Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Πρέπει να αγοράσω και εγώ ένα αμπερόμετρο είναι χρήσιμο τελικά.

Δεν χρειάζεται ν' αγοράσεις αμπερόμετρο αν έχεις πολύμετρο αφού το πολύμετρο έχει και αμπερόμετρο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Θυμάστε την προσφορά που είχε βάλει ο Μιχάλης για τα ηλεκτρονικά γυαλιά ηλεκτροκολλησης πριν λίγες μέρες και την κουβέντα που κάναμε;
Τα αγόρασα, ετσι από περιέργεια. Τι ψυχή έχουν 5,60€ ; 🙃

2023-09-26_13-51-30.jpg

Σήμερα λοιπόν που έκανα κάτι κολλήσεις, είπα να τα δοκιμάσω.

Όλα όσα επισημάναμε σε εκείνη την κουβέντα είναι σωστά.
Τα γυαλιά είναι πολύ μικρά, (ή οι Κινέζοι έχουν μικρά κεφάλια, ή εγώ είμαι ... κεφάλας), μοιάζουν παιδικά.
Τα μπρατσάκια τους είναι πολύ κοντά ακόμα και στην πιο μεγάλη θέση τους (έχουν ρύθμιση και προεκτείνονται). Και τα γυαλιά αφήνουν κενό γύρω από την περιοχή που καλύπτουν. Και βέβαια, αν φοράει κάποιος γυαλιά οράσεως, δεν χωράνε από μέσα.

Image8973518783203911918.jpg

Σαν γυαλιά δουλεύουν πάντως σωστά. Με γρήγορη απόκριση και καλή σκίαση (χωρίς ρύθμιση βέβαια)

Αλλά όπως είπε και ο Μιχάλης, είναι για να κάνεις μια πονταρισιά και τίποτα παραπάνω. Και αυτή με προσοχή και από απόσταση, γιατί το πρόσωπο είναι εντελώς εκτεθειμένο και στην ακτινοβολία και στις καύτρες..

Αν και δουλεύουν, θα έλεγα να τα αποφύγετε. (n)

(δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ταιριάζει αυτό το μήνυμα)

Πολύ ευχαριστημένος με τον αφυγραντήρα της eSun που πήρα στα 37€ :D
Είναι νεότερη έκδοση, βελτιωμένη.
Κάνει αυτό που λέει.

Αυτές τις μέρες που έχει αρκετή υγρασία στην Αττική, είχα στο εργαστήριο μόνιμα κοντά στο 70% και από όσο ξέρω η υψηλή υγρασία δεν είναι καλή για τα νήματα και τις εκτυπώσεις.

esun1.jpg

Τον δοκίμασα και έβαλα μέσα ένα θερμόμετρο / υγρόμετρο για να δω αν κάνει αυτά που λέει και πράγματι δουλεύει σωστά.

Έχεις τρεις σκάλες και μετά από λίγη ώρα, έπιασε τις τιμές που βλέπετε.
Δηλαδή από 70+ υγρασία την έριξε στο 27% ! (στην τρίτη σκάλα)

esun2.jpg

Η esun λεει πως για το PLA η μεσαία σκάλα είναι ΟΚ, δηλαδή γύρω στους 50 βαθμούς και 30% υγρασία.
Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι, αλλά είδα βελτίωση στις εκτυπώσεις.

Είναι και όμορφο και συμμαζεμένο και έχει χρονοδιακόπτη να κλείνει μετά από κάποιες ώρες και θήκη για σακουλάκι με σίλικα τζελ.

esun3.jpg

Μόνο αρνητικό, ο θόρυβος που κάνει που, εντάξει, δεν είναι σαν του Printer, αλλά δεν είναι και αμελητέος.

Καλή αγορά γενικά (y)

Καλοδουλευτο, περιποιημενο φαινεται!

Δηλαδη ο εκτυπωτης τροφοδοτειται απ ευθειας απο το νημα μεσα στον κλειστο αφυγραντηρα.
Πριν την εκτυπωση, αναβεις το μηχανημα και δουλευει κανενα πενταλεπτο και μετα αρχιζεις την εκτυπωση. Μετα το σβηνεις παλι, ετσι?

Καλοδουλευτο, περιποιημενο φαινεται!

Δηλαδη ο εκτυπωτης τροφοδοτειται απ ευθειας απο το νημα μεσα στον κλειστο αφυγραντηρα.
Πριν την εκτυπωση, αναβεις το μηχανημα και δουλευει κανενα πενταλεπτο και μετα αρχιζεις την εκτυπωση. Μετα το σβηνεις παλι, ετσι?

