Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Σοκαριστικά στοιχεία για την τερατώδη κατανάλωση ενέργειας απο τις κάθε είδους "έξυπνες" συσκευές τηλεπικοινωνίας που μας συνοδεύουν καθημερινά!Άραγε αυτό το είχε υπολογίσει κάποιο "think tank";;Διαβάστε και προβληματιστείτε...
http://www.cretalive.gr/culture/view/kataspatalhsh-energeias-apo-ejupnes-suskeues/104384

Απο το παραπάνω χρήσιμο άρθρο:
"Ε, λοιπόν, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το διεθνές σύστημα επικοινωνίας σήμερα ισούται με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόταν ο πλανήτης, για όλες τις χρήσεις, το 1985
Ενα μέσο ψυγείο μεσαίου μεγέθους «καίει» 322 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, όταν το «έξυπνο τηλέφωνο» απαιτεί 361 κιλοβατώρες."

To σχόλιό μου θα είναι το ίδιο με αυτό που έκανα σε άλλο νήμα για τις έξυπνες συσκευές κορυφαίας εταιρείας πριν απο λίγο:
Κατα βάση όλοι οι κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων ψάχνουν (πρωτίστως) τρόπο να δημιουργήσουν ανάγκες και όχι να εξυπηρετήσουν αυτές που έχουμε.
τηλεφωνα, τηλεοράσεις κτλ... για τις σκούπες και τα πλυντήρια δεν ξέρω. Σαφώς ούτε εκεί χρειάζομαι ιντερνετ βέβαια...

ο πλανήτης έχει πάρει την κάτω βόλτα και είναι αστείο να μιλάμε για οικολογική συνείδηση στέλνοντας e-mail από το πανάκριβο κουνητό μας.
(δεν εξαιρώ τον εαυτό μου)

ps. Μπράβο Νίκο για την εύρεση της είδησης και το νέο νήμα!

Προσωπικά δεν τα θέλω αυτά τα κινητά...με οθόνες αφής,έξυπνα,ή δεν ξέρω γω τι άλλο! Οι πιο παλλιοί που μεγάλωσαν χωρίς αυτά,έπαθαν τίποτα?!!
Εγώ έχω 1 απλό και κάνω την δουλειά μου,κ αυτό είναι όλο.Εάν δεν το αλάξουμε αυτό,τότε σίγουρα θα χρειαζόμαστε στο μέλλον την ενέργεια του ήλιου.Ας φροντίσουν οι κατασκευαστές,να μην φτιάχνουν συσκευές σε αναμονή...απλό είναι.

Σιγά μην δώσω σχεδόν 1 μηνιάτικο,για να πάρω τηλέφωνο....(Καλύτερα να τα δώσω για ηχεία :p)

Φίλος technofreak έλειπε από το σπίιτι του στη Σαντορίνη πρόσφατα που είχε διακοπές ρεύματος.
Γύρισε άρον-άρον γιατί χτυπούσε ο συναγερμός του ...ψυγείου !!!

Η ανάπτυξη δεν είναι αναγκαστικά και πρόοδος... Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό: γιατί κάνουμε ανάπτυξη;

.... γιατι η βιομηχανικη-τραπεζιτικη κοινοτητα δεν δυναται (ουτε επιθυμει) να ξεχασει την εννοια ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ.
Να δεχτει οτι εχει ερθει η εποχη οπου ΟΛΟΙ μπορουν να αποκτουν βασικα αγαθα ΧΩΡΙΣ να τα αγοραζουν (Jacque Fresco -
Resourced based economy, the post-Scarcity economy). Οτι η αυτοματοποιηση μπορει να εξαφανισει μεσα σε μια μερα
την εννοια της ιδιοκτησιας και του προσωπικου πλουτου.

Το μελλον εχει φτασει ... ομως μην φατε, εχει γλαροσουπα !!!

