Λάκης
AVClub Fanatic
Και, λεφτα υπαρχουν!Εγώ άκουσα πως εμφανίστηκε ο Όμηρος στον ύπνο του Νόλαν και του είπε : Προχώρα!
Και, λεφτα υπαρχουν!Εγώ άκουσα πως εμφανίστηκε ο Όμηρος στον ύπνο του Νόλαν και του είπε : Προχώρα!
Επομένως μου λες ότι αν στον ρόλο της ωραίας Ελένης ήταν η Βασιλειάδου (δικό σου παράδειγμα) θα ήταν πιο κοντά στην περιγραφή του Ομήρου απ' ό,τι τώρα.
Σαφώς! Έχει πιάσει τουλάχιστον το ένα προαπαιτούμενο.
Η άλλη ούτε τα βασικά.
Τόσο που θα μπορούσε να είναι και άνδρας.
Άρα τι λείπει από την πρωταγωνίστρια για να είναι συνεπής ως προς την περιγραφή του Ομήρου για την ωραία Ελένη; Λευκές μανσέτες....![]()
E ναι, οπότε ας βάλουμε έναν μπαμπουίνο με λεύκη.
Υπάρχουν και κτηνοβάτες, να μη χαρούν και αυτοί;
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου![]()
Η «Οδύσσεια» ενός κατατρεγμένου.
«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον οργισμένο Έλληνα μη τον φοβάσαι, τέτοια στο δρόμο σου ποτέ σου δε θα βρεις... εκτός αν είσαι ο Κρίστοφερ ο Νόλαν», θα μπορούσε να στιχοθετεί κάλλιστα ο Κωνσταντίνος Καβάφης…freecinema.gr
«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον οργισμένο Έλληνα μη τον φοβάσαι, τέτοια στο δρόμο σου ποτέ σου δε θα βρεις… εκτός αν είσαι ο Κρίστοφερ ο Νόλαν», θα μπορούσε να στιχοθετεί κάλλιστα ο Κωνσταντίνος Καβάφης…
… μετά την «πανστρατιά» (αρχαιο)ελληνοδικαιωματιστών που ξεχύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή το casting της επερχόμενης «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, στην οποία φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της Λουπίτα Ενγιόνγκ’ο και της Ζεντάγια.
Φυσικά, ήταν πανταχού παρόντα τα κλασικά folklore αυτού του είδους της κατακραυγής. «Αν έχεις τα κάκαλα (sic) Νόλαν, κάνε μια ταινία με λευκό Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», «η woke, νέα τάξη πραγμάτων του Χόλιγουντ» και αμφιβόλου ποιότητας memes για άλλες ιστορικές προσωπικότητες ενσαρκωμένες από άτομα διαφορετικής φυλής, είχαν την τιμητική τους.
Ιστορικές είπαμε; Μα, τι σχέση έχουν οι ιστορικές προσωπικότητες με τους χαρακτήρες κάποιας εθνικής μυθολογίας; Ψιλά γράμματα, αγαπητέ αναγνώστη, αφήστε μην τύχουμε και σε κανέναν δωδεκαθεϊστή και πέσουν τα επιχειρήματα μας στο κενό! Ποιο είναι, όμως, το γεγονός εδώ; Το πως η επιλογή του Νόλαν να στελεχώσει την «Οδύσσειά» του με τα πρόσωπα που αυτός έχει επιλέξει, και που δουλεύουν για το όραμα του, δεν έχει καμία σχέση με μία ταινία όπου παίζει τον Μάλκολμ Χ ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ή την Ρόζα Παρκς η Κατερίνα Παπουτσάκη.
Αν θέλουμε να το εμπεδώσουμε λίγο παραπάνω, το αντίστοιχο θα ήταν να δούμε π.χ. το Μπέογουλφ με μαύρους χαρακτήρες ή τον Χέιμνταλ της σκανδιναβικής μυθολογίας ενσαρκωμένο από κάποιο μη λευκό – περιγράφεται, άλλωστε, κυριολεκτικά ως ο Λευκός Θεός. Hint: και τα δύο προαναφερθέντα παραδείγματα έχουν συμβεί στο σινεμά και θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουν καταλαγιάσει τα λαϊκά δικαστήρια στο Έσεξ και το Όσλο, αντίστοιχα.
