουν το τραπέζι του ξεχονδριστηρα. Προσοχή! Δεν θέλει συνήθη λιπαντικά, αλλά ξερή λίπανση για να μην κολλάνε πάνω τα πριονίδια. Χρησιμοποίησα το εξαιρετικό σπρέι ξηράς λίπανσης της WD-40

Στερέωσα επίσης τις βάσεις του μηχανήματος με τσέρκι το πάνω στη βάση για έξτρα σιγουριά.

View attachment 189838

Το έβαλα στην πρίζα, πάτησα το ΟΝ και ... ΤΙΠΟΤΑ! :(
Άρχισα τα καντήλια με την ατυχία που με δέρνει στα εργαλεία. :mad:

Το έψαχνα από εδώ και από εκεί, τις ασφάλειες (στο μοτέρ και τη θερμική) ... τίποτα.
Είχε βραδιάσει πια, οπότε πήρα απελπισμένος τηλέφωνο στο κατάστημα για να ρωτήσω για τη διαδικασία της επιστροφής. Με σύνδεσαν με ένα ευγενέστατο τεχνικό ο οποίος έψαχνε μαζί μου να σκεφτεί γιατί δεν ξεκινάει το μηχάνημα μου είπε να πάρω τηλέφωνο το πρωί στο service μήπως και μας διαφεύγει τίποτα.

Και πράγματι, ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΔΙΕΦΥΓΕ! Σε ένα σχόλιο στο Youtube, γκρίνιαζε κάποιος πως για να πάρει μπρος το μηχάνημα, πρέπει να είναι τοποθετημένο οπωσδήποτε το "χωνί" που μαζεύει τα ροκανίδια. Αυτό, έχει πάνω του έναν πλαστικό πείρο, που πατάει ένα switch που επιτρέπει στο μηχάνημα να ενεργοποιηθεί. Απίστευτο αλλά είναι νομίζω θέμα νομοθεσίας. Τέλος πάντων, το μηχάνημα δούλεψε :D

Δούλεψε και με ... κούφανε! :ROFLMAO:

Δε νομίζω να έχω ακούσει πιο θορυβώδες μηχάνημα. Ειδικά όταν πλανίζει, χτυπάει αρκετά db πάνω από τα 100 νομίζω.

Μια πρώτη βελτίωση έχει να κάνει με το χωνί για τα ροκανίδια. Είναι αρθρωτό και προορίζεται για σωλήνες 10 εκατοστών! Επαγγελματικού εργαστηρίου δηλαδή. Οπότε έκανα μια πατέντα, για να προσαρμόζω την Karcher και γλίτωσα και από το τεράστιο χωνί.

View attachment 189839

Πρώτες δοκιμές:

Τι ωραία που τα δείχνουν τα video που όλα πάνε ρολόι!
Αλλά στην πράξη ... θέλει πολυυυ δουλειά για να φτάνεις σε αυτά τα αποτελέσματα που δείχνουν τα video. :(

Σε ό,τι αφορά την πλάνη:
Θέλει να πιέζεις ομοιόμορφα καθώς κινείσαι, αλλιώς κάνει γραμμές - σκαλοπατάκια.
Πλάνισα εύκολα για δοκιμή το δεσποτακι και με 2-3 περάσματα άρχισε να γίνεται τέλειο! .

View attachment 189837

Όμως, προσπαθώντας να πλανίσω το μονταρισμένο cutting board, η πλάνη "άρπαξε" την αρχή του board, κάνοντας έναν τρομακτικό θόρυβο και δημιουργώντας ένα χαμήλωμα ανεπιθύμητο :-/

View attachment 189836

Δεν ξέρω τι λάθος έκανα, δεν το έχω βρει ακόμα.
Θέλει εξάσκηση πάντως (και ... ακουστικά οπωσδήποτε! Έχω κουφαθεί λίγο )

