Τί είναι το Linux;

Λίγα λόγια για τους λόγους που το Linux δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο Desktop. Φυσικά δεν του λείπει κάτι όπως νομίζουν κάποιοι. Σήμερα έχει υποστήριξη μια χαρά στα πάντα και κάποιες φορές και καλύτερη από τα Windows. Κάποια λίγα πράγματα που ίσως δεν υποστηρίζονται θα είναι γι' αυτό που θα γράψω παρακάτω.

Το Linux άλλαξε πλήρως τον τρόπο που γράφεται το λογισμικό με συνεχείς εκδόσεις. Έγραψα και τις προάλλες ότι η μόνη προϋπόθεση είναι ο καλογραμμένος κώδικας. Αυτό όμως έχει ένα βασικό πρόβλημα. Την έλλειψη σταθερού API / ABI. Δηλαδή μιας βάσης που θα χτίζονται οι εφαρμογές και το κυριότερο οι οδηγοί.

Τα εμπορικά λειτουργικά έχουν σταθερές εκδόσεις. Πχ τα Windows 11 ή το MacOS X Sonoma είναι ΜΙΑ και μοναδική έκδοση. Ότι αναβαθμίσεις και να πάρει δεν αλλάζει το σύστημα. Ο πυρήνας του και οι βασικές βιβλιοθήκες είναι ίδιες. Δηλαδή ένας συμβατός οδηγός θα τρέχει εκεί ανεξαρτήτως το πότε βγήκε. Το ίδιο και οι εφαρμογές. Γι' αυτό σε κάθε νέα έκδοση έχουμε θέματα και πρέπει να περιμένουμε να "σταθεροποιηθεί" λίγο η κατάσταση ειδικά στους "μικρούς" κατασκευαστές λογισμικού.

Το Linux όμως δεν δουλεύει έτσι. Φυσικά θα μπορούσε αλλά από επιλογή δεν το κάνουν. Ο πυρήνας και κατ' επέκταση κάποιες βασικές εφαρμογές συστήματος είναι ρέουσες. Συνεχώς προσθέτουν πράγματα τα οποία φυσικά αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τις διάφορες εφαρμογές. Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει να υπάρχουν οι διανομές οι οποίες σου προσφέρουν ΠΑΝΤΑ το πιο πρόσφατο πρόγραμμα και χαρακτηριστικό. Πχ οι "μεγάλες" διανομές όπως Debian έχουν τα ίδια προγράμματα ΠΑΝΤΟΥ. Είτε έχεις ένα παλιό I386, είτε ένα "περίεργο" SPARC.


Εδώ φένεται αυτό που γράφω. Πχ το GNOME τρέχει σε όλες τις αρχιτεκτονικές που βλέπετε. Για παράδειγμα το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου Evolution είναι στην ΙΔΙΑ ΕΚΔΟΣΗ και για τα PC που έχουμε όλοι μας αλλά και για mainframes της IBM. Ναι αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα που τρέχουν σε τράπεζες και τεράστιους οργανισμούς και κοστίζουν πολλά νεφρά το χρόνο για συμβόλαιο υποστήριξης.

Εδώ να σημιώσω πως οι "εμπορικές" διανομές κρατάνε το σταθερό μοντέλο ανάπτυξης για προφανείς λόγους. Κάθε Χ χρόνια "παγώνουν" σε μια κατάσταση και λειτουργούν σαν τα παραδοσιακά λειτουργικά ΧΩΡΙΣ πρόβλημα. Ξέρεις λοιπόν ότι θα σου δώσει για 5 χρόνια αναβαθμίσεις και οδηγούς. Το ίδιο και οι εταιρίες λογισμικού. Σου λέει ότι η Χ έκδοση θέλει Red Hat 9. Τέλος. Μέχρι να βγει η 10 θα είσαι καλλυμένος.

ΑΛΛΑ όμως εμείς οι χρήστες δεν είμαστε έτσι. Θέλουμε πάντα το τελευταίο πρόγραμμα και χαρακτηριστικό. Και εδώ δημιουργείται το πρόβλημα. Δεν μπορεί πχ η Fanatec που βγάζει τιμονιέρες να ασχοληθεί με κάτι που αλλάζει κάθε μέρα. Το ίδιο και ένα σωρό άλλοι κατασκευαστές λογισμικού. Πχ το Debian Unstable που είναι η ασταθής ρέουσα διανομή έχει τον πυρήνα 6.6.x Την ίδια στιγμή το Arch που είναι και αυτό έτσι έχει τον 6.7.x. Τι θα μπορέσει να υποστηρίξει κάποιος; Δεν ασχοελίται κανένεας.

Αύριο θα επανέλθω με λύσεις που έχουν εμφανιστεί.
 
  • Like
Reactions: rhtoras
Δε νομίζω πως το πρόβλημα είναι αυτό που περιγράφεις. Το πρόβλημα του Linux on desktop είναι ο κατακερματισμός. Με τον κατακερματισμό έρχεται η αδυναμία υποστήριξης μιας εμπορικής εφαρμογής, αν αποφάσιζε να υποστηρίξει Linux. Αλλά ποιο Linux; Με Gnome; Με KDE; Με Cinnamon; Με XFCE; Με XWindows ή με Wayland; Με systemd ή χωρίς systemd;
Δες για παράδειγμα το Steam. Αναγκάστηκε να βγάζει δική του διανομή, το SteamOS, αντί να έχει μια εφαρμογή όπως έχει σε Windows και MacOSX. Ναι υπάρχει και η εφαρμογή αλλά χωρίς καμία επίσημη υποστήριξη αν θες να τη βάλεις στο distro της προτίμησής σου. Αυτά είναι ανήκουστα για κάποιον που έρχεται από Windows ή MacOSX.

Δε θα έρθει ποτέ το "The year of the Linux Desktop".
 