Ευχαριστώ :)

Ναι, έτσι είναι, όπως τα έγραψες.
Όχι πεντάλεπτο, παραπάνω. Ένα τέταρτο περίπου.
Και ναι, το νήμα πάει (μέσα από το ειδικό σωληνάκι που συνοδεύει το μηχανάκι) στον printer ζεστό και χωρίς υγρασία.
Τύπωνα όλο το βράδυ μια βάση τοίχου για τον τεράστιο φορτιστή της Makita που στην ουσία ήταν στα όρια των διαστάσεων που μπορεί να τυπώνει ο εκτυπωτής μου και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα, ούτε καν λίγο bending. Πιστεύω πως δουλεύει αποτελεσματικά τελικά

Και ναι, το κλείνεις μετά, ή το βάζεις να κλείσει μετά από τόσες ώρες (όσες ώρες θα κρατήσει και η εκτύπωση).

• Like
Reactions: Χιωτης
Πήρα χτες αυτόν τον δίσκο για το παγκοπρίονο:
CMT 285.624.10M, με 24 επίπεδα δόντια (FTG ). (67€ από τον Παπαδόπουλο)

20231103_194916.jpg

Βασικά έψαχνα ένα δίσκο για να κάνω πατούρες και μου προτείναν αυτόν τον τύπο. Οι αμερικάνοι συνάδελφοι τον έχουν σαν στάνταρ δίσκο για κοπές κατά μήκος (ripping), αλλά σε Ευρωπαϊκές διαστάσεις (πχ 250 διάμετρος και 30 τρύπα) υπάρχουν ελάχιστα μοντέλα.

Εδώ μια φωτογραφία σε μεγέθυνση από τις πρώτες δοκιμές. Αριστερά είναι μια πατούρα με μια περασιά και στη μέση με 3 περασιές στη σειρά. Ο πάτος και τα τοιχώματα είναι επίπεδα και καθαρά.
Αντίθετα, με τον κλασσικό δίσκο με τα δόντια εναλλάξ (ATB) μένει ένα δόντι στον πάτο του αυλακιού (όπως στο δεξί αυλάκι που έγινε με 2 περασιές-άρα 2 δόντια στον πάτο). Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί θέμα, όπως στους συνδέσμους τέτοιου τύπου (mock finger joints) ή όπου αλλού θα φαίνεται το αυλάκι.
20231104_192807.jpg

Κατά τα άλλα, για απλές κοπές κατά μήκος του ξύλου παράλληλα με τα νερά (rip cuts) που είναι η βασική δουλειά του δίσκου, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Τα ξύλα βγαίνουν ίσια μεν αλλά με κυκλικά σημάδια, δεν κάνει δηλαδή για τελική διαμόρφωση του ξύλου - μετά το κόψιμο θα χρειαστεί πλάνισμα ή τρίψιμο για να γίνει λεία η κομμένη επιφάνεια. Ίσως να δείξει την αξία του αν τύχει να κόψω πιο χοντρά κομμάτια - από ότι διαβάζω κόβει ευκολότερα/γρηγορότερα σε σύγκριση με τους κλασσικούς τύπου ATB.

Attachments

• 20231104_191639.jpg
    20231104_191639.jpg
    1.5 MB · Views: 30
Βενζινόκολλες της Βέλγικης Soudal σε υγρή και σε gell μορφή στα 5€

δυστυχως απο την τζελ βενζινοκολλα, απογοητευτηκα.....

Πόσο δίκιο έχεις. Μα καλά, ποιος "πανέξυπνος" σκέφτηκε να κάνει τη βενζινόκολλα ένα τόσο πηχτό "gel"; Κακώς το λένε gel, δεν είναι.
Ένα πηχτό πράγμα που δεν δουλεύεται με τίποτα. Μου έβγαλε το λάδι μέχρι να απλωθεί ! (n)
Θα την πέταγα στα σκουπίδια αμέσως, αλλά την κράτησα μήπως και την αξιοποιήσω κάπου, αν και αμφιβάλω.

gel.jpg

Αντιθέτως, πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησε η Soudal σε υγρή μορφή.
Έχει τέλεια ύφη σαν μελί και δουλεύεται πολύ εύκολα. Απλώθηκε σε 2 λεπτά. (y)
Θα την ξαναγόραζα .

nogel.jpg

Τώρα για τις συγκολλητικές τους ικανότητες, θα δείξει, αν και για μένα το πρόβλημα σε αυτές τις κόλλες είναι το στάδιο του δουλέματος. Από τη στιγμή που εφαρμοστεί σωστά το υλικό δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα αργότερα. Αν αλλάξει κάτι θα ενημερώσω :)

Σε μορφη σπρευ δε σε βολευει?
Η ειναι ασύμφορες οικονομικα?