Σε ό,τι αφορά τον ξεχονδριστηρα:
Νόμιζα πως έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την πλάνη, αλλά έκανα λάθος.
Δηλαδή, αυτό που κάνει είναι αυτό που λέει το όνομά του. Κατεβάζει όσο θέλεις το ύψος του ξύλου. Όμως, δεν κάνει αυτό που κάνει η πλάνη, να κάνει το ξύλο λείο σαν γυαλί. Δεν καταλαβαίνω γιατί όμως. Αφού ο ίδιος κύλινδρος με τα μαχαίρια δουλεύει. Μάλλον είναι θέμα ανοχών. Πάντως, τρώει για πλάκα το ύψος, οπότε να το πάτε σταδιακά για να μη βρεθείτε με κάτι κακόμοιρα αδύνατα ξυλάκια 😛

Όταν πήγα να "φάω" αρκετό ύψος μαζί στο δύστροπο cutting board, ο ξεχονδριστήρας κώλωσε και μάγκωσε καίγοντας μάλιστα λίγο το ξύλο. Γενικά θέλει λίγο λίγο με υπομονή.

Σε ό,τι αφορά την εργονομία, υπάρχει μια τεράστια βλακεία: Αυτό το κατασκεύασμα που μαζεύει τα ροκανίδια πρέπει κάθε φορα να ξεμοντάρεται και να μπαίνει κάθε φορά από την κάτω ή την πάνω πλευρά, ανάλογα με το αν θα πλανίσεις, ή θα ξεχονδρισεις αντίστοιχα και αυτό είναι χρονοβόρο και εκνευριστικό. Για αυτό και διάφοροι προτείνουν ένα μικρό hack ώστε να καταργηθεί αυτό το χαζό switch και να δουλεύει το μηχάνημα και χωρίς τοποθετημένο το πλαστικό που μαζεύει το πριονίδι.

Τελικά: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές. (y)
Όλα τα reviews λένε πως το χρησιμοποιούν χρόνια και ούτε μαχαίρια δεν έχουν αλλάξει.

Ωραίο και σχετικά φτηνό μηχάνημα είναι πιστεύω.
Απλώς αυτό που νόμιζα, πως θα βάζω το ξύλο και θα βγαίνει τζάμι, δεν ισχύει.
Θέλει εξάσκηση, τεχνική και πολλά περάσματα.

Θα τα καταφέρω στο τέλος πιστεύω :)
φιλε nickfor καλοριζικο το εργαλειο σου..
Μονο δυο παρατηρησεις ως παθων..
Πρωτον οπως εγραψε και ο διαχειριστης,αυτη η διαμετρος της σωληνας της σκουπας δεν κανει για ξεχονδριστηρα καθως τα κοματια που βγαζει ειναι μεγαλα και θα την μπουκωσουν ιδιως αν βαλεις σχετικα μεγαλο βαθος κοπης.Επισης ειναι και ασυμφορη η χρηση αυτης της σκουπας καθως με τρεις τεσσερεις σανιδες η σακουλα θα εχει γεμισει.Μια καλη λυση οπως προταθηκε ειναι να βαλεις μια σακουλα στην εξοδο η ιδανικα μια σκουπα σαν αυτη https://www.lefeld.de/scheppach-absauganlage-ha1000-50l-183-m3-h-inkl-adapter-set.html

Δευερον το κοματι ξυλου που πηγες να ξεχονδρισεις μαλλον ειναι αδυνατο να το πετυχεις καθως ειναι end grain cutting board.Ειναι πολυ δυσκολο αν και υπαρχουν βιντεακια στο youtube που καποιος το δοκιμαζει με σχετικη επιτυχια με πολυ ελαφρια περασματα,αλλα οπως και να το κανεις δεν ειναι αυτη η χρηση για την οποια ενδυκνειται το μηχανημα.
Αυτα και παλι καλοδουλευτο το μηχανημα

Έκανα ανταλλαγή με έναν φίλο, έναν δίσκο 190mm Multimaterial της Bosch με 54 δόντια που μου είχε περισσέψει από το δισκοπρίονο χειρός, με τον παραπλήσιας τιμής Freud LP40 210mm με 40 δόντια που τον είχε αγοράσει o φίλος αλλά δεν τον είχε χρησιμοποιήσει ποτέ.

