Τί είναι το Linux;

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

link

link?

Πρόχειρα βρήκα αυτό (από insomnia)

https://www.insomnia.gr/forums/topic/397333-info-arch-linux-απόψεις-ερωτήσεις-σχόλια/page/264/
Ευτυχώς έχω arch Linux με lts kernels και δεν την πάτησα!
Πάντως η αλήθεια είναι ότι για να ασχοληθείς με οποιαδήποτε διανομή Linux χρειάζεται χρόνος και διάθεση για διάβασμα! Πάντως εγώ στον δικό μου υπολογιστή 12ετιας με arch Linux δεν έχω κάνει format ποτέ ( και δεν είμαι και κανένας προχωρημένος χρήστης)!

Πρόχειρα βρήκα αυτό (από insomnia)

https://www.insomnia.gr/forums/topic/397333-info-arch-linux-απόψεις-ερωτήσεις-σχόλια/page/264/
Ευτυχώς έχω arch Linux με lts kernels και δεν την πάτησα!
Πάντως η αλήθεια είναι ότι για να ασχοληθείς με οποιαδήποτε διανομή Linux χρειάζεται χρόνος και διάθεση για διάβασμα! Πάντως εγώ στον δικό μου υπολογιστή 12ετιας με arch Linux δεν έχω κάνει format ποτέ ( και δεν είμαι και κανένας προχωρημένος χρήστης)!

Δεν την πάτησες σε τι πράγμα; Δεν βλέπω καν τι θέμα υπάρχει. Αν κάποιος πειράζει διάφορα χωρίς να ξέρει, προφανώς μπορεί να χαλάσει το σύστημα, είναι είναι Linux, είτε οτιδήποτε. Εμένα το λινκ που έδωσες δεν μου λέει κάτι. Απλώς κάποιοι έβαλαν λινουξ, νόμισαν ότι είναι ειδικοί, σκάλισαν διάφορα και χάλασαν κάτι. Ε, συμβαίνει αυτό. Και με τα windows και με το macos να αρχίζεις να σκαλίζεις, κάτι μπορεί να χαλάσει. Απλώς με τα windows δεν σκαλίζουν και πολλοί χρήστες, ενώ το Λίνουξ πολλοί το βάζουν ακριβώς για να σκαλίσουν.

Εγώ μια φορά το σκάλισα περισσότερο απ' το κανονικό, δλδ, έκανα update και ότι νέο kernel μου έδινε. Σε κάποια φάση τα 30-40Gb του χώρου που είχα διαθέσει για τη διανομή μπούκωσαν. Τέλος, τετέλεσθαι. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να μπει στο desktop περιβάλλον, έφτανε μέχρι το login screen, μετά γιοκ δεν είχε χώρο.
Με τα πολλά και ψάχνοντας, βρήκα μια εντολή που έσβηνε όλους τους kernels... την έδωσα φορτώνοντας linux από usb απ' ότι θυμάμαι.

και παν οι kernels...
(κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε ασφάλεια να κρατούσε 1 τουλάχιστον)

με αποτέλεσμα πλέον να μη φτάνει ούτε ως στο login screen.
όμως πως θα φορτώσω νέο kernel; δεν φόρτωνε με τίποτα όσο κι αν έψαξα... είναι αρκετά σπάνιο, κάπου κάτι βρήκα στο net αλλά δεν δούλεψε.
Μαντέψτε τι έγινε μετά και ποια εντολή έτρεξα.

Τα PCs πάνε στους χρήστες με εγκατεστημένα τα πάντα όλα όσον αφορά drivers. Δεν είναι κατά το δοκούν η εγκατάσταση.
Οι drivers των ίδιων των κατασκευαστών ΔΕΝ είναι αμφιβόλου ποιότητας προφανώς. Κάτι έχεις μπερδέψει.

ε αυτό λέμε. τα windows 7 πηγαίνανε για κάμποσα χρόνια χωρίς υπσοστήριξη για usb 3,
AN είχε τύχει να εγκατασταθεί driver με κάποια συσκευή καλώς,
αλλοιώς δεν είχες usb 3

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Εδώ και μια εβδομάδα;;; όσοι είχαν arch linux τα συστημάτα τους έχουν κρασάρει ανεπανόρθωτα.
Τα παιδιά που φτιάχνουν την διανομή κατά λάθος έβαλαν μια ρουτίνα στις ενημερώσεις και δεν φορτωνόταν ο kernel....