Βολεύει σίγουρα, αλλά δεν ξέρω, δεν την εμπιστεύομαι για να κολλήσω ένα καπλαμά σε ένα τραπεζάκι που θέλω να κρατήσει πολλά χρόνια. Ίσως κάνω λάθος.
Οικονομικά ναι, δεν συμφέρει. Σίγουρα η υγρή είναι πιο οικονομική.

Βασικά τις βενζινόκολλες σε σπρέι τις έχω συνδυάσει με πιο ελαφριά υλικά (χαρτιά, πλαστικά κλιπ), αλλά μπορεί να έχω λάθος εντύπωση.

• Like
Reactions: dk31
Eιχα χρησιμοποιησει βενζινοκολλα σε σπρεϋ οταν κολλουσα καπλαμαδες σε μικροκατασκευες και οι κοινες υγρες βενζινοκολλες που ειχα δεν με βολευαν ειτε επειδη γλυστρουσαν, ειτε ξεχυλιζαν, ειτε διαπερνουσαν καποια σημεια του καπλαμα, ειτε λερωναν, ειτε για αλλους λογους.

Η κολλα σε σπρευ της Μοrris μου εχει αφησει αριστες εντυπωσεις καθως η κολληση καπλαμα γινοταν γρηγορα, καθαρα, ευκολα και χωρις τα θεματα που ειχα με τις κοινες βενζινικολλες.
Στεγνωνε και ταχυτατα θυμαμαι. Δυστυχως δεν εχω καμμια κατασκευη -τις εχω δωσει ολες- για να δω την αντοχη αλλα δεν μου εχει πει κανεις τιποτα εδω και χρονια.

Θα κοιταξω ομως μηπως βρω τα ρεταλακια που ειχα κανει τις δοκιμες σε ξυλο πριν την χρησιμοποιησω σε καπλαμα.

• Like
Reactions: dk31
Παιδιά καλημέρα.
Εντελώς τυχαία, τελευταία ενδιαφέρομαι κι εγώ για καπλαμά (μιας και τώρα τον ανακάλυψα (νόμιζα ότι υπήρχε μόνο η μελαμίνη και το ξύλο...)).
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα τραπεζάκι σαλονιού και λέω γιατί μελαμίνη και όχι καπλαμά;
(δηλαδή MDF ή μοριοσανίδα επενδεδυμένη με (φυσικό) καπλαμά)
Αλλά ενώ για μελαμίνη βρίσκω τιμές στο ίντερνετ, για καπλαμά δεν βρίσκω.
Τι παίζει;
Έχετε κανένα λινκ;

.......
Αλλά ενώ για μελαμίνη βρίσκω τιμές στο ίντερνετ, για καπλαμά δεν βρίσκω.
Τι παίζει;

Εγώ πάντως, για να πάρεις μια ιδεα, για 6τμ υπέροχων καπλαμάδων, πλήρωσα περίπου 45€

Μετά, κατάλαβα πως η ποσότητα ήταν υπερβολική. Πότε θα φτιάξω 6τμ τραπεζάκια; :unsure::ROFLMAO:

Δεν έχει e-shop, αλλά πήγαινε μια βόλτα από εκεί, έστω και για να χαζέψεις. Αξίζει. (y)

• Like
Reactions: aetosa
Εγω ειχα παρει απο τον Σοφιανο στη Θεσσαλονικη που ειναι πανακριβος αλλα εχει μια προσφορα σε ινδικο παλισσανδρο, 2.5 τ.μ. με 10 ευρω.
Πρεπει να δεις τις διαστασεις των φυλλων ομως γιατι ειναι στενα. Εμενα με βολεψαν λογω μικροκατασκευων.

Εδω ειναι οι υπολοιποι καπλαμαδες που εχει. Αποστελλει τα παντα αλλα εχει καποιο μινιμουμ σε αξια.
Στην Αθηνα θα υπαρχουν μαγαζια σαν αυτο που ποσταρε ο Νικος αλλα πρεπει να πας απο εκει.

• Like
Reactions: aetosa
@nikfor αυτά είναι σκέτος καπλαμάς;
Ή MDF επενδεδυμένο με καπλαμά;
(απ' την τιμή να υποθέσω σκέτος καπλαμάς; )

Σκετος καπλαμας ειναι.

Του Σοφιανου η προσφορα ειναι 0.6μμ σε παχος, αυτα που εβαλε ο Νικος πιθανον να ειναι λιγο παχυτερα.