Προσωπικά πόνεσα πολύ που έκλεισε το avforum με αυτό τον τρόπο και δεν μπορέσαμε να σώσουμε το παρελθόν μας. Προσωπικά νιώθω ότι άφησα ένα κομμάτι του εαυτού μου εκεί, και δεν μπορώ να το δω....να το αγγίξω. Χώρια που κάποια άτομα με τα οποία ξεκίνησε το avforum δεν ήλθαν ποτέ στο avclub....
.....Πάντως επειδή το έψαξα το θέμα με δικηγόρο πριν δυο χρόνια, κατάλαβα ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ του πρωτογενούς υλικού και των σχολίων. Δηλ. τα πρώτα θεωρούνται καθαυτά κείμενα και ως τέτοια αντιμετωπίζονται, ενώ τα άλλα (π.χ. άμα πώ εγώ "νάτος πάλι ο κλαψιάρης ο Καστίγιο" σε σχετικό κείμενο στα αθλητικά sites που επιτρέπει σχολιασμό ή σε κάποιο αυτόνομο forum, τότε αυτό δεν αποτελεί απευθείας κείμενο και δεν έχει πνευματικά δικαιώματα. Δηλ. αν χρειαστεί να σβηστεί το αρχικό κείμενο π.χ. "Ο καστίγιο θέλει να έλθει και πάλι στο λιμάνι" τότε χάνονται και τα σχόλια, χωρίς δικαιώματα αντίδρασης από τους συγγραφείς.
Για το πρωτογενές υλικό ισχύει περίπου ότι και για τα κείμενα σε έντυπη μορφή. Ο συγγραφέας έχει πλήρη δικαιώματα πάνω σε αυτά, δηλ. μπορεί να τα ξαναγράψει αυτούσια αλλού, να τα διαφοροποιήσει, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει την απόσυρσή τους από ένα δικτυακό χώρο, εκτός αν έχει υπογράψει σχετικό συμβόλαιο που να ορίζει σχετικά τα θέματα αυτά. Δηλ. όταν εγώ έφυγα από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα κείμενά μου παρέμειναν εκεί με την υπογραφή μου. Μπορώ να τα πάρω και να τα δημοσιεύσω κάπου αλλού, αφού τα επικαιροποιήσω. Όμως δεν μπορώ να ζητήσω τη διαγραφή τους. Όπως κάποιος συγγραφέας δεν μπορεί να πάρει τα κείμενά του από έναν εκδοτικό οίκο και να ζητήσει την απόσυρση από τις δημόσιες και τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες των ήδη εκδοθέντων βιβλίων και την κατάργηση του ISBN που έχει ήδη λάβει το βιβλίο.
Με την ευκαιρία ρωτάω: Υπάρχει τρόπος να βρει κάτι τέτοιο κάποιος, τώρα που μια ιστοσελίδα έχει "κλείσει";
Ναι τον θυμάμαι κι εγώ τον Παπαναστασίου. Τη μια μέρα συζητούσαμε στο μαγαζί του Κώστα Αποστολούδα και μου έλεγε περήφανα για τους Αιόλους του και όταν ζήτησα να τους ακούσω την επόμενη μέρα, μου είπε ότι έχει πτήση. Τη μεθεπόμενη το πρωί μάθαμε ότι ήταν ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που έπεσε έξω από το Άγιο Όρος με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.