Τί είναι το Linux;

Πάντως κανένας δεν έπιασε το προηγούμενο σχόλιό μου για τα chromebooks. Μάλλον επειδή δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα. Όμως στις ΗΠΑ, σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια, όλοι οι μαθητές έχουν και από ένα chromebook που τους το παρέχει δωρεάν το σχολείο για τα χρόνια που φοιτούν. Είναι ελαφριά, μπαίνουν στην τσάντα και κοστίζουν 300 δολάρια το ένα. Και βασικά κάνουν όλα όσα θέλει ένας μαθητής. Για παράδειγμα, τα αντίστοιχα word και excel είναι δωρεάν μέσα από τα google docs. Για μαθηματικά υπάρχει το παρακάτω (και πολλά άλλα):

https://www.desmos.com/

Γενικά είναι τέλεια για τους μαθητές. Τώρα που σιγά σιγά η Google υποστηρίζει και το (παράλληλο) linux, το θέμα γίνεται πολύ ενδιαφέρον!...

Ρίξτε μια ματιά στην ποικιλία:

https://www.bestbuy.com/site/all-laptops/chromebooks/pcmcat244900050010.c?id=pcmcat244900050010

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Έχουν να πάθουν τις καταστροφές της ζωής τους, το Linux είναι μόνο για πειράματα.
Οποιοσδήποτε κάνει κάτι επαγγελματικό ή έχει πραγματικά πολύτιμα αρχεία κλπ, παράδειγμα φωτογραφίες, πρωτότυπα κείμενα, αρχεία, κοινώς εργασία με ιδρώτα με κόπο ή με χρήματα ή και συναισθηματικής ανεκτίμητης αξίας, μη τολμήσει να εμπιστευτεί το Linux γιατί θα το μετανιώσει πικρά την μέρα που θα κολλήσει ο bootloader, θα κολλήσουν οι ενημερώσεις, θα κοπεί το ρεύμα και θα υπάρχει corrupted αρχείο του λειτουργικού στην εκκίνηση.

Μη δίνετε συμβουλές σε ανθρώπους είναι σαν να δίνεις ένα αυτοκίνητο που τα φρένα ή οι αερόσακοι μπορεί να λειτουργήσουν ή και μπορεί να μη λειτουργήσουν και αυτό είναι ολέθριο.

Για αυτό οι χρήστες δοκιμάζουν το Linux και το παρατάνε γιατί έχουν πάθει μεγάλες ζημιίες.

Όποιος θέλει να πειραματίζεται σε ένα συστηματάκι που το έχει για να το κάνει φορματ κάθε 2 -3 8 μήνες ας το κάνει.

Κυρίως μην παρασυρθεί κάποιος και κάνει dual boot ένα βασικό σύστημα εργασίας ή και σπιτικό.

Συγγνώμη αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ! :worshippy:

Attachments

• maxresdefault.jpg
    maxresdefault.jpg
    235.8 KB · Views: 131
Να πω πως στα Δημοτικά έχουν linux εκδόσεις (ubuntu) με LibreOffice, προφανώς λόγω κόστους, για να μαθαίνουν τα παιδιά τα βασικά στο Write και κάποια άλλα απλά, αλλά σημαντικά.
Δεν είναι κακό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, απ' τη στιγμή που είναι δωρεάν κάθε συζητήση περισσεύει. Δεν θα πρόσφερε τίποτα παραπάνω λειτουργικό της MS σε τέτοιο επίπεδο.

Από κει και πέρα ανάλογα πως νιώθει ο καθένας.
Η ανάσταση παλαιών μηχανημάτων με κάποια light έκδοση linux είναι γεγονός αναμφισβήτητο και σε αποτρέπει απ' την αγορά νέου μηχανήματος. Ο αρχάριος εννοείται δεν θα μπορεί να την στήσει καν, (όπως και τα windows βέβαια), αν βρει τρόπο θα μπορεί να κάνει surfing όμως (δεν θέλει και τίποτα άλλο).

