Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Ειναι καλο πραγμα με τις ιδιες λεξεις να εννοουμε τα ιδια πραγματα (αν και αυτο δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται).
Μια ΑΝΑΓΚΗ ειναι αδιαπραγματευτη. Εαν δεν εισπνευσω αερα (αλλα πχ διοξειδιο) θα πεθανω (σε μερικα λεπτα, οχι μερες).
Αν δεν φαω θα πεθανω (σε μερικες μερες). Εαν δεν ντυθω και εξω εχει 2 βαθμοι Κελσιου (για να παω στην δουλεια) ...
θα παθω υποθερμια και χωρις την συνδρομη καποιου ρουχου θα πεθανω. Το ιδιο και αν διαμενω στην ταρατσα μιας πολυ-
κατοικιας χωρις καμια προστασια-προφυλαξη απεναντι στα στοιχεια της φυσης. Φιλε Send , εισαι πρακτικο πνευμα.
Με βαζεις και γραφω αυτονοητα πραγματα.

Για να μην νομιζεις οτι δεν αντιλαμβανομαι την θεση σου .... αν καποιος μου στερησει τις ηλεκτρονικες συσκευες μου
θα παθω σοκ (στη αρχη), επιθετικο αμοκ να τα ξαναποκτησω (μετα) και βαρυ καταθλιπτικο συνδρομο (στο τελος).
Ομως, ακομα και αν αυτοκτονησω επειδη δεν μπορω να βυθιστω στην τρισδιαστατη μαγεια του Hubble 3D της IMAX
ΟΡΓΑΝΙΚΑ μπορω να υπαρξω χωρις ολα αυτα. Ψυχολογικα ΟΧΙ. Και ισως και πνευματικα αφου το πνευμα ΑΠΑΙΤΕΙ
και την επικοινωνια (περα απο το ερεθισμα) για να ακμασει. Ομως, ο ανθρωπος των σπηλαιων δεν αυτοκτονησε
επειδη δεν ειχε τιποτα απο τα παραπανω. Ετσι δεν ειναι ? Απλα, ΔΕΝ προλαβαν να του δημιουργηθουν στερητικα
συνδρομα απο την γνωση και χρηση ολων αυτων. Ενω σε μας .... ειναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ η σκεψη και μονο να ζουμε
σε ενα σπηλαιο σκαλιζωντας βραχους. Τι θα πρεπε να γινει ? Να γυρισουμε πισω στο 12.000 πΧ ?

ΟΧΙ .... η μοιρα της ανθρωποτητας ειναι να ΖΗΤΑ περισσοτερα και διαφορετικοτερα και συναρπαστικοτερα.
Ομως, αλλο πραγμα η βασικη Αναγκη και αλλο .... η επιτακτικη Επιθυμια (οσο αδιαπραγματευτη και αν την
καναμε). Χρειαζεσαι μονο μια νυχτα στην υπαιθρο ΜΟΝΟΣ και αβοηθητος για να καταλαβεις τι πραγματικα
συνιστα ΑΝΑΓΚΗ (δεν θα το συζητουσαμε ΚΑΝ).

Νομιζω οτι ισως εγινα πιο κατανοητος τωρα .... -bye-

Last edited:
Οι βασικές βιολογικές ανάγκες είναι αέρας, νερό, φαγητό, ύπνος.

Αν ζεις σε μια φυλή της Αφρικής, μπορείς να ζήσεις και όλη τη ζωή σου μόνο με αυτά και να είσαι και ευχαριστημένος.

Όμως αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Το θέμα για ένα πολιτισμό είναι να προχωράει μπροστά. Το που είναι το μπροστά, δεν συμφωνούμε όλοι. Αλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι όσοι δεν προσπαθούν καν να προχωρήσουν, εξαφανίζονται. Αυτό τουλάχιστον λέει η ιστορία για τους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Μα δεν διαφωνω ... συμφωνω απολυτα.
Μονο μπροστα μπορει να πηγαινει μια κοινωνια.

Αυτο που ηθελα να κανω το γραψα στην αρχη του ποστ (#41)
"... Ειναι καλο πραγμα με τις ιδιες λεξεις να εννοουμε τα ιδια πραγματα ..."
Ειδες που προσθεσες τον υπνο ? Προσπαθησες να αποσαφηνισεις και συγκεκριμενοποιησεις εννοιες.
Εχουμε ξεφυγει πολλοι (να μην πω ολοι) απο την ακριβολεξια και σαφηνεια. Πρεπει να ξαναβρουμε
την απλοτητα και σοβαροτητα. Και ενας απο τους πολλους τροπους ειναι και η ακριβης χρηση της
γλωσσας.

Τιποτα περισσοτερο, τιποτα λιγοτερο ....

Last edited:
Αυτή τη φορά συμφωνώ απόλυτα.

Αυτή είναι άλλωστε και μιά από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού: να οριστούν οι έννοιες με λογική και με ακρίβεια.

Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Kι όμως, σε κάθε κατούρημα απαιτούμε την αποχέτευση, την επεξεργασίά των λυμάτων, την συντήρησή της και τους ανθρώπους που δουλεύουν για όλα αυτά και ίσως και άλλα.
To κάθε κατούρημα έχει το αναλογικό κόστος.

Όμως το κατούρημα, η ψύξη των τροφίμων κτλ είναι πρώτης ανάγκης... δεν είναι για να δω τι έγραψες στο AVClub, ούτε για να μετράω τα db που ακούω με το σούπερ ντούπερ app,ή να κάνουμε chat για ανούσια πράγματα μέσω μηνυμάτων ή e-mail.

Χρησιμοποιείς ένα απειροελάχιστο ποσοστό της όλης υποδομής.
Πρακτικά, μη μετρήσιμο.

Oι επικοινωνίες έχουν άλλους βασικούς σκοπούς και πολύ φοβάμαι ότι πλέον αυτοί καταναλώνουν λιγότερο απο τους δευτερεύοντες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεπικοινωνίες - ιντερνετ. δεν χρησιμοποιούν μόνο το τοπικό κέντρο ούτε μόνο τη συγκεκριμένη υποδομή!
Πολλοί αλλάζουν κάθε χρόνο τηλέφωνο. Κάτι σημαίνει αυτό.

