Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;
Ζούμε στην εποχή της σύγκλισης.
Ήχος, εικόνα, εργασία, αναζήτηση πληροφοριών, επικοινωνία και άλλα πολλά, γίνονται από πολλές συσκευές ή/και από μία.
Το να λέμε ότι το κινητό μου τηλέφωνο απαιτεί ένα data center είναι σαν να λέμε ότι για να κατουρήσουμε απαιτούμε την αποχέτευση μίας πόλης.
Το data center θα ασχοληθεί ελάχιστα για να δω από το τηλέφωνό μου μία ταινία.
Kι όμως, σε κάθε κατούρημα απαιτούμε την αποχέτευση, την επεξεργασίά των λυμάτων, την συντήρησή της και τους ανθρώπους που δουλεύουν για όλα αυτά και ίσως και άλλα.
To κάθε κατούρημα έχει το αναλογικό κόστος.
Όμως το κατούρημα, η ψύξη των τροφίμων κτλ είναι πρώτης ανάγκης... δεν είναι για να δω τι έγραψες στο AVClub, ούτε για να μετράω τα db που ακούω με το σούπερ ντούπερ app,ή να κάνουμε chat για ανούσια πράγματα μέσω μηνυμάτων ή e-mail.
Oι επικοινωνίες έχουν άλλους βασικούς σκοπούς και πολύ φοβάμαι ότι πλέον αυτοί καταναλώνουν λιγότερο απο τους δευτερεύοντες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεπικοινωνίες - ιντερνετ. δεν χρησιμοποιούν μόνο το τοπικό κέντρο ούτε μόνο τη συγκεκριμένη υποδομή!
Πολλοί αλλάζουν κάθε χρόνο τηλέφωνο. Κάτι σημαίνει αυτό.
Όταν μιλάω στη θείτσα απο το σιάτλ ή το φιλαράκι στην Κίνα, χρησιμοποιώ παγκόσμιες υποδομές.... χωρίς αυτές δεν θα μπορούσα να το έκανα. Απλά πράγματα
Και καλά για αυτό το σκοπό το καταλαβαίνω.
Το να διαβάζω το stereophile στο μπαράκι αγνοώντας τους φίλους δίπλα μου ή το cosmopolitan στη παραλία αγνοώντας το παιδί μου τι εξυπηρετεί?
Αντίθετα, για να την έβλεπα πριν από 30 χρόνια θα κατανάλωνα περισσότερο ρεύμα μέσω του βίντεο, το οποίο θα απαιτούσε κάτι πολύ πιο ρυπογόνο από μερικά Mbytes. Την κασέτα.
Ναι, αυτό το πλαστικό πράγμα, που το πετούσαμε χωρίς να υπάρχουν υποδομές για ανακύκλωση.
Αντί να ψάξω στο internet θα χρειαζόμουν τόνους χαρτιού.
Αντί για email στέλναμε fax.
Μάλιστα, λόγω έλλειψης δυνατότητας σοβαρής διόρθωσης στις γραφομηχανές παίζει να γράφαμε και 3-4 φορές την ίδια σελίδα πριν τη στείλουμε μέσω fax να εκτυπωθεί από την άλλη πλευρά.
Δεν μιλάω για τα διαφημιστικά φυλλάδια, αυτά τα ωραία τα glossy που έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε facebook campains και google adwords...
Μοιάζει να είναι έτσι. Αλλά χωρίς μελέτη στα χέρια μου δεν μπορώ να το ισχυριστώ αυτά Μιχάλη.
πχ παλαιότερα κάποιος μπορεί να έστελνε 2 fax την ημέρα και τώρα να στέλνει 10 e-mail (η ευκολία βλέπεις) ή μπορεί μιλάει πολύ περισσότερο στο τηλέφωνο ασκόπως...
Η τεχνολογική ανάπτυξη βλέπεις πέραν της διευκόλυνσης της ζωής μας στοχεύει υπέρμετρα στην κατανάλωση και λιγότερο στην οικολογία. (γνώμη μου)
Αντίθετα το άρθρο αναφέρεται σε μελέτη και λέει ότι οι τηλεπικοινωνίες απορροφούν το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Οκ δεν έχω δει τα στοιχεία (είναι αμφίβολο αν θα μπορούσα να τα αξιολογήσω επαρκώ...). Μέχρι να δούμε μια αντιμελέτη θα κρατούσα επιφυλάξεις.
Και πάλι ο υπερ καταναλωτισμός μας στο συγκεκριμένο τομέα (όπως και σε άλλους - καμία αμφιβολία) θεωρώ ότι είναι εγκληματικός για τον πλανήτη και τα παιδιά μας.
Δεν λέω, ίσως καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια.
Πριν από 30 χρόνια όμως η παραγωγή ενέργειας ήταν απόλυτα ρυπογόνος. Πλέον χρησιμοποιείται ο αέρας, ο ήλιος, κλπ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιο φιλικές προς το περιβάλλον από αυτές που χρησιμοποιούσαμε τότε.
Για αυτό λέω χωρίς τα πλήρη στοιχεία, δεν... Πότε ρυπαίναμε περισσότερο το 1985 ή σήμερα?
Αυτό έχει σημασία και όχι το ποσοστό μη ρυπογόνου τεχνολογίας.
Όπως και να έχει, μπορεί να είναι λάθος η μελέτη, λάθος και η σκέψη μου.
Πόσο άσχημο θα ήταν να περιορίσουμε το chat, τα φορουμ, την αλόγιστη χρήση τηλεπικοινωνιών ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια?
Και το ποσοστό των smartphones αυξάνεσαι συνεχώς και πιθανώς σε κάποια χρόνια όλα τα κινητά να είναι smartphones.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν smartphones αλλά μόνο απλά κινητά;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν κινητά αλλά μόνο σταθερά;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχαν καθόλου τηλέφωνα;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός;
Να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε φωτιά;
Πόσο πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε την απέραντη ευτυχία για όλους τους κατοίκους της γης;;;;
Θα έλεγα εν συντομία να πάμε κι άλλο μπροστά κάνοντας λογική χρήση των τηλεπικοινωνιών/ιντερνετ, για να μην καταλήξουν τα παιδιά μας ζόμπι μέσα σε προηγμένα τεχνολογικά κλουβιά που θα κατακλύζουν ένα στείρο πλανήτη.
Ο άνθρωπος είναι επικοινωνιακό και όχι τηλεπικοινωνιακό ον...
Δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου πίσω, αλλά μπροστά νομίζω.
Ένα βήμα τη φορά. Ακόμα και αν δεν το επιτύχουμε ποτέ, αξίζει ο κόπος για να ευτυχήσει έστω και ένας περισσότερος.