Πρόσεξε να δεις. Με τις high level βιβλιοθήκες δεν υπάρχει θέμα. Αν κάνεις μια απλή αναζήτηση στο Debian που αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο αποθετήριο θα δεις ότι έχεις την libgtk σε εκδόσεις 2-3-4. Το ίδιο ισχύει και με άλλες βιβλιοθήκες. Αυτές έχουν μεγάλους "κύκλους ζωής" οπότε δεν υπάρχει θέμα. Επιπλέον πολλές εμπορικές εφαρμογές χρησιμοποιούν τέτοιες βιβλιοθήκες χωρίς να το γνωρίζουμε.


Συνήθως οι εμπορικές εφαρμογές έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία να τρέξουν σε δικό τους φάκελο. Ελάχιστες βασίζονται σε τρίτες βιβλιοθήκες τόσο πολύ.

Το πρόβλημα όπως σου έγραψα είναι στους κλειστούς οδηγούς. Πχ σε ΚΑΘΕ αναβάθμιση πυρήνα η Nvidia πρέπει να χτίσει από την αρχή τον οδηγό της. Άσχετα αν δεν έχει αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ σχετικό. Το ίδιο ισχύει και με την libc όπως και τον GCC. Πχ στο Gentoo που το χτίζεις από τον πηγαίο κώδικά θέλει τεράστια προσοχή όταν αλλάζει η κύρια έκδοση του GCC και πρέπει να μεταγλωττίσεις όλα τα προγράμματα. Ή το OpenSUSE συχνά πυκνά μεταγλωττίζει όλο το σύστημα από την αρχή και πρέπει να κατεβάσεις μερικά GB αναβάθμισης.

Όσο ισχύει αυτό δεν πρόκειτε να δούμε "άσπρη μέρα". Βέβαια να πούμε και την αλήθεια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Χτες έγραψα πως όλες οι αρχιτεκτονικές βελτιόνωνται. Επίσης αυτός ο "ζωντανός" οργανισμός επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση. Πχ όταν πρωτοκυκλοφόρησαν οι AMD ZEN δεν υπήρχαν πολλές βελτιστοποιήσεις. Σιγά σιγά η AMD έδινε patches και συνεχώς βλέπαμε καλύτερες επιδόσεις. Την ίδια στιγμή διάφορες βιβλιοθήκες αρχίζουν και προσθέτουν υποστήριξη σε SIMD εντολές όπως οι AVX. Γίνεται εκ νέου μεταγλώττιση και αναβαθμίσεις στις νέες εκδόσεις.

Τα Windows και το MacOS δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι ριζική αλλαγή στο σύστημα και θα "σπάσουν" οι εφαρμογές που θέλουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γι' αυτό έρχονται μετά από Χ χρόνο και σου δίνουν νέα έκδοση με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Να φέρω παράδειγμα. Στα Windows XP δεν είχαμε επιτάχυνση υλικού στο γραφικό περιβάλλον με διάφορα εφέ. Ήρθαν στην επόμενη έκδοση με τα Vista. Στο Linux απλά ήθελες επιτάχυνση γραφικών και έβαζες το πρόγραμμα Compiz. Όμορφα και ωραία.
 
Εσύ το βλέπεις από τη μεριά των βιβλιοθηκών, εγώ το βλέπω από τη μεριά της υποστήριξης μιας εφαρμογής. Είναι κόλαση να υποστηρίξεις εφαρμογή σε Linux, η πολυποικιλία του περιβάλλοντος χρήστη είναι τεράστια.
 

Η εταιρία iXsystems εγκαταλείπει το FreeBSD για χάρη του Linux. Για όσους δεν ξέρουν η συγκεκριμένη εταιρία ήταν η πρώτη που πούλησε το BSD για τα τότε PC στις αρχές του 1990 και δυστυχώς είχε δεχτεί τα πυρά της AT&T για τα κομμάτια κώδικα που είχε. Εξελίχθηκε και μέσα από εκεί ήρθε και το FreeBSD. Πέρασε στη νέα εποχή πουλώντας Storage Servers με το TrueNAS βασισμένο στο FreeBSD. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της αγοράς αλλά και αυτό υπέκυψε.
 

Η εταιρία iXsystems εγκαταλείπει το FreeBSD για χάρη του Linux. Για όσους δεν ξέρουν η συγκεκριμένη εταιρία ήταν η πρώτη που πούλησε το BSD για τα τότε PC στις αρχές του 1990 και δυστυχώς είχε δεχτεί τα πυρά της AT&T για τα κομμάτια κώδικα που είχε. Εξελίχθηκε και μέσα από εκεί ήρθε και το FreeBSD. Πέρασε στη νέα εποχή πουλώντας Storage Servers με το TrueNAS βασισμένο στο FreeBSD. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της αγοράς αλλά και αυτό υπέκυψε.

καλη ειδηση αυτη για το Linux αλλά η κακή ειδηση των ημερων ειναι οτι πηγαν να βαλουν backdoor στην βιβλιοθηκη του xz που ειναι η κυρια βιβλιοθηκη της συμπιεσης κατα το compilation του πυρηνα του linux = kernel.

source: https://nvd.nist.gov/vuln/detail/CVE-2024-3094

οπως αναφερει αλλο σαιτ αυτη η παρολιγο καταστροφη γιατι προλαβε και μολυνε μονο οσες διανομες ηταν leading edge (και που η οδηγια ηταν format και roll-back σε προηγουμενες εκδοσεις) ηταν προιον προσπαθειας χρονων https://www.csoonline.com/article/2...ears-long-supply-chain-compromise-effort.html

καλο το λινουξ και οι μεγαλες εταιρειες πλεον το εκμεταλευονται στο επαρκο χωρις ουσιαστικα να το φροντιζουν οπως θα επρεπε. έτσι η google εφτιαξε το android, η microsoft το wsl και ολοι λιγο πολυ το εχουμε στους Η/Υ μας ή κινητα, αλλα αποδειχθηκε οτι το εχουν αφησει στην τυχη του μιας και απο τυχη το ανακαλυψε ο μηχανικός της ... Microsoft!!!
 
το linux, ειναι ενα ακομη λειτουργικο συστημα--ο πυρηνας του δηλαδη...τα εχουν πει οι προηγουμενοι..
τι δεν ειναι?? δεν ειναι τσαμπα windows....οποιος το αντιμετωπιζει ετσι, συνηθως απογοητευεται...η λοιδωρει...
το linux βρισκεται παντου....
οσον αφορα το desktop, ειναι αυτο που ειναι...οποιον τον καλυπτει το χρησιμοποιει...δεν αντιλαμβανομαι την διαμαχη ενθεν κ εκειθεν του ποιο ειναι ''καλυτερο'' εν ειδη fan boy... δεν υπαρχε 'καλυτερο''...
υπαρχουν αναγκες κ 'εργαλεια''...δωρεαν η επι πληρωμη...
οι αναγκες δεν ειναι ιδιες...
μπορω να αναφερω χιλιαδες παραδειγματα....
ως απλο παραδειγμα θα αναφερω τους music players, κ τα ''συστηματα ' ηχου των win -linux...o foobar ειναι αποδεδειγμενα απ τπυς καλυτερους players....αλλα..
τι διαφορα εχει αν παιζεις με audacious/ linux vs foobar+asio , με την καρτα ηχου της μητρικης, η bluetooth των 5-10 ευρω , σε ενα ηχοσυστημα 50-100 αντε 200 ευρω, που το κανει το 99,5 κ πλεον της εκατο των χρηστων??

καταληγουμε λοιπον ξανα στις αναγκες κ τα λεφτα...

απο το 2004, εχω στο σπιτι κ το γραφειο linux, κ γι αυτα που θελω καλυπτομαι
 
yt-dlp --max-filesize 10M --ignore-errors -o '/home/john/mp3/%(playlist_title)s/%(playlist_index)s_%(title)s.%(ext)s' --format bestaudio --extract-audio --audio-format mp3 --audio-quality 160K --yes-playlist '
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
''

με μια εντολη , κατεβασμα ολης της playlist, δημιουργια φακελλου κ μετατροπη σε mp3....υπαρχει κ για windows απο γραμμη εντολων...φυσικα υπαρχουν κ δωρεαν η επι πληρωμη γραφικα περιβαλοντα.....θεμα γουστου, χρηματων, κ δυνατοτητας παραμετροποιησης
 
  • Like
Reactions: SWBiiLive
το linux, ειναι ενα ακομη λειτουργικο συστημα--ο πυρηνας του δηλαδη...τα εχουν πει οι προηγουμενοι..
τι δεν ειναι?? δεν ειναι τσαμπα windows....οποιος το αντιμετωπιζει ετσι, συνηθως απογοητευεται...η λοιδωρει...
το linux βρισκεται παντου....
οσον αφορα το desktop, ειναι αυτο που ειναι...οποιον τον καλυπτει το χρησιμοποιει...δεν αντιλαμβανομαι την διαμαχη ενθεν κ εκειθεν του ποιο ειναι ''καλυτερο'' εν ειδη fan boy... δεν υπαρχε 'καλυτερο''...
υπαρχουν αναγκες κ 'εργαλεια''...δωρεαν η επι πληρωμη...
οι αναγκες δεν ειναι ιδιες...
μπορω να αναφερω χιλιαδες παραδειγματα....
ως απλο παραδειγμα θα αναφερω τους music players, κ τα ''συστηματα ' ηχου των win -linux...o foobar ειναι αποδεδειγμενα απ τπυς καλυτερους players....αλλα..
τι διαφορα εχει αν παιζεις με audacious/ linux vs foobar+asio , με την καρτα ηχου της μητρικης, η bluetooth των 5-10 ευρω , σε ενα ηχοσυστημα 50-100 αντε 200 ευρω, που το κανει το 99,5 κ πλεον της εκατο των χρηστων??

καταληγουμε λοιπον ξανα στις αναγκες κ τα λεφτα...

απο το 2004, εχω στο σπιτι κ το γραφειο linux, κ γι αυτα που θελω καλυπτομαι
Καλησπέρα
Είσαι πιο παλιός χρήστης εγώ από το 2006 και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος!
 
  • Like
Reactions: Deneb
yt-dlp --max-filesize 10M --ignore-errors -o '/home/john/mp3/%(playlist_title)s/%(playlist_index)s_%(title)s.%(ext)s' --format bestaudio --extract-audio --audio-format mp3 --audio-quality 160K --yes-playlist '
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
''

με μια εντολη , κατεβασμα ολης της playlist, δημιουργια φακελλου κ μετατροπη σε mp3....υπαρχει κ για windows απο γραμμη εντολων...φυσικα υπαρχουν κ δωρεαν η επι πληρωμη γραφικα περιβαλοντα.....θεμα γουστου, χρηματων, κ δυνατοτητας παραμετροποιησης

για windows αν θες να δουλεψεις το yt-dlp αλλά και το ffmpeg υπαρχει ηδη ενα φανταστικό batch menu που δουλευεις το ffmpeg αλλα και το yt-dlp μέσα απο την μπαρα του explorer που εχεις τα βιντεο σου.

τον οδηγο για να βαλεις το ffmpeg (3 βηματα) και το batch menu (2 βήματα) στα windows που τον δημοσιευσα χθες θα τον βρεις στο φορουμ για επεξεργασια βιντεο εδω

πως δειχνει το μενου? δες

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

τι κάνει? τα παντα αλλά και playlists και δεν αστοχησε μέχρι στιγμης.

Γιατι τα εγραψα ολα αυτα?