Εγώ αλλάζω μία φορά στα 5-6 χρόνια.
Τι σημαίνει αυτό; :p
Κάποιοι άλλαζαν παπούτσια κάθε χρόνο, κάποιοι άλλοι αυτοκίνητο.

Όταν μιλάω στη θείτσα απο το σιάτλ ή το φιλαράκι στην Κίνα, χρησιμοποιώ παγκόσμιες υποδομές.... χωρίς αυτές δεν θα μπορούσα να το έκανα. Απλά πράγματα
Και καλά για αυτό το σκοπό το καταλαβαίνω.
Το να διαβάζω το stereophile στο μπαράκι αγνοώντας τους φίλους δίπλα μου ή το cosmopolitan στη παραλία αγνοώντας το παιδί μου τι εξυπηρετεί?

Τα περιοδικά υπήρχαν πριν το internet και μπορούσες να τα διαβάσεις αγνοώντας τους φίλους ή τα παιδιά σου. Δεν δημιουργήθηκε τώρα το φαινόμενο.

Μοιάζει να είναι έτσι. Αλλά χωρίς μελέτη στα χέρια μου δεν μπορώ να το ισχυριστώ αυτά Μιχάλη.
πχ παλαιότερα κάποιος μπορεί να έστελνε 2 fax την ημέρα και τώρα να στέλνει 10 e-mail (η ευκολία βλέπεις) ή μπορεί μιλάει πολύ περισσότερο στο τηλέφωνο ασκόπως...

Η τεχνολογική ανάπτυξη βλέπεις πέραν της διευκόλυνσης της ζωής μας στοχεύει υπέρμετρα στην κατανάλωση και λιγότερο στην οικολογία. (γνώμη μου)

Να στέλνει 10 email λόγω ευκολίας το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι, περισσότερο κακό έκαναν 3-4 εκτυπωμένα χαρτιά από 10 emails...
Το να μιλάνε ασκόπως επειδή το τηλέφωνό τους είναι smart, δεν το καταλαβαίνω. :smile:

Αντίθετα το άρθρο αναφέρεται σε μελέτη και λέει ότι οι τηλεπικοινωνίες απορροφούν το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Οκ δεν έχω δει τα στοιχεία (είναι αμφίβολο αν θα μπορούσα να τα αξιολογήσω επαρκώ...). Μέχρι να δούμε μια αντιμελέτη θα κρατούσα επιφυλάξεις.
Και πάλι ο υπερ καταναλωτισμός μας στο συγκεκριμένο τομέα (όπως και σε άλλους - καμία αμφιβολία) θεωρώ ότι είναι εγκληματικός για τον πλανήτη και τα παιδιά μας.

Για αυτό λέω χωρίς τα πλήρη στοιχεία, δεν... Πότε ρυπαίναμε περισσότερο το 1985 ή σήμερα?
Αυτό έχει σημασία και όχι το ποσοστό μη ρυπογόνου τεχνολογίας.

Όπως και να έχει, μπορεί να είναι λάθος η μελέτη, λάθος και η σκέψη μου.
Πόσο άσχημο θα ήταν να περιορίσουμε το chat, τα φορουμ, την αλόγιστη χρήση τηλεπικοινωνιών ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια?

Το chat και το forum μπορεί να το γνώρισες τώρα, αλλά υπήρχε και το 1990. Απλά όχι μέσω internet.
Και δεν έχει να κάνει με Smart συσκευές.
Δεν θέλω να πω ότι η μελέτη είναι λάθος. Από τη στιγμή που δεν μπορώ/θέλω να κάνω μία ανάλογη μελέτη τη θεωρώ σωστή.
Τα συμπεράσματα που βγάζει ο καθένας από μία μελέτη όμως μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, ανάλογα με τη σκοπιά που τα βλέπει.

Θα έλεγα εν συντομία να πάμε κι άλλο μπροστά κάνοντας λογική χρήση των τηλεπικοινωνιών/ιντερνετ, για να μην καταλήξουν τα παιδιά μας ζόμπι μέσα σε προηγμένα τεχνολογικά κλουβιά που θα κατακλύζουν ένα στείρο πλανήτη.

Ο άνθρωπος είναι επικοινωνιακό και όχι τηλεπικοινωνιακό ον...

Δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου πίσω, αλλά μπροστά νομίζω.
Ένα βήμα τη φορά. Ακόμα και αν δεν το επιτύχουμε ποτέ, αξίζει ο κόπος για να ευτυχήσει έστω και ένας περισσότερος.

Admins! Η Λουκά έκανε hack το λογαριασμό του Dalanik! :flipout:

Τι προηγμένα τεχνολογικά κλουβιά και στείρους πλανήτες μου λες βρε συ;
Δηλαδή τώρα δεν επικοινωνούμε;
Και μάλιστα, επικοινωνούν δύο άτομα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν βρεθεί ποτέ στη ζωή τους και με την δυνατότητα να σου λέω πράγματα τώρα, την ώρα που μπορώ, και εσύ να τα διαβάσεις το πρωί, την ώρα που θα μπορείς!
Δεν μιλάμε το να είσαι στην Αμερική και να μην υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε real time!
Το ότι από εκεί που έχεις 10, 20, 50 ή 100 άτομα να μιλήσεις, ξαφνικά βρίσκεσαι να συνομιλείς με χιλιάδες εγώ μόνο σαν κέρδος μπορώ να το εκλάβω!

Οι βασικές βιολογικές ανάγκες είναι αέρας, νερό, φαγητό, ύπνος.

Η επικοινωνία δηλαδή δεν;
Οι άνθρωποι των σπηλαίων, τα ζώα που ζουν σε κοπάδια, τα πουλιά που ταξιδεύουν σε σμήνη, είναι θύματα του καπιταλισμού;

Αν ζεις σε μια φυλή της Αφρικής, μπορείς να ζήσεις και όλη τη ζωή σου μόνο με αυτά και να είσαι και ευχαριστημένος.

