The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    8
Πάντως αυτό είναι όντως προβληματικό, το να φτιάχνεις μια ταινία που κανείς δε μπορεί να δει σωστά. Θα μου πεις, Νόλαν είσαι, κάνεις ό,τι θες, αλλά έπρεπε να υπάρχει και μια τάση επέκτασης του φόρμα για να έχει νόημα όλο αυτό. Αντίθετα, η διαθεσιμότητα αιθουσών μάλλον φθίνει.
Ναι, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θα το δει "not as the director intended"...

Να με συμπαθάς εγώ έγραψα και 2 λόγια για την ταινία αλλά κανενας δεν έδωσε σημασία καθώς κανένας δεν ενδιαφέρετε εδώ μέσα για την ταινία.

Post in thread 'The Odyssey (2026)'
https://avclub.gr/threads/the-odyssey-2026.183107/post-1059193197
Τα διαβάσαμε.
Το ότι γράφουμε και ας μη την έχουμε δει είναι μεγάλη επιτυχία της ταινίας.
Έχει κάνει ντόρο και ο ντόρος φέρνει κόσμο και έσοδα, αυτός είναι και ο σκοπός.

Πάντως αυτό είναι όντως προβληματικό, το να φτιάχνεις μια ταινία που κανείς δε μπορεί να δει σωστά. Θα μου πεις, Νόλαν είσαι, κάνεις ό,τι θες, αλλά έπρεπε να υπάρχει και μια τάση επέκτασης του φόρμα για να έχει νόημα όλο αυτό. Αντίθετα, η διαθεσιμότητα αιθουσών μάλλον φθίνει.
Η αδερφή μου που το είδε στο Αθηναίων μου είπε ότι ήταν μακρόστενο το κάδρο, μάλλον το 16:9…οι περισσότερες αίθουσες έτσι είναι πλέον.

Τα διαβάσαμε.
Το ότι γράφουμε και ας μη την έχουμε δει είναι μεγάλη επιτυχία της ταινίας.
Έχει κάνει ντόρο και ο ντόρος φέρνει κόσμο και έσοδα, αυτός είναι και ο σκοπός.
Πολύ μεγαλύτερο ντόρο παγκόσμιος έκανε η Χιονάτη, είχε γίνει χαμός, αλλά η ταινία πάτωσε…εκεί γιατι δεν λειτούργησε ο ντόρος και η αρνητική διαφήμιση? Εδώ όμως δεν συμβαίνει αυτό, άλλο αν κάποιοι θα το ρίξουν ότι πουλάει γιατί και καλά έφαγε αρνητικό hate.

Εδώ γράφουμε γιατί είναι ταινία που αφορά την Ελλάδα, αν δεν αφορούσε την Ελλάδα και ήταν π.χ. Για κάποιο έργο Ιάπωνα ζήτημα να είχε 5-6 σελίδες το νήμα και αν και αυτές. Δες πόσες σελίδες γεμίσαμε και για τον Καποδίστρια..

Με έκανες και γέλασα, να είσαι καλά.
Συνεχίζουμε.

Κι εγώ γέλασα με αυτό με τους ακροκεντρώους. 😁
Το πιο πιθανό εν τω μεταξύ, αν ζούσε ο Χατζιδάκις, θα ήταν να γίνει προς τιμή του συναυλία στην οποία θα συμμετείχε στο σχήμα και το παράδειγμα που δεν ήξερε από θερμοσίφωνα όπως έγινε και για άλλους διαφορετικών πεποιθήσεων καλλιτέχνες.

Κι εγώ γέλασα με αυτό με τους ακροκεντρώους. 😁
Το πιο πιθανό εν τω μεταξύ, αν ζούσε ο Χατζιδάκις, θα ήταν να γίνει προς τιμή του συναυλία στην οποία θα συμμετείχε στο σχήμα και το παράδειγμα που δεν ήξερε από θερμοσίφωνα όπως έγινε και για άλλους διαφορετικών πεποιθήσεων καλλιτέχνες.
Σε έχασα, δεν έχω πιεί καφέ ακόμα.

