βαζεις πολλά στο τραπέζι και χαίρομαι
κατάλαβα όμως οτι χρησιμοποιείς windows παράλληλα κατι που εγώ εχω σταματήσει
το πρόβλημα του linux δεν ειναι οτι δεν υπάρχει ενοποίηση γιατί πολύ απλά υπάρχει το posix πρωτόκολλο κατι που το systemD εχει παραβιάσει κατ εξακολούθηση. Να το πω απλά και αφου είσαι παλιός θα καταλάβεις. Γιατί ενα πρόγραμμα να μην ειναι ελεύθερο να τρέξει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα (ιδανικά σε όλες εκτός των windows αφού όλες ειναι unix-like). Επίσης δεν καταλαβαίνω πως κάθε εταιρεία δε σε έχει στο άρμα της ? Απλά τώρα σε έχει στο άρμα της κυρίως η redhat αφου nosystemD no party. Η οποία είναι ουσιαστικά η ibm που πάντοτε ήταν υπομάγαζο της Microsoft και η οποία έβριζε το linux και προφανώς θελει να το καταστρέψει αφου της κάνει ζημιά. Απλά τώρα χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους αφου είδε οτι οι παλιές δεν έφεραν κανένα μεγάλο αποτέλεσμα και το linux αναπτύχθηκε έστω και λίγο λίγο. Δες τι ζημιά έπαθε στους dev's, στα κινητά (linux kernel android) και στους υπερυπολογιστές.
´Όσο για τους players που λες δεν το καταλαβαίνω. Ο Celluloid η επιλογή του mint ειναι μια αδιάφορη επιλογή. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές λύσεις για όλα τα γούστα και που όλα έχουν κάποια χρησιμότητα. Υπάρχει και ο vlc στο τέλος της ημέρας για όποιον θέλει.
Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ειναι κακό να έχουμε επιλογές ? 'Ολες εξυπηρετούν κάποια χρησιμότητα. Και πολύ σημαντικό: οι devs του Devuan δε θα κάτσουν να φτιάξουν το νεο photoshop γιατί υπάρχουν εναλλακτικές όπως krita, gimp και άλλα. Οι οποίες ειναι και πολύ δυνατές. Αντι λοιπόν ο χρήστης να ψάχνει πως θα βάλει το photoshop στο linux ή πως θα βρει μια κόπια μπορεί να μάθει κάτι άλλο ή απλά να μη χρησιμοποιεί linux. Το linux δεν επιβάλλεται και αν κάποιος θέλει premiere, excel και photoshop θα πάει σε windows ή macos. Δεν καταλαβαίνω γιατί "πρέπει" να βάλουν όλοι linux. Από την άλλη οι devs του Devuan σπαταλάνε χρόνο για να κάνουν το devuan όπως ήταν και όπως πρέπει να είναι το debian και μα σοβαρή διανομή linux μακρυά από την microsoft. Δεν ειναι δουλειά τους να φτιάχνουν γενικά και αόριστα software γιατί μετά ποιος θα αναπτύξει τη διανομή ? Τώρα το θέμα είναι πως θα σώσουμε το linux και οχι πως θα σώσουμε τη microsoft. Και ναι το linux κινδυνεύει αν είδες τι έγινε πρόσφατα με centos redhat κλπ
Σαν επίλογο να πω οτι το linux έχει τα + και τα - του. Είπες π.χ οτι μπορεί να σου σπάσει το gentoo αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να βάλει gentoo. Είναι όμως υποχρεωμένος να μάθει αυτό που θα βάλει, για να μην τρέχει στο τέλος. Δεν ξέρω αν υπάρξει ποτέ αυτό που λένε year of the linux desktop. Η χρονιά αυτή ειναι τώρα περυσι κια του χρόνου. Στο desktop το linux έχει κοινό και ειμαι ενας από αυτούς. Για την ακρίβεια γράφω από ενα laptop δεκαετίας με πολύ καλό setup, obs studio, handbrake, simple screen recorder, butt, mpv, gimp, ristretto, shotcut, geany firefox, gparted και telegram desktop. Εκπέμπω ράδιο, κάνω ελαφρύ video edit, πειράζω εικόνες και φτιάχνω διαφημιστικά αφισάκια, κάνω development, πειράζω usb/ssd κλπ βλέπω ταινίες, ακούω μουσική. Όλα αυτά με τα τελευταία πακέτα και σε ενα σταθερό σύστημα. Όλα αυτά τα κάνω με void linux που οχι μονο δεν έχει systemD αλλά είναι και πολύ βολικό. Άλλες διανομές θα τα είχαν φτύσει και άσε που με xfce καταναλώνει 235 mb ram μόλις ενώ άλλες systemD διανομές ξεκινάνε από 500 και συνεχίζουν. Δεν πετάμε τα παλιά μηχανάκια και αυτό ειναι η φιλοσοφία μου. Ο καθένας βέβαια κάνει όπως νομίζει.