The Odyssey (2026)

Όποιος χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη για να χαρακτηρίσει άλλα πρόσωπα, θα πρέπει να κατανοεί ότι τους προσβάλλει, αποκαλώντας τους ψυχοπαθείς. Η αποστροφή για κάτι είναι φυσιολογική συμπεριφορά.
(-φοβία, όπως υψοφοβία κλπ)
Το ομοφοβικός είναι έτσι και αλλιώς λάθος όρος. Σιγά μη φοβάμαι κιόλας... Χχααχ.. μην κολλήσω???.χαχα
Έχω κάθε δικαίωμα να το κρίνω να το κατακρίνω να το αποδέχομαι η να το απορρίπτω.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση καιlove story μεταξύ άνδρα και γυναίκας να ήταν πάλι ξεκουδουνο ήταν.

Ηδη από τα τέλη της Γεωμετρικής εποχής σε πρωτοαττικούς αμφορείς έχουμε παραστάσεις σκηνών της Οδύσσειας (τύφλωση Πολύφημου) και ,γενικώτερα η αγγειογραφία είναι γεμάτη σκηνές από τα Ομηρικά έπη. Οι αρχαίοι (και εμείς μαζί τους) γνώριζαν πολύ καλά την όψη και εμφάνιση των επικών προσώπων. Α, και οι περιγραφές του Ομήρου, εξ όσων μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ακριβέστατες.
(
Μόνο τυφλός δεν πρέπει να ήταν)
Τα τεκμήρια (κι αυτα έργα τέχνης με σαφής ενδεχόμενο παραλλαγής απο τον καλλιτέχνη) παρουσιάσουν ήρωες σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, ο οποίος Ομηρος περιέγραφε φανταστικούς θεούς και δαίμονες όπως τους φοβόταν/θαύμαζε ο νους τότε. Αυτές οι περιγραφές δε δουλεύουν out of the box σήμερα σε ενα σύγχρονο κινηματογραφικό δημιούργημα το οποιο θελει να προκαλέσει τα ιδια συναισθήματα (η -και- κάποια άλλα). Οι προσαρμογές λοιπόν αναγκαίες, εξάλλου για φανταστικά πρόσωπα μιλάμε, γιατι θεωρούμε δεδομένη την μορφή τους?
Οι διάφορες μορφές που εχουν αποδοθεί στον Ιησού έχουν αλλάξει την φύση Του, ΟΧΙ, ομως εξυπηρετούν κάθε φορα τον καλλιτέχνη στα μέσα που διαθέτει, την τεχνοτροπία του, το συναίσθημα που περνάει με την οπτική του.

ΥΣ. οι ταινίες του Χιτσκοκ σήμερα δε προκαλούν τρόμο σε νεο κοινό, οσο άριστες και αν είναι σε ψυχολογικό φόβο και αγωνία. Ποσο μάλλον ενα έργο χιλιάδων ετών...

Τώρα είναι και "ρηχή"; Έχει διαρρεύσει και το σενάριο κάπου και δεν το πρόσεξα;
Υπόθεση για τον αποπροσανατολισμο που τρώμε. Πιο πολύ "πουλανε" ποιος παίζει ποιον πάρα σοβαρούς διαλόγους.

στο στο netflix ισχύει... Το 90,% των σειρών και ταινιών έχουν ρόλους τέτοιους. Το θέμα δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν εξυπηρετούσαν την ιστορία. Αλλά τοποθετούνται εκεί χωρίς να εξυπηρετούν καμία ιστορία. Έχω δει πάμπολα παράδειγματα.

Να σου θυμίσω ένα ολόκληρο επεισόδιο στο the last of us με τις ερωτικές περιπτύξεις δύο γενειοφόρων η ιστορία των οποίων δεν εξυπηρετούσε καμία εξέλιξη στην ιστορία.
Το καλύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν ήταν για εμένα...

• Like
Reactions: takisot
Όποιος χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη για να χαρακτηρίσει άλλα πρόσωπα, θα πρέπει να κατανοεί ότι τους προσβάλλει, αποκαλώντας τους ψυχοπαθείς. Η αποστροφή για κάτι είναι φυσιολογική συμπεριφορά.
(-φοβία, όπως υψοφοβία κλπ)
Πρεπει να καταλαβουμε και να βγουμε τελειως απο αυτα τα εγκαθετα λεκτικα στερεοτυπα για να δημιουργουν ενοχες και επιβολες...." Να αγγιζουν το ενα χωρις να κουνιεται το αλλο......." οπως ελεγε. Ας τα λενε οπως θελουν. Οτι δε μας αρεσει δε μας αρεσει και τερμα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εν τω προκειμενο... γινεται ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΡΤΥ στα δικτυα τα κοινωνικα που λενε. Στη πλατη του Νολαν. Δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο.
Βαζεις λημμα Nolan Odyssey καιν βγαινει ενα ατελειωτο κατεβατο απο ποντκαστ. Πολυ φαση.
Καθισα και εκανα screen save σε μερικα απο αυτα, αδυνατο ολα ειναι τοσο πολλα... Αμα βρω χρονο θα κανω ενα κολαζ απο τα Αν-τετ και θα τα ποσταρω.
Απιστευτο το τι γινεται απο αντιδρασεις. Ευτυχως ο κοσμος ξυπναει.