Όμως αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Το θέμα για ένα πολιτισμό είναι να προχωράει μπροστά. Το που είναι το μπροστά, δεν συμφωνούμε όλοι. Αλλά τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι όσοι δεν προσπαθούν καν να προχωρήσουν, εξαφανίζονται. Αυτό τουλάχιστον λέει η ιστορία για τους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Αν ζεις σε μία φυλή της Αφρικής έχεις πολύ περισσότερα πράγματα από αέρα, νερό φαγητό και ύπνο.
Μιλάς για φυλές και πολιτισμό προσπαθώντας να αποδείξεις ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται την επικοινωνία ή κάτι περισσότερο από τα αναγκαία για να επιζήσει σαν οργανισμός;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Χρησιμοποιείς ένα απειροελάχιστο ποσοστό της όλης υποδομής.
Πρακτικά, μη μετρήσιμο.

Να σε πω, είχες χρόνο και λες κάτσε να τον μπριζώσω να σπάσουμε πλάκα?
ένα κατούρημα οικονομικά μεταφράζεται σε ένα καζανάκι νερό. Μέτρα τα λίτρα κάντα ποσοστό της ΕΥΔΑΠ που πληρώνεiς για την σχετική χρήση και το βρήκες.

Τι παει να πει απειροελάχιστο ποσοστό?
Και το ένα ms είναι απειροελάχιστο ποσοστό αλλά πολλά μαζί κάνουν την ζωή μας ή τη ζωή στο Πλανήτη μας.

Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν τα μηνύματα, αλλά ας πούμε 0,001 . δηλ τα τρις μηνυμάτων που έχουν σταλεί ως τώρα αντιστοιχούν σε δις ευρώ... Τα τρις μικρότατης ενέργειας που καταναλώθηκαν αντιστοίχως... κοκ. Αυτό λέω. Δε χρειάζεται ρε συ ανάλυση. Η apple (τυχαίο παράδειγμα) έχει εκατοντάδες δις $ αποθεματικό, δηλ μέρος των εσόδων μόνο.. Αντιλαμβάνεσαι τα νούμερα? Και μη μου πεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της έχει τις συσκευές της απο ανάγκη... Τα ίδια με τις smart τηλεοράσεις που σε βάζουν στο διαδίκτυο ή τις άλλες που σε αναγνωρίζουν και βάζουν το προγραμμα που θέλεις και δεν ξέρω ποια άλλη μαλακία πληρώνουμε!!!

Εγώ αλλάζω μία φορά στα 5-6 χρόνια.
Τι σημαίνει αυτό; :p
Κάποιοι άλλαζαν παπούτσια κάθε χρόνο, κάποιοι άλλοι αυτοκίνητο.

Δεν σημαίνει?
Το γεγονός ότι είσαι τεχνολογικά ενημερωμένος και χρήστης των τηλεπικοινωνιών και κάνεις τη δουλειά σου με ένα τηλέφωνο στα 3 ή 5 χρόνια και ο άλλος ο νεάτερναλ αλλάζει τα smart κινητά σαν τα πουκάμισα δε λέει τίποτα? εμένα μου λέει ότι η κατανάλωση ενέργειας μόνο για την παραγωγή περισσότερων smart συσκευών είναι ένα απο τα μείον για τον πλανήτη,

ή το κόστος του κινητού δεν σημαίνει κάτι?
αν (λέω "αν") ένα είναι ακριβότερο, αυτό αυτόματα δεν σημαίνει και μεγαλύτερη χρήση ενέργειας για την παραγωγή του?

Η χρήση και επεξεργασία ακριβότερων υλικών ή η δαπάνη για την δημιουργία καλύτερου hardware και software δεν είναι συνάρτηση της ενέργειας που καταναλώνεται?

Θα μου πεις βέβαια, αυτά είναι απαραίτητα για να κάνω πλάκα στο skype, πολύ δε περισσότερο για να στέκεται το κουνητό περήφανα στο τραπεζάκι της καφετέριας... :guitarist:

Τα περιοδικά υπήρχαν πριν το internet και μπορούσες να τα διαβάσεις αγνοώντας τους φίλους ή τα παιδιά σου. Δεν δημιουργήθηκε τώρα το φαινόμενο.

Σωστά...
όποτε έβγαινα για καφέ ή ποτό έβλεπα τους γύρω μου να ξεφυλίζουν... τώρα άλλαξε σε σβιν σβιν το δάχτυλο...
και κλειόμασταν / αποξενωνόμασταν γιατί διαβάζαμε στο σπίτι...
Τι να πω? μπορεί να έχουμε άλλες παραστάσεις.
(άμα μου κάνεις πλάκα και έχεις σκάσει στα γέλια, θα σε σκίσω ρε! :flipout:

Να στέλνει 10 email λόγω ευκολίας το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι, περισσότερο κακό έκαναν 3-4 εκτυπωμένα χαρτιά από 10 emails...
Το να μιλάνε ασκόπως επειδή το τηλέφωνό τους είναι smart, δεν το καταλαβαίνω. :smile:

αυτή είναι και η δική μου γνώμη.
imo είναι μέρος της απόδειξης για αλόγιστη κατασπατάληση ενέργειας.

Το chat και το forum μπορεί να το γνώρισες τώρα, αλλά υπήρχε και το 1990. Απλά όχι μέσω internet.
Και δεν έχει να κάνει με Smart συσκευές.
Δεν θέλω να πω ότι η μελέτη είναι λάθος. Από τη στιγμή που δεν μπορώ/θέλω να κάνω μία ανάλογη μελέτη τη θεωρώ σωστή.
Τα συμπεράσματα που βγάζει ο καθένας από μία μελέτη όμως μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, ανάλογα με τη σκοπιά που τα βλέπει.

Σωστός είσαι, άμεσα δεν έχουν σχέση. Έμμεσα όμως ναι.
smart τηλεπικοινωνιακή συσκευή σημαίνει πρακτικά δυνατότητες ιντερνετ.
δηλαδή ως επι των πλείστων άχρηστο chatάκι και άχρηστα downloads.

Για επαγγελματική χρήση θα το καταλάβαινα. Για μια στιγμή μοναξιάς θα το καταλάβαινα.
Για τη χρήση που βλέπω γύρω μου (παγκοσμίως) όχι.
Ας πάνε να τα φάνε στα κορίτσια εν τέλει...

