The Ten Biggest Lies in Audio.

Βρε εσυ Βασιλη μου τοτε και Ο Θεμης εχει λογο που προτεινει προωθει τα ψηφιακα και εγω και ολοι οι επαγγελματιες που γραφουν εδω. Αν καθε τι που γραφουμε βλεπεται εκ του πονηρου τοτε να σταματησουμε ρε παιδια.

Last edited:
Ρε συ Θέμη, δεν το αξίζουν να ασχολείσαι μαζί τους! Μη χαλάς το συκώτι σου...

Εσυ ανθρωπε με τα δεκατρια monitor(για να βλεπεις 13 ταυτοχρονα φορουμ) που ζεις και αναπνεεις μεσα στο internet να μην ασχολεισαι με εμας. Τραβα κανε κανενα σεμιναριο στον εαυτο σου γιατι οταν τα πραγματα σοβαρευουν παντα την κανεις με ελαφρα. Μεχρι τωρα μονο λογια εισαι αλλα σε πραξεις τζιφος. Μην συνεχιζεις να προκαλεις αλλο, κακο στον εαυτο σου κανεις, αν θες καταλαβε το. Ουτε χομπιστας εισαι ουτε κατα διανοια μουσικοφιλος κι ουτε θα γινεις ποτε, αν δεν αποβαλεις τα συμπλεγματα που κουβαλας μεσα σου. Αιντε γιατι πολυ σου εχουν χαριστει καποιοι...

Είμαι έτοιμος να δεχθώ προσφορές! :P

βρε α να χαθεις, σε πληρωνουμε για να σε καμαρωσουμε επιστημονα και εσυ ασχολείσαι με μ@μ@κιες..:flipout:

βρε α να χαθεις, σε πληρωνουμε για να σε καμαρωσουμε επιστημονα και εσυ ασχολείσαι με μ@μ@κιες..:flipout:

Σαν να ακούω τον πατέρα μου! :grandpa:

Ontopic σαν επαγγελματίας του ήχου, της μουσικής τεχνολογίας και της ακουστικής έχω σταματήσει χρόνια να μπλέκω σε ανούσιες internetiκες αντιπαραθέσεις. Όσα επιχειρήματα και να θέσεις σε κάποιον ο οποίος ξέρει να είναι θεωρητικός του αντικειμένου (δηλ. Να διαβάζει 100 forum και να εκφέρει άποψη για το ποιο ηχείο είναι καλύτερο αλλά και για ποιον λόγο ΧΩΡΙΣ να έχει ακούσει ποτέ του το αντικείμενο προς μελέτη) απλά δεν θα βγάλεις άκρη. Για αυτό αν και μέλος σε πολλά forum ειδικού περιεχομένου εγγεγραμμένος χρόνια έχω λίγα posts αλλά τα παρακολουθώ τακτικά για να δώ που μπορεί να φτάσει ο μέσος χρήστης του διαδικτύου.

κατά το αυτόν τρόπο έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας , και ουχί κατά το δοκούν , καθότι κυρ Λούκα (:grinning-smiley-043 ) μου ή ανιδιοτέλεια είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει ως χομπίστες και όχι κάποιο συμφέρον , άντε πες λίγο εγωισμό εν είδη ποδοσφαιρικής κόντρας , αλώστε οι περισσότεροι από εδώ που αγαπάνε το σπόρ έχουν πολλάκις εμπειρίες από πολλά μέσα αναπαραγωγής

οπότε ... εσείς με την ιδιότητα του μεταπωλητή δίσκων βινυλίου (καλώς πράττεται !!! ενδιαφέρον και πολιτισμικού χαρακτήρα επαγγελματική κατεύθυνση και ενασχόληση ) δείχνεται ολίγον εμπαθής στα υπόλοιπα μέλη ως προς την κρίσης σας για τα ψηφιακά μέσα αναπαραγωγής