Α εχουν ξεκινησει και κινησεις για παγκοσμιο μποϋκοτ.

Εχει πεσει ψιλοπανικος στον "χωρο". Και εχει ακομα....
Τελοκα υπαρχει ελπιδα.

Τα τεκμήρια (κι αυτα έργα τέχνης με σαφής ενδεχόμενο παραλλαγής απο τον καλλιτέχνη) παρουσιάσουν ήρωες σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, ο οποίος Ομηρος περιέγραφε φανταστικούς θεούς και δαίμονες όπως τους φοβόταν/θαύμαζε ο νους τότε. Αυτές οι περιγραφές δε δουλεύουν out of the box σήμερα σε ενα σύγχρονο κινηματογραφικό δημιούργημα το οποιο θελει να προκαλέσει τα ιδια συναισθήματα (η -και- κάποια άλλα). Οι προσαρμογές λοιπόν αναγκαίες, εξάλλου για φανταστικά πρόσωπα μιλάμε, γιατι θεωρούμε δεδομένη την μορφή τους?
Οι διάφορες μορφές που εχουν αποδοθεί στον Ιησού έχουν αλλάξει την φύση Του, ΟΧΙ, ομως εξυπηρετούν κάθε φορα τον καλλιτέχνη στα μέσα που διαθέτει, την τεχνοτροπία του, το συναίσθημα που περνάει με την οπτική του.

ΥΣ. οι ταινίες του Χιτσκοκ σήμερα δε προκαλούν τρόμο σε νεο κοινό, οσο άριστες και αν είναι σε ψυχολογικό φόβο και αγωνία. Ποσο μάλλον ενα έργο χιλιάδων ετών...

Ειμαι περίεργος για την σκηνή στην σπηλιά πως θα την έχει μεταφέρει ο Νολαν.
Λες ότι σήμερα δεν θα δουλεύει η σκηνη out of the box όπως την περιγράφει ο Όμηρος; Ήταν για γερά στομάχια τότε. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να την κάνει κάποιος τώρα out of the box .

Πρεπει να καταλαβουμε και να βγουμε τελειως απο αυτα τα εγκαθετα λεκτικα στερεοτυπα για να δημιουργουν ενοχες και επιβολες...." Να αγγιζουν το ενα χωρις να κουνιεται το αλλο......." οπως ελεγε. Ας τα λενε οπως θελουν. Οτι δε μας αρεσει δε μας αρεσει και τερμα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εν τω προκειμενο... γινεται ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΡΤΥ στα δικτυα τα κοινωνικα που λενε. Στη πλατη του Νολαν. Δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο.
Βαζεις λημμα Nolan Odyssey καιν βγαινει ενα ατελειωτο κατεβατο απο ποντκαστ. Πολυ φαση.
Καθισα και εκανα screen save σε μερικα απο αυτα, αδυνατο ολα ειναι τοσο πολλα... Αμα βρω χρονο θα κανω ενα κολαζ απο τα Αν-τετ και θα τα ποσταρω.

Τελοκα υπαρχει ελπιδα.
όλα αυτα ειναι part of the plan, τσαμπα διαφήμιση και ντόρος....

Ειμαι περίεργος για την σκηνή στην σπηλιά πως θα την έχει μεταφέρει ο Νολαν.
Λες ότι σήμερα δεν θα δουλεύει η σκηνη out of the box όπως την περιγράφει ο Όμηρος; Ήταν για γερά στομάχια τότε. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να την κάνει κάποιος τώρα out of the box , απο τωρα .

Λεω οτι δεν λειτουργούν όλα out of the box. Υπομονή και θα τα δούμε!

Ηδη από τα τέλη της Γεωμετρικής εποχής σε πρωτοαττικούς αμφορείς έχουμε παραστάσεις σκηνών της Οδύσσειας (τύφλωση Πολύφημου) και ,γενικώτερα η αγγειογραφία είναι γεμάτη σκηνές από τα Ομηρικά έπη. Οι αρχαίοι (και εμείς μαζί τους) γνώριζαν πολύ καλά την όψη και εμφάνιση των επικών προσώπων. Α, και οι περιγραφές του Ομήρου, εξ όσων μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ακριβέστατες.