Αφενός για να σου λύσω τα χέρια στα windows αλλά και αν υπάρχει κανενας καλός προγραμματιστης σε linux scripting και ξερει κάποιον file manager που να τρεχει τα script μέσα απο την μπαρα του file manager οπως ειδατε στην εικόνα θα ειναι απλα τελειο project για linux! Να σκεφτείτε, χρησιμοποιω το μεγκα μενου script του ffmpeg εδω και εναν μηνα και μου εχει λυσει πραγματικα τα χερια για το οτιδηποτε σε οτι εχει να κάνει με τα video και θα ηθελα να το ειχα ως επιλογη και στα Linux!
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Deneb
συμφωνω απολυτως....η βιβλιοθηκη ffmpeg , εχει τεραστια ισχυ...
ffmpeg,-h, ffmpeg -h long, ffmpeg -h full, οπου -h ισον help, βγαζει κατεβατα ολοκληρα απο παραμετροποιηση κ δυνατοτητες..απο streaming μεχρι οτι θες..αρκει ορεξη κουραγιο κ διαβασμα..
πρακτικως, yt-dlp ανευ ffmpeg, ΔΕΝ...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: SWBiiLive
και μια που τοφερε η κουβεντα, γραφουμε σε ενα αρχειο κειμενου αυτο
[playlist]
NumberOfEntries=1
File1=http://s3.onweb.gr:8464
αποθηκευουμε το αρχειο ως .pls, και ετσι εχουμε στην επιφανεια εργασιας, ενα εικονιδιο με τον αγαπημενο μας ραδιοφωνικο σταθμο, που παιζει με ολους τους player με ενα κλικ
 
  • Like
Reactions: SWBiiLive
και να το διασκεδασουμε λιγο

ΕΝ ΑΡΧΗ εποίησεν ο Θεός τον Ουρανόν και την Γην.
Η δε Γη ήτο άμορφος και έρημος και σκότος περιεπλάνατο επί του προσώπου της αβύσσου,
Και πνεύμα Θεού εφέρετο επί της επιφανείας των υδάτων.
Και είπεν Κύριος ο Θεός: Γεννηθήτω το μηδέν και εγένετο το μηδέν.
Και είδεν ο Θεός ότι το μηδέν καλόν εστί.
Και διεχώρισεν ο Θεός το μηδέν από το ένα και τα αποκάλεσε bit,
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα πρώτη…
Και είπεν ο Θεός: Θέσωμεν το μηδέν και το ένα εν σειρά των οκτώ και δημιουργήσωμεν το byte, και εγένετω ούτω.
Και εδημιούργησεν Κύριος ο Θεός εξ αυτών τας λοιπάς πληροφορίας, ήτοι τα Kbyte, Mbyte, TeraByte και επόμενα,
Και είδεν Κύριος ο Θεός ότι ταύτα πάντα καλά εισίν.
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα δευτέρα.
Και είπεν ο Θεός: Δι’ αυτών των μονάδων πληροφορίας δημιουργηθήτωσαν προγράμματα και κατόπιν αυτών συστήματα, τα και λειτουργικά επονομαζόμενα.
Και εγένετο ούτω.
Και εδημιούργησεν Κύριος ο Θεός τα Unixοειδή λειτουργικά συστήματα,
Και είδεν Κύριος ο Θεός ότι ταύτα πάντα καλά εισίν.
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα τρίτη.
Και είπεν ο Θεός: Γεννηθήτω το Linux εν τω μέσω των λοιπών Unixοειδών λειτουργικών συστημάτων,
Και διαχωρισθήτωσαν τα καλά λειτουργικά συστήματα των κακών.
Και εγένετω ούτω.
Και εκάλεσεν ο Θεός το Linux ως GNU Linux,
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα τετάρτη.
Και είδεν ο Θεός ότι πάντα α εδημιούργησεν καλά εισίν και ηυλόγησεν αυτά.
Είδεν, δε, ότι έδει υπάρχει τις διαχειριζόμενος αυτά, ότι εις πρόβατα απολωλότα ομοίαζον.
Και είπε ο Θεός, δημιουργήσωμεν User καθ’ εικόνα ημών και κατ΄ ομοίωσιν
Και ας εξουσιάζει ούτος επί των λειτουργικών συστημάτων και επί πάσης της Γης, κατά το είδος αυτού.
Και είδεν ο Θεός ότι καλόν ήτο.
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα πέμπτη.
Και πάλιν δεν είπεν ο Κύριος ο Θεός: Ουκ εστίν καλόν να είναι ο User μόνος.
Θέλω δώσει αυτώ βοηθόν όμοιον, αλλ’ ολίγον καλύτερον αυτού, ίνα συνδράμει αυτόν εν ταις δυσκολίαις.
Και επέβαλεν Κύριος ο Θεός έκστασιν επί του User και εκοιμήθη αυτός ύπνον βαθύν,
Και έλαβε κώδικα εκ της πλευράς αυτού και ενεπλούτισε τον κώδικα του παραληφθέντος,
Και ούτω εδημιούργησεν Κύριος ο Θεός τον Programmer.
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα έκτη.
Και ηυλόγησεν αυτούς Κύριος ο Θεός και είπεν αυτοίς:
Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε παν πρόγραμμα και παν λειτουργικόν σύστημα, και εξουσιάζετε επί των ισχυρών υπολογιστήρων, οικιακών τε
και δημοσίων, φέροντες ούτω ισχυράς και χρήσιμους εφαρμογάς επί της Γης. Ησαν δεν αμφότεροι παντί αρχάριοι, εν τε τω χειρισμώ των προγραμμάτων και εν τω προγραμματισμώ.
Παρά ταύτα, εώρακεν ο Θεός πάντα όσα εποίησεν, και ιδού ήσαν άπαντα καλά λίαν.
Και εφύτευσεν ο Θεός ψηφιακόν Παράδεισον εις Ανατολάς, και την και Εδέμ αποκαλούμενην, και έθεσεν εν αυτώ User και Programmer
ίνα εργάζωνται επί των λειτουργικών συστημάτων και φυλάττουσιν αυτά και εφαρμόζουσιν αυτά κατά τας εντολάς Του.
Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί, ημέρα εβδόμη.
Εκέκραξεν δε στεντορεία τη φωνή Κύριος ο Θεός τον User και τον Programmer λέγων αυτοίς:
Από παντός λειτουργικού συστήματος ελεύθερα θέλετε δοκιμάζειν, των δε Παραθύρων του Bill μηδέποτε δοκιμάσει.
Καθ’ ην γαρ ημέραν δοκιμάσετε τα Παράθυρα, θέλετε εξαπαντός αποθανείν.
Ο Bill, όμως, ήτο φρονιμότερος κατά την πανουργίαν πάντων
των δημιουργημάτων, α Κύριος ο Θεός εποίησεν.
Και είπεν ο Bill προς τον Programmer : Αλήθεια εστί ότι Κύριος ο Θεός σας είπε εξ όλων των λειτουργικών όπως δοκιμάσετε, πλην των Παραθύρων, των και της Χιλιετίας αποκαλούμενων;
Και είπε ο Programmer προς τον Bill: Όντως πονηρέ, δυνάμεθα όπως δοκιμάσωμεν εξ όλων των FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Linux, NextSTEP, πλην των Παραθύρων σου, είτε της Χιλιετίας είτε άλλων, διότι από εκείνην την ημέραν και μετά θα αποθάνωμεν.
Και υπέλαβεν εκ νέου ο παμπόνηρος Bill προς τον Programmer: Δεν θέλετε βεβαίως αποθανείν, αλλ’ ηξεύρει ο Κύριος ότι καθ’ ην ημέραν δοκιμάσετε των Παραθύρων μου θέλουσιν ανεωχθεί οι οφθαλμοί σας και
θέλετε αναβαθμισθείτε ως Administrators, γίγνωσκοντες ούτως το καλόν εκ του κακού;
Και είδεν ο Programmer ότι τα Παράθυρα εφαίνοντο τέλεια κατά την όψιν, ευφάνταστα κατά το design και ελκυστικά εις την χρήσιν, ως
δίδοντα γνώσιν.
Και εγκατέστησεν τα Παράθυρα επί τω εν του ψηφιακού Παραδείσου κεντρικώ Server.
Επλησιάσεν ο User αρχίσας και αυτός όπως εγκαθιστά Οδηγούς ποικίλους επί των Παραθύρων, έτι αυξάνων τον όγκον και την δυστοκίαν αυτών.
Και ηνεώχθησαν οι οφθαλμοί αμφότερων και εθαύμασαν, πλην όμως ουχί επί μακρόν, δίοτι αίφνης κατέρρευσεν το του Παραδείσου δίκτυον.Και ήρχισον τότε κλαυθμούς και οδυρμούς, αναζητούντες απεγνωσμένως Service Packs.
Και ήκουσαν τότε την φωνήν Κυρίου του Θεού αυτών, περιπατούντος εν τω Παραδείσω προς το δειλινόν, και εκρύφθησαν User τε και
Programmer από προσώπου Κυρίου του Θεού, εν μέσω των του Παραδείσου υπολογιστήρων.
Εκάλεσεν δε Κύριος ο Θεός τον User και είπεν αυτώ: Πού είσαι ;
Ο δε είπε Κυρίω τω Θεώ: Την φωνήν σου ήκουσα Κύριε εν τω Παραδείσω και έτρεξα να κρυφθώ, διότι εφοβήθην, επειδή κατέρρευσεν το δίκτυον.
Και έιπεν αυτώ ο Θεός: Και πού ηξεύρεις ότι κατέρρευσεν το δίκτυον; Πώς είναι δυνατόν να κατέρρευσεν το δίκτυον μετά των εν αυτώ εγκατεστημένων Unixοειδών λειτουργικών συστημάτων; ΄Η μήπως εγκατέστησές τι εκ του απηγορευμένου λειτουργικού συστήματος του Bill;
Και απεκρίθη ο User: Ο Programmer τον οποίον μου έδωσες να είναι μετ’ εμού, αυτός εκείνος έλαβε εκ του Bill μια distribution Παραθύρων ΜΕ και ούτω εγκαταστήσαμεν αυτά, διότι ήσαν αρεστά εις τους οφθαλμούς μας Κύριε, ως δίδοντα γνώσιν !
Και είπεν ο Θεός τω Programmer: Άφρων! Τι ήτο αυτό ο εποίησες ;
Κλαυθμηρίζων δε ο Programmer είπεν τω Κυρίω: Ο όφις ο Bill με εξηπάτησε, λέγων ότι τούτο εστί σταθερότερον λειτουργικόν σύστημα των άλλων και ότι ουδέποτε χρήζει επανεκκινήσεως εις Server, βασιζόμενος ο πανούργος εις Παράθυρα.
Και είπεν Κύριος ο Θεός προς τον όφιν τον διοπτροφόρον:
Επειδή εποίησες τούτο, επικατάρατος να είσαι μεταξύ πασών των εταιρειών, και ζαχαρώδη προϊόντα ριφθήσονται κατ’ εσού εις τας περιοδείας σου ανά
την Γην, και είτε θέλεις διασπασθεμεταξύ εσού και των Κριτών και των κυβερνήσεων.
Προς δε τον User είπεν ο Κύριος ο Θεός: Θέλω μεγάλως υπερπληθύνει τας λύπας και τους πόνους σου, κατά το Administrating υπό τα Παράθυρα. Με λύπας δε θέλεις διορθώνει τα δίκτυα και άπαντα τα εις τα λειτουργικά του Bill βασιζόμενα προγράμματα.
Προς δε τον Programmer είπεν: Επειδή υπήκουσας εις τον λόγον του User και συμμετείχες εις την των Παραθύρων εγκατάστασιν, την οποία προσέταξα εις σε, λέγων μη στήσαι αυτά, κατηραμένοι να είναι οι προσωπικοί υπολογιστήρες εξ’ αιτίας σου, και με λύπας θέλεις «απεντομώσει» τα εκ του όφεως του διοπτροφόρου προερχόμενα προγράμματα.
Έκτοκτε δε και ως σήμερον, με λύπας, πόνους, οιμωγάς και κατάρας, οι απόγονοι του Programmer και του User συνεχίζουσιν τας εργασίας των επί των
υπολογιστήρων, του όφεος συλλέγοντος πλούτον, τιμάς και δόξαν.
 
πως βρισκουμε την δνση ελληνικων ραδιοσταθμων
με firefox, πηγαινουμε πχ στο live24.gr...παταμε να παιξει ενας σταθμος...πχ

A 100 FM 107.4​

ανοιγει σε νεα καρτελα..μετα , απο τον firefox, ερργαλεια-- πληροφοριες σελιδας. τσεκαρουμε πολυμεσα, κ εκει εχει διευθυνσεις κ τυπο αρχειου...βρισκουμε ''ηχος'' κ αυτη ειναι η δνση... εν προκειμενω..http://bestgreek.info:8104/live?type=http&nocache=170740

στο shoutcast πιο ευκολο ...εκει που εχει το βελακι , για ''κατεβασμα'' σου δινει επιλογη .pls .m3u .XSFP , διαλεγεις οτι θελεις κ στο κατεβαζει ετοιμο...πλην ομως πρεπει να μετονομασεις το αρχειο, γιατι τα κατεβαζει ολα με το ιδιο ονομα tunein-station..

εννοειται οτι μπορουμε να βαλουμε στον player οσους σταθμους θελουμε κ να εξαγουμε μετα μια ενιαια λιστα σε se pls, κλπ κλπ....
και παιζουμε επιλεκτικα κ χωρις επιβαρυνση του συστηματος
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Krometis
να κ με πολλους σταθμους
[playlist]
File1=http://s2.onweb.gr:8624/
Title1=Alfa Radio 96
Length1=-1
File2=http://162.13.25.174:80/wxc5sezupy5tv?1516183875
Title2=Alpha FM 94.7
Length2=-1
File3=http://cast.streams.ovh:9177/live?1494329758071
Title3=Antennes Radio 93.6
Length3=-1
File4=http://astrafmkastoria.ddns.net:8000/
Title4=Astra FM 99.2
Length4=-1
File5=http://radio.lancom.gr:8004/stream3?1547809557220
Title5=Ble.FM 93.3
Length5=-1

η πιο απλα
[playlist]
NumberOfEntries=1
File1=http://loveradio.live24.gr/loveradio-1000
NumberOfEntries=2
File1=http://s3.onweb.gr:8464
 
Μου άρεσαν αυτά που είπε ο φίλος koupa. Καλογραμμένα αν και έχω κάποιες ενστάσεις σε μερικά. Το linux δε θα κυριαρχήσει στο desktop ποτέ. Ο λόγος είναι η Microsoft και συγκεκριμένα τα δυνατά χαρτιά της. Όταν για παράδειγμα παραβιάζει τα πρωτόκολλα και δεν υπάρχει συμβατότητα τα αρχεία word πρακτικά όποιος δε χρησιμοποιεί ms word είναι χαμένος. Από την άλλη η adobe και οι εφαρμογές της έχουν γίνει ψιλοστανταρ και ένας κόσμος δε μπορεί χωρίς αυτές. Τέλος το anticheat στο gaming, καταδίκασε το Linux παρότι έχουν γίνει τελευταία πράγματα κάπως να λυθεί. Η Microsoft διέκρινε σωστά ότι μπορεί να ελέγξει το linux. Πλήρωσε ένα κάρο λεφτά να βρεθεί στο Linux conference, παράλληλα ότι δεν είχε είτε το αγόρασε (wsl linux support) είτε το υιοθέτησε (επίσημο linux documentation). Κάνει contribute στον linux kernel για να φανεί φιλική προς το linux με σκοπό να μη χάσει τη δεξαμενή των developers. Η κίνηση ματ βέβαια έγινε όταν σκέφτηκαν να μπουν στο παιχνίδι του systemD. Από εκεί θα διαλύσουν το linux. Έχοντας το δημιουργό του και τον πλήρη έλεγχο και εφόσον αυτό γίνει υπεραπαραίτητο, άντε πιαστους μετά. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και η μεταγραφή του αλητήριου Lennart Poettering το υποδήλωσε. Λένε καμιά φορά ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Αυτή η περίπτωση είναι χαρακτηριστική.

Προσωπικά ότι κώδικα φτιάχνω προσπαθώ όσο μπορώ να είναι 100% nosystemD και φροντίζω αν γίνεται να μην παίζει σε systemD και windows. Για αυτό και υποστηρίζω και εφαρμογές που δεν τρέχουν σε windows. Σωστό λάθος θα δείξει. Όσο τα windows έχουν πρόσβαση σε unix like exclusives κανένας δε θα βλέπει το λόγο να εγκαταλείψει τα windows. Ακούω βέβαια και την άλλη άποψη με προσοχή. Ξέρετε αυτήν που λέει οτι κάτι που υπάρχει και σε windows, θα κάνει κάποιον όντας familiar να έρθει στο linux. Παρόλαυτα θα βάλω μια φράση: ποιότητα όχι ποσότητα.

Νομίζω πως το linux είναι σε καλό επίπεδο και μπορεί να καλύψει, πολλές από τις καθημερινές εργασίες ενός μέσου ανθρώπου. Παράλληλα πιστεύω ότι για κάποιον που δεν ξέρει πως λειτουργεί ο υπολογιστής το να μάθει Linux είναι πιο εύκολο από το να μάθει windows ή macos.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Deneb
Πω πω κόλλημα με το SystemD, σου έφαγε καμία γκόμενα ο Poettering; Τι είναι αυτά που γράφεις, ποια Microsoft βρε φίλε. Το πρόβλημα του Linux είναι ο κατακερματισμός και ο ναρκισισμός πολλών devs ότι το δικό τους είναι καλύτερο από των άλλων. Η πολύ ελευθερία καταντά ασυδοσία, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές ανάπτυξης, δε μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αυτές τις γραμμές ανάπτυξης τις ανέλαβε η Redhat, εκεί δούλευε και ο Poettering, όλο το desktop effort από την Redhat στηρίχθηκε. Το SystemD παρέχει στους devs ευκολίες, γι' αυτό το αγκάλιασαν. Ο Poettering ναι είναι ένας ακόμα νάρκισος που δεν ακούει κανέναν, αυτό είναι όντως πρόβλημα, συνηθισμένο όμως στο χώρο. Τα άλλα που γράφεις είναι φανταστιοπληξίες.
 
Πω πω κόλλημα με το SystemD, σου έφαγε καμία γκόμενα ο Poettering; Τι είναι αυτά που γράφεις, ποια Microsoft βρε φίλε. Το πρόβλημα του Linux είναι ο κατακερματισμός και ο ναρκισισμός πολλών devs ότι το δικό τους είναι καλύτερο από των άλλων. Η πολύ ελευθερία καταντά ασυδοσία, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές ανάπτυξης, δε μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αυτές τις γραμμές ανάπτυξης τις ανέλαβε η Redhat, εκεί δούλευε και ο Poettering, όλο το desktop effort από την Redhat στηρίχθηκε. Το SystemD παρέχει στους devs ευκολίες, γι' αυτό το αγκάλιασαν. Ο Poettering ναι είναι ένας ακόμα νάρκισος που δεν ακούει κανέναν, αυτό είναι όντως πρόβλημα, συνηθισμένο όμως στο χώρο. Τα άλλα που γράφεις είναι φανταστιοπληξίες.
Φίλε μου δεν έχω κανένα κόλλημα άνευ σημασίας. Το να διαλυθεί το systemD είναι ζωτικό για να ανασαίνει το linux. Στο unixdigest έχει γραφτεί ένα επικό άρθρο περί του θέματος.
Σε αυτό που λες με την ελευθερία διαφωνώ κάθετα και οριζόντια. Η ελευθερία υπάρχει εξαρχής εφόσον η άδεια είναι η gpl. Μου τα δίνουν όλα δωρεάν και αν θέλω κάνω κάτι δικό μου. Έτσι προκύπτουν οι επιλογές. Καλώς ή κακώς όσο κάτι είναι community driven θα υπάρχουν επιλογές. Όσο είναι εταιρικό θα γίνονται όλα αυτά που προτείνει ένας ceo.
Τώρα για να πούμε τις αληθειες. Αν δεν υπήρχαν ενα κάρο διανομές θα έδινε ποτέ η adobe το photoshop ή θα υπήρχε autocad για linux ? Αν υπήρχαν δε θα μιλούσαμε για linux αλλά για κάτι άλλο. Αν κάποιος θέλει κάτι άλλο μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Υπάρχει και το macos αν δεν τον καλύπτει η Microsoft. Και εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Γιατί πρέπει το linux να γίνει μια ανοιχτού κώδικα κόπια της Microsoft ? Ποιος όρισε ότι η Microsoft είναι user-friendly ή ότι είναι το στάνταρ που πρέπει όλοι να αντιγράψουν ? Ξεκίνησα με unix σε Macintosh mid 90s και πέρασα σε win95 βίαια και βάναυσα. Όταν ανακάλυψα την αλήθεια είδα πόση ζημιά έκανε η ms και έφυγα.
Και εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα που δημιουργείται με systemD από poettering και sievers. Αλήθεια αυτά τα άγια παιδιά γιατί είναι κόκκινο πανί ? Τον ένα ήθελε να τον πετάξει ο Torvalds και τον άλλο τον προσέλαβε φανερά ο gates. Ότι είναι ο Lennart Νάρκισσος δεν αναιρεί το γεγονός ότι μισεί ότι δεν μπορεί να καταλάβει. Είναι ένας κατά πολλούς κακός dev. Αυτό που έφτιαξε (δε μιλάω καν για pulseawfull που η ίδια η πρώην εταιρεία του, το άφησε πίσω) είναι άθλιο. Και μπορεί κάποιοι τεμπελχαναδες ή άσχετοι devs να έχουν βολευτεί αλλά υπάρχουν και άλλοι που έχουν παγιδευτεί σε ένα κάρο bugs. Άλλο κάνω copy paste άλλο δουλεύω με κάτι που είναι πολύπλοκο και κάνει περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Στην επιστήμη των υπολογιστών τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Την τελευταία φορά έπαθε πολύς κόσμος νίλα με το lzma vulnerability. Συγγνώμη αλλά δεν πρέπει να ρισκάρουμε τους υπολογιστές μας επειδή είδαμε έναν οδηγό που έλεγε systemctl αυτό, systemctl εκείνο, systemctl το άλλο.
 
Έχεις πλάκα πραγματικά, λες ότι θες ελευθερία αλλά από την άλλη πρέπει να διαλυθεί το SystemD. Δεν είναι ελεύθεροι αυτοί που το θέλουν δηλαδή.

Λες για διανομές, οι διανομές είναι το λιγότερο. Εγώ μιλάω για τα core συστήματα ενός λειτουργικού. Δε μπορείς να έχεις 6-7 διαφορετικά DE (desktop environment). Gnome/KDE/Cinamon/Gnome2/XFCE και εγώ δε ξέρω τι άλλο. Αν θες να έρθει "η μέρα του Linux Desktop" ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ΕΝΑ DE.
Ένα σύστημα για ήχο. Ένα σύστημα για εκτυπωτές. ΕΝΑ σύστημα.
Σε ότι αφορά το SystemD, μπορεί όποιος θέλει να το αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, γι' αυτό όλοι το χρησιμοποιούν. Όλοι, εκτός από τους γραφικούς Δον Κιχώτες του Devuan και λοιπών ανέκδοτων.

