Τί είναι το Linux;

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Φίλε δεν είναι θέμα να πείσει κανείς κανένα.
Εγώ ειμαι νέος και άπειρος στο Linux. Έχω τα mint και πήγα εκεί γιατί τελείωσαν τα windows 7 και τα 10 τα βρήκα απαίσια. Και γιατί πήγα στο Linux?
Γιατί έκατσα σε ένα PC που δεν ήξερα ότι είναι Linux (το έμαθα μετά) και το βρήκα φιλικό.
Οπότε λέω γιατί όχι?
Δηλαδή και το κάνω?
Ταινίες βλέπω, ακούω μουσική, και σερφάρω στο ίντερνετ. Επειδή γράφω και κείμενα είδα ότι με μερικές πατέντες μπορείς να έχεις μια "α" συμβατότητα. Τέλος επειδή είχα δοκιμάσει σε windows το gimp και δε μου άρεσε, βολεύτηκα με το paint net. Στο Linux έχει μια παλιά version του αλλά θα κάνω το συμβιβασμό. Εξάλλου πιο πολύ με καίει να μην κολλάω ιούς και σέρνεται το μηχάνημα μου.

Προσωπικά επειδή έτσι και αλλιώς έχω δύο υπολογιστές ο πιο δεύτερος θα έχει τα windows 7 χωρίς ίντερνετ. Γιατί εκεί ένα πρόγραμμα που στα Linux δεν υπάρχει. Όχι πως θα μου λείψει αλλά να χάνει να λέγαμε.

Φίλε μου δοκίμασα λινουξ το 2002 δοκιμασα το 2010 δοκιμασα το 17 να δοκιμασω και το 19 τι άλλο θέλετε από εμένα να σας κάνω την χάρη, να δω έκαναν την επανάσταση το 19; γιατί ουτε το 2002 ούτε το 10 ουτε το 17 δεν το άφησα πανω από μήνα στους υπολογιστές μου.

Ρε παιδιά παρακολουθώ το θέμα επί τόσες σελίδες και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί πρέπει η κουβέντα να γίνεται στη βάση του να κουνάμε το δάχτυλο στον άλλον. Γούστα είναι αυτά, αν είναι δυνατόν. Αν ένα λειτουργικό ήταν τελείως για πέταμα, θα είχε εξαφανιστεί απ'τον χάρτη λόγω φυσικής επιλογής. Προφανώς όλα έχουν καλά και κακά στοιχεία, και ο καθένας επιλέγει.

Εγώ σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώ MacOS σπίτι, Windows 10 στο γραφείο, και Linux στα Raspberries με τα οποία παίζουμε στο εργαστήριο. Ιδανικά θα είχα παντού MacOS, αφού νομίζω με βολεύει περισσότερο απ'ολα. Αλλά δε ζούμε σε ιδανικο κόσμο, οπότε συβιβάζομαι δουλεύοντας παράλληλα και στα 3. Δεν καταλαβαίνω όμως τι νόημα έχει να προσπαθώ να σας πείσω να αλλάξετε τις συνήθειές σας.

...Προσωπικά επειδή έτσι και αλλιώς έχω δύο υπολογιστές ο πιο δεύτερος θα έχει τα windows 7 χωρίς ίντερνετ...

Αφού δεν θέλεις 10, μείνε με τα 7 και στο ιντερνετ κανονικά. Οτι τρύπες ήταν να βρουν τις έχουν βρει. Δηλαδή τα τελευταία 1-2 χρόνια ποιές τρύπες βρήκαν και μπάλωσαν νομίζεις ? Φρόντισε να έχεις ενημερωμένο antimalwate και είσαι ok.

Στην προσπάθεια να μικρύνουν τα βύσματα, οι συνδέσεις πλέον στους υπολογιστές έχουν γίνει πολύ ευπαθείς κι αναξιόπιστες... sata, usb, hdmi και μόνο που τα κοιτάς μπορούν να αποσυνδεθούν... Ας βγει κάποιος να πει οτι δεν είχε ποτέ πρόβλημα με usb στικάκι... "σπρώξε το πιο μέσα", "τράβα το μια ιδέα προς τα 'εξω"... Πρακτικές συνδέσεις, αλλά της πλάκας...