Όσον αφορά τη μελέτη και αν είναι σωστή (είπαμε ούτε τα πλήρη στοιχεία έχουμε, ούτε ειδικοί είμαστε) και παρότι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες όπως πολύ σωστά λες, δεν καταλαβαίνω τι μας κρατάει για να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι το έχουμε παραγ@μήσει με το ίντερνετ (chat + games) και τις smart συσκευές.
Προσωπικά δεν περίμενα την μελέτη να το καταλάβω, απλά έπαθα σοκ απο το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι τηλεπικοινωνίες στη παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Δεν είμαι κατά του ιντερνετ ή του τηλεφώνου, πολύ δε περισσότερο δεν είμαι κατά της ευκολίας στην επικοινωνία.
Είναι η νέα επανάσταση, έχει ενώσει όλο τον πλανήτη και μας έχει βοηθήσει τα μάλα στην απόκτηση γνώσης ακόμα και στις επιστήμες.

Απο εκεί και πέρα δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, τουναντίον! Όπως δεν είμαι και κατά του μαχαιριού... αλλά άλλο να κόβεις το κρέας και άλλο να κόβεις στα δύο το γείτονα.
Στη χρήση της τεχνολογίας αναφέρομαι και τίποτα παραπάνω.

Admins! Η Λουκά έκανε hack το λογαριασμό του Dalanik! :flipout:

Τι προηγμένα τεχνολογικά κλουβιά και στείρους πλανήτες μου λες βρε συ;
Δηλαδή τώρα δεν επικοινωνούμε;
Και μάλιστα, επικοινωνούν δύο άτομα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν βρεθεί ποτέ στη ζωή τους και με την δυνατότητα να σου λέω πράγματα τώρα, την ώρα που μπορώ, και εσύ να τα διαβάσεις το πρωί, την ώρα που θα μπορείς!
Δεν μιλάμε το να είσαι στην Αμερική και να μην υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε real time!
Το ότι από εκεί που έχεις 10, 20, 50 ή 100 άτομα να μιλήσεις, ξαφνικά βρίσκεσαι να συνομιλείς με χιλιάδες εγώ μόνο σαν κέρδος μπορώ να το εκλάβω!

δεν έκανε χακ, είμαι η Λουκά! στα καφέ στέλνω τον ανιψιό μου! λολ

Η αναφορά μου είναι στον περιορισμό μας μέσα στο σπίτι (κλουβί) και στην καταστροφή του πλανήτη (στειρότητα - μη παραγωγή).
Ετσι βλέπω τον άνθρωπο που κλείστηκε στο σπίτι μπροστά απο μια οθόνη, κατασπαταλώντας ενέργεια.
Είμαστε που είμαστε πολλοί τρώμε και με δέκα μασέλες... αυτό είναι όλο.

Μου αρέσει η διεύρυνση των συνομιλητών και η παραπάνω πληροφορία - δεν μου αρέσει η άσκοπη και δαπανηρή διεύρυνση, ούτε η χρήση των smart κουνητών ως επίδειξη κάποιου κοινωνού ή οικονομικού στάτους εις βάρος του πλανήτη και των κατοίκων του.

Κλείνω και δεν επανέρχομαι, γιατί τα παραπάνω τα θεωρώ αυτονόητα - αδιαπραγμάτευτα.
Επίσης δεν μπορώ να τα εκφράσω καλύτερα, οπότε όποιος κατάλαβε, δεν κατάλαβε (σορρυ δεν είμαι ότι καλύτερο στην έκφραση)

Απλή ερώτηση λοιπόν, προς μη επαγγελματίες χρήστες smartphones.
Τώρα που γνωρίζουμε (?) το ενεργειακό κόστος των τηλεπικοινωνιών, κάθε πότε θα αλλάζουμε τηλέφωνο και πόσο θα κοστίζουν οι συνομιλίες μας και το chataki?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Αυτό με την αυτοματοποίηση δεν το κατάλαβα όμως καθόλου!

Τα εργοστασια γιατι χρειαζεται να εχουν εργατες ? Καλλιστα μπορουν να εχουν ρομποτ (που δεν αμοιβονται βεβαιως)
τα οποια μπορει τωρα να ειναι ακριβα και αδεξια ... αλλα αν κατι παραγεται μαζικα, να δεις για ποτε φτηναινει και
εξελλισεται. Η ΑΝΑΓΚΗ σε μεγαλες κλιμακες πυροδοτει θαυματα.

Τα εργοστασια εχουν εργατες γιατι οι ανθρωποι, με καποιο τροπο, πρεπει να πληρωθουν και να ζησουν (η εστω επιζησουν).
ΑΝ ομως ΟΛΟΙ οι ανθρωποι σ'αυτη την γη ειχαν εξασφαλισμενο ΔΩΡΕΑΝ ενα μινιμουμ διαβιωσης που περιλαμβανε ολες τις
βασικες τους αναγκες .... τοτε γιατι να εργαστουν ? Τα ρομποτ θα εργαζονταν (οπως οι σκλαβοι στο παρελθον, μεχρι να
αποκτησουν συνειδηση και να εξεγερθουν).

Οι ανθρωποι θα απασχολουνταν !!! Δεν θα σιχτιριζαν απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Θα απασχολουνταν με ολα εκεινα που
σημερα ονομαζουμε χομπυ. Το AVclub πως ξεκινησε ? Απο αναγκη για διαφημιση του Κωτσοβολου (η του Σαραφιδη η
των Public) ??? ΟΧΙ ... απο χομπιστικη διαθεση και μερακι ξεκινησε. Ε ... ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Αλλα ..... αφηνουν οι δαιμονες και ιερακες του Χρηματος ????
Δεν αφηνουν !!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Τα εργοστασια γιατι χρειαζεται να εχουν εργατες ? Καλλιστα μπορουν να εχουν ρομποτ (που δεν αμοιβονται βεβαιως)
τα οποια μπορει τωρα να ειναι ακριβα και αδεξια ... αλλα αν κατι παραγεται μαζικα, να δεις για ποτε φτηναινει και
εξελλισεται. Η ΑΝΑΓΚΗ σε μεγαλες κλιμακες πυροδοτει θαυματα.