Σήμερα που έκοψα στο παγκοπρίονο 12 πηχάκια 2,5x2,5x50cm περίπου, έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Κάψιμο ούτε για δείγμα σε Δεσποτάκι, Οξιά και Παντούκ. Εντάξει, μετράει και το DeWALT προφανώς .. :p .. αλλά σοβαρά ο δίσκος είναι άψογος.
Έχει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας κοπής

Γενικά αυτήν την κόκκινη σειρά της Freud και στο Makita δισκοπρίονο χειρός που την έχω και αλλού που τη δοκίμασα ήταν εξαιρετική.

Έχετε το στα υπόψη αν θέλετε ένα καλό και σχετικά οικονομικό δίσκο.

16378.jpeg

....... Δοκιμασε να βαλεις ενα τσουβαλι (με πλεξη) για τα ροκανιδια

Δηλαδή μόνο το τσουβάλι, χωρίς να παίξει η ηλεκτρική σκούπα ε; :unsure:
Αγόρασα τσουβάλι ( από το https://zebiliasart.gr/Sakia/ στον Πειραιά), και θα το δοκιμάσω.

Σήμερα - όπως μου είχατε επισημάνει άλλωστε - μπούκωσε ο σωλήνας της σκούπας, ακριβώς στο σημείο πριν μπει στο κυκλωνικό. Είδα και έπαθα να το ξεβουλώσω. 😫 Είχε γίνει μια μάζα σα χελιδονοφωλιά που ήταν τόσο συμπαγής που είναι να απορείς πως γίνεται κάτι τέτοιο μόνο από χοντρό πριονίδι.

Ναι δυστυχώς η ευτυχώς αυτά τα μηχανήματα είναι μαεστροι στην παραγωγη πριονιδιου!

Εγώ είχα βάλει μια γωνία φ100 και τα έριχνε με φυσική ροή μέσα σε μια κουτα.

Πλέον όμως έχω βγάλει την συστολή ολόκληρη και έχω βάλει μια κουτα στην έξοδο του ξεχονδριστηρα και μαζευει τα περισσοτερα μέσα.

Ένα πολυ χρησιμο βοήθημα να ξέρεις είναι ο πεπιεσμενος αέρας. Ένα κομπρεσερακι θα βοηθήσει στην απομάκρυνση πριονιδιων από την επιφάνεια πριν ξανά περάσεις το κομμάτι κάτι που είναι απαραίτητο.

Ισχύει στο ακέραιο αυτό που λέει ο Κυριάκος. Όταν χρησιμοποιώ τη γριούλα μου (ένα κτήνος ELU, την είχα ποστάρει εδώ παλιότερα) για ξεχόντρισμα, γεμίζει πραγματικά παντού πριονίδια και ξύσματα. Πριν πάρω το κομπρεσέρ μου έπαιρνε περισσότερο χρόνο να την καθαρίσω για το επόμενο κομμάτι παρά το ίδιο το ξεχόντρισμα.

• Like
Reactions: nikfor and enduras1
Μετά από μερικές μέρες που το χρησιμοποίησα αρκετά, μπορώ να γράψω τις εντυπώσεις μου από το Dewalt DWE7485

Ένα γρήγορο συμπέρασμα είναι πως "Αξίζει τα χρήματα που ζητάει και τα δικαιολογεί απόλυτα"

Είναι μεγάλη υπόθεση να θέλεις να κόψεις μια λωρίδα ξύλου 10 εκατοστών για παράδειγμα, να βάζεις το δείκτη του DeWALT στο 10 και απλώς να κόβεις, και να παίρνεις μια λωρίδα που είναι όντως 10 εκατοστά και το πιο σημαντικό, με σωστές παραλληλίες και καθετότητα. Αυτό σου κάνει τη ζωή πραγματικά εύκολη. (y)