Τα ομηρικά έπη τα κάναμε σαν μαθητές, τα κάναμε ξανά σαν γονείς των παιδιών μας, δε χρειάζομαι το Νόλαν για να τα μάθω ούτε περιμένω να τα αποδώσει όπως πρέπει...
Από το ελάχιστο που έχω παρακολουθήσει το θέμα, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Νόλαν επεδίωξε να δώσει στο έργο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ή να είναι πιστός στο κείμενο.

• Like
Reactions: avpap
Από το ελάχιστο που έχω παρακολουθήσει το θέμα, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Νόλαν επεδίωξε να δώσει στο έργο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ή να είναι πιστός στο κείμενο.
Ταινία είναι και όχι ντοκιμαντέρ, απλά κάποιοι τα έχουν μπερδέψει και δυσκολεύονται να καταλάβουν την διαφορά. Ο Νολαν βασίστηκε στο έπος του Ομήρου και μας έδωσε την δική του οπτική βάζοντας και σύγχρονες πινελιές. Για μένα έκανε εξαιρετική δουλειά, έχτισε έναν βασικό πρωταγωνιστή εξαιρετικά (και όχι χάρτινο), με βάθος και υπόσταση και κράτησε τα βασικά γνωστά μέρη του έπους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον άριστο τεχνικό τομέα και τις εξαιρετικές ερμηνείες από ένα all star Cast κάνει το όλο πακέτο μοναδικό.

Άμα έχει παραμείνει το παγκόσμιο νόημα της Οδύσσειας και όλο αυτό παρουσιάζεται σε σύγχρονη διασκευή και είναι τόσο καλό όσο λέγεται, τα υπόλοιπα αφορούν ελάχιστους περιθωριακούς που ούτε ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε. Μπήκαν και σε φωτογραφία πιο πριν στο νήμα, θλιβερά ναυάγια ζωής που βρήκαν αφορμή να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους.
Θα υπάρχουν κι αυτά... .

Last edited:
Όσοι δεν θέλουν να δουν την ταινία γιατι μπαραχαρέσσεται η ιστορία μας με αυτο το woke abomination, vα περιμένουν the Odyssey - the "right" cut.
Με 8 λεπτα λιγότερα όλα στρώνουν και όλοι ευχαριστημένοι. Εντάξει, στις λάθος πανοπλίες θα κάνουν στραβά μάτια. :P

btw εγω αυριο βράδυ πάω IMAX και θα έχω ηθικό δικαίωμα ψήφου και άποψης.

• Haha
Reactions: Pleo and takisot
Όσοι δεν θέλουν να δουν την ταινία γιατι μπαραχαρέσσεται η ιστορία μας με αυτο το woke abomination, vα περιμένουν the Odyssey - the "right" cut.
Με 8 λεπτα λιγότερα όλα στρώνουν και όλοι ευχαριστημένοι. Εντάξει, στις λάθος πανοπλίες θα κάνουν στραβά μάτια. :P
The "right-wing" cut

:p

Άμα έχει παραμείνει το παγκόσμιο νόημα της Οδύσσειας και όλο αυτό παρουσιάζεται σε σύγχρονη διασκευή και είναι τόσο καλό όσο λέγεται, τα υπόλοιπα αφορούν ελάχιστους περιθωριακούς που ούτε ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε. Μπήκαν και σε φωτογραφία πιο πριν στο νήμα, θλιβερά ναυάγια ζωής που βρήκαν αφορμή να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους.
Θα υπάρχουν κι αυτά... .
Καλό είναι να μη χαρακτηρίζεις άλλους και να μένεις στο χαρακτηρισμό της ταινίας. Κάλλιστα μπορεί κάποιος π.χ. να σε χαρακτηρίσει άβουλο ον, που αγεσαι και φέρεσαι από το μάρκετινγκ, το hype και το fomo. Καταλαβαίνεις που οδηγεί αυτό...

Καλό είναι να μη χαρακτηρίζεις άλλους και να μένεις στο χαρακτηρισμό της ταινίας. Κάλλιστα μπορεί κάποιος π.χ. να σε χαρακτηρίσει άβουλο ον, που αγεσαι και φέρεσαι από το μάρκετινγκ, το hype και το fomo. Καταλαβαίνεις που οδηγεί αυτό...