:a0210:

αυτές τις μέρες έστησα το καινούριο PC,

ένα HP Workstation, το πρώτο μου επώνυμο tower PC

λόγω ενσωματωμένου TMP chip (που ούτε ήξερα τι είναι, τώρα έμαθα) και ταυτόχρονης επιθυμίας να έχω το σκληρό κρυπτογραφημένο με το bitlocker
βρήκα δυσκολίες στο να το κάνω dual boot
και αποφάσισα να μείνω μόνο με windows και βλέπουμε

άντεξα μία μέρα, όχι ότι έχω κάτι με τα 10ρια,
αλλά από τη μία έχω συνηθίσει την ευκολία και το look του gnome και παρομοίων
και από την άλλη ένιωθα μικρότερη ασφάλεια για την καθημερινή περιήγηση στο ίντερνετ και τα δεδομένα μου, πιθανώς ψυαχαναγκασμός, πιθανώς να υπάρχει και βάση, όπως το βλέπει ο καθένας,

και με έτρωγε, 20 χρόνια με dual boot και ξαφνικά να μείνω μόνο με win
και μετά απ 3-4 εγκαταστάεις και των δύο λειτουργικών και λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ περί TMP,

είμαι ξανά με έτοιμο μηχάμημα dual boot

τώρα βρήκα ότι θα μπορούσα να είχα απενεργοποιήσει το TMP από το BIOS, γίνεται και τώρα, αλλά θα πρέπει να βάζω τον κωδικό του bitlocker σε κάθε boot, ενώ τώρα δεν χρειάζεται,
οπότε παραμένω έτσι και βλέπουμε

δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το dual boot. *
παίρνεις το καλύτερο που υπάρχει από κάθε κόσμο

* μάλλον υπάρχει, είχα κάποτε triple boot με hackintosh, αλλά πολύ ταλαιπωρία να στηθεί,
αν ήταν εύκολο, θα το ξαναέκανα

(είχα και macbook, αλλά πουλήθηκε καθώς καθότανε, αν θυμάμαι καλά καμμιά 40ριά κύκλους φόρτισης σε 6-7 χρόνια)

Kai οταν ανοιγεις τον υπολογιστη τι εμφανιζεται (σαν καλοσορισμα ; ) ;;;

Γιατι δεν μπορει να κανουν εκκινηση και τα δυο, ενα απο τα δυο ειναι by default. Αρα το δευτερο πρεπει να ειναι σαν κατι βοηθητικο. Σωστα ;

όταν ανοίγω τον υπολογιστή ,
μετά την οθόνη του sure start της HP, που τρώει κάποια δευτερόλεπτα και υποτίθεται τσεκάρει και επιδιορθώνει το BIOS από πιθανό malware,

εμφανίζεται η οθόνη του GRUB, σαν την παρακάτω που βρήκα στο ίντερνετ
μόνο που σε εμένα έχει επιλογές για Fedora Linux και Windows 10 Pro

με τα βελάκια πάνω κάτω διαλέγω ποιο να εκκινήσει,

αν δεν κάνω τίποτα μετά από λίγα δευτερόλεπτα (ρυθμίζεται όσο θέλεις)
ξεκινάει όποιο έχεις ορίσει default,
σε εμένα το Fedora αφού σε αυτό μπαίνω συχνότερα,
άμα στο μέλλον θέλω το αλλάζω και κάνω τα windows default και θα ξεκινάει σε win αν δεν πατήσω τίποτα

hmpi9dgjl8xz.png

και επίσης δεν είναι κάποιο βοηθητικό ή μέσα στο άλλο (και αυτό μπορεί να γίνει με virtualization)

απλά υπάρχουν δύο διαφορετικά λειτουργικά και κάθε φορά τρέχει το ένα,
σαν να έχεις δύο διαφορετικούς σκληρούς και να βγάζεις τον ένα και να κουμπώνεις τον άλλο, στο ίδιο PC

τώρα εγώ τα έχω στον ίδιο σκληρό (nvme SSD) , αλλά αυτό δεν κάνει διαφορά

στην προηγούμενη εγκατάσταση που είχα,
το linux διάβαζε και έγραφε στα windows (NTFS) κανονικά, αλλά απέφευγα το γράψιμο για αποφυγή λάθους
τα windows δεν μπορούν να διαβάσουν τα διάφορα filesystems του linux ( είχα και έχω ext4)

στην τωρινή εγκατάσταση τα έχω όλα κρυπτογραφημένα (ώστε αν μου τα πάρει διαρρήκτης τουλάχιστον δε θα πάρει τα δεδομένα)
το partition των win με bitlocker
και του linux με LUKS
και έτσι το ένα λειτουργικό δεν βλέπει το άλλο

Πάντως το να στήνει κανείς raspberry είναι απόλαυση. Λες και το linux φτιάχτηκε για αυτό το "παιχνιδάκι" που είναι μια χαρά serverάκι.