Last edited:
"Mα καλα ... τι καταναλωνει ο λαπτοπακος μου για μια ωρα βολτα στο νετ ? ...."

internet-energy-hog.jpg

O λαπτοπακος σου τιποτα. Το πλησιεστερο DSLAM, ομως .... :ban-aki:

Last edited:
Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

.... γιατι η βιομηχανικη-τραπεζιτικη κοινοτητα δεν δυναται (ουτε επιθυμει) να ξεχασει την εννοια ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ.
Να δεχτει οτι εχει ερθει η εποχη οπου ΟΛΟΙ μπορουν να αποκτουν βασικα αγαθα ΧΩΡΙΣ να τα αγοραζουν (Jacque Fresco -
Resourced based economy, the post-Scarcity economy). Οτι η αυτοματοποιηση μπορει να εξαφανισει μεσα σε μια μερα
την εννοια της ιδιοκτησιας και του προσωπικου πλουτου.

Το μελλον εχει φτασει ... ομως μην φατε, εχει γλαροσουπα !!!
Βλέποντας τις παραγωγικές δυνάμεις σήμερα, πράγματι φαίνεται ότι έχει έλθει αυτή η εποχή όπου είναι εφικτό όλοι να έχουν βασικά αγαθά. Όμως αυτά τα έχει πεί κάποιος άλλος* ενάμισυ αιώνα πρίν τον Fresco (δεν τον ξέρω). Αυτό με την αυτοματοποίηση δεν το κατάλαβα όμως καθόλου!

* Που έχει επίσης προβλέψει και την αντίθεση περιβάλλοντος και καπιταλιστικής παραγωγής πολύ πριν τεθεί το οικολογικό θέμα...

Last edited:
Απο το παραπάνω χρήσιμο άρθρο:
"Ε, λοιπόν, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το διεθνές σύστημα επικοινωνίας σήμερα ισούται με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόταν ο πλανήτης, για όλες τις χρήσεις, το 1985
Ενα μέσο ψυγείο μεσαίου μεγέθους «καίει» 322 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, όταν το «έξυπνο τηλέφωνο» απαιτεί 361 κιλοβατώρες."

Έχω την εντύπωση ότι στο νούμερο αυτό καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου με τη διαίρεση της συνολικής κατανάλωσης που πραγματοποιείται από το "διεθνές σύστημα επικοινωνίας" όπως επί λέξει μνημονεύεται μόλις παραπάνω, δια του αριθμού των συσκευών κινητών τηλεφώνων. Αλλιώς, δύσκολα μπορώ να πειστώ ότι μια συσκευή, η οποία ας θεωρήσουμε πως έχει μια μπαταρία 2.000 mAh την οποία και ξελιγώνει καθημερινώς, χρειάζεται μία κιλοβατώρα την ημέρα για τη φόρτισή της (νομίζω ότι οι μπαταρίες των κινητών είναι 5βολτες, άρα μιλάμε για αντιστοιχία 10 Wh).

Εάν δεν καταλογίζεται στο κινητό τηλέφωνο μόνο η ενέργεια που καταναλώνει ως συσκευή καθ' εαυτό, αλλά προσμετράται και το μερίδιο που του αντιστοιχεί σε όλο το δίκτυο επικοινωνίας, τότε η σύγκριση με το ψυγείο δεν είναι παρά ένα λογικό άλμα χάριν εντυπωσιασμού: θα έπρεπε, αντιστοίχως, στην κατανάλωση του ψυγείου να προσμετρηθεί και η ενέργεια που καταναλώθηκε για την παραγωγή (συγκέντρωση, παστερίωση, διανομή) του γάλακτους που, για παράδειγμα, φυλάσσεται σε αυτό και ούτω καθεξής.

Last edited:
:a0210:
Φαίνεται όταν αναφέρει ότι το ψυγείο ''καίει'' ενώ το κινητό ''απαιτεί''
Απαιτεί από το δικτυο για να υποστηρίξει υπηρεσίες και πληροφορίες, αυτό αναφέρει αν δεν κάνω λάθος το άρθρο
δεν καταναλώνουν ιδιαίτερο ρεύμα τα γκατζετάκια

Προφανώς δεν καταναλώνουν μόνες τους, όπως προφανώς απαιτούν και άλλες υποδομές.

