Τί είναι το Linux;

Πως πέρασα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Όσοι έχετε διαβάσει το διπλανό νήμα του Mac Mini M2 θα δείτε ότι τις 25 Μαρτίου αγόρασα το εν λόγω μηχάνημα και την περασμένη Τρίτη την 4K οθόνη μου. Το δυνατό PC που έχω κατέληξε να έχει τον άχαρο ρόλο του Plex + Roon + Qbittorent server. Φυσικά χαραμίζεται και τώρα με την παλιά οθόνη ελεύθερη θα έχω ταυτόχρονα εικόνα εκεί χωρίς να αλλάζω συνεχώς είσοδο. Το Σάββατο το απόγευμα έκανα χώρο στο γραφείο και ξεκίνησα. Εδώ να σημειώσω ότι στα Windows μπαίνω κάθε 2-3 μέρες μέσω VNC για διάφορες εργασίες. Στους άλλους 2 δίσκους που έχω είχα να μπω από το Μάρτη.

1. FreeBSD-CURRENT. Όσοι δεν ξέρουν τι είναι το εξηγώ εν τάχει. Κατεβάζεις τον πηγαίο κώδικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αν εκείνη τη στιγμή ο Χ developer κάνει κάποια αλλαγή την δέχεσαι όπως έχει. Ξέρω ότι έχω αυτοκτονικές τάσεις αλλά συνεχίζουμε. Χτίζω το σύστημα και μετά από 40' είμαι έτοιμος. Επανεκκίνηση και κόλλημα. Οι οδηγοί της NVidia ήταν χτισμένοι προ εξαμήνου και όταν τρέχεις τόσο bleeding edge οι αλλαγές είναι τεράστιες. Τον απενεργοποιώ, επανεκκινώ, εγκαθιστώ τον τελευταίο οδηγό και επανεκκινώ για δεύτερη φορά. Όλα μια χαρά. Κάνω και μια συνολική αναβάθμιση των πακέτων και όλα ΟΚ. Ανοίγω το GNOME και μετά από λίγο με φωνάζουν να πάω για κοντοσούβλι καθώς ήρθαν τα ξαδέρφια μου. Μέχρι εδώ είμαστε ΆΡΧΟΝΤΕΣ.

2. Κυριακή πρωί ξυπνάω νωρίς και αποφασίζω να χαζολογήσω λίγο μέχρι να πάω για καφέ. Ανοίγω ξανά το PC και τώρα φορτώνω το Fedora Rawhide. Περίπου ίδια κατάσταση με πριν αλλά όχι τόσο bleeding edge. Κάνω αναβάθμιση και "Μάυρη Μαυρίλα Πλάκωσε". Σβήνω τα πάντα και κάνω επανεγκατάσταση. Αμ δε... Εικόνα ΠΟΥΘΕΝΑ. Ευτυχώς που δεν είχα κολλήματα και μπορούσα με το πληκτρολόγιο να κάνω επανεκκίνηση ή να βγω σε ενεργό τερματικό.

3. Το απόγευμα αποφάσισα να εγκαταστήσω το Debian στη θέση του Fedora. Δεν απογοητεύτηκα και αμέσως γύρισα στο Sid που είναι η ασταθής διανομή. Έκανα τις απαραίτητες κινήσεις και αναβαθμίστηκα. Κάπου εκεί έβαλα στο παιχνίδι και την νέα οθόνη. Ανοίγω το GNOME και βλέπω ψείρες. Πάω να κάνω αλλαγή στο scaling και βλέπω ΜΟΝΟ 100% ή 200%. Δηλαδή 4K ή Full HD. ΤΙΠΟΤΑ ενδιάμεσο. Τα παράτησα και αποφάσισα να επανέλθω την επόμενη μέρα.