Η κατασκευή και η σχεδίασή του είναι εξαιρετική.
Βασίζεται σε ένα σωληνωτό πλαίσιο που θυμίζει σκελετό μηχανής δρόμου, προσφέροντας ακαμψία ενώ ταυτόχρονα αφήνει πολύ ελεύθερο χώρο ώστε να φιλοξενηθούν τα μέρη αλλά και τα αξεσουάρ του παγκοπρίονου. Αυτή η διάταξη βοηθάει και στον εύκολο καθαρισμό του μηχανήματος αφού είναι όλα εύκολα προσβάσιμα.

Αυτό το μοντέλο φοράει δίσκο 210mm και μας δίνει τη δυνατότητα μέγιστης πραγματικής κοπής 6,5 και κάτι εκατοστά στο ύψος.
Για μένα είναι υπεραρκετό.

1.jpg

Αυτά που αξίζει να επισημανθούν είναι μερικές ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες.

Ο φράχτης: Από όσα τεστ έχω διαβάσει, αυτός ο φράχτης δεν παίζεται. Είναι πραγματικά ένας λόγος να αγοράσεις αυτό το εργαλείο. Τέλεια κατασκευή με έξυπνη ρύθμιση πλάτους κοπής μέσω περιστροφικού κουμπιού. Είναι τέτοια η ακρίβεια της κίνησης που μπορείς άνετα να κινηθείς κατά μισό χιλιοστό και με δεδομένη την καθαρή ένδειξη του ενσωματωμένου χάρακα, κάτι τέτοιο είναι παιχνίδι.
(εδώ δεν μπορώ να μην κάνω τη σύγκριση με το Parkside στο οποίο μετά από ρυθμίσεις 5 λεπτών με χάρακες, τρίγωνα και laser κατάφερνα να πάρω μια ... στραβή κοπή! Καμία σχέση!)

2.jpg

Ο φράχτης έχει 3 θέσεις. Μια για σχετικά στενές κοπές, μια για πιο μεγάλες, και μια που αποθηκεύεται κρεμασμένος ανάποδα (σα νυχτερίδα), για οικονομία χώρου.
Στην μακρινή του θέση για μεγάλες κοπές, ξεδιπλώνεται ώστε να παρέχει στήριξη στο προς κοπή ξύλο.

Το άλλο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο σχεδιασμός αλλαγής του riving knife!
Αλλάζει χωρίς καν να χρειαστεί να αφαιρέσεις την πλάκα αλλαγής του δίσκου (table insert)!

3.jpg

Αρκεί να ξεβιδώσεις από το πλάι μερικές στροφές αυτήν την πεταλούδα και να την πιέσεις ώστε να απελευθερωθεί το riving knife για να το αφαιρέσεις, ή να βάλεις τον μηχανισμό προστασίας Disk Guard που έχει το δικό του riving knife. Πολύ έξυπνο και βολικό.

Αλλά και το ίδιο το Table insert είναι έξυπνα φτιαγμένο. Με μισή βόλτα στην μπροστινή βίδα (PH2) ξεκουμπώνει και το αντίστροφο. Οι άλλες τέσσερις βίδες ρυθμίζουν πανεύκολα το ύψος του insert έτσι ώστε να είναι συνεπίπεδο με τον πάγκο και να μην κάνει σκαλοπατάκι στο σημείο που ενώνεται με τον πάγκο. Τέλειο!

Μέσα στο χώρο του δίσκου υπάρχει μια επένδυση από σκληρό πλαστικό ύφασμα, έτσι ώστε να μην αφήνει το πριονίδι να διαρρέει προς κάθε κατεύθυνση αλλά να οδηγείται στην έξοδο.