Το δίκτυο ρεύματος για παράδειγμα εξυπηρετεί πολύ περισσότερες συσκευές και υπηρεσίες, απ'ότι το δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Ίσως δλδ ακόμα και έτσι η διαφορά να είναι εξωφρενικά μικρή.

Στην Κίνα σε μια επταμελή οικογένεια υπάρχει ένα ψυγείο.Πόσα γκάτζετ έχουν;;Επίσης,εσείς βγάζετε όλους τους φορτιστές απο τις πρίζες;Τα ασύρματα ρούτερ που δουλεύουν 24/7 και τα κατεβαστήρια πόσο καταναλώνουν είπαμε;Ας μην είμαστε τόσο καχύποπτοι με τις ειδήσεις που αναφέρουν το αυταπόδεικτο:ότι πλέον η ανθρωπότητα καταναλώνει περισσότερους πόρους για τη χαζοκυβερνητική παρά απο την ενέργεια που κατανάλωνε πριν απο 30 χρόνια για να συντηρήσει το φαϊ της.

Ζούμε στην εποχή της σύγκλισης.
Ήχος, εικόνα, εργασία, αναζήτηση πληροφοριών, επικοινωνία και άλλα πολλά, γίνονται από πολλές συσκευές ή/και από μία.
Το να λέμε ότι το κινητό μου τηλέφωνο απαιτεί ένα data center είναι σαν να λέμε ότι για να κατουρήσουμε απαιτούμε την αποχέτευση μίας πόλης.
Το data center θα ασχοληθεί ελάχιστα για να δω από το τηλέφωνό μου μία ταινία.
Αντίθετα, για να την έβλεπα πριν από 30 χρόνια θα κατανάλωνα περισσότερο ρεύμα μέσω του βίντεο, το οποίο θα απαιτούσε κάτι πολύ πιο ρυπογόνο από μερικά Mbytes. Την κασέτα.
Ναι, αυτό το πλαστικό πράγμα, που το πετούσαμε χωρίς να υπάρχουν υποδομές για ανακύκλωση.
Αντί να ψάξω στο internet θα χρειαζόμουν τόνους χαρτιού.
Αντί για email στέλναμε fax.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης δυνατότητας σοβαρής διόρθωσης στις γραφομηχανές παίζει να γράφαμε και 3-4 φορές την ίδια σελίδα πριν τη στείλουμε μέσω fax να εκτυπωθεί από την άλλη πλευρά.
Δεν μιλάω για τα διαφημιστικά φυλλάδια, αυτά τα ωραία τα glossy που έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε facebook campains και google adwords...

Δεν λέω, ίσως καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια.
Πριν από 30 χρόνια όμως η παραγωγή ενέργειας ήταν απόλυτα ρυπογόνος. Πλέον χρησιμοποιείται ο αέρας, ο ήλιος, κλπ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιο φιλικές προς το περιβάλλον από αυτές που χρησιμοποιούσαμε τότε.

Και το ποσοστό των smartphones αυξάνεσαι συνεχώς και πιθανώς σε κάποια χρόνια όλα τα κινητά να είναι smartphones.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν smartphones αλλά μόνο απλά κινητά;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν κινητά αλλά μόνο σταθερά;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν καθόλου τηλέφωνα;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε φωτιά;

Πόσο πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε την απέραντη ευτυχία για όλους τους κατοίκους της γης;;;;

Μιχάλη με την τελευταία σου παράγραφο δε θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό,είναι τεράστια κουβέντα όμως,και μάλλον για άλλο νήμα.Στα υπόλοιπα εν γένει συμφωνώ.

