Πως πέρασα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Όσοι έχετε διαβάσει το διπλανό νήμα του Mac Mini M2 θα δείτε ότι τις 25 Μαρτίου αγόρασα το εν λόγω μηχάνημα και την περασμένη Τρίτη την 4K οθόνη μου. Το δυνατό PC που έχω κατέληξε να έχει τον άχαρο ρόλο του Plex + Roon + Qbittorent server. Φυσικά χαραμίζεται και τώρα με την παλιά οθόνη ελεύθερη θα έχω ταυτόχρονα εικόνα εκεί χωρίς να αλλάζω συνεχώς είσοδο. Το Σάββατο το απόγευμα έκανα χώρο στο γραφείο και ξεκίνησα. Εδώ να σημειώσω ότι στα Windows μπαίνω κάθε 2-3 μέρες μέσω VNC για διάφορες εργασίες. Στους άλλους 2 δίσκους που έχω είχα να μπω από το Μάρτη.
1. FreeBSD-CURRENT. Όσοι δεν ξέρουν τι είναι το εξηγώ εν τάχει. Κατεβάζεις τον πηγαίο κώδικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αν εκείνη τη στιγμή ο Χ developer κάνει κάποια αλλαγή την δέχεσαι όπως έχει. Ξέρω ότι έχω αυτοκτονικές τάσεις αλλά συνεχίζουμε. Χτίζω το σύστημα και μετά από 40' είμαι έτοιμος. Επανεκκίνηση και κόλλημα. Οι οδηγοί της NVidia ήταν χτισμένοι προ εξαμήνου και όταν τρέχεις τόσο bleeding edge οι αλλαγές είναι τεράστιες. Τον απενεργοποιώ, επανεκκινώ, εγκαθιστώ τον τελευταίο οδηγό και επανεκκινώ για δεύτερη φορά. Όλα μια χαρά. Κάνω και μια συνολική αναβάθμιση των πακέτων και όλα ΟΚ. Ανοίγω το GNOME και μετά από λίγο με φωνάζουν να πάω για κοντοσούβλι καθώς ήρθαν τα ξαδέρφια μου. Μέχρι εδώ είμαστε ΆΡΧΟΝΤΕΣ.
2. Κυριακή πρωί ξυπνάω νωρίς και αποφασίζω να χαζολογήσω λίγο μέχρι να πάω για καφέ. Ανοίγω ξανά το PC και τώρα φορτώνω το Fedora Rawhide. Περίπου ίδια κατάσταση με πριν αλλά όχι τόσο bleeding edge. Κάνω αναβάθμιση και "Μάυρη Μαυρίλα Πλάκωσε". Σβήνω τα πάντα και κάνω επανεγκατάσταση. Αμ δε... Εικόνα ΠΟΥΘΕΝΑ. Ευτυχώς που δεν είχα κολλήματα και μπορούσα με το πληκτρολόγιο να κάνω επανεκκίνηση ή να βγω σε ενεργό τερματικό.
3. Το απόγευμα αποφάσισα να εγκαταστήσω το Debian στη θέση του Fedora. Δεν απογοητεύτηκα και αμέσως γύρισα στο Sid που είναι η ασταθής διανομή. Έκανα τις απαραίτητες κινήσεις και αναβαθμίστηκα. Κάπου εκεί έβαλα στο παιχνίδι και την νέα οθόνη. Ανοίγω το GNOME και βλέπω ψείρες. Πάω να κάνω αλλαγή στο scaling και βλέπω ΜΟΝΟ 100% ή 200%. Δηλαδή 4K ή Full HD. ΤΙΠΟΤΑ ενδιάμεσο. Τα παράτησα και αποφάσισα να επανέλθω την επόμενη μέρα.
4. Το απόγευμα της Δευτέρας επανέρχομαι στο FreeBSD. Εγκαθιστώ το KDE θεωρώντας ότι θα έχει ολοκληθωθεί η μετάβαση στην έκδοση 6. Αμ δε... Μισό 5, μισό 6. Κάπου εκεί με πιάνει η χαζομάρα και κατεβάζω Gentoo. Κάνω εγκατάσταση και πάω ο βλάκας να "απλοποιήσω" τα πράγματα επιλέγοντας MBR και όχι UEFI. Μετά από μισή ώρα μεταγλώττισης δεν μπορούσα να εγκαταστήσω το GRUB. Το παρατάω και βάζω Arch. Κάνει εγκατάσταση κανονικά και στην επανεκκίνηση επιλέγω ο βλάκας να εγκαταστήσω πρώτα πρώτα τους οδηγούς της NVidia. Φυσικά κόλλησε το σύμπαν.
Επέστρεψα σαν καλό παιδάκι στο MacOS και απόλαυσα τις τελευταίες ώρες του τριημέρου. Τελικά έχω γεράσει για τέτοια πράγματα. Καλά είναι να τα έχεις σε VM και να παίζεις αλλά για πραγματική δουλειά δεν έχω πλέον τα κουράγια.
Δεν θέλω να γίνει flame. Ξέρω ότι έπαιξα με τη φωτιά. Πχ το Debian είναι "σκυλί μαύρο" καθώς ΠΑΝΤΑ βάζει μπροστά τη σταθερότητα σε σχέση με το bleeding edge και γι' αυτό δουλεύει πάντα ακόμη και το Sid. Το γράφω γενικά μιας που ξέρουμε τι γίνεται αλλά επιλέγουμε την ησυχία στο κεφάλι μας.
Ένα έχω να πω.... χαρά στο κουράγιο σου!!!!!