5.jpg

Πολύ αποτελεσματικό, αλλά όχι 100%. Η έξοδος προς τη σκούπα είναι από κράμα από κάποιο ελαφρύ μέταλλο και είναι πολύ στιβαρή. Και εδώ μια σύγκριση με το Parkside που όταν κουνούσες τον σωλήνα της σκούπας κουνιόταν και ο δίσκος! Εδώ, δεν κουνιέται καθόλου. Έχοντας μονταρισμένη την Karcher με το κυκλωνικό στην έξοδο του DeWALT, το πριονίδι που διαρρέει στον χώρο είναι ελάχιστο, αλλά όχι μηδενικό. Κάτω από το πριόνι πέφτει ένα μικρό ποσοστό από πριονίδι και ακόμα λιγότερο στον γύρω χώρο.

6.jpg

Αν τοποθετήσεις το Disk guard υπάρχει και δεύτερη έξοδος για σκούπα. Αν και έχω ήδη φτιάξει τη διακλάδωση στη σκούπα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα πόσο αποτελεσματικό είναι γιατί στις δουλειές που έχω κάνει ως τώρα δεν θα με βόλευε το disk guard

To miter gauge που έρχεται μαζί με το DeWALT είναι όλο μεταλλικό και πολύ καλής ποιότητας. Υπάρχουν κάποιες γκρίνιες στο ίντερνετ γιατί παίζει λίγο μέσα στον οδηγό (slot) που το σέρνεις, και όντως έτσι είναι, αλλά είναι υπερβολικές αφού με μια ταινία διορθώνεται αμέσως. Θα μπορούσε πάντως να το φροντίσει πιο σωστά η εταιρεία το miter gauge

Ενδιαφέρουσα - εργονομικά - σχεδιαστική λεπτομέρεια είναι πως τα πάντα στερεώνονται πάνω στο δισκοπρίονο και δεν χρειάζεται να θυμάσαι που έχεις βάλει το miter gauge, το push stick ή τα κλειδιά αποσυναρμολόγησης του δίσκου.

7.jpg

Ο θόρυβος: Να πω την αλήθεια, το περίμενα πιο ήσυχο, δεδομένου και του μικρού δίσκου. Δεν είναι όμως.
Δεν ξέρω τι κάνουν τα άλλα, αλλά αυτό κάνει αρκετό θόρυβο, όσο και το Parkside που είχα.

Soft start και κυρίως το αποτελεσματικό φρένο όταν πατάς το OFF μου έκαναν μεγάλη εντύπωση αλλά υποθέτω πως θεωρούνται δεδομένα σε αυτήν την κατηγορία τιμής.
Ωραίος και ο διακόπτης ON-OFF που εκτός από το κλασικό κουμπί για το γρηγορο OFF διαθέτει και προστατευτικό πλαστικό καπάκι κλειδώματος για να μην πατηθεί κατά λάθος το ON

8.jpg

Κάτι που ε εξέπληξε ευχάριστα είναι η ποιότητα του δίσκου που έρχεται μαζί με το εργαλείο.
Αν και μόνο με 24 δόντια, κόβει τέλεια και ομαλά. Αν δεν είχα ανταλλάξει με έναν φίλο ένα δίσκο παίρνοντας τον Freud (που είναι ακόμα καλύτερος βέβαια), θα έμενα για μεγάλο διάστημα άνετα με τον DeWALT δίσκο.

9.jpg

Τι θα ήθελα διαφορετικό;
  • Ίσως, λίγο πιο μεγάλο τραπέζι (σε βάθος κυρίως)
  • H επιφάνεια του τραπεζιού να αντέχει περισσότερο στο χάραγμα.
  • Να είναι λίγο πιο ήσυχο
  • Να είναι πιο φτηνό για να μπορώ να το συνιστώ ως αγορά ακόμα πιο φανατικά από όσο το συνιστώ τώρα.

Τι να πω; Ίσως φταίει η σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο εργαλείο, αλλά δηλώνω ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ τόσο όσο δεν μου έχει συμβεί με κανένα εργαλείο από όσα έχω αγοράσει ως τώρα. :giggle: :) 😀

Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, μετά χαράς :)

Πάντα τέτοια φίλε μου!!!
Ο freud είναι 214???
Εχω και εγώ στο στόχαστρο έναν καθώς το 7492 έχει 24αρη construction.
Για να δουμε...

