The Odyssey (2026)

Ούτε εμενα μου αρεσε τόσο η Δουνκερκη, ενώ το Tenet ήταν πραγματικά απαράδεκτο. Κάθε περσι και καλύτερα o Nolan συνεπώς κρατάμε μικρο καλαθι.

Το ίδιο και το Dunkirk.
Εξού και το παρατσούκλι "Φολαν" 😁

Πες αλήθεια, το παρατσούκλι εσύ το έβγαλες; :)

Εν τω μεταξύ, το Dunkirk ήταν εξαιρετικό στο είδος του, από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που έχουμε δει.

• Like
Reactions: cacau and takisot
Εμένα πάντως ούτε το Dunkirk ούτε το Tenet με χάλασαν. Μπορεί να μην ήταν από τις καλές του ταινίες, αλλά μια χαρά πέρασε η ώρα μου όταν τις έβλεπα.

• Like
Reactions: leonkoum
Εγώ πραγματικά τέτοιο μίσος για κάποιον δεν μπορώ να το εξηγήσω....
Σας έχει πάρει τα project?.🤣🤣
Φιλότεχνοι βλέπω... Χαχαχχ
Μου θυμιζετε τους φιλοτεχνους που καθονται και κοιτανε στο κεντρο του δωματιου μια σκατουλα και τη θαυμαζουν
αναγκαστικα για να μη φανει οτι, δεν αναγνωριζουν τη σπουδαιοτητα του ''καλλιτεχνη''.
Αφου ολοι λενε οτι ειναι σπουδαιο εργο, πώς θα πουμε εμεις οτι δεν ειναι, θα μας πουν ασχετους.

• Like
Reactions: songless_bird
To Tenet σεναριακά έπασχε (παραχάθηκε η μπάλα), σαν υλοποίηση/σκηνοθεσία ήταν κι αυτό άριστο.
το tenet επρεπε μα απφασισεις σαν τι θα το δεις.... σαν μια εργασια πανω στο χωροχρονο η σαν ενα james bond. οντως το πολυπλοκο σεναριο το εκανε δυσκολο στη θεαση. αλλα αν αποφασιζες να το δεις σαν μια ταινια περιπετειας μια χαρα ηταν.
και οντως ο ιος ειναι αταλαντος.....

• Like
Reactions: leonkoum and Kosh
Εμένα πάλι αυτή η λογική μου θυμίζει καύση βιβλίων. Δεν μου αρέσει κάτι..στην πυρά..
Αν δεν μας αρέσει κάτι απλά δεν ασχολούμαστε. Sorry αλλά tragic...

Το τρέιλερ είναι απλά η αφορμή να πυροβολησουμε κάποιον.. λες και θα ιδρώσει το αυτί του Νόλαν επειδή κάποιος από τα Σούρμενα τον εκραξε.

Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει αλλά δε μας βλέπει κανείς..🤣🤣🤣🤣
Αν δεν καταλαβετε οτι κανοντας πλατες σε ενα κακο εργο ο καλλιτεχνης επαναπαυεται και το επομενο θα ειναι εξισου κακο ή και χειροτερο.
Το κοινο πρεπει να ειναι απαιτητικο και να σπρωχνει τους καλλιτεχνες να γινονται καλυτεροι, οχι να μενουν στασιμοι και να χειροτερευουν.
Γι' αυτο εχουμε γεμισει με σαβουρες και μολις εμφανιστει κατι μετριο το αποθεωνουμε.

• Like
Να δω τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα...
Που να διαβάσεις φανμποις που ήδη βάζουν την ταινία στις 10 καλύτερες όλων των εποχών

Οι στολές πάντως δεν κοστίζουν ούτε τα μισά απο αυτές της Τροιας.

Πλαστικουρες και αφροί είναι.

Αν δεν καταλαβετε οτι κανοντας πλατες σε ενα κακο εργο ο καλλιτεχνης επαναπαυεται και το επομενο θα ειναι εξισου κακο ή και χειροτερο.
Το κοινο πρεπει να ειναι απαιτητικο και να σπρωχνει τους καλλιτεχνες να γινονται καλυτεροι, οχι να μενουν στασιμοι και να χειροτερευουν.
Γι' αυτο εχουμε γεμισει με σαβουρες και μολις εμφανιστει κατι μετριο το αποθεωνουμε.
Κακο κατά τη γνώμη σου .. ( από αυτά που έχουμε δει) γιατί εδώ κρίνουμε κάτι σαν κακό και δεν το έχουμε δει ακόμα .. αν δε μίλαγε για παράνοια μιλάμε για εμπάθεια...