Τα εργοστασια εχουν εργατες γιατι οι ανθρωποι, με καποιο τροπο, πρεπει να πληρωθουν και να ζησουν (η εστω επιζησουν).
ΑΝ ομως ΟΛΟΙ οι ανθρωποι σ'αυτη την γη ειχαν εξασφαλισμενο ΔΩΡΕΑΝ ενα μινιμουμ διαβιωσης που περιλαμβανε ολες τις
βασικες τους αναγκες .... τοτε γιατι να εργαστουν ? Τα ρομποτ θα εργαζονταν (οπως οι σκλαβοι στο παρελθον, μεχρι να
αποκτησουν συνειδηση και να εξεγερθουν).

Οι ανθρωποι θα απασχολουνταν !!! Δεν θα σιχτιριζαν απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Θα απασχολουνταν με ολα εκεινα που
σημερα ονομαζουμε χομπυ. Το AVclub πως ξεκινησε ? Απο αναγκη για διαφημιση του Κωτσοβολου (η του Σαραφιδη η
των Public) ??? ΟΧΙ ... απο χομπιστικη διαθεση και μερακι ξεκινησε. Ε ... ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Αλλα ..... αφηνουν οι δαιμονες και ιερακες του Χρηματος ????
Δεν αφηνουν !!!

Συμφωνώ απόλυτα! :ernaehrung004:

αν όχι θα "καθόμασταν", θα δουλεύαμε πολύ πολύ λιγότερο!
Δεν θα το επεκτείνω περισσότερο γιατί δεν είναι σχετικό με το θέμα που συζητάμε.

Η μόνη μου ένσταση / αμφιβολία είναι ότι τα ρομπότ χρειάζονται ενέργεια άλλης μορφής απ'ότι ο άνθρωπος (ηλεκτρισμός, έναντι της τροφής) και δεν είμαι σε θέση να κοστολογήσω τις ανάγκες/δαπάνη του καθενός.

Ίσως τελικά να τους συμφέρει να δουλεύει ο άνθρωπος (πέραν του ότι οι εξουσία τον ελέγχει με αυτό το τρόπο απόλυτα)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Η μόνη μου ένσταση / αμφιβολία είναι ότι τα ρομπότ χρειάζονται ενέργεια άλλης μορφής απ'ότι ο άνθρωπος (ηλεκτρισμός, έναντι της τροφής) και δεν είμαι σε θέση να κοστολογήσω τις ανάγκες/δαπάνη του καθενός.

Tι δαπανα ενα ρομποτ συγκολησης 24/7 και .... ΤΙ .... ο πιο ακριβοπληρωμενος συγκολητης στην Γερμανια ????
Να αρχισω να μετραω τι καταναλωνει (οχι μονο στο σπιτι του) οταν σχολασει ???

(υπ'οψιν .... ο εργατης δουλευει 10/6 και οχι 24/7 .... κατι που μου ξεφυγε -bye-)

Last edited:
H δαπάνη after office hours υπάρχει έτσι κι αλλιώς... απλά πιθανότατα θα αυξηθεί γιατί θα αυξηθούν και οι διαθέσιμες ώρες (έτσι όπως πάμε το θεωρώ λογικό)

Στη δαπάνη για την παραγωγή αναφέρομαι. Πόσο κοστίζει στο κύκλο ζωής του ένα ρομπότ και τι καταναλώνει επί 40 χρόνια και τι ένας άνθρωπος αντίστοιχα?
Αυτό δεν το ξέρω. Μια απλή αμφιβολία είναι. :a0210:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Να σε πω, είχες χρόνο και λες κάτσε να τον μπριζώσω να σπάσουμε πλάκα?
ένα κατούρημα οικονομικά μεταφράζεται σε ένα καζανάκι νερό. Μέτρα τα λίτρα κάντα ποσοστό της ΕΥΔΑΠ που πληρώνεiς για την σχετική χρήση και το βρήκες.

Τι παει να πει απειροελάχιστο ποσοστό?
Και το ένα ms είναι απειροελάχιστο ποσοστό αλλά πολλά μαζί κάνουν την ζωή μας ή τη ζωή στο Πλανήτη μας.

Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν τα μηνύματα, αλλά ας πούμε 0,001 . δηλ τα τρις μηνυμάτων που έχουν σταλεί ως τώρα αντιστοιχούν σε δις ευρώ... Τα τρις μικρότατης ενέργειας που καταναλώθηκαν αντιστοίχως... κοκ. Αυτό λέω. Δε χρειάζεται ρε συ ανάλυση. Η apple (τυχαίο παράδειγμα) έχει εκατοντάδες δις $ αποθεματικό, δηλ μέρος των εσόδων μόνο.. Αντιλαμβάνεσαι τα νούμερα? Και μη μου πεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της έχει τις συσκευές της απο ανάγκη... Τα ίδια με τις smart τηλεοράσεις που σε βάζουν στο διαδίκτυο ή τις άλλες που σε αναγνωρίζουν και βάζουν το προγραμμα που θέλεις και δεν ξέρω ποια άλλη μαλακία πληρώνουμε!!!

Τι τηλεόραση έχεις;
Γιατί τα ίδια βλέπεις και με μία παλιά ασπρόμαυρη CRT;
Έχεις κάτι καλύτερο από ένα mini ραδιοφωνάκι;
Έχεις καλύτερο αυτοκίνητο από αυτό που θα μπορούσες να πάρεις με τα μισά λεφτά;
Άλλαξες αυτοκίνητο πριν αυτό καταστραφεί;
Ξέρεις η αυτοκινητοβιομηχανία τι απόθεμα έχει;
Αυτά είναι μόδα της εποχής;

Δεν σημαίνει?
Το γεγονός ότι είσαι τεχνολογικά ενημερωμένος και χρήστης των τηλεπικοινωνιών και κάνεις τη δουλειά σου με ένα τηλέφωνο στα 3 ή 5 χρόνια και ο άλλος ο νεάτερναλ αλλάζει τα smart κινητά σαν τα πουκάμισα δε λέει τίποτα? εμένα μου λέει ότι η κατανάλωση ενέργειας μόνο για την παραγωγή περισσότερων smart συσκευών είναι ένα απο τα μείον για τον πλανήτη,

ή το κόστος του κινητού δεν σημαίνει κάτι?
αν (λέω "αν") ένα είναι ακριβότερο, αυτό αυτόματα δεν σημαίνει και μεγαλύτερη χρήση ενέργειας για την παραγωγή του?