4. Το απόγευμα της Δευτέρας επανέρχομαι στο FreeBSD. Εγκαθιστώ το KDE θεωρώντας ότι θα έχει ολοκληθωθεί η μετάβαση στην έκδοση 6. Αμ δε... Μισό 5, μισό 6. Κάπου εκεί με πιάνει η χαζομάρα και κατεβάζω Gentoo. Κάνω εγκατάσταση και πάω ο βλάκας να "απλοποιήσω" τα πράγματα επιλέγοντας MBR και όχι UEFI. Μετά από μισή ώρα μεταγλώττισης δεν μπορούσα να εγκαταστήσω το GRUB. Το παρατάω και βάζω Arch. Κάνει εγκατάσταση κανονικά και στην επανεκκίνηση επιλέγω ο βλάκας να εγκαταστήσω πρώτα πρώτα τους οδηγούς της NVidia. Φυσικά κόλλησε το σύμπαν.

Επέστρεψα σαν καλό παιδάκι στο MacOS και απόλαυσα τις τελευταίες ώρες του τριημέρου. Τελικά έχω γεράσει για τέτοια πράγματα. Καλά είναι να τα έχεις σε VM και να παίζεις αλλά για πραγματική δουλειά δεν έχω πλέον τα κουράγια.

Δεν θέλω να γίνει flame. Ξέρω ότι έπαιξα με τη φωτιά. Πχ το Debian είναι "σκυλί μαύρο" καθώς ΠΑΝΤΑ βάζει μπροστά τη σταθερότητα σε σχέση με το bleeding edge και γι' αυτό δουλεύει πάντα ακόμη και το Sid. Το γράφω γενικά μιας που ξέρουμε τι γίνεται αλλά επιλέγουμε την ησυχία στο κεφάλι μας.

Ένα έχω να πω.... χαρά στο κουράγιο σου!!!!!

• Love
Reactions: koupa
Ένα έχω να πω.... χαρά στο κουράγιο σου!!!!!

Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μου έχει λείψει από την κλασική x86 αρχιτεκτονική. Οι άπειρες διανομές που έχεις για παιχνίδι. Τώρα με τον ARM64 δεν έχεις σχεδόν τίποτα εκτός από τους πολύ μεγάλους.

Στα Windows έχω το VMware και όταν βαριόμουν έστηνα κάτι για το χαβαλέ. Το Virtualization είναι άψογο με σχεδόν μηδενική απώλεια ταχύτητας. Μόνο τα γραφικά υποφέρουν και λογικό αν το σκεφτείς. Αλλά δεν με νοιάζει αυτό το κομμάτι.

@koupa γιατί προτίμησες το Mac Mini M2; MacOSX μπορούσες να βάλεις και στο Ryzen αν ήθελες να το δοκιμάσεις.

@koupa γιατί προτίμησες το Mac Mini M2; MacOSX μπορούσες να βάλεις και στο Ryzen αν ήθελες να το δοκιμάσεις.

Μεγάλος κόπος. Είχα δοκιμάσει αρκετές φορές στο παρελθόν και δεν άξιζε.

Γεράσαμε αγαπητέ. Πάνε οι εποχές που κάναμε format κάθε λίγο και λιγάκι. Σκέψου ότι ο 5800x χαραμίζεται με έναν απλό SATA 860EVO ενώ η μητρική μου έχει υποστήριξη για 2 PCIe 4.0 M.2. Αυτή τη στιγμή στο Skroutz ένας στα 2TB έχει 120€ με τα μεταφορικά.

ΒΑΡΙΕΜΑΙ τη διαδικασία που έχω κάνει δεκάδες φορές. Κινητό έχω το ίδιο εδώ και 4 χρόνια. Το αρχικό OP Nord. Ο ίδιος λόγος. ΒΑΡΙΕΜΑΙ. Όμως σετάρω συχνά πυκνά κινητά για φίλους έτσι για το χόμπι μου. Αλλά εκεί μπορώ να αρνηθώ όταν δεν έχω όρεξη. Στο δικό μου μηχάνημα δεν υπάρχει άρνηση. Αν μπεις στη διαδικασία πρέπει να την ολοκληρώσεις και αυτό αποφεύγω.

Και αυτός είναι ο λόγος που εγκατέλειψα το Linux πριν χρόνια. Άρχισε να γίνεται "πολύπλοκο" χωρίς να προσφέρει τα ίδια με τους ανταγωνιστές. Όταν η MS έβγαλε τα 7ρια εμείς ψάχναμε τους αντικαταστάτες των εξαιρετικών GNOME 2 και KDE 3. Πόσα χρόνια πέρασαν μέχρι το KDE 4 να γίνει ελάχιστα σταθερό; Ψάχναμε τις διανομές με το κυάλι. Την ίδια στιγμή το GNOME το "μαμησε και ψόφησε" με την έκδοση 3. Ναι ήταν και το 2 απλό σαν DE αλλά με το 3 ούτε τα βασικά.