Φυσικά δε θα υπάρξει ποτέ ένα DE γιατί το εγώ αυτών που δουλεύουν σε ανταγωνιστικά project είναι πάνω από το κοινό καλό. Έτσι είναι ο άνθρωπος δυστυχώς. Οπότε όχι, δε θα συμβεί ποτέ η ώρα του Linux Desktop. Τι μπορεί να συμβεί; Μία διανομή να επιλέξει να δίνει ΜΟΝΟ ένα DE και αυτή η διανομή να αποκτήσει μεγάλη βάση χρηστών. Αλλά σίγουρα δε θα πάνε όλοι οι Linux users εκεί.
 
  • Like
Reactions: koupa
Πως πέρασα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Όσοι έχετε διαβάσει το διπλανό νήμα του Mac Mini M2 θα δείτε ότι τις 25 Μαρτίου αγόρασα το εν λόγω μηχάνημα και την περασμένη Τρίτη την 4K οθόνη μου. Το δυνατό PC που έχω κατέληξε να έχει τον άχαρο ρόλο του Plex + Roon + Qbittorent server. Φυσικά χαραμίζεται και τώρα με την παλιά οθόνη ελεύθερη θα έχω ταυτόχρονα εικόνα εκεί χωρίς να αλλάζω συνεχώς είσοδο. Το Σάββατο το απόγευμα έκανα χώρο στο γραφείο και ξεκίνησα. Εδώ να σημειώσω ότι στα Windows μπαίνω κάθε 2-3 μέρες μέσω VNC για διάφορες εργασίες. Στους άλλους 2 δίσκους που έχω είχα να μπω από το Μάρτη.

1. FreeBSD-CURRENT. Όσοι δεν ξέρουν τι είναι το εξηγώ εν τάχει. Κατεβάζεις τον πηγαίο κώδικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αν εκείνη τη στιγμή ο Χ developer κάνει κάποια αλλαγή την δέχεσαι όπως έχει. Ξέρω ότι έχω αυτοκτονικές τάσεις αλλά συνεχίζουμε. Χτίζω το σύστημα και μετά από 40' είμαι έτοιμος. Επανεκκίνηση και κόλλημα. Οι οδηγοί της NVidia ήταν χτισμένοι προ εξαμήνου και όταν τρέχεις τόσο bleeding edge οι αλλαγές είναι τεράστιες. Τον απενεργοποιώ, επανεκκινώ, εγκαθιστώ τον τελευταίο οδηγό και επανεκκινώ για δεύτερη φορά. Όλα μια χαρά. Κάνω και μια συνολική αναβάθμιση των πακέτων και όλα ΟΚ. Ανοίγω το GNOME και μετά από λίγο με φωνάζουν να πάω για κοντοσούβλι καθώς ήρθαν τα ξαδέρφια μου. Μέχρι εδώ είμαστε ΆΡΧΟΝΤΕΣ.

2. Κυριακή πρωί ξυπνάω νωρίς και αποφασίζω να χαζολογήσω λίγο μέχρι να πάω για καφέ. Ανοίγω ξανά το PC και τώρα φορτώνω το Fedora Rawhide. Περίπου ίδια κατάσταση με πριν αλλά όχι τόσο bleeding edge. Κάνω αναβάθμιση και "Μάυρη Μαυρίλα Πλάκωσε". Σβήνω τα πάντα και κάνω επανεγκατάσταση. Αμ δε... Εικόνα ΠΟΥΘΕΝΑ. Ευτυχώς που δεν είχα κολλήματα και μπορούσα με το πληκτρολόγιο να κάνω επανεκκίνηση ή να βγω σε ενεργό τερματικό.

3. Το απόγευμα αποφάσισα να εγκαταστήσω το Debian στη θέση του Fedora. Δεν απογοητεύτηκα και αμέσως γύρισα στο Sid που είναι η ασταθής διανομή. Έκανα τις απαραίτητες κινήσεις και αναβαθμίστηκα. Κάπου εκεί έβαλα στο παιχνίδι και την νέα οθόνη. Ανοίγω το GNOME και βλέπω ψείρες. Πάω να κάνω αλλαγή στο scaling και βλέπω ΜΟΝΟ 100% ή 200%. Δηλαδή 4K ή Full HD. ΤΙΠΟΤΑ ενδιάμεσο. Τα παράτησα και αποφάσισα να επανέλθω την επόμενη μέρα.

4. Το απόγευμα της Δευτέρας επανέρχομαι στο FreeBSD. Εγκαθιστώ το KDE θεωρώντας ότι θα έχει ολοκληθωθεί η μετάβαση στην έκδοση 6. Αμ δε... Μισό 5, μισό 6. Κάπου εκεί με πιάνει η χαζομάρα και κατεβάζω Gentoo. Κάνω εγκατάσταση και πάω ο βλάκας να "απλοποιήσω" τα πράγματα επιλέγοντας MBR και όχι UEFI. Μετά από μισή ώρα μεταγλώττισης δεν μπορούσα να εγκαταστήσω το GRUB. Το παρατάω και βάζω Arch. Κάνει εγκατάσταση κανονικά και στην επανεκκίνηση επιλέγω ο βλάκας να εγκαταστήσω πρώτα πρώτα τους οδηγούς της NVidia. Φυσικά κόλλησε το σύμπαν.

Επέστρεψα σαν καλό παιδάκι στο MacOS και απόλαυσα τις τελευταίες ώρες του τριημέρου. Τελικά έχω γεράσει για τέτοια πράγματα. Καλά είναι να τα έχεις σε VM και να παίζεις αλλά για πραγματική δουλειά δεν έχω πλέον τα κουράγια.

Δεν θέλω να γίνει flame. Ξέρω ότι έπαιξα με τη φωτιά. Πχ το Debian είναι "σκυλί μαύρο" καθώς ΠΑΝΤΑ βάζει μπροστά τη σταθερότητα σε σχέση με το bleeding edge και γι' αυτό δουλεύει πάντα ακόμη και το Sid. Το γράφω γενικά μιας που ξέρουμε τι γίνεται αλλά επιλέγουμε την ησυχία στο κεφάλι μας.