Η χρήση και επεξεργασία ακριβότερων υλικών ή η δαπάνη για την δημιουργία καλύτερου hardware και software δεν είναι συνάρτηση της ενέργειας που καταναλώνεται?

Θα μου πεις βέβαια, αυτά είναι απαραίτητα για να κάνω πλάκα στο skype, πολύ δε περισσότερο για να στέκεται το κουνητό περήφανα στο τραπεζάκι της καφετέριας... :guitarist:

Και το 1995 που είχε κυκλοφορήσει ο χαμαιλέοντας της Nokia (6110), έπρεπε να δώσεις δύο μισθούς για να τον αγοράσεις.
Όμως έβλεπα κόσμο να τον αγοράζει.
Τι σχέση έχει με την κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή του;

Σωστά...
όποτε έβγαινα για καφέ ή ποτό έβλεπα τους γύρω μου να ξεφυλίζουν... τώρα άλλαξε σε σβιν σβιν το δάχτυλο...
και κλειόμασταν / αποξενωνόμασταν γιατί διαβάζαμε στο σπίτι...
Τι να πω? μπορεί να έχουμε άλλες παραστάσεις.
(άμα μου κάνεις πλάκα και έχεις σκάσει στα γέλια, θα σε σκίσω ρε! :flipout:

Γιατί βρε; Δεν έβλεπες κόσμο στις καφετέριες με εφημερίδα στο χέρι;

Κλείνω και δεν επανέρχομαι, γιατί τα παραπάνω τα θεωρώ αυτονόητα - αδιαπραγμάτευτα.
Επίσης δεν μπορώ να τα εκφράσω καλύτερα, οπότε όποιος κατάλαβε, δεν κατάλαβε (σορρυ δεν είμαι ότι καλύτερο στην έκφραση)

Απλή ερώτηση λοιπόν, προς μη επαγγελματίες χρήστες smartphones.
Τώρα που γνωρίζουμε (?) το ενεργειακό κόστος των τηλεπικοινωνιών, κάθε πότε θα αλλάζουμε τηλέφωνο και πόσο θα κοστίζουν οι συνομιλίες μας και το chataki?

Όσο σιχαινόμουν τα πολλά τηλεφωνήματα παλιά, τα σιχαίνομαι και τώρα.
Δεν άλλαξε τίποτα επειδή το τηλέφωνό μου είναι smart!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνα

Τι τηλεόραση έχεις;
Γιατί τα ίδια βλέπεις και με μία παλιά ασπρόμαυρη CRT;
Έχεις κάτι καλύτερο από ένα mini ραδιοφωνάκι;
Έχεις καλύτερο αυτοκίνητο από αυτό που θα μπορούσες να πάρεις με τα μισά λεφτά;
Άλλαξες αυτοκίνητο πριν αυτό καταστραφεί;
Ξέρεις η αυτοκινητοβιομηχανία τι απόθεμα έχει;
Αυτά είναι μόδα της εποχής;

σε έχασα ή κάπου το πας...

για τις επικοινωνίες μιλάμε και την πιθανή (για μένα σίγουρη) κατάχρηση της τεχνολογίας.

Τεσπα.
Ναι... κάποια απο τα παραπάνω που αναφέρεις είναι άλλη μια μορφή μόδας και κατάχρησης ενέργειας.
πχ δεν είναι απαραίτητη η τρίτη τηλεόραση που έχω, ούτε να ακούω ραδιόφωνο με ανοιχτό pc ή ενεργοβόρο ενισχυτή, ούτε να αγοράζω αυτοκίνητο δίλιτρο (πέραν της επαγγελματικής ανάγκης), ούτε φυσικά να το αλλάζω κάθε χρόνο... όλα αυτά μοιάζουν με την υπερκατανάλωση του συγκεκριμένου θέματος imo.

Αν θέλεις να δείξεις αυτό, μαζί σου. Δεν υπερκαταναλώνουμε μόνο στις επικοινωνίες... απλά έτυχε να είναι αυτό το αντικείμενο του θέματος και όντως να είναι το hot φαινόμενο της εποχής μας... ίσως λόγω οικονομικής κρίσης γίναμε τσίπηδες και στη μόδα... :-)

Και το 1995 που είχε κυκλοφορήσει ο χαμαιλέοντας της Nokia (6110), έπρεπε να δώσεις δύο μισθούς για να τον αγοράσεις.
Όμως έβλεπα κόσμο να τον αγοράζει.
Τι σχέση έχει με την κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή του;

Δεν ξέρω. Ρώτησα.
Το ακριβότερο δεν έχει καλύτερα/περισσότερα χαρακτηριστικά και επιδόσεις?
Αυτά δεν απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας?
Η συσκευή δεν είναι μέρος της αλυσίδας επικοινωνίες?
Άρα?

Γιατί βρε; Δεν έβλεπες κόσμο στις καφετέριες με εφημερίδα στο χέρι;

Δηλαδή πιστεύεις ότι έχουν αντικαταστήσει το περιοδικό και την εφημερίδα με τάμπλετ και κουνητό...
μάιστα.

Στο δρόμο που σκουντουφλάνε στα πεζοδρόμια και τις πινακίδες πάλι το ίδιο κάνουν? :flipout:

Όσο σιχαινόμουν τα πολλά τηλεφωνήματα παλιά, τα σιχαίνομαι και τώρα.
Δεν άλλαξε τίποτα επειδή το τηλέφωνό μου είναι smart!

Το αυτό, αν και όπως προείπα τα λέω για να τα ακούω και εγώ.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ευσυνείδητο καταναλωτή γενικώς. Με τα smart βέβαια (και τα κινητά γενικώς) ακόμα δεν την πάτησα.
Λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης μάλιστα, διατηρώ ένα οικονομικό για 3-4 χρόνια.

