The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

Απάντηση: Re: The Objective DAC (ODAC) mods / PSU / salas

εγω βγαζω 5.5 απο 9

Με χρήση Mosfet, 2Χ1.9V LED, 220 Ohm R303 και τριμεράκι Bourns ήδη έχω σε λειτουργία δύο ±5V και εάν θυμάμαι καλά κατέβαιναν γύρω στο 4,8+

attachment.php

Ωραίος, αλλά γιατί 9V μετ/της; Για να βγάλεις άνετα τα 5V θέλεις 10VAC.. Ίσως βγουν και με τα 9V, αλλά γιατί να είσαι οριακά;

Εξήγησε το λίγο αυτό... όσο πιο κοντά στο ζητούμενο βολτάζ τόσο λιγότερη εκλυώμενη θερμότητα ή κάνω λάθος?... τι άλλο πρόβλημα υπάρχει που δεν ξέρω?

Εξήγησε το λίγο αυτό... όσο πιο κοντά στο ζητούμενο βολτάζ τόσο λιγότερη εκλυώμενη θερμότητα ή κάνω λάθος?... τι άλλο πρόβλημα υπάρχει που δεν ξέρω?

Ναι, τόσο λιγότερη εκλυώμενη θερμότητα μεν, αλλά τόσο μικρότερο περιθώριο για διόρθωση "ατασθαλιών" της ΔΕΗ δε. Αν π.χ. η ΔΕΗ σου ρίξει την τάση 10% (κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο..) θα πρέπει το reg σου να έχει το περιθώριο να το καλύψει. Δηλαδή για εγγυημένα 5V έξοδο, θα πρέπει να έχει περιθώριο να βγάλει τουλάχιστον 5,5V. Αυτό είναι κάπως οριακό με 9V μετ/τη, γιαυτό και ο Salas λέει "Get a transformer that for DC gives you at least 5V extra from your target voltage. 7-10V is better against mains fluctuations, transformer regulation with high current etc." Οπότε ένας μετ/της με τάση 10 με 12V είναι ιδανικός.. αλλά αφού ήδη έχεις τον 9V (ο οποίος στα 50VA είναι και "θρεμμένος") δεν τρέχει τίποτα..

"Get a transformer that for DC gives you at least 5V extra from your target voltage. 7-10V is better against mains fluctuations, transformer regulation with high current etc."

Μη ξεχνιόμαστε, αναφέρεται σε dc τάση. Ο 9V M/T μετά την ανόρθωση και εξομάλυνση δίνει περίσσεια τάσης για το ως άνω κύκλωμα. Με λίγα λόγια δεν μετράμε για τα 7-10V στο ac του M/T, αλλά στην έξοδο dc μετά την εξομάλυνση.
Εκεί πιστεύω ότι εάν μετρήσει είναι πάνω από τα 11Vdc.

Ναι, κι εγώ έχοντας στο μυαλό μου το DC μιλάω.. 9VAC x 1.414 = 12,7V - 1,4V = 11.3VDC, δηλαδή 6V και κάτι πάνω από τα 5V. Δεν είναι άσχημα, αλλά αν μπορεί κανείς γιατί να μην είναι σίγουρος; Η "σπατάλη" λόγω αυξημένης έκλυσης θερμότητας στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μόλις ~350mW.

Είναι θέμα το πως βλέπουμε το τι είναι προτιμότερο.

Εάν σκεφτούμε ότι η πλειονότητα των έτοιμων Μ/Τ είναι 9V & 12V, προσωπικά προτιμώ τον 9V με καλό VA, μεταξύ του ≈11,5 και του ≈15,5 για τα 5V (4,8-5,2).

Εάν φυσικά η τάση μου προσεγγίζει τα 5,5 ή 6V η σκέψη μου αλλάζει.

Πάντως με 12άρι M/T πιθανόν η τάση προς τα 5V να μην έρθει εύκολα, ενώ με τον 9άρη έρχεται. Ίσως για αυτό ο supersonic έγραψε ότι με Salas και IRF δεν μπορούσε να πάει κάτω από τα 5,5V.