Ύστερα άρχισαν να υλοποιούν τα ίδια πράγματα 2 φορές όπως σωστά έγραψες στο τελευταίο σου μήνυμα προς υπεράσπιση του SystemD. Πλέον η απλούστερη εφαρμογή τραβάει το μισό ή και παραπάνω DE. Λίγο στο Gentoo το αποφεύγεις αλλά ποιος έχει χρόνο για μεταγλωττίσεις. Βέβαια και αυτοί το κατάλαβαν και φέτος έδωσαν binary πακέτα προς εγκατάσταση. Τι να το κάνω αν θέλω να έχω το KDE Arc για αποσυμπίεση και να φορτώνει το μισό περιβάλλον ενώ είμαι στο Gnome.

Και το τελευταίο είναι η αλόγιστη χρήση Python κυρίως και μετά των υπολοίπων. Δε λέω καλά και χρυσά αλλά όταν πρέπει να ασχολείσαι με αυτά σου δημιουργούν πρόβλημα. Στα άλλα λειτουργικά δεν σε νοιάζει λόγω σχεδιασμού των εφαρμογών μιας που οι περισσότερες τις κουβαλάνε στο πακέτο. Αλλά εδώ υπάρχει θέμα καθώς οι εφαρμογές γίνονται link στο σύστημα. Αν "σπάσει" κάτι σπάνε τα πάντα. Στα Windows πότε απασχόλησε κάποιον η αναβάθμιση Python από 2.7 σε 3; Σαν "παππούς" που είμαι θυμάμαι μόνο C, λίγο C++ και Perl. Καλή η πρόοδος αλλά το έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. "Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-6"

Γιατί όμως Mac Mini με MacOSX (και μάλιστα arm cpu) και όχι Windows; Άσε που μπορούσες στο Ryzen να τρέχεις ένα proxmox με gpu partitioning (αν έχεις nvidia turing και πίσω) ή με pci-e passthrough και να είναι ταυτόχρονα το μηχάνημα και server, και για δοκιμές με VM κτλ και ένα κανονικό windows gaming desktop.

Γιατί όταν κάνεις "χαζομάρα" τουλάχιστον να την κάνεις να είναι μεγάλη. :cool:

Το PC παραμένει στη θέση του και δεν φεύγει για πολλούς λόγους. Εξακολουθεί και είναι ισχυρό 3 χρόνια μετά, αναβαθμίσιμο για πολλά χρόνια και φυσικά ανοιχτής αρχιτεκτονικής ώστε να τρέχω ότι θέλω είτε φυσικά είτε σε VM. Τώρα με την υπάρχουσα κατάσταση έχω το TightVNC στα Windows και ότι θέλω το κάνω μέσω RDP. OK δεν είναι η βέλτιστη λύση λόγω καθυστέρησης και να πω την αλήθεια δεν έχω ψαχτεί πολύ. Αλλά για τα βασικά είναι μια χαρά. Πχ να επεξεργαστώ τίποτα FLAC tags με κάποιο πρόγραμμα και να τα στείλω στη θέση τους. Αν χρειαστώ παιχνίδι τότε αλλάζω είσοδο στην οθόνη και βγάζω τα συμπράγκαλα από το συρτάρι.

Ο Mac αγοράστηκε καινούριος για να μη το μετανιώσω λόγω δύναμης. Βλέπω πολλά μεταχειρισμένα αλλά όλοι ξέρουμε 2 πράγματα. 1ον τα "σκοτώνουν" όταν σέρνονται και 2ον η Apple σταματάει μετά 4-5 χρόνια τις αναβαθμίσεις. Το να έδινα 300€ για κάτι που το κυρίως μηχάνημα θα το "έσβηνε" δεν το θεωρώ λογικό. Και εξήγησα το γιατί. Διότι ΒΑΡΙΕΜΑΙ. Θα το άνοιγα 1-2-3-5-10 φορές και μετά; Στην άκρη και θα έκλαιγα τα ωραία μου λεφτουδάκια. Τουλάχιστον τώρα το μηχάνημα "μαμάει" και θεωρητικά έχω 4 χρόνια μπροστά μου μέχρι να σταματήσει η Apple τις αναβαθμίσεις. Και αν συμβεί κάτι στο ενδιάμεσο όπως φοβόμαστε ότι θα γίνει με τις μη υπογεγραμμένες εφαρμογές "κλάειν". Το πουλάω σε πολύ καλή τιμή και επιστρέφω στα Windows. Αλλά τουλάχιστον θα έχω ευχαριστηθεί μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης.