Ακριβεστατες οι περιγραφες του Ομηρου ?

Για παμε για λιγο ιστορια.

Τρωικος πολεμος εγινε περιπου κοντα στο 1200 π.χ.
Ομηρος εγραψε την Οδυσσεια κοντα μεταξυ 700-750 π.χ.

Με ποιο τροπο δηλαδη ηταν ακριβης ? Ειχε μηχανη του χρονου ? Ειχε φωτογραφιες ? Ειχε αλλα ιστορικα κειμενα ως αναφορα ?

Αν θελετε να κανουμε αυτην την κουβεντα στα σοβαρα να σκεφτεται καποιος τι γραφει.

450-500 χρονια διαφορα δεν ξερει κανεις τι εγινε πριν ειδικα εκεινη την εποχη της περιορισμενης πληροφοριας ακομα για το τι κοσμος υπηρχε ολογυρα τους.

Μιλαμε για ενα φανταστικο γεγονος που προεκυψε στο κεφαλι του Ομηρου και δεν υπαρχει καμια ακριβης απεικονιση οποιουδηποτε χαρακτηρα του Επους του .

• Like
Reactions: klamia71
όλα αυτα ειναι part of the plan, τσαμπα διαφήμιση και ντόρος....

Λεω οτι δεν λειτουργούν όλα out of the box. Υπομονή και θα τα δούμε!
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ασχοληθεί σοβαρά με την συγκεκριμένη σκηνή ο Νολαν . Δεν πρόκειται να δούμε ανθρώπους να τους χτυπάνε στα βραχια και να χυνονται τα μυαλά τους πριν φαγωθούν. Θα δούμε την κλασική σκηνή που αρπάζει κάποιον και θα τον τρώει όσο ουρλιάζει χωρίς φυσικά να δείξει την σκηνή.

Τελοκα υπαρχει ελπιδα.

Υπαρχει ελπιδα επειδη καποιοι δεν γουσταρουν υποκειμενικα παντα να δουν την ματια του σκηνοθετη σε ενα κλασικο Επος 2800 ετων που δεν εχει καμια ιστορικη αξια ως ακριβεια παρα μονο ως ενα δεμενο εργο ?

Σε λιγο θα μας πουνε να κανουμε και κινημα να καιμε τις κοπιες της ταινιας ....... Συγνωμη αλλα αυτα ειναι οχι μονο σκοταδιστικες πρακτικες αλλα απο μυαλα 100 ετων και βαλε.

Αν τα ακουσω απο πιτσιρικια θα ανησυχησω πραγματικα για τον κοσμο αυτον. Ευτυχως τα ακουω μεχρι τωρας μονο απο ηλικιωμενους (και εγω τετοιος ειμαι για να μην παρεξηγηθω)

Έτσι όμως είναι ο επιστημονικός όρος και προφανώς καμία σχέση με ψυχοπάθειά.
"Ο όρος ομοφοβία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα εύρος αρνητικών στάσεων, συναισθημάτων ή διακρίσεων απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τους ανθρώπους που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι (γκέι, λεσβίες) ή μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Παρά τη χρήση του συνθετικού «-φοβία», στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για κλινική φοβία (όπως η υψοφοβία), αλλά για μια κοινωνική και ψυχολογική προκατάληψη."
Κάπου κάνεις λάθος.
Τον πρωτοχρησιμοποίησε σαν όρο (νομιζω στα τέλη του '60) ένας ομοφυλόφιλος ψυχίατρος και δεν έγινε δεκτός ως όρος της Ψυχιατρικής. Δεν έχω τον χρόνο να ψάξω για πληροφορίες, υποθέτω μπορείς εύκολα να βρεις. Το ότι χρησιμοποιείται το ίδιο εκφραστικό σχήμα με τους όρους που περιγράφουν γενικά τις κλινικές φοβίες, δείχνει και την οπισθοβουλία του εισηγητή, δηλαδή δεν είναι η δική μου ουρά κομμένη, αλλά είναι οι δικές σας και θα σας βαφτίσω "ψυχοπαθείς που παράλογα δυσφορούν με την ομοφυλοφιλία" (ομοφοβικοί). Αυτό που λές είναι σαν να χρησιμοποιεί κάποιος τη λέξη "μ@λάκας" ως προσηγορικό. Ε, δεν ακούγεται ωραία .
Παρόμοια κατάσταση υπήρχε στην Σοβιετική Ένωση, με τους πολιτικούς αντιφρονούντες να θεωρούνται ψυχασθενείς.

Last edited:
Ακριβεστατες οι περιγραφες του Ομηρου ?

Για παμε για λιγο ιστορια.

Τρωικος πολεμος εγινε περιπου κοντα στο 1200 π.χ.
Ομηρος εγραψε την Οδυσσεια κοντα μεταξυ 700-750 π.χ.