Για έτοιμους μετ/τες όντως τα πράγματα αλλάζουν, εγώ θεωρώ ως δεδομένο ότι θα πάει κανείς στον Γιατρά (ή κάποιον αντίστοιχο) και θα του πει "φτιάξε μου έναν 10V 50VA". Το κόστος αν δεν κάνω λάθος είναι το ίδιο είτε μιλάμε για 9V είτε για 10V και είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με ότι κυκλοφορεί στο εξωτερικό (έτοιμο).

A, για παραγγελία είμαι 100% σύμφωνος!
Μπορείς να μου πεις με πμ, τι κόστος δίνει για έναν 10Vac προστατευμένο σε καπάκι; Σαν αυτόν τον μαύρο που έχω βάλει στην παραπάνω φώτο.

Να σου πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι ακριβώς.. Τις προάλλες είχα πάρει έναν 50VA χωρίς καπάκι αλλά με πολλά διαφορετικά τυλίγματα, πρέπει να είχε πάει περίπου στα 25 . Πάρε τον ένα τηλ. και ρώτα τον..

Οκ κατάλαβα τους προβληματισμούς... έχω και 12V 50VA... αλλά θα προτιμήσω τον 9ρι... στο σπίτι είμαι πολύ τυχερός η τάση είναι σπάνια να πέσει κάτω από 225... συνήθως είναι πάνω κάτω 230...

Τον 9ρι (Γιατράς) τον πήρα μαζί με καπάκια (50VA έχει δύο τυλίγματα 2,5Α 9Vx2) στα 25 ευρώ από Φανό...

Είναι θέμα το πως βλέπουμε το τι είναι προτιμότερο.

Εάν σκεφτούμε ότι η πλειονότητα των έτοιμων Μ/Τ είναι 9V & 12V, προσωπικά προτιμώ τον 9V με καλό VA, μεταξύ του ≈11,5 και του ≈15,5 για τα 5V (4,8-5,2).

Εάν φυσικά η τάση μου προσεγγίζει τα 5,5 ή 6V η σκέψη μου αλλάζει.

Πάντως με 12άρι M/T πιθανόν η τάση προς τα 5V να μην έρθει εύκολα, ενώ με τον 9άρη έρχεται. Ίσως για αυτό ο supersonic έγραψε ότι με Salas και IRF δεν μπορούσε να πάει κάτω από τα 5,5V.

δεν θυμαμαι να ειπα δεν παει κατω απο 5.5
ειπα δεν ειχα προβλημα να πασω το 5.5 με 9ρι

Πρόβλημα μνήμης, πρόβλημα ηλικίας θα συμπλήρωνα...μάλλον έχω ανεβάσει υψηλό εγκεφαλικό jitter τώρα τελευταία...μη δίνεις σημασία, θα βάλω i2s και θα το ρίξω!

αν υποψιαστώ ότι σετάρησες σαλας σε μιά μέρα με τη μία....τα πετάνω...:antlers:

Για να δούμε αν είμαι καλός μαθητής (.. ή αν έχω κάνει καμιά πατάτα) - τα παρακάτω υπολογίστηκαν με το xls του Salas:

Trafo 9V - 80 VA (αναμένεται).
MUR820 (αναμένονται).
Χρήση IRF.
Είσοδος 11 V (= (9V x 1.41 -1.4) x 0.98), έξοδος 5.1 V.

Ρύθμιση για φορτίο 125 mA (ODAC) + 225 mA (reg).
10.000 μF/63 Nippon chemicon.
Μέτρηση των JFET και τοποθέτηση όπως αναφέρονται στην τεκμηρίωση (Q303 = 5.1mA IDSS).

C304 = 10 uF (MFP Solen)!
R303 = 240, Pot BI (κορυφαίο πολύστροφο)= 2k (pre-adjusted 15 ohm).

Για να δούμε...