Νίκο μου, πριν από 30 - 40 χρόνια, αυτοί που ήταν ευαισθητοποιημένοι με την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνταν γραφικοί και απομεινάρια των Χίπις...
Το ποσοστό από τότε έχει ανέβει κατακόρυφα.
Αυτό και μόνο νομίζω ότι έχει αλλάξει πολλά πράγματα στη συμπεριφορά μας και την αντίληψή μας όσον αφορά τις συσκευές και την ενέργεια που καταναλώνουν.
Π.χ. η κουζίνα του τότε κατανάλωνε όσο όλες οι συσκευές του τώρα μαζί.
Εκτός αν τελικά η όλη κίνηση περί ανανεώσιμων πηγών είναι μία υποκρισία τελικά.

Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Ζούμε στην εποχή της σύγκλισης.
Ήχος, εικόνα, εργασία, αναζήτηση πληροφοριών, επικοινωνία και άλλα πολλά, γίνονται από πολλές συσκευές ή/και από μία.
Το να λέμε ότι το κινητό μου τηλέφωνο απαιτεί ένα data center είναι σαν να λέμε ότι για να κατουρήσουμε απαιτούμε την αποχέτευση μίας πόλης.
Το data center θα ασχοληθεί ελάχιστα για να δω από το τηλέφωνό μου μία ταινία.

Kι όμως, σε κάθε κατούρημα απαιτούμε την αποχέτευση, την επεξεργασίά των λυμάτων, την συντήρησή της και τους ανθρώπους που δουλεύουν για όλα αυτά και ίσως και άλλα.
To κάθε κατούρημα έχει το αναλογικό κόστος.

Όμως το κατούρημα, η ψύξη των τροφίμων κτλ είναι πρώτης ανάγκης... δεν είναι για να δω τι έγραψες στο AVClub, ούτε για να μετράω τα db που ακούω με το σούπερ ντούπερ app,ή να κάνουμε chat για ανούσια πράγματα μέσω μηνυμάτων ή e-mail.
Oι επικοινωνίες έχουν άλλους βασικούς σκοπούς και πολύ φοβάμαι ότι πλέον αυτοί καταναλώνουν λιγότερο απο τους δευτερεύοντες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεπικοινωνίες - ιντερνετ. δεν χρησιμοποιούν μόνο το τοπικό κέντρο ούτε μόνο τη συγκεκριμένη υποδομή!
Πολλοί αλλάζουν κάθε χρόνο τηλέφωνο. Κάτι σημαίνει αυτό.

Όταν μιλάω στη θείτσα απο το σιάτλ ή το φιλαράκι στην Κίνα, χρησιμοποιώ παγκόσμιες υποδομές.... χωρίς αυτές δεν θα μπορούσα να το έκανα. Απλά πράγματα
Και καλά για αυτό το σκοπό το καταλαβαίνω.
Το να διαβάζω το stereophile στο μπαράκι αγνοώντας τους φίλους δίπλα μου ή το cosmopolitan στη παραλία αγνοώντας το παιδί μου τι εξυπηρετεί?

Αντίθετα, για να την έβλεπα πριν από 30 χρόνια θα κατανάλωνα περισσότερο ρεύμα μέσω του βίντεο, το οποίο θα απαιτούσε κάτι πολύ πιο ρυπογόνο από μερικά Mbytes. Την κασέτα.
Ναι, αυτό το πλαστικό πράγμα, που το πετούσαμε χωρίς να υπάρχουν υποδομές για ανακύκλωση.
Αντί να ψάξω στο internet θα χρειαζόμουν τόνους χαρτιού.
Αντί για email στέλναμε fax.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης δυνατότητας σοβαρής διόρθωσης στις γραφομηχανές παίζει να γράφαμε και 3-4 φορές την ίδια σελίδα πριν τη στείλουμε μέσω fax να εκτυπωθεί από την άλλη πλευρά.
Δεν μιλάω για τα διαφημιστικά φυλλάδια, αυτά τα ωραία τα glossy που έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε facebook campains και google adwords...

Μοιάζει να είναι έτσι. Αλλά χωρίς μελέτη στα χέρια μου δεν μπορώ να το ισχυριστώ αυτά Μιχάλη.
πχ παλαιότερα κάποιος μπορεί να έστελνε 2 fax την ημέρα και τώρα να στέλνει 10 e-mail (η ευκολία βλέπεις) ή μπορεί μιλάει πολύ περισσότερο στο τηλέφωνο ασκόπως...