Μιλάμε για μια διανομή που οι χρήστες του διατεινόταν ότι είναι ότι πιο εξελιγμένο και προχωρημένο και ασφαλές και αυτόματα ενημερωμένο.

Στα forums γίνεται το χάος από το τρολαρισμα που τρωνε οι σκληροπυρηνικοί που χρησιμοποιούσαν το Αrch, ξαφνικά έμειναν με κολλημένους υπολογιστές.

κάποιο λινκ υπάρχει τελικά ή όχι, με τόσο «χάος> που έγινε ;

αν λες για το παραπάνω λινκ από το ινσόμνια, πουθενά δεν λέει ότι όσοι είχανε arch κρασάρανε τα συστήματά τους

οπότε δώσε αν θες (ή αν υπάρχει) λινκ για να δούμε τι έγινε

Format κι έβαλες windows ?

ε ναι μου έσπασε τα νεύρα.

στα update μαζεύει όλους τους kernel που πιάνουν αρκετό χώρο στο δίσκο, tragic
καλό είναι να λέμε αν δουλεύει μην το πειράζεις, αλλά είναι πειρασμός να το πειράξεις με τα updates κάθε 2η μέρα.

Εγώ μια φορά το σκάλισα περισσότερο απ' το κανονικό, δλδ, έκανα update και ότι νέο kernel μου έδινε. Σε κάποια φάση τα 30-40Gb του χώρου που είχα διαθέσει για τη διανομή μπούκωσαν. Τέλος, τετέλεσθαι. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούσε να μπει στο desktop περιβάλλον, έφτανε μέχρι το login screen, μετά γιοκ δεν είχε χώρο.
Με τα πολλά και ψάχνοντας, βρήκα μια εντολή που έσβηνε όλους τους kernels... την έδωσα φορτώνοντας linux από usb απ' ότι θυμάμαι.

και παν οι kernels...
(κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε ασφάλεια να κρατούσε 1 τουλάχιστον)

με αποτέλεσμα πλέον να μη φτάνει ούτε ως στο login screen.
όμως πως θα φορτώσω νέο kernel; δεν φόρτωνε με τίποτα όσο κι αν έψαξα... είναι αρκετά σπάνιο, κάπου κάτι βρήκα στο net αλλά δεν δούλεψε.
Μαντέψτε τι έγινε μετά και ποια εντολή έτρεξα.

για ποια δαινομή μιλάμε ;

Mint xfce
Πιθανόν σε όλες να μην δουλεύει όταν γεμίζει ο δίσκος.

Λεπτομέρειες, κάποιος ξέχασε να βάλει μια ρουτίνα να μένει λίγος χώρος τουλάχιστον να μπορείς να μπεις μέσα να διαγράψεις κάτι ή να μεταφέρεις μερικά αρχεία σε άλλο δίσκο....
Αυτά είναι που αντιμετωπίζει κάποιος χρήστης με το Linux, κάπου θα σου κολλήσει, κάτι θα σταματάει μόνο του, κάτι δεν θα ξεκινάει.... στην ουσία όλα διορθώνονται αρκεί να μπεις με άλλο υπολογιστή και να ψάξεις σε φορουμς αν το έπαθε και άλλος και να κατάφερε να το διορθώσει και αν και αν....

Έχω κάνει ignore κάποιους φίλους στο forum καθώς θεωρούν ότι εγώ επιτίθεμαι αναίτια στις desktop διανομές Linux, λες και εγώ δεν θέλω ελευθερία, ασφάλεια, και σταθερότητα στους υπολογιστές.
Η σκληρή και αληθινή κριτική σε ένα λειτουργικό, είναι για προστασία των φίλων, μπορείς να πάθεις φοβερές ζημιές είτε είσαι επαγγελματίας, είτε ιδιώτης, είτε χομπίστας. Δεν είναι τυχαίο ότι το Linux στις desktop διανομές έχει 0,8% και συνεχή πτώση τα τελευταία χρόνια, όσοι δοκιμάζουν εγκαταλείπουν και δεν θέλουν να το ξαναδούν.

Εντελώς πληροφοριακά σε όλα τα λειτουργικά γίνεται αυτό. Ένα λειτουργικό δεν είναι κάτι απλό. Θέλει χώρο για τα άπειρα υποσυστήματα που έχει. Και μάλλον δεν το γνωρίζετε αλλά κάθε σύστημα αρχείων στο Linux κρατάει το 5% δεσμευμένο για τον root. Κοινώς σε 1TB τα 50GB είναι μη προσβάσιμα από τον απλό χρήστη. Τώρα αν επιλέξατε να εγκαταστήστε 10 παιχνίδια σε λίγα gb χώρου δε φταίει το Linux αλλά ο κακός σχεδιασμός σας.

Το συγκεκριμένο που περιέγραψα είναι θέμα κακού σχεδιασμού του Linux. Επίσης είναι αρκετά σημαντικό bug, παρόλο που απειροελάχιστοι θα το αντιμετωπίσουν.

Το να κρατάει το μηχάνημα buckup όλους τους kernels που πιάνουν ένα σωρό Mb ο καθένας, είναι λίγο αστείο. Και καλά να τους κρατάει, να μην σε αφήνει να μπεις να σβήσεις κάτι είναι σοβαρό. Είχα καμία 10αρια+ kernels αν θυμάμαι καλά χωρίς λόγο (και κανένα παιχνίδι). Μπορεί ο κ. Linus να έσωζε το μηχανημά μου, εγώ ως λίγο παραπάνω από απλός χρήστης δεν τα κατάφερα.
Αν παιδευόμουν κάνα μήνα ακόμα ίσως..

Το συγκεκριμένο που περιέγραψα είναι θέμα κακού σχεδιασμού του Linux. Επίσης είναι αρκετά σημαντικό bug, παρόλο που απειροελάχιστοι θα το αντιμετωπίσουν.

Τι συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ΚΑΜΊΑ σχέση με το Linux. Απλά ο τύπος που έγραψε το script ήταν άσχετος. Θα διηγηθώ 2 περιστατικά να καταλάβετε πως δεν έχει σχέση η φιλοσοφία ενός λειτουργικού με τις βλακειες του ανθρώπου.

1. Είχα κάρτα AMD. Αλλά αντιμετώπιζα σοβαρά θέματα σταθερότητας. Αποφάσισα να κάνω απεγκατασταση. Σε κάποιο σημείο μου ζήτησε να κάνει πλήρη απεγκατασταση όλων προγραμμάτων της AMD. Θεώρησα ότι αφορούσε ΜΌΝΟ το κομμάτι των γραφικών. Φυσικά το Πάσχα μου έπρεπε να είναι περιπετιωδες. Απεγκατεστησε και τους οδηγούς της μητρικής με αποτέλεσμα να μείνω χωρίς usb. Ευτυχώς που έχω ένα ps2 πληκτρολόγιο και έκανα επανεγκατασταση. Τι σχέση έχει η κάρτα γραφικών με τη μητρική; καμία. Αλλά 2 εταιρίες μερικών δισεκατομμύριων δολαρίων τα εκαναν σκατά.

2. Έχω το revo Uninstaller για να απεγκαθιστω προγράμματα. Όχι πάντα αλλά για να σβήνει υπολείμματα. Μια μέρα πήγα να απεγκαταστησω τον Opera και διαπιστώνω πως στο κομμάτι της registry ήθελε να διαγράψει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές. Κοινώς ήθελε να σβήσει όλη τη registry. Ευτυχώς που η εμπειρία μου το είδε και γλιτωσα τα χειρότερα.

Το να κρατάει το μηχάνημα buckup όλους τους kernels που πιάνουν ένα σωρό Mb ο καθένας, είναι λίγο αστείο. Και καλά να τους κρατάει, να μην σε αφήνει να μπεις να σβήσεις κάτι είναι σοβαρό. Είχα καμία 10αρια+ kernels αν θυμάμαι καλά χωρίς λόγο (και κανένα παιχνίδι). Μπορεί ο κ. Linus να έσωζε το μηχανημά μου, εγώ ως λίγο παραπάνω από απλός χρήστης δεν τα κατάφερα.

Από κονσόλα μια χαρά μπορείς να απεγκαταστήσεις και να σβήσεις παλιότερους kernels. Η νοοτροπία win που έχεις φταίει, που σε κάνει να θες να μπεις ως root στο γραφικό περιβάλλον. Αυτό είναι επικίνδυνο και καλώς το ίδιο το λειτουργικό σε προστατεύει.

Όπως έχω γράψει και εγώ και οι άλλοι το UNIX είναι κάτι διαφορετικό και θέλει άλλη αντιμετώπιση. Πχ στα Windows υπάρχουν οι απλοί χρήστες, οι κάτι σαν διαχειριστές που είμαστε οι υόλοιποι και οι κανονικοί διαχειριστές με κρυφό λογαριασμό "Administrator". Ακόμη όμως και οι τελευταίοι είναι ανίκανοι να κάνουν ότι θέλουν στο σύστημα. Υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην "βάζεις χέρι". Στο Unix όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο root είναι ο ΘΕΟΣ. Κάνει τα πάντα. Έχει πρόσβαση παντού και μπορεί με μια απλή εντολή να καταστρέψει τα πάντα. Δε θα τον ενοχλήσει κανένας. Άντε αν ο ΧΨΩ προγραμματιστής έχει βάλει ένα τυπικό έλεγχο και τον ειδοποιήσει. Πχ αν θες να διαγράψεις ένα φάκελο χωρίς πολλά πολλά γράφεις "rm -rf /folder_name". Φυσικά τίποτα δε μπορεί να σε αποκλείσει ώστε να κάνεις το εξής "rm -rf /" που σημαίνει ότι διαγράφεις όλο το σκληρό σου. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αρχάριοι χρήστες και τα ζώα που κάνουν ηλίθιο χαβαλέ έχει προστεθεί δικλείδα ασφαλείας και πρέπει να γράψεις επιπλέον "--nopreserve-root" ώστε να προχωρήσει η διαγραφή.

Αλλά άλλες εντολές πιο εξειδικευμένες δε θα σταματήσουν. Πχ η εντολή "dd" γράφει ότι της δώσεις σε μια συσκευή. Είναι χρήσιμη ώστε να κλωνοποιήσεις ένα δίσκο ή να γράψεις ένα αρχείο iso σε ένα usb stick. Αλλά δε θα σε εμποδίσει να γράψεις "dd if=/dev/zero of=/dev/sda". Δηλαδή να γεμίσεις τον πρώτο δίσκο με μηδενικά.

Το ότι υπάρχει ο Firefox και στις 2 πλατφόρμες δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο. Παλιά στους MAC αντιγράφαμε το φάκελο συστήματος από ένα δίσκο στον άλλον και το σύστημα εκκινούσε. Στα Windows κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.

Δεν υπάρχει κανένα bug στο θέμα που περιγράφεις. Το πρόβλημα είναι ότι εσύ δεν γνωρίζεις τι κάνεις. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αλλά αν σκαλίξεις τότε πρέπει να ξέρεις και ένα δυο βασικά πράγματα. Όταν δεν ξέρεις τίποτα για ένα θέμα, τότε σου φαίνονται όλα "μαγικά" και ότι χρειάζεται να είσαι σούπερ ντούπερ ειδικός... αλλά δεν είναι έτσι.

Παρακάτω ένα άρθρο για το τι είναι κερνελ. Όλοι οι υπολογιστές έχουν, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_(operating_system)

Παρακάτω ένα άρθρο γιατί μπορείς να κρατάς πολλάπλά kernels στο linux, *αν θέλεις*. Το σημαντικό είναι το "αν θέλεις"!

https://unix.stackexchange.com/questions/178881/is-it-good-to-have-multiple-version-of-linux-kernel

"Both RedHat and Debian-based distribution keep several versions of Kernel when you install a new one using yum or apt-get by default. That is considered a good practice and is done exactly for the case you describe: if something goes wrong with the latest kernel you can always reboot and in GRUB choose to boot using one of the previous kernels.

In RedHat distros you control number of the kernels to keep in /etc/yum.conf with installonly_limit setting. On my fresh CentOS 7 install it defaults to 5."

κλπ... διάβασε την απάντηση, εξηγεί όλα όσα δεν κατάλαβες για το θέμα.

Και να τα γράψω και στα ελληνικά με απλά λόγια, για την περίπτωση που κάποιος δεν ξέρει Αγγλικά:

1. Kernel είναι το βασικό πρόγραμμα που επικοινωνεί με τις συσκευές του συστήματός. Όλα μέσα στον υπολογιστή είναι προγράμματα, το kernel είναι το πιο βασικό πρόγραμμα που ελέγχει όλα τα άλλα.

2. Είναι καλή ιδέα να είχες πολλαπλά κερνελ, γιατί αν δεν δουλέψει το ένα, μπορείς να μπεις σε ένα άλλο. Εσύ καθορίζεις πόσα kernel θα έχεις. Είναι απλώς φάκελοι αρχείων, οπότε μπορείς να έχεις ένα ή περισσότερα.

3. Το πρόγραμμα που ξεκινά στην έναρξη και λέγεται grub, δίνει μια λίστα όλων των kernel που έχεις ενεργοποιήσει και μπορείς να ξεκινήσεις όποιο θέλεις. (Το ίδιο κάνουν και τα windows στο safe boot).

Δεν υπάρχει κανένα bug στα παραπάνω. Εϊναι εξαιρετική σχεδίαση. Όταν σε ένα απομακρυσμένο σερβερ πάει κάτι στραβά σε μια αναβάθμιση, μπορεί κάποιος να μπει από γραμμή εντολών, να σβήσει ένα kernel, και να βάλει άλλο, χωρίς να χρειαστεί να πάει μπροστά στο μηχάνημα με δισκάκι κλπ. Είναι ένας από τους λόγους που όλοι οι server λειτουργούν με λινουξ: τα κάνεις όλα από μακρυά, και διορθώνεις τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να ακουμπήσεις το μηχάνημα (που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του κόσμου).

Όλα όσα τρέχουν σε ένα υπολογιστή είναι προγράμματα. Ένα πρόγραμμα είναι απλώς κάποια αρχεία σε ένα φάκελο. Αν σβήσεις το φάκελο, σβήνεις τα αρχεία, και δεν μπορείς να τρέξεις το πρόγραμμα. Αν ξαναβάλεις το φάκελο, έχεις πάλι τα αρχεία και μπορείς να τρέξεις το πρόγραμμα. Απλό, σωστά;

Το kernel είναι απλώς άλλο ένα πρόγραμμα. Μπορείς να έχεις πολλά, σε διαφορετικούς φακέλους. Αν πας και σβήσεις τους φακέλους και δεν μείνει κανένα, δεν φταίει το λινουξ! Αλλά ακόμη και τότε μικρό το κακό, πηγαίνεις απλώς και αντιγράφεις κάποιο άλλο και όλα καλά.

Αν ξέρεις τι κάνεις, τότε είναι πολύ απλό. Αν δεν ξέρεις τι κάνεις... ε, τότε είναι μαγικά που τα καταλαβαίνει μόνο ο Torvalds.

Αν διαβάσατε τα παραπάνω, τότε καταλαβαίνετε γιατί το Λινουξ είναι εξαιρετικό, γιατί το Λίνουξ το βάζουν στους περισσότερους σερβερ σε όλο το πλανήτη, γιατί το Λινουξ θα είναι μαζί μας και μετά από 50 χρόνια ... αλλά και γιατί το Λινουξ δεν κάνει για τον "μέσο χρήστη"!

Δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα που επιτρέπει τα πάντα για τους γνώστες, αλλά το ίδιο σύστημα να τα απαγορεύει για τους άσχετους.

Και επειδή ο "μέσος χρήστης" είναι βασικά άσχετος ακόμη και σε απλά πράγματα, και βέβαια δεν είναι κακό αυτό, εγώ συμβουλεύω τους πάντες να μείνουν στα windows. Άλλωστε τα Windows 10 είναι καταπληκτικά, δεν βλέπω τι θα κερδίσει ο απλός χρήστης από το Λινουξ...