Θέση ακρόασης

nickvas19

AVClub Addicted Member
11 August 2011
2,011
καλησπέρα παιδια.

Πειραματιζομαι με τα καινουργια μου ηχεια και τον χωρο μου. Παραθετω ενα σχεδιαγραμμα και καποιες φωτο του χωρου.ξερω δεν ειναι κ ο καλυτερος χωρος εχει πολλα αρνητικα...δυο πορτες,μια καμαρα...ειναι ανοιχτο σε επικοινωνια με την κουζινα,και ο ενας τοιχος πανω εχει τζαμαρια. Οποτε οποια συμβουλη ειναι δεχτη. εχω διαβασει καποια πραγματα πλην ομως δεν εχω εμπειρια.εχω δοκιμασει πολλα επισης...αλλα δεν μπορω να ξεχωρισω πια θεση ειναι καλυτερη.

1) τραβηξα το τραπεζι στην γωνια ,αλλαξα θεση απο καποια πραγματα ωστε οι τοιχοι που βρισκονται στο υψος των αυτιων να ειναι κενος. βεβαια... εαν παω τον καναπε και αλλο πισω...φτανει στο υψος της συρωμενης πορτας και της καμαρας

2) εφερα τα ηχεια σε ισες αποστασεις.βεβαια στο βιβλιαρακι αναφερει πως δεν πρεπει να ειναι σε γωνια με την θεση ακροασης αλλα παραλληλα να σχηματιζεται ισοσκελες τριγωνο

**οσο αφορα το ισοσκελες εχω μια απορια...οταν ειχα παει σε ενα μαγαζι να ακουσω κατι ηχεια....σε μια φαση με πηγε τερμα στον τοιχο για να ακουσω καλυτερη εικονα....τι παιζει;

3) οι βασεις για τα ηχεια της εταιριας ειναι 60 εκ....και για καλη μου τυχη τα ηχεια τα παλια μου ειναι 60 εκ. Οποτε τα εβαλα πανω.θα υπαρξει διαφορα εαν παρω τις βασεις;

4) εβαλα cd player και ενισχυτη να καθονται ξεχωριστα και οχι ο ενας πανω στον αλλο οπως παλια.

5) τραβηξα την τηλεοραση στα 60 εκ απο τον τοιχο για να βλεπω καλυτερα....ειναι προβλημα;

αυτα για αρχη

Attachments

• DSC01342.jpg
    DSC01342.jpg
    117.3 KB · Views: 447
  • DSC01343.jpg
    DSC01343.jpg
    142.4 KB · Views: 445
  • DSC01344.jpg
    DSC01344.jpg
    86.2 KB · Views: 444
  • DSC01346.jpg
    DSC01346.jpg
    135.6 KB · Views: 444
  • Νέα ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± bitmap.jpg
    Νέα ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± bitmap.jpg
    30 KB · Views: 447
Re: θεση ακροασης

Αξίζει να δοκιμάσει και αριστερά στη μικρή πλευρα αν έχεις την άνεση για πήγαινε έλα τα έπιπλα. Αλλα και έτσι μια χαρά είσαι. Πειραματισμού και με το μπρος πίσω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Γενικά πάντως θέλει να γεμισεις τους τοίχους. Κυρίως αυτους στα πλάγια στις πρωτες ανακλάσεις.

εννοεις να στησω ολο το συστημα στον αριστερο τοιχο; ετσι το ειχα στην αρχη αλλα δεν βολευε διοτι τα ηχεια ηταν κοντα στον τοιχο....το ενα ηχειο εμποδιζε τον διαδρομο....δεν μπορουσα να τα ανοιξω τα ηχεια μεταξυ τους και ειχα πολλες ανακλασεις και μπουμαρισματα.

οταν λες μπροστα πισω τι εννοεις; την θεση ακροασης ή τα ηχεια;

και οταν λες να γεμισουν οι τοιχοι....με τι να γεμισουν;...με καδρα;

Last edited:

περιμενω και αλλους φιλους να μου πουν γνωμη

Δοκίμασε να τα βάλεις πάνω στις βάσεις και πιστεύω θα έχεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα, στο λέω ως κάτοχος rogers studio 1!!

Τοσο πολυ διαφορα; δλδ πανω στο ηχειο οπως τα χω βάλει δεν ακουγεται;

Δςν μπορω να το καταλαβω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και επισης αυτο με μοιρες εχει κανεις αποψη; γτ στο βιβλιαρακι δείχνει οτι για στερεο πρεπει να τα χεις ευθεία;

καλησπέρα παιδια.