φιλικότατα πάντα :guitarist:
Μην έχεις επιλεκτική μνήμη. Έχω πολλές φορές τοποθετηθεί επί του θέματος. Δεν θα πρέπει κάθε φορά να *απολογούμαι* για τις προτιμήσεις μου ή τα συμπεράσματά μου.
Λοιπόν ΞΑΝΑΛΕΩ ότι οι εταιρείες που αντιπροσωπεύω δεν βγάζουν μόνο βινύλια ΑΛΛΑ και cd, sacd, dvd, dvd-a.
Επομένως έχω επαγγελαμτικό συμφέρον να υποστηρίζω και τα δύο μέσα. Όπως βλέπεις δεν ευσταθεί το "επιχείρημά" σου περί σκοπιμότητας από μεριάς μου. Όπως βλέπεις δεν χαϊδεύω τα αφτιά κανενός.
Ευθαρσώς υποστηρίζω τις απόψεις μου τις οποίες στηρίζω σε εμπειρίες πολλών ετών όχι μόνο από καλά συστήματα, αλλά από ακουστική ζωντανή μουσική, που είναι και το μέτρο για την αξιολόγηση.
Αν δεν ξέρεις πώς παίζει κάτι, τότε πώς θα το αξιολογήσεις αναπαραγώμενο από ένα μέσο! Τί είδους άποψη θα μπορείς να έχεις; Θα φαντάζεσαι τον αληθινό ήχο; Ή θα ανοίξεις κανένα βιβλίο και θα αρχίσεις τίς μετρήσεις; Καλές και οι μετρήσεις αλλά δεν επαρκούν. Λ.Σ.

Ετσι είναι , απλά δεν ξέρω αν μπορεί , υπάρχει το υλικό , για να γίνουν όλες αυτές οι συγκρίσεις.Εγω εχω για σύγκριση το cotton club , σε βινύλιο , της εποχής , και μετά σε cd , και απο συγκριτικό με την ortofon om30 , και cdp-xa7es sony , δεν είχα καταφέρει , να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.Κυρίως λόγω των αμφιβολιών της μεταφοράς σε cd , απο την παλιά μήτρα.
Περιμένω να μου έρθει το dhildren of sachez του manzione σε cd , να το δοκιμάσω με το βινύλιο των 180gr που εχω να δω τι διαφορές θα υπάρξουν.
Υπάρχει το υλικό όπως πρανέφερα. Ίσως να μη βγάλεις σωστό αποτέλεσμα από τη σύγκριση που θέλεις να κάνεις. Όλα τα βαριά βινύλια δεν είναι καλά. Κάποια βγαίνουν και από cd. Γιαυτά που αναφέρω βγαίνουν με τον καλύτερο τρόπο απυθείας από την πρω´τη ταινία με λαμπάτο εξοπολισμό χωρίς καμία απολύτως επέμβαση. Φαντάσου να βγει μια ηχογράφηση με τον ίδιο ποιοτικό τρόπο σε όλα τα μέσα. Λ.Σ.

Δημήτρη μπορείς να μας πεις τι διαφορές άκουσες?

Υπήρχαν γενικότερα διαφορές, και στο συχνοτικό περιεχόμενο, αλλά κυρίως στην στερεοφωνική εικόνα και στην αίσθηση ανάλυσης που σου άφηνε το βινύλιο. Μπροστά του το SACD με το θεωρητικά τεράστιο channel separation και resolution φάνταζε ως πολύ φτωχός συγγενής.

Ξαναλέω όμως, ότι χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο το πράμα.. από εμένα τουλάχιστον.

Ας μας πει και ο Μιχάλης τι υλικό ακούσαμε..

Απάντηση: Re: The Ten Biggest Lies in Audio.

Και ακόμη, μιλώντας για ψηφιακές παραγωγές-γιατί αυτές ακούμε από το '80 και μετά-πόσες φορές δώσατε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ακούσει σωστά μία ψηφιακή παραγωγή σε 24/96 σε σχέση με την ίδια σε βινύλιο και δεν καταλάβατε οτι το βινύλιο έχει λόγο ύπαρξης και μας αρέσει λόγω των παλιών αναλογικών παραγωγών ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ?
Θ.Ζ.

Α να σε χαρώ :grinning-smiley-043

Ναι, τόσο άσχημα. Τόσο, που πραγματικά αναρωτιέμαι που έχουν κάνει την μ@#$% οι μηχανικοί του ψηφιακού.
Ναι αλλά από δυναμική περιοχή πρέπει να έσκιζε... :violent-smiley-030: :flipout:

Κατάλβε ποτέ κανείς γιατί άμμα πεις σε κάποιον : '' Ωραία μέρα σήμερα '', αυτός μπορεί να σου πει : '' α το απογευμα θα είναι καλύτερα για φωτογραφηση '' ;; (έτσι για να το παίξω Κώστας... )

Από τη μέρα που ήρθε το ψηφιακό τη καραμέλα της δυναμικής περιοχής πιπιλάει και αυτό θα κάνει until kingdom comes. Τα είχε λύσει όλα τα άλλα και αυτό ήταν το πρόβλημα.

Άσε που και να χάσω και λίγο στο λόγο S/N κάτι τρέχει στα γύφτικα...

Το τι μπαστουνιες μπορεί να γίνονται μεσα σε ένα πρώτης τάξεως ευρος δυναμικής περιοχής (που τελικά εκεί είναι πιο σιγουρο ότι θα γίνουν) δεν μας απασχόλησε ;;

Για αυτό το κείμενο με τους αφορισμούς του κου πως τον λένε, είναι εντελώς κοινότυπο και φτηνιάρικο γιατί δεν αναφέρει άλλες πραγματικές μπαστουνιές, που κατα κανόνα συμβαίνουν σχεδόν πάντα.

Το αν τα ρολόγια χρονισμού είναι άλλα αντ ' άλλων σε κάθε σημειο ψηφιακής λειτουργίας δεν απασχολέι κανένα. Το αν θα έπρεπε όταν μιλάμε για ψηφιακό ήχο, να μιλάμε όλοι με βάση κάποιο σωστό ρολόι και χρονισμό, αυτό δεν απασχολεί.

Η φάση της ηχοληψίας, το studio στην επεξεργασία, ίσως και το εργοστάσιο στην παραγωγή του δίσκου και ο διανομέας μέσω του ιντερνετ, ακόμα και ο ακροατής στα ψηφιακά μηχανάκια στο σπίτι, δεν θα έπρεπε να έχουν σωστό χρονισμό ίσως και κοινό χρονισμό ;

Και αυτό γιατί, αφού πλέον φύγουμε από το αναλογικό και έτσι ο χρόνος παυει να είναι ένα μέγεθος που μας απασχολεί σαν πραγματική μεταβλητή, τότε ο χρόνος γίνεται μια σταθερά πάνω στην οποία θα κουρδίσουμε - τρέξουμε συγχρονισμένα τα δεδομένα μας.

Καλό θα ήταν να ξέρουμε για το πόσα ρολόγια και τι είδους ρολόγια μιλάμε στα διάφορα σημεία της ψηφικής διαδρομής που μπορεί να δουλεύουν και σε διαφορετικές συχνότητες ταλάντωσης και να μην είναι και συγχρονισμένα μεταξύ τους και να έχουν και ότι ανοχές προκύπτει.

Και καλό επίσης να καταλαβαίναμε τι σημαίνει ηλεκτρικός θόρυβος από το παραπάνω. Η παρουσία ρολογιών όχι μόνο δεν αρκεί αλλά είναι η πηγή των προβλημάτων στα σύνχρονα ή συνχρονισμένα συστήματα.

Ο λόγος λοιπόν S/N πχ σε ένα αναλογικό μέσο δεν μπορεί να συγκρίνεται άμεσα με τη μεγάλη δυναμική περιοχή ενός ψηφιακού μέσου. Διοτι είτε το ένα είτε το άλλο δεν σημαίνει αναγκαστικά και κάτι σπουδαίο από μόνα τους. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Ένα εξαιρετικής συμπεριφορας σε δυναμική περιοχή τεχνικό μέσο δεν σημαινει ότι μπορεί να κάνει και όλα τα άλλα ικανοποιητικά καλά.

Επίσης νομίζω ότι δεν είναι δυνατό να σταθεί και μια απευθείας σύγκριση του ενός είδους θορύβου (πχ επιφανείας ή ότι άλλο από προηγούμενο στάδιο -το μικρόφωνο να το αφήσουμε έξω από το λογαριασμό γιατί είναι εκεί σε όλες τις περιπτώσεις αναλογικές ή ψηφιακές ) με το άλλο είδος θορύβου που έχει να κάνει με το ηλεκτρικό θόρυβο που λέγεται και phase noise όπου στα ψηφιακά το παλέυουν με το όνομα jitter.

Άρα το να πάμε να αντικαταστήσουμε το ένα είδος θορύβου, (πχ επιφανείας) που τουλάχιστον ξέρουμε που και τι είναι και ενώ είναι μεν αντιληπτό αλλά τελικά από μια στάθμη προγράμματος και πάνω είναι και ανευ σημασίας, αφού πια ουσιαστικά δεν είναι ακουστό, με ένα άλλο είδος θορύβου (phase noise ) που δεν ξέρεις από να φυλαχτείς και είναι πάντα και παντού παρών και πάντα ακουστό αλλά ίσως όχι και αντιληπτό, είναι τελικά ένας γραφικός Κωστακισμός.

Τώρα μια και περιέργως ξαναφτανουμε στο θέμα ψηφιακό vs αναλογικό (κυνηγώντας πάλι την ουρά μας, με αφορμή το χαζό κείμενο του κου πως τον λένε..) όπως σας είχα ξανασυζητήσει, περι μιας άλλης αναλογικής πρότασης, εδώ

http://avclub.gr/forum/showpost.php?p=764512&postcount=269

και εδώ

http://avclub.gr/forum/showpost.php?p=767893&postcount=274

Να ξαναπω πώ ότι η αναλογική τεχνολογία δεν είναι κατ ανάγκη μόνο βινύλιο ή και μαγνητοταινία.

Θεωρώ για το βινύλιο ότι πρέπει να αρχίσει να κλείνει σιγά σιγά σαν εκπρόσωπος του αναλογικού ήχου (και κακώς έμεινε μέχρι τώρα) λόγω των μηχανικών του αδυναμιών δηλαδή στο να ακολουθήσουν τις ηλεκτρικές απαιτήσεις. Όπου υπάρχει ηλεκτρο-μηχανική συμπραξη θα υπάρχει πρόβλημα με το πρόβλημα να εντοπίζεται ξεκάθαρα στην μηχανική πλευρά.

Αν έπρεπε να ποντάρω λέφτα στη καλύτερη πιθανή λύση για το ήχο θα τα έβαζα ότι θα ήταν αναλογική και μάλιστα οπτικο ηλεκτρική ή αν θέλετε οπτικο ηλεκτρονική.

Λύσεις έχουν υπάρξει και αν απλά είχαν εξελιχθεί με το καλσικό συνήθισμένο τρόπο τώρα: α) δεν θα είχαν ισχυριστεί ποτέ τα περί μονοπώλιου επί του ήχου οι ψηφιακοί υπέρμαχοι και β) θα είχαμε στα χέρια μας ένα καταπληκτικό αναλογικό μέσο, ναι πολύ πολύ καλύτερο από το βυνίλιο.

Μην κοιτάτε που τα ξεχνάμε. Μην κοιτάτε που τεχνολογίες μένουν στη πάντα για διάφορους εμπορικούς λόγους και επιλογές.
Επίσης μην κοιτάτε που την παρακάτω τεχνολογία την είχαν υποβιβάσει στο αναλογικό audio τμήμα ένεκα του να μην κάνει παρεμβολή στην εικόνα.

Αλλά σε μια καταλληλα επιλεγμένη συχνότητα και χωρίς το τσεκούρι που επέβαλε τότε η προτεραιότητα της εικόνας, η γνωστή και απλή διαμόρφωση συχνότητας -Freequency modulation- θα μπορούσε ίσως να μας προσφέρει σήμερα μια εκπλητικής ποιότητας αναλογικό ήχο και δεν θα μιλούσαμε για βινύλιο.

Audio
Audio could be stored in either analog or digital format and in a variety of surround sound formats; NTSC discs could carry two analog audio tracks...

The two FM audio channels occupied the disc spectrum at 2.3 and 2.8 MHz on NTSC formatted discs and each channel had a 100 kHz FM deviation. The FM audio carrier frequencies were chosen to minimize their visibility in the video image,
http://en.wikipedia.org/wiki/Laserdisc#Audio

Ελπίζω μόνο την επόμενη φορά που ρωτήσει κάποιος '' τι παράγει η μεμβράνη του μικροφώνου ;; '' η απάντηση να είναι '' το σήμα '' και όχι '' ρεύμα '' (σα να ήταν καμιά πρίζα που θα πάρω ρεύμα για τη γνωστή τοστιέρα του φίλου μου του Κώστα, ). Το σήμα και όχι '' ρεύμα που ψηφιοποιώ όσο πιο κοντά στο μικροφωνο είναι δυνατό '' ... αλλα τελικά με τρόπο τέτοιο που απλά αλλάζω το όνομα του θορύβου που εισάγω.

Οπου κάνω λάθος με διορθώνεται πάντα, και συγνώμη πάντα για το μακροσκελές

Last edited:
Και αν με ρωτήσετε τι στο κόρακα είχε τυπωμένο πάνω του αυτός ο αναλογικός δίσκος , θα σας γελάσω ... :flipout:

@ ολους , λουκά μιλάω για εγγραφή και βινύλιο του 80 απο αναλογικό MASTER TAPE.
Δημήτρη όπως λές , κάπου εχει γίνει χοντρή πατάτα, στην κόπια του sacd, και άντε βρες την.Δεν υπάρχει περίπτωση με σωστό περιεχόμενο να υστερεί το sacd έναντι του βινυλίου. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Vas sillis σε κάποια απο αυτά που λες συμφωνώ , και σε κάποια διαφωνώ.
Ομως επειδή με πιέζει ο χρόνος δεν θα επεκταθώ τώρα αλλά λίγο αργότερα.
Πάντως για τα ρολόγια χρονισμού νομίζω κάνεις κάποια λάθη.
Είτε για ψηφιακό προ και cd-sacd , είτε για αναλογικό προ και cd-sacd, το ρολόι που δουλέυει είναι ένα.Η του cd η του προ.Σε σωστά συστήματα , τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολοι του προ με ψηφιακή μετάδοση, η το ρολοι του cd , με αναλογική.Οπως και να εχει το πράγμα δεν είναι εκεί το πρόβλημα, εξ ου και οι υλοποιήσεις των sacd , που είναι όπως είναι.
Οι μεγάλες διαφορές το λέω και πάλι προκύπτουν απο την ηχοληψία , και εν συνεχεία απο το transfer , με κάποια πράγματα όπως ο θόρυβος επιφανείας του lp, και η απουσία του στο cd να είναι δεδομένα.

@ ολους , λουκά μιλάω για εγγραφή και βινύλιο του 80 απο αναλογικό MASTER TAPE.
Δημήτρη όπως λές , κάπου εχει γίνει χοντρή πατάτα, στην κόπια του sacd, και άντε βρες την.Δεν υπάρχει περίπτωση με σωστό περιεχόμενο να υστερεί το sacd έναντι του βινυλίου. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Vas sillis σε κάποια απο αυτά που λες συμφωνώ , και σε κάποια διαφωνώ.
Ομως επειδή με πιέζει ο χρόνος δεν θα επεκταθώ τώρα αλλά λίγο αργότερα.
Πάντως για τα ρολόγια χρονισμού νομίζω κάνεις κάποια λάθη.
Είτε για ψηφιακό προ και cd-sacd , είτε για αναλογικό προ και cd-sacd, το ρολόι που δουλέυει είναι ένα.Η του cd η του προ.Σε σωστά συστήματα , τον χρονισμό τον αναλαμβάνει το ρολοι του προ με ψηφιακή μετάδοση, η το ρολοι του cd , με αναλογική.Οπως και να εχει το πράγμα δεν είναι εκεί το πρόβλημα, εξ ου και οι υλοποιήσεις των sacd , που είναι όπως είναι.
Οι μεγάλες διαφορές το λέω και πάλι προκύπτουν απο την ηχοληψία , και εν συνεχεία απο το transfer , με κάποια πράγματα όπως ο θόρυβος επιφανείας του lp, και η απουσία του στο cd να είναι δεδομένα.

Τοτε ολα τα sacd που ακουσαμε εκεινο το βραδυ ειχαν προβλημα γιατι παλι το πικαπ ηταν κατα 30% καλυτερο. Επιπλεον η κεφαλη δεν ειναι καποια απο τις "ακριβες", οποτε σκεφτειτε τι ειχε να γινει σε μια τετοια περιπτωση. Εγω το βλεπω καθε μερα το ιδιο εργο, κουραστηκα πια.

δεν θέλω αντιπαράθεση .. αλλά σας ορκίζομαι ότι ποτέ μου δεν έχω ακούσει κανένα πικάπ να πιάνει αναφορικό ήχο χωρίς φανφάρες φουσκώματα και χρωματισμούς , για μένα και το ipod παίζει πιο σωστά και ξεκούραστα ..
ΑΣ μην επεκταθούμε άλλο δεν έχει νόημα άλλωστε ο καθείς έχει τα κριτήρια του η απλά τα γούστα του .

δεν θέλω αντιπαράθεση .. αλλά σας ορκίζομαι ότι ποτέ μου δεν έχω ακούσει κανένα πικάπ να πιάνει αναφορικό ήχο χωρίς φανφάρες φουσκώματα και χρωματισμούς , για μένα και το ipod παίζει πιο σωστά και ξεκούραστα ..
ΑΣ μην επεκταθούμε άλλο δεν έχει νόημα άλλωστε ο καθείς έχει τα κριτήρια του η απλά τα γούστα του .
Εντάξει μην ανησυχείς αφού έτσι πιστεύεις δικαίωμά σου. Κανείς δεν θα σου πει το αντίθετο, αλλά θα πρέπει και εσύ να δεχτείς αυτό που κάποιος άλλος θεωρεί καλύτερο ή έχει διαφορετική άποψη.
Έλα να ακούσουμε μαζί μουσική και φέρε και ένα ipod για να δούμε τί γίνεται.
Αν θα σε ρωτήσω φυσικά για το από πού γνωρίζεις τον *αναφορικό* ήχο και κρίνεις ότι το ipod παίζει πιο σωστά από το πικάπ και φυσικά αν θα σε ρωτήσω αν αυτό το στηρίζεις σε εμπειριες ακουστικής μουσικής, τότε είναι που θα ενοχλήσω κάποιους. Λ.Σ.

... εγώ πάλι, αντιθέτως έχω ακούσει πάρα πολλά CDP και SACD με φουσκώματα
και χρωματισμούς.... !!!
Το I-pod είναι καλό γιά αυτό που δημιουργήθηκε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν
μπορεί να συγκριθεί με έναν καλό συνδυασμό πλατό, βραχίονα, κεφαλής και
phono stage.

1+1 κάνουν δύο.

Τα περισσότερα αναλογικά βινύλια ακούγοντα καλύτερα από τα cd. Tα sacd που φτιάχτηκαν από το master tape γεφύρωσαν λίγο το χάσμα.

Το hd είναι 5 κλάσεις πάνω γιατί πολύ απλά είναι το υλικό του studio. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ή είναι κολλημένος ή χαμηλής νοημοσύνης.

Απλά πράγματα.

Το θέμα δεν είναι κόντρα βινυλίου-ψηφιακών.

Οσοι θέλουν να συνεχίσουν αποκλειστικά πάνω σ' αυτό το ζήτημα(άν και δεν νομίζω,ότι υπάρχει κάτι νέο να ειπωθεί),υπάρχει ήδη ένα θέμα παρακάτω απ' αυτό.

Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

1+1 κάνουν δύο.

Τα περισσότερα αναλογικά βινύλια ακούγοντα καλύτερα από τα cd. Tα sacd που φτιάχτηκαν από το master tape γεφύρωσαν λίγο το χάσμα.

Το hd είναι 5 κλάσεις πάνω γιατί πολύ απλά είναι το υλικό του studio. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ή είναι κολλημένος ή χαμηλής νοημοσύνης.

Απλά πράγματα.

Mη λές τέτοια γιατί θα σου ξαναρίξουν τγία :flipout:

Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

1+1 κάνουν δύο.

Απλά πράγματα.
Κατά πόσο το hd είναι πραγματικά υλικό του στούντιο αυτό είναι υπό συζήτηση.
Ένα βινύλιο ή ένα sacd, ή dvd, ή dvd-a φτιαγμένα από την πρωτότυπη ταινία με λαμπάτο εξοπλισμό και χωρίς καμία απολύτως επέμβαση, συμπίεση κλπ. στη μεταφορά από κάποιον όπως π.χ. ο B.Grundman, είναι κάτι για το οποίο μπορεί να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος και να ξέρει τί αγοράζει. Για τα διάφορα hd επέτρεψέ με να έχω επιφυλάξεις. Δεν νομίζω να μας πουλάν ή να μας δίνουν τζάμπα οι εταιρείες τα mastertapes μέσω των downloads. Θα ήμουν πολύ αφελής για να το πιστέψω. Έτσι θα γινόταν πολύ εύκολα και η αντιγραφή και η παράνομη παραγωγή. Μας δίνουν κάτι είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν αλλά σίγουρα όχι ατόφια τα mastertapes. Αυτό θα ήταν πολύ διακιδυνευμένο.
Προσωπικά θα ήθελα να έχω κάτι στα χέρια μου όπως ένα βιβλίο που θα το είχα σε πραγματική μορφή και ποτέ δεν θα διάβαζα από μία οθώνη ένα ολόκληρο βιβλίο. Λ.Σ.