Θυμάστε το παλιό καλό forum μας...

Το παλιό AVForum. Τί θυμόμαστε και τί ξεχνάμε

Φίλοι μου, μόλις τώρα είδα το thread και ειλικρινά το διάβασα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ευχαριστώ την Χριστίνα Keller που στην σύντομη αναφορά της ανέφερε το και το όνομά μου ανάμεσα στα άλλα λίγα, αν και δεν νομίζω πως αξίζω ιδιαίτερης μνείας.

Οι παλαιότεροι θυμούνται - ίσως - πως σε κάποια χρονική στιγμή "χάλασε" (αν και όχι εντελώς) και μένα η σχέση μου με το avforum, επειδή αποφάσισα, ενώ είχα χρηματίσει Γ.Δ. νωρίτερα, να κάνω μια επαγγελματική επιλογή που με έφερνε σε ανταγωνιστική θέση με την Laserland. Τότε είχα δεχθεί και προσωπικές επιθέσεις, άλλοτε ευθέως και άλλοτε ευγενικά και συγκαλυμένα από κάποια μέλη, ενώ υπήρξαν και άλλοι που με υποστήριξαν ηθικά.

Θα ήθελα κι εγώ, βέβαια, να λειτουργούσε το avforum, με την μορφή που πρωτοείχε. Πλην όμως η - σχεδόν - ταύτιση της ιστοσελίδας με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Laserland, την κατέστησε "μονομερώς αποκλίνουσα" προς αυτήν (την Laserland), με αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια συγκρούσεις που δεν συμβάδιζαν με το χαρακτήρα του forum. Αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν η σύγκρουση Α.Κ. και Σ.Σ. και η - κακώς κατά τη γνώμη μου - οικειοποίηση της ιδιοκτησίας της ιστοσελίδας από τον Σ.Σ. Επ' αυτού, όμως, πλην μιας γνώμης (που ήδη εξέφρασα) δεν μου πέφτει (άλλος) λόγος.

Παρ' όλα αυτά, τα κείμενα που είχαν κατά καιρούς δημοσιευτεί αποτελούσαν ένα "μικρό θησαυρό" πράγματι.

Προσωπικά πόνεσα πολύ που έκλεισε το avforum με αυτό τον τρόπο και δεν μπορέσαμε να σώσουμε το παρελθόν μας. Προσωπικά νιώθω ότι άφησα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκεί, και δεν μπορώ να το δω....να το αγγίξω. Χώρια που κάποια άτομα με τα οποία ξεκίνησε το avforum δεν ήλθαν ποτέ στο avclub....

Βλάση μου, συμφωνώ απολύτως

.....Πάντως επειδή το έψαξα το θέμα με δικηγόρο πριν δυο χρόνια, κατάλαβα ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ του πρωτογενούς υλικού και των σχολίων. Δηλ. τα πρώτα θεωρούνται καθαυτά κείμενα και ως τέτοια αντιμετωπίζονται, ενώ τα άλλα (π.χ. άμα πώ εγώ "νάτος πάλι ο κλαψιάρης ο Καστίγιο" σε σχετικό κείμενο στα αθλητικά sites που επιτρέπει σχολιασμό ή σε κάποιο αυτόνομο forum, τότε αυτό δεν αποτελεί απευθείας κείμενο και δεν έχει πνευματικά δικαιώματα. Δηλ. αν χρειαστεί να σβηστεί το αρχικό κείμενο π.χ. "Ο καστίγιο θέλει να έλθει και πάλι στο λιμάνι" τότε χάνονται και τα σχόλια, χωρίς δικαιώματα αντίδρασης από τους συγγραφείς.

Για το πρωτογενές υλικό ισχύει περίπου ότι και για τα κείμενα σε έντυπη μορφή. Ο συγγραφέας έχει πλήρη δικαιώματα πάνω σε αυτά, δηλ. μπορεί να τα ξαναγράψει αυτούσια αλλού, να τα διαφοροποιήσει, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει την απόσυρσή τους από ένα δικτυακό χώρο, εκτός αν έχει υπογράψει σχετικό συμβόλαιο που να ορίζει σχετικά τα θέματα αυτά. Δηλ. όταν εγώ έφυγα από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα κείμενά μου παρέμειναν εκεί με την υπογραφή μου. Μπορώ να τα πάρω και να τα δημοσιεύσω κάπου αλλού, αφού τα επικαιροποιήσω. Όμως δεν μπορώ να ζητήσω τη διαγραφή τους. Όπως κάποιος συγγραφέας δεν μπορεί να πάρει τα κείμενά του από έναν εκδοτικό οίκο και να ζητήσει την απόσυρση από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες των ήδη εκδοθέντων βιβλίων και την κατάργηση του ISBN που έχει ήδη λάβει το βιβλίο.