Απο την άλλη όσον αφορά τα smart, παραδέξου το ότι δεν ισχύει για όλους (μάλλον για τους λιγότερους)
Η δαπάνη για την κατασκευή τους είναι μεγαλύτερη απο τις συσκευές που απλά κάνεις τη δουλειά σου... και επιπλέον η άσκοπη χρήση τους μεγαλώνει το πρόβλημα.
Πόσο το μεγαλώνει δεν ξέρω... Φαντάζομαι όμως πολύ...

Last edited:
Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας;;

Η αγάπη μου για τον Ζήνων δεν κρύβεται... :p

Και εγώ Ίκαρέ μου... για την ομορφιά σου και τα λεφτά σου θα έδινα τα πάντα... :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργειακός Αρμαγε

Κόβω από το μήνυμα για να μην καταλήξουμε σε τεράστια quote. :p

Αν θέλεις να δείξεις αυτό, μαζί σου. Δεν υπερκαταναλώνουμε μόνο στις επικοινωνίες... απλά έτυχε να είναι αυτό το αντικείμενο του θέματος και όντως να είναι το hot φαινόμενο της εποχής μας... ίσως λόγω οικονομικής κρίσης γίναμε τσίπηδες και στη μόδα... :-)

Ακριβώς αυτό.
Αν λόγω των επικοινωνιών καταναλώνουμε 10W αλλά λόγω της σύγκλισης αυτά τα 10W έχουν αντικαταστήσει 12W κατανάλωσης, είμαστε κερδισμένοι.
Αν το αυτοκίνητό σου χρησιμοποιεί GPS για να βρεις το δρόμο, είσαι κερδισμένος αν γλυτώσεις 2 ώρες κύκλους επειδή χάθηκες.
Αν με το κινητό σου κάνεις δουλειά που παλιά την έκανες με υπολογιστή, πάλι κερδισμένος είσαι.

Δεν ξέρω. Ρώτησα.
Το ακριβότερο δεν έχει καλύτερα/περισσότερα χαρακτηριστικά και επιδόσεις?
Αυτά δεν απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας?
Η συσκευή δεν είναι μέρος της αλυσίδας επικοινωνίες?
Άρα?

Έχουμε πέσει σε έναν φαύλο κύκλο.
Αν τα κινητά είχαν την ίδια τεχνολογία όσον αφορά το energy saving, πριν από 20 χρόνια, αντί για κινητά που ήθελαν φόρτιση κάθε 7 ημέρες θα είχαμε κινητά που θα ήθελαν φόρτιση μία φορά το μήνα.
Αντίθετα, τους βάλαμε τεράστιες οθόνες και έχουμε κινητά που θέλουν φόρτιση μία φορά την ημέρα.

Δηλαδή πιστεύεις ότι έχουν αντικαταστήσει το περιοδικό και την εφημερίδα με τάμπλετ και κουνητό...
μάιστα.

Στο δρόμο που σκουντουφλάνε στα πεζοδρόμια και τις πινακίδες πάλι το ίδιο κάνουν? :flipout:

Δεν έχει διαφορά αν το κάνουν με περιοδικό ή tablet.
Πιστεύεις ότι κάποιοι ξεκίνησαν να το κάνουν επειδή απέκτησαν tablet;
Εγώ το ίδιο ποσοστό βλέπω.

Το αυτό, αν και όπως προείπα τα λέω για να τα ακούω και εγώ.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ευσυνείδητο καταναλωτή γενικώς. Με τα smart βέβαια (και τα κινητά γενικώς) ακόμα δεν την πάτησα.
Λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης μάλιστα, διατηρώ ένα οικονομικό για 3-4 χρόνια.

Απο την άλλη όσον αφορά τα smart, παραδέξου το ότι δεν ισχύει για όλους (μάλλον για τους λιγότερους)
Η δαπάνη για την κατασκευή τους είναι μεγαλύτερη απο τις συσκευές που απλά κάνεις τη δουλειά σου... και επιπλέον η άσκοπη χρήση τους μεγαλώνει το πρόβλημα.
Πόσο το μεγαλώνει δεν ξέρω... Φαντάζομαι όμως πολύ...

Όπως κάθε "βλακεία".
Δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα το smartphone μου. Το 90% της χρήσης του αφορά τηλέφωνα.
Η διαφορά κατανάλωσης όμως ενός class d ενισχυτή με τον λαμπάτο σε τάξη Α που έχω ξέρεις ποια είναι; :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενεργεια

Αν λόγω των επικοινωνιών καταναλώνουμε 10W αλλά λόγω της σύγκλισης αυτά τα 10W έχουν αντικαταστήσει 12W κατανάλωσης, είμαστε κερδισμένοι.
Αν το αυτοκίνητό σου χρησιμοποιεί GPS για να βρεις το δρόμο, είσαι κερδισμένος αν γλυτώσεις 2 ώρες κύκλους επειδή χάθηκες.
Αν με το κινητό σου κάνεις δουλειά που παλιά την έκανες με υπολογιστή, πάλι κερδισμένος είσαι.

Αυτό λέω απο την αρχή (και αμφισβητώ)
Δεν μπορώ να το κάνω πιο κατανοητό.

Μπορεί το ενεργειακό κόστος που βλέπεις σε μια εφημερίδα να είναι μεγαλύτερο, όμως είναι άλλο να "λειτουργεί" μία εφημερίδα και ένα κουνητό και άλλο πχ. 100 κουνητά ανa εφημερίδα. Οι κινέζοι μόνο έχουν κανα δις κινητά.

Ας δεχτώ όμως την άποψή σου (που το ξαναλέω δεν παίζει με τίποτα).
Ας πούμε ένα κουνητό ανα μία εφημερίδα ετησίως που βγήκε από την αγορά.
Tι υποδομές συντηρήθηκαν για τις εφημερίδες και τι για τα κουνητά. Ξέρεις πόσα καταστήματα πώλησης υπάρχουν?
Δεν είναι μόνο το άμεσο κόστος Μιχάλη. Έχει πολύ πράμα απο πίσω και με κεραίες και με service και με νέα εργοστάσια παραγωγής εξαρτημάτων και δεν ξέρω τι άλλο.