Η τεχνολογική ανάπτυξη βλέπεις πέραν της διευκόλυνσης της ζωής μας στοχεύει υπέρμετρα στην κατανάλωση και λιγότερο στην οικολογία. (γνώμη μου)

Αντίθετα το άρθρο αναφέρεται σε μελέτη και λέει ότι οι τηλεπικοινωνίες απορροφούν το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Οκ δεν έχω δει τα στοιχεία (είναι αμφίβολο αν θα μπορούσα να τα αξιολογήσω επαρκώ...). Μέχρι να δούμε μια αντιμελέτη θα κρατούσα επιφυλάξεις.
Και πάλι ο υπερ καταναλωτισμός μας στο συγκεκριμένο τομέα (όπως και σε άλλους - καμία αμφιβολία) θεωρώ ότι είναι εγκληματικός για τον πλανήτη και τα παιδιά μας.

Δεν λέω, ίσως καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια.
Πριν από 30 χρόνια όμως η παραγωγή ενέργειας ήταν απόλυτα ρυπογόνος. Πλέον χρησιμοποιείται ο αέρας, ο ήλιος, κλπ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιο φιλικές προς το περιβάλλον από αυτές που χρησιμοποιούσαμε τότε.

Για αυτό λέω χωρίς τα πλήρη στοιχεία, δεν... Πότε ρυπαίναμε περισσότερο το 1985 ή σήμερα?
Αυτό έχει σημασία και όχι το ποσοστό μη ρυπογόνου τεχνολογίας.

Όπως και να έχει, μπορεί να είναι λάθος η μελέτη, λάθος και η σκέψη μου.
Πόσο άσχημο θα ήταν να περιορίσουμε το chat, τα φορουμ, την αλόγιστη χρήση τηλεπικοινωνιών ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια?

Και το ποσοστό των smartphones αυξάνεσαι συνεχώς και πιθανώς σε κάποια χρόνια όλα τα κινητά να είναι smartphones.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν κινητά αλλά μόνο σταθερά;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν καθόλου τηλέφωνα;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε φωτιά;

Πόσο πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε την απέραντη ευτυχία για όλους τους κατοίκους της γης;;;;

Θα έλεγα εν συντομία να πάμε κι άλλο μπροστά κάνοντας λογική χρήση των τηλεπικοινωνιών/ιντερνετ, για να μην καταλήξουν τα παιδιά μας ζόμπι μέσα σε προηγμένα τεχνολογικά κλουβιά που θα κατακλύζουν ένα στείρο πλανήτη.

Ο άνθρωπος είναι επικοινωνιακό και όχι τηλεπικοινωνιακό ον...

Δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου πίσω, αλλά μπροστά νομίζω.
Ένα βήμα τη φορά. Ακόμα και αν δεν το επιτύχουμε ποτέ, αξίζει ο κόπος για να ευτυχήσει έστω και ένας περισσότερος.

Last edited:

Το βρήκατε...με αυτό είμαστε εντάξει!

Για εμένα,έχει καταντήσει γελοία όλη αυτή η ιστορία με τα εξελιγμένα τηλέφωνα...άσχετα με την κατανάλωση ενέργειας.
Εντάξει,η τεχνολογία προχωράει,αλλά μήπως το έχουμε παρακάνει; Μήπως προσπαθούμε να βρούμε την ευτυχία σε ανούσια πράγματα;

Aπό την μία ο ρόλος της τεχνολογίας είναι να μας υπηρετεί
από την άλλη μπορεί να καταντήσει το αντίστροφο!

Η samsung κατευθύνεται σε...έξυπνα ρολόγια
η apple σε έξυπνα μονά γυαλιά
μετά την κουρτίνα έχω την αίσθηση οτι στο μέλλον όλα θα είναι έξυπνα:flipout::flipout: