Τί είναι το Linux;

Σήμερα είναι δωρεάν. Τότε όχι. ήταν πολύ συνηθισμένο να αγοράζουμε τις διανομές. πέραν της τεκμηρίωσης έπρεπε να έχεις όλα τα CD. με το αργό internet ήταν αδύνατο. Σκέψου ότι ήθελες ΤΟΤΕ 4-5 δισκάκια. Πώς θα τα κατεναζες;
Ναι υπηρχαν τιμες (για Redhat και SUSE) αλλα το Slackware που αγορασα τοτε (1994)
το 99% της τιμης πηγαινε στο βιβλιο (τετραπαχο) για εναν πολυ απλο λογο :
δεν μπορουσες να κανεις ΤΙΠΟΤΑ αν δεν διαβαζες ! Τα Windows ηταν ... fire & forget !
 
Είστε πολύ νέοι, είχα κατεβάσει το SLS Linux στο υπολογιστικό κέντρο της σχολής από ftp server (ακόμα θυμάμαι το url - sunsite.unc.edu) και μεταφορά σε δισκέτες 1,44. Αν θυμάμαι καλά ήθελε 30 δισκέτες + πάνω από 10 έξτρα δισκέτες τα sources. Αυτό πρέπει να έγινε το 1993 και είχα ένα 386SX με 8MB RAM. Μετά το SLS μεταλάχθηκε στο γνωστό Slackware, ενώ αρκετά αργότερα είχα αγοράσει 10000 δραχμές το LGX Yggdrasil Linux σε CDROM

Θυμάμαι πως είχα αγοράσει το CDROM (ένα Mitsumi IDE) 55000 δραχμές και το πρώτο CD ήταν αυτό με το LGX.
 
Last edited:
  • Haha
Reactions: SR-71
Πόσοι έχουν ακούσει το Webmin που μέσω ενός web browser ρυθμίζεις όλο το σύστημα; Δε θα έπρεπε να είναι προεγκατεστημένο και να μην έχουμε τις τόσες άλλες εφαρμογές;

Γιατί κάποιους μας έχει βάλει στο μάτι το ΑΙ και ότι και να το ρωτήσουμε μας δίνει οδηγίες για εντολές μέσω του CLI.
Μάρτυράς μου ο @Δημήτρης Δημητρακούδης . 😂
 
Αν και ηλικιακα ειμαι καπως γεματουλης (58 χρονακια) ....... δεχομαι οτι το 1993 το Linux για μενα
ηταν κατι που απασχολουσε φοιτητες πληροφορικης ....... στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Οχι εμενα. 😄😄😄
Απο καθαρη περιεργεια (και λιγο σπρωξιμο απο το CΓΟ και το RAM) ειπα .... αντε, ντεφι να γινει !
Μου πηρε 2 μηνες ακριβως να στησω εναν X-server και εναν X-client. Οδυνηρη εμπειρια που θα
μπορουσε ΣΙΓΟΥΡΑ να αποφευχθει εαν πηγαινα RedHat η SUSE. Λαθος επιλογη (δικη μου).

Ομως, ουδεν κακο αμιγες καλου 😉
 
Κατ' εμέ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι χρήστες που το παίζουν ελιτιστές. Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και κρατάνε πίσω αρκετά πράγματα. Αυτή τη στιγμή σε γνωστό forum συζητάνε για μια ευπάθεια στο Onedrive της MS. Και κάποιος "έμπειρος" αναφέρει ότι τα κρατάει όλα τοπικά και δεν τους εμπιστεύεται. Πέρυσι που μαμήθηκε ο Δίας με την ευπάθεια του "xz" πότε την ανακάλυψε; Πόσο καιρό έτρεχε την προβληματική έκδοση;

Ο πυρήνας έχει πάνω από 27.000.000 γραμμές κώδικα. Βάλε πόσες έχει η libc, ο GCC και τα απλύτως άλλα βασικά προγράμματα. Τις τσεκάρουν όλες αυτές κάθε μέρα για να δουν τα προβλήματα; Φυσικά και όχι. Αλλά επειδή είναι χακεράδες δεν γίνεται να έχουμε γραφικό πρόγραμμα εγκατάστασης. Πριν 20 φεύγα χρόνια είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για έτοιμα προγράμματα. Φυσικά έπεσε κράξιμο και υποστήριξη μηδέν. Θα μας χάλαγε το στυλ της Apple με τις self-contained εφαρμογές που είναι όλες κάτω από το "/Applications";

Σήμερα πάλι έχουμε τα snap, flatpack, appimage με διάφορα προβλήματα. Εννοείται ότι έχουν σχετικά μικρή διείσδυση καθώς θα προτιμήσεις την προεγκατεστημένη έκδοση του PM.
 
  • Like
Reactions: Deneb
εγω παντως προτιμω debian...εκει εχω κατασταλαξει εδω κ καποια χρονια..
οι λεγομενες σταθερες εκδοσεις του ubuntu, και κατ επεκατση mint , βασιζονται στην εκαστοτε testing εκδοση του debian....αλλα οκ, μετα απο κανενα χρονο, ωριμαζουν το fedora με τις 6μηνιαιες εκδοσεις, ειναι μονο για να παιζεις.ως tester
λεω να ξαναδω -κ να στησω- κανενα centos/roccky/almalinux, καιρο εχω, η κανενα opensuse...και κανενα arch/manjaro...
με ξεσηκωσατε
 
Last edited:
  • Like
Reactions: koupa
Νομίζω πάντως ότι για το μέσο χρήστη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα συνολικά στο linux σήμερα. Όχι γιατί οι διανομές δεν έχουν γίνει καλύτερες και χρειάζονται για τα βασικά πολύ λιγότερες γνώσεις, αλλά οι εναλλακτικές έχουν γίνει τόσο καλύτερες σε σχέση με τότε, που πρακτικά δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για ένα μέσο χρήστη να φύγει από τα windows που χρησιμοποιεί κατά βάση στη δουλειά. Άντε στο σπίτι να την δει και να πάει στην Apple, αλλά δύσκολα πέρα από εκεί.

Θυμάμαι αρχές δεκαετίας 00s τα φορμάτ πήγαιναν και έρχονταν, οι ιοί ήταν συνηθισμένο να καταστρέφουν εγκαταστάσεις των windows, οι νέες εκδόσεις των windows έρχονταν η μία μετά την άλλη και είχες ταυτόχρονα σε χρήση 95Β, 98, Millennium, 2000, XP. Από τα ΧΡ άρχισε να μαζεύεται το πράγμα σημαντικά, τα vista ήταν πατάτα αλλά με τα 7 πρακτικά είχες ένα σταθερό λειτουργικό που μπορούσε να μείνει σε χρήση για πολλά χρόνια. Τώρα έχω ελάχιστους γνωστούς που δεν τρέχουν τουλάχιστον Windows 10 και τις περισσότερες φορές απροβλημάτιστα.

Αν θυμάμαι προσωπικά σταμάτησα να έχω dual boot με Linux κάπου στην εποχή των XP.

Για αυτό νομίζω πως για το μέσο χρήστη έχει γίνει τόσο niche εφαρμογή που δεν βλέπω κάποια αλλαγή παρά αργό θάνατο. Ίσως στο μέλλον να βγει κάποια έκδοση με ενσωματωμένο κάποιο ΑΙ εργαλείο που όλα θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΙ στο edge και θα είναι μια ρεαλιστική εναλλακτική σε σχέση με τα διασυνδεδεμένα MS/Apple λειτουργικά του τότε.
 
  • Like
Reactions: koupa
AI χωρίς τεράστια και πανάκριβη φάρμα στο backend είναι εξαιρετικά απίθανο τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το Linux δεν έπιασε ποτέ στο desktop και δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ. Θα παραμείνει #1 σε server environment και lightweight εφαρμογές (mobile / embedded / κτλ) αλλά μέχρι εκεί.
 
  • Like
Reactions: koupa
Οι "απέναντι" έχουν λύσει όλα τα προβλήματα προ πολλού. Πχ πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκατε με το αν παίζει ήχο το σύστημα; Οι εγκατεστημένες εφαρμογές παίζουν σχεδόν τα πάντα. ΟΚ δεν παίζουν DSD και Dolby Atmos. Αλλά όλα τα υπόλοιπα τα παίζουν κανονικά. Διαβάζω στο Doom9 τα νήματα του MPC-BE ή του madVR και βλέπω ότι ασχολούνται με κάτι εντελώς περίεργα προβλήματα που απασχολούν μόνο κάτι καμένους όπως τα διάφορα προφίλ στο HDR. Και το γράφω έτσι διότι το 99% των χρηστών δεν ξέρει τι είναι καν αυτό.

Αντίθετα στο Linux θα δεις συχνά πυκνά ερωτήσεις για τον ήχο με τους διάφορους sound servers ή το πιο συχνό που είναι η έλλειψη DRM με αποτέλεσμα να μη μπορείς να δεις Netflix. Πρέπει να βάλεις τον "κακό" Google Chrome που είναι "κλειστός" για να δεις κάτι που οι άλλοι δεν το σκέφτονται καν.

Το είχα γράψει και παλιότερα. Έπρεπε να έρθει η ακατανόμαστη MS και να δώσει ένα σωστό editor. Πολεμούσαν με τον VIM και τον Emacs. Στα Windows είχες ένα δωρεάν Notepad++ που έκανε 2 πράγματα παραπάνω και είχες και κάποια άλλα επί πληρωμή. Εδώ ψάχναμε τις συντομεύσεις :wq και C^s-C^x για να κάνουμε τα βασικά. Οι απέναντι έχουν το CUI από τη δεκαετία του '80 σε όλα τα προγράμματα και δε σε νοιάζει πως δουλεύεις αφού οι περισσότερες συντομεύσεις είναι ίδιες.
 
AI χωρίς τεράστια και πανάκριβη φάρμα στο backend είναι εξαιρετικά απίθανο τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το Linux δεν έπιασε ποτέ στο desktop και δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ. Θα παραμείνει #1 σε server environment και lightweight εφαρμογές (mobile / embedded / κτλ) αλλά μέχρι εκεί.
Διαφωνώ, συμφωνόντας... :)
Με 1-2 Nvidia DIGITS θα μπορείς να τρέχεις αξιοπρεπή LLM. Θα είναι μια χαρά για αρκετά πράγματα, όμως όταν μπορείς να έχεις το ο15 ή το Gemini15 θα είναι πάλι Niche πεδίο το να τρέχεις κάτι μόνος σου offline.
 
1-2 DIGITS αυτή τη στιγμή σημαίνει 3-6 χιλιάρικα.. κάπως βαρύ για να το βάλεις στο desktop σου..

Είναι πολύ ακριβό άθλημα το AI, τουλάχιστον όπως θα μας βόλευε να είναι υλοποιημένο (LLM με όλη τη γνώση του πλανήτη φορτωμένη).
 
1-2 DIGITS αυτή τη στιγμή σημαίνει 3-6 χιλιάρικα.. κάπως βαρύ για να το βάλεις στο desktop σου..

Είναι πολύ ακριβό άθλημα το AI, τουλάχιστον όπως θα μας βόλευε να είναι υλοποιημένο (LLM με όλη τη γνώση του πλανήτη φορτωμένη).
Με πρόλαβες Δημήτρη. $4000 αυτό της Nvidia με 4TB και $3000 αυτό της Asus με 1ΤΒ.

1748857523603.png
 
Να σημειώσω και κάτι άλλο. Η πλειοψηφία πλέον καλύπτει τις καθημερινές της ανάγκες με ένα tablet και μια smart TV. Πληρώνεις λογαριασμούς ή κάτι παραπάνω μέσω του gov. Μουσική και βίντεο μέσω streaming. Βασική επεξεργασία κειμένου μέσω online Office και κάποιος λίγο μερακλής να φτιάξει τη φωτεινότητα μιας φωτογραφίας μέσω κάποιου προγράμματος. Νομίζω ότι κάλυψα το 90% της καθημερινότητας όλων μας.

Γιατί να μπλέξεις με εξαρτήσεις, πυρήνες, GCC, οδηγούς που πρέπει κάθε φορά να χτίζονται από την αρχή κτλ; Αν δεν αλλάξει αυτό ή να γίνει τόσο αόρατο για το χρήστη δε θα δούμε ποτέ προκοπή.
 

Σημερινό άρθρο το οποίο αναφέρει πως οι εξάρτηση του GNOME με το SystemD θα είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να γίνει όλο και πιο δύσκολη η μεταφορά του σε συστήματα χωρίς αυτό.

Το FreeBSD έχει μείνει ακόμη στην έκδοση 42 που βγήκε το Μάρτη του 2022. 3 χρόνια πριν. Όμως ΠΟΥΘΕΝΑ στο forum τους δεν διαβάζεις την παραμικρή νύξη να στηρίξουν το KDE που κρατάει ακόμη μια cross platform νοοτροπία. Καλά για τις διανομές Linux δεν το συζητάω μιας που όλες είναι με SystemD. Αλλά οι άλλοι που είναι πιο hardcore;

Γι' αυτό γράφω πως το πρόβλημα είναι οι χρήστες που το παίζουν τάχα μου ιδεολόγοι. Αντί να μαζευτούν να βάλουν ένα κοινό στόχο πάνε δώθε κείθε παραπέρα.