Όσο για τον θόρυβο, δεν το γλυτώνεις από τέτοιο εργαλείο. Αν δεν έκανε θόρυβο αυτό ποιο θα κάνει το dremel?
Όσο για το τραπέζι ειδικά αυτό το μοντέλο είναι η απόλυτη φορητή συσκευή όποτε πρεπει να είναι μικρο-φορητο.

Mπραβο Νικο, θαυμασια παρουσιαση ενος πολυ καλου και ομορφου σχεδιαστικα εργαλειου!

Αθορυβο παγκοπριονο ειναι μονο το Proxxon FET, αλλα εκει το μαξ. υψος κοπης ειναι 2.2 εκατοστα!

Ενδιαφέρουσα - εργονομικά - σχεδιαστική λεπτομέρεια είναι πως τα πάντα στερεώνονται πάνω στο δισκοπρίονο και δεν χρειάζεται να θυμάσαι που έχεις βάλει το miter gauge, το push stick ή τα κλειδιά αποσυναρμολόγησης του δίσκου.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παρουσίαση! Και ακόμα πιο εξαιρετικό το ίδιο το εργαλείο! Αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι η απιστευτη φορητοτητα που έχει (το αποθηκευεις και πλαγιαστο...) με αποτέλεσμα να μην σου δεσμεύει πάντα σταθερό χώρο. Αν δεν σου κάνει κόπο να μας πείς τις ελάχιστες διαστάσεις του με κρυμμένα ολα τα παρελκόμενα.

Έκανα κάμποσες κοπές στο στο 7485 χτές το βράδυ.
Δεν είχα αγγίξει ξανά παγκοπρίονο/δισκοπρίονο και στην 20η μου κοπή κατάφερα να κόψω σε ένα 1,20μχ1,10μ 18άρι Κ/Π σημύδα 3 εκατοστά λωρίδα και είχα απόκλιση 0,3 του χιλιοστού στο 1 μέτρο! Μετρημένο με το ηλεκτρονικό χιλιοστόμετρο του λίντλ :p

Για εμένα είναι άριστο αποτέλεσμα.
Έφαγα στην αρχή 1 ώρα να το καλιμπράρω, βάζω το φράχτη να δείχνει 3εκατοστά και κόβω.
Και με το τεράστιο κομμάτι ήταν πολύ δύσκολο να το κρατάω ευθυγραμμισμένο μιας και δεν είχα να ακουμπήσω ούτε απο μπροστά ούτε απο πίσω.
Έχω αγοράσει ήδη τα ξύλα χοντροκομμένα για τον παρακάτω πάγκο και σιγά σιγά θα τον χτίσω.

Απαραίτητα τα ακουστικά και πολύ καλή σκούπα ειδάλλως χρειάζεται μάσκα και γυαλιά (που σφραγίζουν).

Να προσθέσω ότι ο εργοστασιακός δίσκος μου φαίνεται πολύ καλός (χωρίς να έχω άλλη εμπειρία). Και δεν ξεφτίζει το Κ/Π και κόβει πολύ γρήγορα σαν βούτυρο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

...... Αν δεν σου κάνει κόπο να μας πείς τις ελάχιστες διαστάσεις του με κρυμμένα ολα τα παρελκόμενα.

Κανένας κόπος, ορίστε

DeW_01.jpg

Εντωμεταξύ, αν προσέξεις, έχουν φροντίσει - φυσικά - να μην ακουμπάει σε καμία περίπτωση κάτω ο φράχτης και τραυματιστεί.

DeW_02.jpg

Έβαλα ένα χάρακα καθέτως για να το καταλάβεις, δεν ξέρω αν φαίνεται, εκεί που είναι το κόκκινο βέλος μένει κενό. Το εργαλείο, όταν το αποθηκεύεις πλάγια πατάει πάνω στα πόδια του και στα μικρά ποδαράκια που έχει στην άκρη του το τραπέζι.
Σωστοί! (y)

Έκανα κάμποσες κοπές στο στο 7485 χτές το βράδυ.....