Πάντως το να στήνει κανείς raspberry είναι απόλαυση. Λες και το linux φτιάχτηκε για αυτό το "παιχνιδάκι" που είναι μια χαρά serverάκι.
Θελει να ασχοληθω με ενα raspberry καποια στιγμη. Εχω δει και κατι φτηνες οθονες touch που μπαινουν ολα μαζι σε κουτακι. Δεν ξερω πως τα παει σαν server , αλλα σαν μινι pc θα με γλυτωσει απο το να χαλασει το laptop μια ωρα αρχύτερα απο σκονες και ανεβα κατεβα στο εργαστηριο.

Θελει να ασχοληθω με ενα raspberry καποια στιγμη. Εχω δει και κατι φτηνες οθονες touch που μπαινουν ολα μαζι σε κουτακι. Δεν ξερω πως τα παει σαν server , αλλα σαν μινι pc θα με γλυτωσει απο το να χαλασει το laptop μια ωρα αρχύτερα απο σκονες και ανεβα κατεβα στο εργαστηριο.
Για PC δεν κάνει. Τα γραφικά σέρνονται. Της υπομονής είναι αν το χρησιμοποιείς ακόμα και για browsing. Σαν serverακος είναι super.

Για PC δεν κάνει. Τα γραφικά σέρνονται. Της υπομονής είναι αν το χρησιμοποιείς ακόμα και για browsing. Σαν serverακος είναι super.
Δεν μιλαω για pc γενικης χρησης. Μιλαω για να το ελεγχω ασυρματα και αυτο με τη σειρα του να ελεγχει ενα arduino και να διαχειριζεται αρχεια που ουτε η μνημη ουτε η ισχυς του arduino αντεχουν.

Δεν μιλαω για pc γενικης χρησης. Μιλαω για να το ελεγχω ασυρματα και αυτο με τη σειρα του να ελεγχει ενα arduino και να διαχειριζεται αρχεια που ουτε η μνημη ουτε η ισχυς του arduino αντεχουν.
Με παρέσυρε το mini PC που έγραψες. Αρκεί να μη σηκώνεις γραφικό περιβάλλον στο pi.

windows 10 + fedora 31 έχω αυτόν τον καιρό

(η φωτο είναι από το ίντερνετ - το έγραψα - καθώς δεν ξέρω πως να κάνω screenshot στη φάση του grub )

ουφ ...... γλίτωσα τον αφορισμό :flipout:

εδώ και κάμποσες μέρες στις ειδοποιήσεις για updates στο linux
έβγαζε και μία ειδοποίηση για update του BIOS

δεν το είχα ξαναδεί ποτέ τόσα χρόνια
και ούτε έβγαλε κάτι ανάλογο στα windows
(ο υπολογιστής είναι dual boot Windows 10 / Fedora 31 , σε μονό δίσκο SSD NVME και με κρυπτογραφημένα τα αντίστοιχα διαμερίσματα με bitlocker και LUKS )

επειδή δούλευα και από το σπίτι, είχα ενδοιασμούς να το προχωρήσω,
αλλά σήμερα προχώρησα και πάτησα το update (*)
και αυτομάτως έγινε το update του BIOS στο επόμενο restart

το ευκολότερο και γρηγορότερο update BIOS που έκανα ποτέ,

μπράβο στη HP
και τελικά το linux κοντεύει να γίνει ευκολότερο για αρχάριους σαν εμένα και από τα windows

(*) σε τέτοιες αλλαγές πάντα κάνω προσωρινό suspend του bitlocker στα windows, γιατί το PC έχει φυτεμένα διάφορα (όπως το TPM chip) για ασφάλεια,
και αν διαπιστώσει αλλαγές σε hardware, firmware, boot sequence κλπ τα θεωρεί απόπειρες επέμβασης και κλειδώνει ότι μπορεί πχ στην προκειμένη bitlocker με κλειδί στο TPM chip)