Δεν ξέρω γα ποιον «κάποιον» μιλάς, εγώ ήμουν πολύ συγκεκριμένος στην περιγραφή μου. 😉

Λοιπόν...
Πήγα χτες & την είδα, σε θερινό σινεμά, οπότε τεχνικά χάνει από τα αποδυτήρια.

Δεν είχα ξετρελαθει με όσα είδα στα τρέιλερ αλλά αφού δεν είχα κανονίσει τίποτα για χτες το βράδυ, είπα να πάω.

Προφανώς & είχα διαβάσει όλα όσα αναφέρονται εδώ & σελίδες για cast, πανοπλίες κτλ αλλά πήγα με καλή διάθεση να δω μια ταινία & τίποτα άλλο.

Καθότι Έλληνες, όλοι έχουμε μια εικόνα - άποψη για τα έργα του Ομήρου ακόμα & αν έχουμε να ασχοληθούμε από το σχολείο.
Αυτό δημιουργεί προσδοκίες, σε άλλους πολλές σε άλλους λιγότερες.

Προσωπικά, θα της έβαζα ένα 7.

Θεωρώ υπερβολή τα διθυραμβικά σχόλια & ταινία 10/10.
Ο λόγος;
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του έπους που αφορά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη & την αποκάλυψη του στο γιο του δεν ήταν αρκετά δυνατό/ δεν με κάλυψε.

Η Μαύρη Ελένη (& η αδερφή της) εμφανίζονται ελαχιστα, μου ξενισαν αλλά κυρίως δεν με έπεισαν.

Υπήρχαν λαθη & παραλείψεις στο σεναριο αλλά ο Οδυσσέας χτίστηκε πολύ όμορφα, είχε βάθος & έδειχνε την εσωτερική του μάχη που ουσιαστικά αυτή κρατά το έργο.

Σκηνογραφικά/φωτογραφικά ήταν δυνατή, η σκηνή με την Κίρκη ίσως η καλύτερη στην ταινία & σίγουρα αυτή που μου έμεινε περισσότερο.

Υ.Γ: Οσοι θέλετε να τη δείτε, δείτε τη σε σινεμά.

Καλό ΣΚ

Λοιπόν...
Πήγα χτες & την είδα, σε θερινό σινεμά, οπότε τεχνικά χάνει από τα αποδυτήρια.

Δεν είχα ξετρελαθει με όσα είδα στα τρέιλερ αλλά αφού δεν είχα κανονίσει τίποτα για χτες το βράδυ, είπα να πάω.

Προφανώς & είχα διαβάσει όλα όσα αναφέρονται εδώ & σελίδες για cast, πανοπλίες κτλ αλλά πήγα με καλή διάθεση να δω μια ταινία & τίποτα άλλο.

Καθότι Έλληνες, όλοι έχουμε μια εικόνα - άποψη για τα έργα του Ομήρου ακόμα & αν έχουμε να ασχοληθούμε από το σχολείο.
Αυτό δημιουργεί προσδοκίες, σε άλλους πολλές σε άλλους λιγότερες.

Προσωπικά, θα της έβαζα ένα 7.

Θεωρώ υπερβολή τα διθυραμβικά σχόλια & ταινία 10/10.
Ο λόγος;
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του έπους που αφορά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη & την αποκάλυψη του στο γιο του δεν ήταν αρκετά δυνατό/ δεν με κάλυψε.

Η Μαύρη Ελένη (& η αδερφή της) εμφανίζονται ελαχιστα, μου ξενισαν αλλά κυρίως δεν με έπεισαν.

Υπήρχαν λαθη & παραλείψεις στο σεναριο αλλά ο Οδυσσέας χτίστηκε πολύ όμορφα, είχε βάθος & έδειχνε την εσωτερική του μάχη που ουσιαστικά αυτή κρατά το έργο.

Σκηνογραφικά/φωτογραφικά ήταν δυνατή, η σκηνή με την Κίρκη ίσως η καλύτερη στην ταινία & σίγουρα αυτή που μου έμεινε περισσότερο.

Υ.Γ: Οσοι θέλετε να τη δείτε, δείτε τη σε σινεμά.

Καλό ΣΚ
Συν 3/10 απο τα τεχνικα που έχασες και φυσικά μετράνε στην εμπειρια, 10/10! next :P