Πειραματιζομαι με τα καινουργια μου ηχεια και τον χωρο μου. Παραθετω ενα σχεδιαγραμμα και καποιες φωτο του χωρου.ξερω δεν ειναι κ ο καλυτερος χωρος εχει πολλα αρνητικα...δυο πορτες,μια καμαρα...ειναι ανοιχτο σε επικοινωνια με την κουζινα,και ο ενας τοιχος πανω εχει τζαμαρια. Οποτε οποια συμβουλη ειναι δεχτη. εχω διαβασει καποια πραγματα πλην ομως δεν εχω εμπειρια.εχω δοκιμασει πολλα επισης...αλλα δεν μπορω να ξεχωρισω πια θεση ειναι καλυτερη.

1) τραβηξα το τραπεζι στην γωνια ,αλλαξα θεση απο καποια πραγματα ωστε οι τοιχοι που βρισκονται στο υψος των αυτιων να ειναι κενος. βεβαια... εαν παω τον καναπε και αλλο πισω...φτανει στο υψος της συρωμενης πορτας και της καμαρας

2) εφερα τα ηχεια σε ισες αποστασεις.βεβαια στο βιβλιαρακι αναφερει πως δεν πρεπει να ειναι σε γωνια με την θεση ακροασης αλλα παραλληλα να σχηματιζεται ισοσκελες τριγωνο

**οσο αφορα το ισοσκελες εχω μια απορια...οταν ειχα παει σε ενα μαγαζι να ακουσω κατι ηχεια....σε μια φαση με πηγε τερμα στον τοιχο για να ακουσω καλυτερη εικονα....τι παιζει;

3) οι βασεις για τα ηχεια της εταιριας ειναι 60 εκ....και για καλη μου τυχη τα ηχεια τα παλια μου ειναι 60 εκ. Οποτε τα εβαλα πανω.θα υπαρξει διαφορα εαν παρω τις βασεις;

4) εβαλα cd player και ενισχυτη να καθονται ξεχωριστα και οχι ο ενας πανω στον αλλο οπως παλια.

5) τραβηξα την τηλεοραση στα 60 εκ απο τον τοιχο για να βλεπω καλυτερα....ειναι προβλημα;

αυτα για αρχη

όπως τα έχεις φαίνονται καλά.
1. ΟΚ
2. ίσες απόστάσεις από σένα αλλά και από τους γύρω τοίχους. Επίσης τρίγωνο, το κεφάλι σου λίγο πριν την τρίτη κορυφή εντός του τριγώνου. Η κλίση προς τα μέσα είναι καλή και θεμιτή, ιδίως σε μικρούς χώρους. Φρόντισε εκεί που κάθεσαι να μη βλέπεις τα μάγουλα των ηχείων. Το βιβλιαράκι απευθύνεται σε εντελώς άσχετους. Δίνει μια γενική οδηγία. Για κάποιους που θα τα έβαζαν το ένα κάτω από ένα τραπέζι και το άλλο σε ένα ράφι στο διπλανό δωμάτιο. Εγω σε μικρούς χώρους έως όπως ο δικός σου τα έβαζα πάντα σε κλίση
3. Ασχέτως ύψους τα ηχεία σου (το μέσον απόστασης γούφερ τοήτερ) πρέπει να είναι στο ύψος του αυτιού σου όταν κάθεσαι στον καναπέ. Δεν υπάρχουν 60 ή 70 ή 80
Οι βασεις βοηθάνε διότι υποτίθεται στηρίζουν το ηχείο και από την άλλη δεν μεταφέρουν κραδασμούς στο πάτωμα. Όπως είναι τώρα αυτό μπορεί να συμβαίνει. Επίσης μπορεί να συμβαίνει οι κραδασμοί να ενεργοποιούν παθητικά τα παλιά ηχεία και πχ να ακτινοβολεί το 12άρι γούφερ και να θολώνει τον ήχο. Βάλε οπωσδήποτε μέχρι να αγοράσεις βάσεις, μονωτικά κάτω από τα ηχεία. Το πιό φτηνό είναι μερικές μπαλίτσες μπλουτακ. Υπάρχουν επίσης λάστιχα, σορμποθάνες κλπ
4. Ψιλοαδιάφορο. Αν τα θες stacked επάνω ο ενισχυτής
5. Η τηλεόραση και τα κάδρα. Ως μεγάλες επιφάνειες ακτινοβολούν. Ιδίως η τιβι και το γιαλί. Ξεκινάς με ένα σεντόνι. Τη σκεπάζεις και ακούς. Σίγουρα θα ακούσεις διαφορές. Μετά αποφασίζεις τι θα κάνεις. (όχι να τη διώξεις, αλλά πχ να έχεις ένα πανί πρόχειρο)
6. Χρειάζεσαι ένα χαλί ή μοκετάκι χειμώνα καλοκαίρι. Από τα ηχεία μπροστά και για 1 έως 1.5 μέτρο μέχρι τον καναπέ περίπου
7. Επίσης υπολόγισε στη θέση ακρόασης την θέση της πρώτης ανάκλασης από τα ηχεία. Μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος με ένα καθρέφτη. Ο καθρέφτης μπαίνει παράλληλα στους πλαινούς τοίχους και εκεί που βλέπεις το ηχείο μαρκάρεις τη θέση. Μετά εκεί βάζεις ένα απορροφητικό υλικό, πχ από 1μ2 ρικοφόν. Αν δεν είναι εφικτό βάζεις από μια μικρή βιβλιοθηκούλα ή κάποιο έπιπλο. Ή κάποιο πόστερ ή κάδρο με κάπως σαγρέ επιφάνεια.

2. εγω διαπιστωνω πιο πισω απο την 3η κορυφη ακουγεται καλυτερα...ή ειναι ιδεα μου;

3. αυτο εννοω πως οι βασεις εχουν ιδιο υψος ακριβως με τις βασεις που δινει.οποτε αξιζει να τις παρω;

5. η τηλεοραση θα ηταν καλο να παει προς τα εμενα;προς το τον τοιχο κολλητα; ή αναμεσα στα ηχεια;...γτ συνηθως θα ακουω μουσικη και εγω το λαπτοπ στην τηλεοαραση συνδεδεμενο...αλλιως σεντονι οπως λες.

6. χαλι δεν βαζω ποτε...αλλα αμα εχει διαφορα κατι θα κανω!πιο εαν δεν βρω μεγαλο να το βαλω ακριβως αναμεσα ή πιο πολυ κοντα στα ηχεια;

7. το θεμα ειναι οτι πολυ φοβαμαι πως στην θεση ακροασης πεφτει στα κενα...δλδ δεξια που εχω την καμαρα και αριστερα την συρωμενη πορτα....οποτε εαν πεφτει εκει τι μπορω να κανω; επισης στο 2 αναφερθηκες για τριγωνο....οποτε το καλυτερο πιο ειναι απο τα 2; με τον καθρεφτη; εαν βαλω κανεναν καλογερο με ρουχα βολευει; :P

σε ευχαριστω ιδιαζοντως για την λεπτομερεστατη απαντηση. να ξερεις πως δεν πηγε χαμενη .... θα κανω τα παντα απο αυτα που μου ειπες.

Last edited:

Βρε συ τον καθρέφτη δεν θα τον βάλεις. Θα τον χρησιμοποιησεις για να βρεις το σημείο

Δυσκολος ο χωρος σου.

Και ουσιαστικα αχρηστευεις το τραπεζι σου.

Εγω θα σου πρωτεινα να τα βαλεις διαγωνια.

νομιζα με τον καθρεφτη βρισκεις την θεση ακροασης....και παραλληλα βαζεις μονοτικο.

αλλα ειναι μονο για το μονοτικο.... σωστα;

και σου ειπα εαν ο καθρεφτης πεφτει στον χωρο που ειναι η πορτα (Δλδ κενο) εκει τι παιζει;

και δευτερον εαν θεωριτηκα γεμισω γυρω γυρω τον χωρο με σεντονια....θα ναι καλυτερα;

Όχι δε θα είναι καλυτερα. Τα σεντόνια κανουν δουλεια σε ψηλές συχνότητες οι οποίες είναι κατευθυντικες. Εσένα σε ενδιαφέρουν υλικά τύπου ricofon σε πάχος 5cm ας πούμε.
Επίσης ο καλόγερος είναι μια καλη ιδέα.

καλόγερος ΟΚ
ίσως επίσης μεγάλο φυτό, μπεντζαμιν κλπ.
το χαλί πρέπει να είναι μπροστά στα ηχεία, όχι ανάμεσά τους.

επαναδιατυπωνω :P

2. εγω διαπιστωνω πιο πισω απο την 3η κορυφη ακουγεται καλυτερα...ή ειναι ιδεα μου;

3. οποτε να βαλω σαν επομενη κινηση βασεις;...και εαν ναι πειραζει τα αλλα να ειναι ακριβως διπλα με τις δικες του βασεις;

5. η τηλεοραση θα ηταν καλο να παει προς τα εμενα;προς το τον τοιχο κολλητα; ή αναμεσα στα ηχεια;...γτ συνηθως θα ακουω μουσικη και εγω το λαπτοπ στην τηλεοαραση συνδεδεμενο!

6.το χαλι....οι βασεις πρεπει να πατανε στο χαλι;

7. στο κολπο με το καθρεφτη ειπαμε μονωτικο υλικό ή φυτο,επιπλο,καλογερο....ωραια....εαν πεφτει στην καμαρα ακριβως να το αφησω ετσι ή να βαζω κατι μπροστα; και στην αλλη πλευρα που εχω την πορτα να την κλεισω; ή να βαλω κατι κ εκει;

βασικά το ψάχνεις πάρα πολύ για αρχή.
ξεκίνα ένα ένα βήμα ΠΑΝΤΑ
2. νο προ
3. βασεις θα έλεγα αργότερα
5. εγώ θα την έβαζα στο επίπεδό τους. Ούτε μπροστά ούτε πίσω (πολύ)
6. Αν θα βάλεις βάσεις θα πρέπει να βάλεις ένα μάρμαρο κάτω (και πάνω από το χαλι) η φτηνότερη λύση πλάκες πεζοδρομίου (έχει και όμορφες). Οι βάσεις έχουν ακίδες και πρέπει να μην μπαίνουν σε χαλί. Οι βάσεις πρέπει να κρατάνε το ηχείο ακλόνητο. Αν έχουν 4 ακίδες θα πρέπει να ταιριάξεις πολύ καλά την 4η.
7. Αν είναι φυτό ή καλόγερος μπορεί να περπατάει όποτε ακούς. Την τρύπα και την επίδρασή της θα την καταλάβεις όταν εξασκηθεί πολύ το αυτί σου και εφ όσον τα έχεις στήσει τόσο καλά, που όταν ακούς θα πρέπει να ηχεία να εξαφανίζονται από μπροστά σου. Επίσης αυτό το λέμε για να μην έχεις έντονη πρώτη αντανάκλαση. Αν υπάρχει εκεί τρύπα προφανώς δεν θα έχεις και αντανάκλαση. Αλλά θα σου αδειάζει την εικόνα.

δυο βασεις σε δυο μαγαζια που πηγα τις ειχαν χωρις ακιδες.....βεβαια δεν ξερω εαν μπαινουν μετα....

το επιασα...!!!οποτε ουσιαστικα σε εναν εξωτερικο χωρο δεν εχεις καθολου ανακλασεις σωστα;
τελευταια ερωτηση φιλε και σε ευχαριστω για τις απαντησεις που δινεις....τι δημιουργει την εικονα;γτ στην ουσια γι αυτο εχω ανοιξει το θεμα για να κανω την εικονα μου.

σωστός

την εικόνα την δημιουργεί η ταυτόχρονη άφιξη του σήματος από κάθε ηχείο σε κάθε αυτί.
Στο μπαλκόνι σου θα ήταν ιδεατά αν το τρίγωνο είναι σωστό.
Εκεί δεν θα έχει ανακλάσεις. Βέβαια εκεί δεν θα έχεις ενίσχυση χαμηλών και άλλων συχνοτήτων από αυτό που λεγεται room modes Ψάξτο να διαβάσεις.
Επίσης το σημαντικό για την εικόνα εκτός από το τρίγωνο είναι η απόλυτη συμμετρία στο χώρο, δηλαδή θεση ηχείων από τοίχους. Επίσης οι αντανακλάσεις. Σου είπα ότι πρέπει να μειώσεις την πιό σημαντική την πρώτη. Υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες, καθώς κάθε αντανάκλαση σε ένα τοίχο μετά αντανακλάται χαοτικά πιά σε άλλους τοίχους. Αλλά βεβαια η επίδραση είναι μικρότερη.
Αν λοιπόν το πετύχεις τότε θα ακούς τα όργανα να έρχονται από πολλά διάφορα σημεία μπροστά σου, και σε ύψος και σε βάθος και ουσιαστικά τα ηχεία θα είναι σαν να μην παίζουν αυτά, αλλά να παίζουν τα συρτάρια, τα ράφια, τα κάδρα και άλλα νοητά σημεία μπροστά σου.

Διάβασε αν θες εδώ
http://www.cardas.com/room_setup_main.php
και όλο το site.

α ναι cardas ειχα ριξει μια ματια αλλα θα το διαβασω με την ησυχια μου.

κατι αλλο...μιας και σε βρηκα... :) ....τι μπορω να βαλω εκει που δεν εχω τοιχο...θα βοηθουσε εαν εκλεινα δεξια που δεν εχω πορτα με κατι και εαν ναι τι;
και πισω απο τον καναπε;...ή μηπως πισω απο το καναπε βοηθαει που εχω την κουζινα;