Με ποιο τροπο δηλαδη ηταν ακριβης ? Ειχε μηχανη του χρονου ? Ειχε φωτογραφιες ? Ειχε αλλα ιστορικα κειμενα ως αναφορα ?

Αν θελετε να κανουμε αυτην την κουβεντα στα σοβαρα να σκεφτεται καποιος τι γραφει.

450-500 χρονια διαφορα δεν ξερει κανεις τι εγινε πριν ειδικα εκεινη την εποχη της περιορισμενης πληροφοριας ακομα για το τι κοσμος υπηρχε ολογυρα τους.

Μιλαμε για ενα φανταστικο γεγονος που προεκυψε στο κεφαλι του Ομηρου και δεν υπαρχει καμια ακριβης απεικονιση οποιουδηποτε χαρακτηρα του Επους του .
Ο Όμηρος απλά μετέφερε την ιστορία που προϋπήρχε από αυτόν. Δεν ειναι δική του επινόηση. Σε αυτόν μπορούμε να αποδώσουμε μόνο την σημερινή δομή ως έπος και οχι ως δική του ιστορία. Οι ανασκαφες δείχνουν ότι ο Τρωικό πόλεμος είναι γεγονός βαση και κειμενων των Χετταίων που εχουν βρεθει . Η πλοκή έχει απλά ωραιοποιηθει με στοιχεία υπερφυσικού. Δεν φαντάστηκε την ιστορία. Έφτασε σε αυτόν μέσα στους αιώνες. Έτσι κι αλλιώς στην ίδια περιοχή γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σήμερα θα το λέγαμε λαϊκή παράδοση.

Ο Όμηρος απλά μετέφερε την ιστορία που προϋπήρχε από αυτόν. Δεν ειναι δική του επινόηση. Σε αυτόν μπορούμε να αποδώσουμε μόνο την σημερινή δομή ως έπος και οχι ως δική του ιστορία. Οι ανασκαφες δείχνουν ότι ο Τρωικό πόλεμος είναι γεγονός βαση και κειμενων των Χετταίων που εχουν βρεθει . Η πλοκή έχει απλά ωραιοποιηθει με στοιχεία υπερφυσικού. Δεν φαντάστηκε την ιστορία. Έφτασε σε αυτόν μέσα στους αιώνες. Έτσι κι αλλιώς στην ίδια περιοχή γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σήμερα θα το λέγαμε λαϊκή παράδοση.

Και σε τι απανταει στα λεγομενα μου αυτο που πολυ σωστα αναφερεις ?

:p

Τι σχέση έχουν αυτά που συζητάτε τώρα με την Οδύσσεια του Νόλαν, ξέχειλοθηκε το νήμα εντελώς, και με δική μου συμμετοχή,

Τουλάχιστον η δική μου αναφορά ήταν σκηνοθετική ματιά, και στα δικαιώματα ενός δημιουργού, όχι κοινωνιολογική ανάλυση. δε θα διαβάζεται το νήμα παιδιά.

Και σε τι απανταει στα λεγομενα μου αυτο που πολυ σωστα αναφερεις ?

:p
Οτι ότι περιγραφή είχε η ιστορία που έμαθε, αυτή απέδωσε και αυτός. Λες να ήταν τελικά μαύρη η Ελένη και να την άλλαξε για να μην προκαλέσει;

Τι σχέση έχουν αυτά που συζητάτε τώρα με την Οδύσσεια του Νόλαν, ξέχειλοθηκε το νήμα εντελώς, και με δική μου συμμετοχή,

Τουλάχιστον η δική μου αναφορά ήταν σκηνοθετική ματιά, και στα δικαιώματα ενός δημιουργού, όχι κοινωνιολογική ανάλυση. δε θα διαβάζεται το νήμα παιδιά.

Καποιοι αυτο επιθυμουν. Να καει οτι δεν αρεσει στην προσωπικη τους αισθητικη.

Οτι ότι περιγραφή είχε η ιστορία που έμαθε, αυτή απέδωσε και αυτός. Λες να ήταν τελικά μαύρη η Ελένη και να την άλλαξε για να μην προκαλέσει;

Δεν το ξερεις αυτο.

Μπορει να αλλαξε οτι γουσταρε και να μην το μαθουμε ποτε. Ελατε τωρα που ξαφνικα γιναμε υπερμαχοι της "ιστορικης" ακριβειας που δεν υφισταται ουτε στο πιο μακρινο μας ονειρο.

Πες μου οτι δεν γουσταρω να αποκλινει απο το εργο του Ομηρου αποδεκτο ειναι . Το να εφευρισκει κανεις τωρα θεματα ακριβειας ιστορικης ειναι πραγματικα τρολια.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.