Και κάτι άλλο που δε θυμάμαι αν το έχω αναφέρει παλιότερα. Ήθελα ένα Mac και για έναν επιπλέον λόγο και αυτός είναι το λειτουργικό. Ναι μεν τα Windows έχουν γίνει ΦΟΒΕΡΑ αλλά η εμπειρία χρήσης για εμένα όχι. ΜΙΣΩ τις εφαρμογές UWP. ΤΡΑΓΙΚΕΣ. Κράζουν τις Electron based ότι είναι βαριές αλλά όχι. Αυτές εδώ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ. Απορώ τι στο διάβολο σκέφτονται. Αφού τους ψόφησε το mobile κομμάτι τι επιμένουν; Και κάτι άλλο είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν και είναι μπάχαλο. Πχ δέχομαι την επιβολή του Microsoft online λογαριασμού. Σε θέλουν στο μαντρί τους και το υλοποιούν. Γιατί ρε μαστόρια επιτρέπουν ΤΗΝ ΙΔΙΑ λειτουργία και στο Google Drive; ΟΚ καλό να υπάρχει σαν επιλογή αλλά με το ζόρι; Τουλάχιστον εδώ στο MacOS είναι 2 ξεχωριστοί φάκελοι. Μετά είναι οι άλλες λεπτομέριες. Πχ το ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ Outlook ΔΕΝ συγχρονίζει τις επαφές της Google. Το ΔΩΡΕΑΝ το κάνει. Είναι να μη νοιώθω βλάκας που το πληρώνω 7€ το μήνα; Και εννοείται καμία σύγκριση οι αντίστοιχες εφαρμογές Windows - MacOS. Βασικά ούτε καν οι υπόλοιπες δεν έχουν σύγκριση. Thunderbird, KMail, Evolution, EM Client.

• Like
Reactions: rhtoras
Έχεις πλάκα πραγματικά, λες ότι θες ελευθερία αλλά από την άλλη πρέπει να διαλυθεί το SystemD. Δεν είναι ελεύθεροι αυτοί που το θέλουν δηλαδή.

Λες για διανομές, οι διανομές είναι το λιγότερο. Εγώ μιλάω για τα core συστήματα ενός λειτουργικού. Δε μπορείς να έχεις 6-7 διαφορετικά DE (desktop environment). Gnome/KDE/Cinamon/Gnome2/XFCE και εγώ δε ξέρω τι άλλο. Αν θες να έρθει "η μέρα του Linux Desktop" ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ΕΝΑ DE.
Ένα σύστημα για ήχο. Ένα σύστημα για εκτυπωτές. ΕΝΑ σύστημα.
Σε ότι αφορά το SystemD, μπορεί όποιος θέλει να το αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, γι' αυτό όλοι το χρησιμοποιούν. Όλοι, εκτός από τους γραφικούς Δον Κιχώτες του Devuan και λοιπών ανέκδοτων.

Φυσικά δε θα υπάρξει ποτέ ένα DE γιατί το εγώ αυτών που δουλεύουν σε ανταγωνιστικά project είναι πάνω από το κοινό καλό. Έτσι είναι ο άνθρωπος δυστυχώς. Οπότε όχι, δε θα συμβεί ποτέ η ώρα του Linux Desktop. Τι μπορεί να συμβεί; Μία διανομή να επιλέξει να δίνει ΜΟΝΟ ένα DE και αυτή η διανομή να αποκτήσει μεγάλη βάση χρηστών. Αλλά σίγουρα δε θα πάνε όλοι οι Linux users εκεί.
κοιτα να δεις που ειναι πολύ απλά τα πράγματα...
ελευθερια και να διαλυθεί το systemD
γιατί μπορείς να βάλεις οτι θέλεις ΕΚΤΟΣ από αυτό που σου απαγορεύει να βάλεις οτι θέλεις
είναι η δικτατορία της IBM/RedHat καθοδηγούμενη από την MS