Εν τω μεταξύ, το Dunkirk ήταν εξαιρετικό στο είδος του, από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που έχουμε δει.

Η Δουνκερκη ηταν καλο σαν ταινια, η σαν κινηματογραφικος περιπατος, αλλα ΠΟΛΕΜΙΚΗ ταινια δεν ηταν.

Γιαυτο και η σχετικη μου απογοητευση. Οχι αισθητικη αλλα λειτουργικη.

Πολυ παθητικη ταινια, ολο τρεχαν να φυγουν να κρυφτουν. Μια φορα ανοιξαν 2-3 Γερμανοι ενα πυρ και τρεχαν σαν κουνελια να ξεφυγουν.

Επι της ευκαιριας και επι Δουνκερκης. Ξαναειδα πριν τρεις μερες μια ταινια με το ιδιο φοντο. Την Δουνκερκη.

Το ονομα αυτης Week-End à Zuydcoote με τον τεραστειο ανδρα του σινεμα τον Μπελμοντο.

Ε... αλλο τσαγανο ειχε η ταινια. Συνεβαινε και κατι, τι κατι δηλαδη ενα σωρρο πραματα με ενα σωρο διαφορετικες ψυχολογιες και ιστοριες μεσα στην ιστορια.
Και με ελαχιστο ποσοστο του μπατζετ ενος Νολαν οι Μεγαλες σκηνες δεν ειχαν τιποτα να ζηλεψουν, το αντιθετο.

WeekEndAZuydcoote18.jpg

image%2F2429364%2F20230412%2Fob_22880f_129107-la-cote.jpg

WeekEndAZuydcoote21.jpg

WeekEndAZuydcoote4.jpg

Και ουτε συνθετικες εικονες ουτε υποστηριξη υπολογιστη ουτε τιποτα...

Μην την χασετε για το ειδος ειναι σκαλες ανω του Νολαν. Βρισκεται σε ΝτιΒι Ντι

Κακο κατά τη γνώμη σου .. ( από αυτά που έχουμε δει) γιατί εδώ κρίνουμε κάτι σαν κακό και δεν το έχουμε δει ακόμα .. αν δε μίλαγε για παράνοια μιλάμε για εμπάθεια...
Δε νομιζω οτι αυτοι που κρινουν κακο το συγκεκριμενο εργο το κανουν για το συνολο του.
Για τις συγκεκριμενες σκηνες μιλαμε οπου αυτο που φαινεται ειναι τουλαχιστον τραγικο.
Να δειτε οτι στη τελικη εκδοση θα εχουν βελτιωθει ολα αυτα για τα οποια γκρινιαζουμε.
Αν οχι ολα, καποια.

• Like
Η Δουνκερκη ηταν καλο σαν ταινια, η σαν κινηματογραφικος περιπατος, αλλα ΠΟΛΕΜΙΚΗ ταινια δεν ηταν.

Γιαυτο και η σχετικη μου απογοητευση. Οχι αισθητικη αλλα λειτουργικη.

Πολυ παθητικη ταινια, ολο τρεχαν να φυγουν να κρυφτουν. Μια φορα ανοιξαν 2-3 Γερμανοι ενα πυρ και τρεχαν σαν κουνελια να ξεφυγουν.

Γιώργο σε ένα πόλεμο που το στράτευμα αποτελείται και από 18χρονους άπειρους, πολλοί είναι αυτοί που θα υπακούσουν στο δόγμα του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.
Στόχος της ταινίας ήταν να δείξει τον άθλο της επιβίωσης ενάντια σε μια απελπιστική κατάσταση, η "νίκη" στην προκειμένη περίπτωση ήταν να σωθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στη Δουνκέρκη μόνο ζωντανοί και πεθαμένοι.
Ναι ξενίζει κινηματογραφικά σαν θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέχει από την πραγματικότητα. Και για μένα εκεί βρίσκεται και η γοητεία της.
Άλλωστε και ο Raymond Cartier για τον Άθλο της Δουνκέρκης έγραψε όχι για νίκη.