Κατά τα άλλα, η «Οδύσσεια» του Ομήρου ανήκει εξολοκλήρου στο πλαίσιο του public domain (ή κοινό κτήμα, αν προτιμάτε). Με λίγα λόγια, μπορώ εγώ αύριο να ονομάσω την ταινία μου «Οδύσσεια» και o Οδυσσέας να ενσαρκώνεται από… το Γούινι το Αρκουδάκι (που, σημειωτέον, είναι επίσης public domain). Δεν θα έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε τον οργισμένο Έλληνα και τους hooligans του Α.Α. Μίλνε.
Σκάβοντας βαθύτερα στην ελληνική ψυχοσύνθεση, δεν θα βρούμε άλλη ρίζα από το σύνδρομο κατατρεγμού και μιας φαντασιακής «αφελληνοποίησης» εκ των έσω (και έξω), η οποία βρίσκει κάθε λογής προσωπεία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι τα ελληνικά που έχασαν την ευκαιρία να γίνουν παγκόσμια γλώσσα για μια ψήφο; Είναι οι τουρκικές σειρές στην τηλεόραση; Είναι το πώς απεικονίζουν τα αμερικανάκια τον Μεγαλέξανδρο, τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα;
Σε τελική ανάλυση, ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα; Γιατί νιώθουμε απειλή όταν ένα μυθικό πρόσωπο αλλάζει μορφή, φυλή ή προέλευση; Ως επί το πλείστον, η ποικιλομορφία στην απεικόνιση ενός φανταστικού χαρακτήρα έχει λειτουργήσει ευεργετικά, τουλάχιστον από την άποψη της ταύτισης με έναν ήρωα, χωρίς να απαιτείται να είναι λευκός με μαύρα ή ξανθά μαλλιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατά Μάιλς Μοράλες εκδοχή του Spider-Man, όπως τον είδαμε στο αριστουργηματικό «Into the Spider–Verse» κι οδήγησε χιλιάδες παιδιά στο να νιώσουν ορατά και να ορθώσουν ένα poster στο δωμάτιό τους χωρίς να αισθάνονται «μακριά» από τον χαρακτήρα.
Που ακριβώς έγκειται το «έγκλημα», όταν ο καθένας μπορεί να φανταστεί έναν ήρωα – αποκύημα φαντασίας, όπως ακριβώς επιτάσσει η ίδια του η φαντασία; Ας μην ερμηνεύσουμε το όλο «πρόβλημα» ως μια «Οδύσσεια» του Σρέντιγκερ, στην τελική: ο Όμηρος είχε στο μυαλό του έναν λευκό, αρχαιοελληνικό κόσμο όταν έπλαθε το έπος του και, την ίδια ώρα, σε αυτή του Νόλαν… όχι.
Για το τέλος, αφήσαμε την «είδηση» που κοινοποίησε σύσσωμο το ελληνικό διαδίκτυο, εν είδει τραγικής ειρωνείας: τα 6,5 εκατομμύρια του ΕΚΚΟΜΕΔ στην παραγωγή.
Ως γνωστόν, η «Οδύσσεια» πραγματοποίησε γυρίσματα (και) στη Μεσσηνία, όπου κατέφθασε με επιτελείο 180 επαγγελματιών. Από τα 16 εκατομμύρια που ζήτησε, πήρε τα 6 και κάτι, πάγια πρακτική σε οποιαδήποτε παραγωγή η οποία, προφανώς, δεν γυρίζει σκηνές σε οποιαδήποτε χώρα για την ψυχή της μάνας της, αλλά ως μέρος των cash rebates.
Το δικό μου τ' όνομα πάρ' το συ γειτόνισσα.Έχετε ξεφύγει πραγματικά.
Είδες;
Ενώ αν το τουριστάκι πει "I didn't know Helen was an ape" θα είναι ευκολότερο.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.