Οσα De θέλω θα έχω από τη στιγμή που μιλάμε για ελεύθερο λογισμικό. Επίσης το linux ΔΕΝ ειναι λειτουργικό συστημα. Λειτουργικό σύστημα είναι το openBSD, το tribblix, το netBSD κλπΑλλά ακόμα και σε αυτά εφόσον παρεμβαίνει ο X server (xorg σε ολα πλην openbsd που έχει xenocara a.k.a fork του xorg) πάλι μπορώ να έχω οτι θέλω. Ισως στο Haiku που δεν ειναι unix like αλλά posix compliant και έχει κάποιες ομοιότητες με τα unix-like να έχεις ένα de και εναν user αλλά αυτά στο unix και το linux έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα components. Κάποιος θέλει alsa, αλλος θέλει sndio. Κάποιοι επιλέγουν το pulseawfull εεε pulseaudio. Από τη στιγμή που κάποιοι βολεύονται με κάποια λύση όλα καλά.

Σε οτι αφορά το systemD προφανώς και υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Καλύτεροι χρήστες να τις δουλέψουν ίσως να μην υπάρχουν πολλοί αλλά κάτι θα κάνουμε. Για αυτό αγωνιζόμαστε σαφώς. Επίσης κάποιες επιλογές δεν εξετάστηκαν ποτε. Κάποια στιγμή πρέπει να δουμε τι συμβαίνει και το dinit ή το runit έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Γιατί το 66 suite είναι μια φοβερή λύση που λύνει αντι να δημιουργεί προβλήματα.

Η χρονιά του linux desktop έχει ήδη έρθει. Ήρθε από τη στιγμή που τα περισσότερα πράγματα που αναζητάει ενας desktop χρήστης μπορούν να επιτευχθούνε. Τώρα οκ autocad και photoshop ακόμα δεν αλλά και μελλοντικά επίσης δεν προβλέπεται να δούμε. Ε δεν πάθαμε και τίποτα στο κάτω κάτω. Αν κάποιος τα θέλει υπάρχουν και τα windows. Αν κάποιος δε θέλει windows υπάρχει και το macos. ΑΝ δεν του κάνουν ας κάνει παράπονα στην Adobe. Δε μπορώ π.χ εγώ να κάνω κάτι. Υπάρχουν διανομές με περιορισμένο αριθμό desktop environment. Αλλά κι εδώ πάλι το nosystemD κερδίζει. Π.Χ μπορεί να βάλει κάποιος το noir linux. Έχει sway για όσους θέλουν wayland και sowm για όσους θέλουν x11. Κάποια basic πακέτα έχει μονο και κάνει συστηματικά update τα ακόλουθα:
- Firefox
- Chromium
- LLVM

Δεν ειναι μια διανομή για αρχάριους όμως τελικά για όλα υπάρχουν λύσεις.

στο γνωστο freeware προγραμμα για φωτο gimp,κανω cut ή copy ενα κομματι απο μια εικονα.
κανω new για να κανω επικολληση το κομματι που θελω,αλλα το new εχει στανταρ διαστασεις και κολλαει καπου στο κενο λευκο.
στο Photoshop με το που κανω new μετα απο cut ή copy το κομματι που θελω,το new βγαινει ακριβως στις διαστασεις αυτου που εχω κοψει.
γινεται αυτο στο gimp?