@Cicadelic, με πρόλαβε ο άνωθεν. Αυτό είναι ακριβώς που έδωσε στην ταινία τη δύναμη της, πέραν φυσικά της εικαστικής απόλαυσης σε κάθε σκηνή (που για κάποιο λόγο φαίνεται να την υποτιμάμε ως ατού, λες και είναι αυτονόητη!)

Last edited:
Αντε να το κουρδισουμε ακομα λιγο το νημα. Τιποτα δεν με διασκεδαζει τοσο οσο να ριχνουμε αμφιβολιες περι κατεστημενων αποκαλουμενων "καλλιτεχνων", που δεν ειναι παρα σκηνοθετες του χολλυγουντ.

Εξ αλλου μου δημιουργηθηκε μια εντονη διαθεση να ξαναδω ολα τα εργα του Νολαν εκτος τα Μπατμαν (δεν ξαναβλεπω φιλμ με υπερηρωες στη ζωη μου, μου το υποσχεθηκα καθοτι χασιμο χρονου). Ολα εκτος του Τενετ βεβαιως. Αλλα να δω τι με εκανε να εχω το συνδρομο "Γουαου ! " οταν τα ειδα.

Κανονικα οταν βλεπω ενα φιλμ που μου δημιουργει ενα τετοιο σοκ, κατι μου μενει. Γραβουρα στο μυαλο μου εστω κατι μικρο αλλα που με εμενα μεγαλωσε...
Και δεν ειναι θεμα πολυπλοκοτητας η δυσκολιας μυνηματος.
Ενα παραδειγμα για να εννοησει ο εμπειρος θεατης αφηγησης κινητης εικονας. (κινηματογραφος)
Το Σταλκερ του Ταρκοφσκυ. Μονο ευκολο δεν το λες. Ομως παρ ολ' αυτα μου αφησε κατι 40 χρονια μετα ; Κατι που μενει και γιατι ;
Ναι να που ερχεται στην μνημη... Οταν ο οδηγος ρωταει στην οντοτητα (στο περιπου) και τι θα κερδισω αν θα πραγματοποιησω τον περιπλου (περιπολο)
- Θα κερδισεις 100 χρονια ζωης
- Και γιατι 100 ;

Μπαμ ! Ολα τα ερωτηματα της ζωης γραφηκαν στο μυαλο ενος νεαρου διαπαντως για να γινουν υπαρξιακες ερωτησεις μεχρι στην προχωρημενη ηλικια αυτη των "αποφασεων"

Ειδα λοιπον και το Ιντερστελαρ. Πολυ πιο προσφατα, ποσο καμμια δεκαρια χρονια... τιποτα. Και τοτε ειπα Woaou ! Τι ειπε ο ποιητης...
Και σκεφτομαι σημερα και ξανασκεφτομαι... ΤΙ ΕΙΠΕ το σημαντικο. Το σημειακο. Που μου εγραψε κατι στο μυαλο μου που ωθησε την σκεψη μου, η την φαντασια μου, κατι που δεν ξεχνω.... Ψαχνω και ξαναψαχνω... Τιποτα. Δεν μου μεινε τιποτα, Τουλαχιστο τιποτα που να μην εχω γνωρισει απο αλλου σαν θεωρια vision η κατι αλλο.

Να πω για το Ινσεψιον ; Ψαχνω και ξαναψαχνω στο μυαλο μου. Τι μου αφησε ; Σε τι με αυξησε σαν ατομο ; Τι ανεξιτηλο μυνημα η τουλαχιστον εικονα, δεν ζηταω κατι αρχετυπικο κατι ελαχιστο απο αυτα που δημιουργουν μια εμπειρια... Τι εμεινε ; Τι θυμαμαι ;
Τιποτα.

Μηπως τελικα ολοι αυτοι οι εκθεασμενοι σε μια εποχη του τιποτα δεν βγαζουν εξω ενα εντυπωσιασμο που δεν δινει τιποτα σημαντικο και τελικα δεν αφηνει τιποτα ;

Αφιερωμενο στο μουσικο κοινο και ασφαλως επι του θεματος με εορταστικες ευχες.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Tzimisce
@Cicadelic Ranger

Όλα αυτά που γράφεις έχουν νόημα υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα, του "τι" μας λέει ένα οποιοδήποτε καλλιτεχνικό πόνημα.

Προσωπικά βλέπω την Τέχνη τελείως διαφορετικά, επικεντρωμένος στο "πως" ένα πόνημα μας λέει αυτό που λέει. Ακόμα κι αν αυτό που μας λέει είναι τίποτα.