Μεγειές teodor ! :D.Τέλειο φαίνεται στο σχέδιο του πάγκου που έβαλες!
[ακόμα και με καλή σκούπα νομίζω πως είναι καλό να φοράς μάσκα και γυαλιά (και ακουστικά) έτσι και αλλιώς].

Έκανα κάμποσες κοπές στο στο 7485 χτές το βράδυ.
Δεν είχα αγγίξει ξανά παγκοπρίονο/δισκοπρίονο και στην 20η μου κοπή κατάφερα να κόψω σε ένα 1,20μχ1,10μ 18άρι Κ/Π σημύδα 3 εκατοστά λωρίδα και είχα απόκλιση 0,3 του χιλιοστού στο 1 μέτρο! Μετρημένο με το ηλεκτρονικό χιλιοστόμετρο του λίντλ :p

Για εμένα είναι άριστο αποτέλεσμα.
Έφαγα στην αρχή 1 ώρα να το καλιμπράρω, βάζω το φράχτη να δείχνει 3εκατοστά και κόβω.
Και με το τεράστιο κομμάτι ήταν πολύ δύσκολο να το κρατάω ευθυγραμμισμένο μιας και δεν είχα να ακουμπήσω ούτε απο μπροστά ούτε απο πίσω.
Έχω αγοράσει ήδη τα ξύλα χοντροκομμένα για τον παρακάτω πάγκο και σιγά σιγά θα τον χτίσω.

Απαραίτητα τα ακουστικά και πολύ καλή σκούπα ειδάλλως χρειάζεται μάσκα και γυαλιά (που σφραγίζουν).

Να προσθέσω ότι ο εργοστασιακός δίσκος μου φαίνεται πολύ καλός (χωρίς να έχω άλλη εμπειρία). Και δεν ξεφτίζει το Κ/Π και κόβει πολύ γρήγορα σαν βούτυρο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Τι να λεμε τωρα, ο τυπος εχει κανει τρελλη δουλεια.

• Like
Reactions: n_olympios
Έβαλα ένα χάρακα καθέτως για να το καταλάβεις, δεν ξέρω αν φαίνεται, εκεί που είναι το κόκκινο βέλος μένει κενό. Το εργαλείο, όταν το αποθηκεύεις πλάγια πατάει πάνω στα πόδια του και στα μικρά ποδαράκια που έχει στην άκρη του το τραπέζι.
Σωστοί! (y)
Ευχαριστώ:)... η λεπτομέρια κάνει τη διαφορά! Θα βγούν μεζούρες σήμερα και αν τα νούμερα βγαίνουν θα μπώ σε πολύ σοβαρές σκέψεις! Πάντως πραγματικά είναι εργαλείο μιας ζωής!

• Like
Reactions: nikfor
Να συμπληρώσω και εγώ την φοβερή παρουσίαση με τις διαφορές που βλέπω στο 7492.
Όσο αφορά τις διαστάσεις και με βάση την φωτογραφία του nikfor:
60 --> 68
58,5 -->67,5
59+3 --> 70
Ύψος παραμένει 32,5

Οι διαστάσεις του τραπεζιού λοιπόν είναι 67,5χ56cm
Το ύψος κοπής το δίνει 77mm και είναι ελάχιστα κάτω από 80
IMG_7221.jpg

Και μια επιπλέον διαφορά που βρήκα είναι η ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στο να αλλάξεις το riving knife, απλά τραβώντας έξω έναν μοχλό...
IMG_7220.jpg
Ποιος ξέρει, στα επόμενα μοντέλα μπορεί απλά να του λες "μαχαίρι βγες!" και να βγαίνει μόνο του...

Υ.Γ. Αλήθεια nikfor παπουτσάκια πήρες???

• Like
Reactions: nikfor and goldynio