Επί του προκειμένου, κι εγώ αναζητώ κάποια κείμενά μου, όχι για λόγους "πνευματικής ιδιοκτησίας" αλλά επειδή αποτελούσαν συμπυκνωμένη ύλη γνώσεων, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων, που ίσως θα μου ήταν χρήσιμη στο μέλλον. Θυμάμαι λ.χ. ένα συγκριτικό review που είχα δημοσιεύσει (αν δεν κάνω λάθος στην κατηγορία High End) ανάμεσα στο Sony SCD777ES SACD Player και στο Denon DVD-A1 DVD Audio-Video Player. Τότε είχα γράψει με κάθε λεπτομέρεια τις παρατηρήσεις μου καθώς και το hardware και την μουσική που χρησιμοποίησα για το συγκριτικό. Προσπαθώ εδώ και πολλά χρόνια να δω μήπως το πετύχω κάπου στο διαδίκτυο, αλλά εις μάτην.

Με την ευκαιρία ρωτάω: Υπάρχει τρόπος να βρει κάτι τέτοιο κάποιος, τώρα που μια ιστοσελίδα έχει "κλείσει";

Last edited:
Ενα πολύ μεγάλο μέρος απο εμένα υπάρχει εκεί......και εγω δεν ξέρω πόσες χιλιάδες μηνύματα έχω αφήσει στα σπλάχνα του, ξέρω όμως ότι μέσα απο εκεί γνώρισα φανταστικούς ανθρώπους που ακόμα υπάρχουν γύρω μου.
Θυμάμαι το άκουσμα ότι έκλεισε.....θυμάμαι επίσης και το αίμα να μην κυκλοφορεί μέσα μου!!!
Το avclub πάντως δεν ήταν πάντα μιά ρόδινη κατάσταση.Εμείς οι <απο μέσα> το γνωρίζουμε καλύτερα.Είχε τις μαύρες στιγμές του και αυτές μας πόνεσαν πολύ.Οτι αγαπάς πρέπει να σε πονάει που και που, λένε....

Το Avforum , σαν φορουμ είχε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Από το 2001 που το διάβαζα αρχικά και έγραφα αργότερα «ένοιωθα» μία άτυπη – κρυφή συμφωνία των πάντων να μην λέγεται τίποτα που θίγει ή αντιτίθεται στο τότε κατάστημα της Laserland.

Αυτό ήταν ένα βαρύδι που τελικά συμπαρέσυρε το φόρουμ στον πάτο.

Πάντως είχε και ένα τρομερό ενθουσιασμό που δεν υπάρχει σήμερα . Συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του Home-theater σαν χόμπυ αλλά παράλληλα και με το ξέσπασμα της διαδικτυακής επικοινωνίας σαν μέσο .
Αυτό το χαρμάνι έγινε εκρηκτικό καύσιμο και κυριολεκτικά απογείωσε τους ανθρώπους που έγραφαν με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό.

Ολοι ένοιωθαν σαν να είχαν ανακαλύψει νέους κόσμους και ήθελαν μα μοιρασθούν τις εμπειρίες τους.

Τότε (στο προβληματικό ίσως Avforum) ένοιωθες εξερευνητής . Σήμερα (στο πιο ώριμο Αvclub ) είσαι απλώς τουρίστας.

Το παλιό AVForum. Σωσμένα αρχεία

Παναγιωτη μονο αυτο γνωριζω......

http://web.archive.org/web/*/http://www.avforum.gr

Σ' ευχαριστώ.

Το link το είχα ξαναδεί και είχα προσπαθήσει να το ψάξω. Κάποια στιγμή εγκατέλειψα την προσπάθεια, γιατί απαιτεί χρόνο. Παρ' όλα αυτά, τα όσα περιέχονται και έχουν σωθεί - μολονότι πολύτιμα - είναι πολύ λίγα για να δείξουν τί είχε πράγματι δημοσιευτεί.

Εδώ που βρίσκομαι και με σύνδεση PSTN, ούτε λόγος για περαιτέρω ψάξιμο.

Πάντως αυτό που ζητάω δεν φαίνεται να υπάρχει.

Και πάλι ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Θυμάστε το παλιό καλό forum μας...

Ναι τον θυμάμαι κι εγώ τον Παπαναστασίου. Τη μια μέρα συζητούσαμε στο μαγαζί του Κώστα Αποστολούδα και μου έλεγε περήφανα για τους Αιόλους του και όταν ζήτησα να τους ακούσω την επόμενη μέρα, μου είπε ότι έχει πτήση. Τη μεθεπόμενη το πρωί μάθαμε ότι ήταν ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που έπεσε έξω από το Άγιο Όρος με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας.

Φέτος περνώντας από το Πόρτο ΚΟυφό στη Σιθωνία της Χαλκιδικής έψαξα και βρήκα το μνημείο για τους αδικοχαμένους του Σινούκ. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αγαπητός μας Δημήτρης Παπαναστασίου. Τράβηξα μερικές φωτο ειδικά για τους παλιούς του avforum. Φυσικά το ελικόπτερο που φαίνεται δεν είναι Σινούκ...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DCC_1460_1.jpg
    DCC_1460_1.jpg
    89.9 KB · Views: 81
  • DCC_1461_1.jpg
    DCC_1461_1.jpg
    92.2 KB · Views: 82
  • DCC_1462_1.jpg
    DCC_1462_1.jpg