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος (χωρίς να έχω τα νούμερα) ότι τα κουνητά έχουν αυξήσει την κατανάλωση.

Έχουμε πέσει σε έναν φαύλο κύκλο.
Αν τα κινητά είχαν την ίδια τεχνολογία όσον αφορά το energy saving, πριν από 20 χρόνια, αντί για κινητά που ήθελαν φόρτιση κάθε 7 ημέρες θα είχαμε κινητά που θα ήθελαν φόρτιση μία φορά το μήνα.
Αντίθετα, τους βάλαμε τεράστιες οθόνες και έχουμε κινητά που θέλουν φόρτιση μία φορά την ημέρα.

Αυτό (το τελευταίο) λέω και εγώ.
Εφόσον εξυπηρετούν το σκοπό τους η εξέλιξή τους θα έπρεπε να ήταν προς την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης και όχι τον καταναλωτισμό (τι λέω τώρα ε?)
Ας υπήρχαν μόνο επαγγελματικής χρήσης προίοντα με μεγάλες οθόνες και το αντίστοιχο hardware/software. Aκριβά μεν αφού δεν θα τα προτιμούσαμε, αλλά λιγότερο ενεργοβόρα στο σύνολό τους για τον πλανήτη, πληρωμένα από το αφεντικό ή απο τον επιχειρηματία.

Απο την άλλη δεν φταίνε μόνο αυτοί. Εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά?
Νταξει μας κάναν πλύση εγκεφάλου, ντάξει δεν υπάρχει παιδεία, ντάξει όλα...

Και τώρα που τα λέμε δηλαδή και κάποιοι τα μαθαίνουν αλλάζει κάτι?
Ή θα πάψω να υπερκαταναλώνω (έστω σε άλλα?)

Τελικά μήπως δεν είναι φαύλος κύκλος αλλά αναισθησία?

Δεν έχει διαφορά αν το κάνουν με περιοδικό ή tablet.
Πιστεύεις ότι κάποιοι ξεκίνησαν να το κάνουν επειδή απέκτησαν tablet;
Εγώ το ίδιο ποσοστό βλέπω.

σαφώς, σαφέστατα!
Πάρα πολλοί, ίσως και οι περισσότεροι, imo!
Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των πιτσιρικάδων για παράδειγμα...
δεν το κάνουν μόνο στα ταμπλετ!!! surf, chat, gaming... φούλ...

Στο δρόμο και στα αυτοκίνητο μέσα τι σκατά λένε ρε? Μπορείς να μου πεις?
Τι είναι αυτό το σημαντικό που κάθε μέρα σε μια διαδρομή 20 λεπτών πετυχαίνω 3-4 με το τηλέφωνο στο χέρι?
Για το Σούνιο πάνε όλοι και δεν μπορέι να περιμένει αυτό το τόσο σοβαρό να το πεις μισή ώρα αργότερα????

Δεν χρησιμοποιώ ιδιαίτερα το smartphone μου. Το 90% της χρήσης του αφορά τηλέφωνα.
Η διαφορά κατανάλωσης όμως ενός class d ενισχυτή με τον λαμπάτο σε τάξη Α που έχω ξέρεις ποια είναι; :p

Και εγώ τα ίδια... άσε που το πήρα (μη φανταστείς... ένα zte tania winphone 130 εγώ και ένα μαιμού galaxy 3 86 για την κυρά εκ Κίνας) και δεν μπορώ, όχι να σερφάρω, αλλά ούτε να βγάλω τα βίντεο που τράβηξα απο μέσα... :flipout:

Τώρα μου την είπες για τον ενισχυτή? B110... λολ

Αφού έγραψα απο την αρχή και 2-3 φορές ακόμα...
τα λέμε και τα γράφουμε... για να ακούμε κι εμείς...

+++
Πάντως για να μη νομίζεις ότι είμαι εντελώς κάφρος, κάποια πράγματα έγιναν νόμοι στο σπίτι (ευτυχώς τα θέλει και κυρά)
Ταυτόχρονα τηλεοράσεις, στερεοφωνικά τέλος.
Κουνητά
Ηλιακός και διαχείριση του νερού
Σκουπίδια / ανακύκλωση
Φώτα
Φαγητά
Τζάκι off
και άλλα

Βασικά ο πιο ενεργοβόρος εγώ είμαι πάλι με τα κλαπατσίμπανα και το ιντερνετ (forum, διάβασμα, κατέβασμα... αλλά τεσπα...)
Ότι μπορούμε κάνουμε γενικώς και στοχεύουμε προς την βελτίωση.

the end γιατί έχουμε χαλάσει τον ειρμό του SR :flipout:

:ernaehrung004: :ernaehrung004::ernaehrung004:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Θα είναι "έξυπνος" ο ενερ

the end γιατί έχουμε χαλάσει τον ειρμό του SR :flipout:

Yup...
Πάμε παρακάτω και θα τα πούμε από κοντά εμείς οι δύο...

:ernaehrung004:

Σαν απειλή ακούστηκε το από πάνω... :flipout:
Μμμμ... Θα το κάνω να φανεί σαν ατύχημα.

Δεν εχω και κανα ειρμο σιδηροτροχια .... :p

To μονο που με προβληματιζει ειναι ΠΩΣ θα προλαβουμε να συγκρατησουμε την Κινα απο το να γινει ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ηταν εδω και πολλες δεκαετιες το πιο δαπανηρο ενεργειακα εθνος στον κοσμο. AYΤΟ ΕΛΗΞΕ.
Ο κινεζικος δρακος με δαπανη 28 ΤerraWatts (τον χρονο) ετοιμαζεται να μασουλησει και φτυσει την
ενεργειακη δαπανη των ΗΠΑ (27 TerraWatts τον χρονο).

Και η ΚΙΝΑ .... ΔΕΝ εχει βαλει καν το 1/10 του συνολικου πλυθησμου της μεσα στο ενεργειακο δικτυο.