στο γνωστο freeware προγραμμα για φωτο gimp,κανω cut ή copy ενα κομματι απο μια εικονα.
κανω new για να κανω επικολληση το κομματι που θελω,αλλα το new εχει στανταρ διαστασεις και κολλαει καπου στο κενο λευκο.
στο Photoshop με το που κανω new μετα απο cut ή copy το κομματι που θελω,το new βγαινει ακριβως στις διαστασεις αυτου που εχω κοψει.
γινεται αυτο στο gimp?
Can I create new image from clipboard in Gimp and have the dimensions of the picture in the clipboard?
Το ChatGPT είπε:
Yes, you can create a new image from the clipboard in GIMP, and it will automatically use the dimensions of the image currently on your clipboard.
Here’s how:
Steps:
Copy an image to your clipboard
(e.g., from your browser, file manager, or another app like Photoshop or Paint).
Open GIMP.
Go to:
File → Create → From Clipboard
Alternatively, use the shortcut:
Ctrl + Shift + V (or ⌘ + Shift + V on macOS)
GIMP will create a new image using the clipboard content and its dimensions.
This is super useful when you want to quickly paste and edit screenshots, selections from other images, or anything you copied from the web.

• Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
[Ελιτισμός mode=ON]

Σήμερα είχα την ηλίθια ιδέα να σβήσω το Arch που είχα κάνει εγκατάσταση με το Archinstall και να βάλω πάλι Gentoo. Στο δίπλα δίσκο έχω εγκατεστημένο ένα FreeBSD που έχει εγκατασταθεί με το BSDinstall. Είχα σχεδόν μία ώρα copy paste ώστε να κάνω τη βασική εγκατάσταση ΧΩΡΙΣ να πειράξω κάτι φοβερό. Τα μόνα αρχεία που πείραξα ήταν αυτά για τον πυρήνα ώστε να διαβάζει αυτόματα τους οδηγούς και να προσθέσει κάποιες βελτιστοποιήσεις στα προγράμματα. Το πρώτο ΟΚ είναι σημαντικό αλλά το δεύτερο το προσθέτεις όποτε θες.
Γιατί υπάρχει τέτοια απαξίωση με τις αυτόματες εγκαταστάσεις; Μόνο κατά τη διάρκεια θα μάθεις πως δουλεύει ένα ΛΣ; Μετά; Τα έχει όλα έτοιμα; Δε θα χρειαστεί καμία ρύθμιση; Μόνο το πως χωρίζεις το δίσκο και το πως ενεργοποιείς το δίκτυο είναι σημαντικά; Παντού διαβάζω λίβελους για το πως χαλάνε τους χρήστες τέτοιοι αυτοματισμοί.

Αντί να προχωρήσουμε στα βασικά και να έχουμε ένα έτοιμο στημένο σύστημα και μετά να το κάνεις ότι θες αποθαρρύνεις τον κόσμο. Γιατί το Ubuntu και το Fedora πάνε μαμιόντας;

Πόσοι έχουν ακούσει το Webmin που μέσω ενός web browser ρυθμίζεις όλο το σύστημα; Δε θα έπρεπε να είναι προεγκατεστημένο και να μην έχουμε τις τόσες άλλες εφαρμογές;

[Ελιτισμός mode=OFF]

Παντού διαβάζω λίβελους για το πως χαλάνε τους χρήστες τέτοιοι αυτοματισμοί.

Αυτοί που τα γράφουν αυτά είναι κομπλεξικοί και ξεχνάνε ότι το Linux δεν (θα έπρεπε να) απευθύνεται μόνο σε admins.

Το να υπάρχει ένα GUI για τα βασικά δεν αφαιρεί τις δυνατότητες που δίνει το CLI.

O κλασσικος εφιαλτης καθε Linuxα ........ 😙😚 ........

View attachment 253052

Bασικα ...... ειναι ΔΥΟ οι εφιαλτες που απεικονιζονται ! 😈👿
Το RHEL έχει activation key. Νομίζω και το Ubuntu αν θες enterprise support επίσης έχει activation. Δεν είναι όλα στο Linux free. Ακόμα και η διαδικασία του installation είναι μία υπηρεσία που αν μια εταιρεία θέλει μπορεί να την χρεώνει. Αν προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με το free alternative είναι θεμιτό να χρεώνει.
Δε βλέπω λοιπόν κάποιο εφιάλτη παραπάνω - και σίγουρα δε κατάλαβα ποιος είναι ο 2ος.

• Like
Ο 2ος ειναι τα 33 λεπτα μεχρι το τελος της εγκαταστασης.
Ok, ας πουμε εχω μεινει στα πολυ παλια (προ του 1999) οπου ολα ηταν free.
Thanks for the tip !

Και το Oracle Linux αν θέλεις σοβαρό support έχει πληρωμή και κλειδί.

Αλλά μπορείς να το χρησιμοποιείς νομιμότατα χωρίς να πληρώνεις για support.

Το RHEL είναι μόνο με πληρωμή (subscription), εκτός αν έχεις μικρή εγκατάσταση (μέχρι 16 VMs αν θυμάμαι καλά).

ειναι μεγαλη κουβεντα, το τι ειναι ανοικτος κωδικας,τι ειναι το δωρεαν,τι ειναι το ελευθερο λογισμικο, τι το ανοικτο,τι το ιδιοκτητο, οι αδειες χρησεις-ων ουκ εστιν αριθμος, περι κατοχης χρησης διανομης διαμοιρασμου ,τροποποιησης ,πνευματικων δικαιωματων η πατεντας, κλπ κλπ..
κ βεβαια, ενα 'εργο'' που βασιζεται σε πηγαιο κωδικα ανοικτου κωδικα, καττω απο 'αδεια'' Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU, κ που οπηγαιος κωδικας διατιθεται ελευθερα στον καθενα, να πωλειται επ αμοιβη..
ΑΝ θελεις κατεβαζειας τον κωδικα, κ κανεις το δικο σου λειτουργικο--περιπτωση centos
chatgpt

• Η Oracle διανέμει το Oracle Linux, το οποίο είναι 100% binary-compatible με το RHEL.
  • Το Oracle Linux είναι χτισμένο πάνω στον δημοσίως διαθέσιμο πηγαίο κώδικα του RHEL. Η Red Hat, βάσει των υποχρεώσεων της άδειας GPL, δημοσιεύει τον πηγαίο κώδικα των πακέτων της.
  • Η Oracle λαμβάνει αυτόν τον πηγαίο κώδικα, τον τροποποιεί (όπου χρειάζεται), και τον επανασυσκευάζει ως Oracle Linux.
  • Προσφέρει δύο πυρήνες:
    • Red Hat Compatible Kernel (RHCK): Ουσιαστικά ο ίδιος πυρήνας με του RHEL.
    • Unbreakable Enterprise Kernel (UEK): Ένας τροποποιημένος πυρήνας που συντηρεί η Oracle για καλύτερη απόδοση, ειδικά για τις δικές της εφαρμογές (όπως Oracle Database, Oracle Cloud κ.λπ.).

• Like
Ok, ας πουμε εχω μεινει στα πολυ παλια (προ του 1999) οπου ολα ηταν free.

Σήμερα είναι δωρεάν. Τότε όχι. ήταν πολύ συνηθισμένο να αγοράζουμε τις διανομές. πέραν της τεκμηρίωσης έπρεπε να έχεις όλα τα CD. με το αργό internet ήταν αδύνατο. Σκέψου ότι ήθελες ΤΟΤΕ 4-5 δισκάκια. Πώς θα τα κατεναζες;

Σήμερα είναι δωρεάν. Τότε όχι. ήταν πολύ συνηθισμένο να αγοράζουμε τις διανομές. πέραν της τεκμηρίωσης έπρεπε να έχεις όλα τα CD. με το αργό internet ήταν αδύνατο. Σκέψου ότι ήθελες ΤΟΤΕ 4-5 δισκάκια. Πώς θα τα κατεναζες;
Όντως τα αγοράζαμε τότε, αλλά ποτέ δεν πληρώναμε το λογισμικό, πληρώναμε απλά το υλικό της διανομής (CDs, case, κτλ). Γιαυτό και ήταν πολύ οικονομικά.

απο το 2003, ειχα linux....θυμαμαι τα 'καταραμενα' winmodems, που σουβγαινε η ψυχη να τα σεταρεις, κ αν. κ εψαχνες μανιωδως να βρεις κανονικο hardware modem.
open suse 10,to 2005, προλαβα rhl 8-9, κ μετα το 2003, ηρθε το rhel κ το fedora core 1, και το καλο εκεινη την εποχη πριν το 2004, mandrake linux που μετα εγινε mandriva
απιστευτες ταλαιπωριες τοτε, αλλα με την ταλαιπωρια μαθαινεις

Last edited:
  • Like