Σαν βασικό μηχάνημα χρησιμοποιώ πάντα Windows. Σαν πειραματικό, έχω κοτσάρει άλλο δίσκο στο ίδιο μηχάνημα και έχω στήσει Mint (το Stellarium είναι φανταστικό). Η εμπειρία μου λέει πως δεν είναι 100% ασφαλές στον ίδιο δίσκο (dual boot), γιατί πολλά μπορούν να συμβούν.

Σε παλιό laptop που έχω και δούλευα χρόνια με 1 δίσκο με dual boot, κάποια στιγμή που έπρεπε να τα κάνω format απ' την αρχή, κάτι δεν πήγε καλά με τις νέες εκδόσεις του linux (το linux χάλασε το boot order στο bios του μηχανήματος) και μπρίκαρε το laptop... (δεν το είχα ξαναδεί ποτέ αυτό). Έφτιαξε μόνο με νέο bios chip που βρέθηκε κάπου στη Γη (με κολλητήρια κτλ)...αλλιώς ήταν για πέταμα το laptop. Εννοείται τώρα το φόρμαρα μόνο windows πάνω.

Γενικά όποιος θέλει linux για desktop μηχάνημα,
1ον) καλό είναι να προτιμάει εκδόσεις LTS, που δεν έχουν κάθε μέρα updates...
2ον) να αποφεύγει dual boot στον ίδιο δίσκο.

Να πω πως στα Δημοτικά έχουν linux εκδόσεις (ubuntu) με LibreOffice, προφανώς λόγω κόστους, για να μαθαίνουν τα παιδιά τα βασικά στο Write και κάποια άλλα απλά, αλλά σημαντικά.
Δεν είναι κακό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, απ' τη στιγμή που είναι δωρεάν κάθε συζητήση περισσεύει. Δεν θα πρόσφερε τίποτα παραπάνω λειτουργικό της MS σε τέτοιο επίπεδο.

Από κει και πέρα ανάλογα πως νιώθει ο καθένας.
Η ανάσταση παλαιών μηχανημάτων με κάποια light έκδοση linux είναι γεγονός αναμφισβήτητο και σε αποτρέπει απ' την αγορά νέου μηχανήματος. Ο αρχάριος εννοείται δεν θα μπορεί να την στήσει καν, (όπως και τα windows βέβαια), αν βρει τρόπο θα μπορεί να κάνει surfing όμως (δεν θέλει και τίποτα άλλο).

Σαν βασικό μηχάνημα χρησιμοποιώ πάντα Windows. Σαν πειραματικό, έχω κοτσάρει άλλο δίσκο στο ίδιο μηχάνημα και έχω στήσει Mint (το Stellarium είναι φανταστικό). Η εμπειρία μου λέει πως δεν είναι 100% ασφαλές στον ίδιο δίσκο (dual boot), γιατί πολλά μπορούν να συμβούν.

Σε παλιό laptop που έχω και δούλευα χρόνια με 1 δίσκο με dual boot, κάποια στιγμή που έπρεπε να τα κάνω format απ' την αρχή, κάτι δεν πήγε καλά με τις νέες εκδόσεις του linux (το linux χάλασε το boot order στο bios του μηχανήματος) και μπρίκαρε το laptop... (δεν το είχα ξαναδεί ποτέ αυτό). Έφτιαξε μόνο με νέο bios chip που βρέθηκε κάπου στη Γη (με κολλητήρια κτλ)...αλλιώς ήταν για πέταμα το laptop. Εννοείται τώρα το φόρμαρα μόνο windows πάνω.

Γενικά όποιος θέλει linux για desktop μηχάνημα,
1ον) καλό είναι να προτιμάει εκδόσεις LTS, που δεν έχουν κάθε μέρα updates...
2ον) να αποφεύγει dual boot στον ίδιο δίσκο.

Αυτά παθαίνει ο κόσμος και έφτασε στο 0,8% χρηστών το Linux το 2019.

Θα το γράψω ξανά γιατί δεν έγινε κατανοητό.
Σε καμία περίπτωση αν έχετε μόνο έναν υπολογιστή μην εμπιστεύεστε διανομές Linux. Mπορείτε να κάνετε δοκιμές και πειράματα σε ένα δεύτερο laptop ή υπολογιστή που όμως να ξέρετε ότι υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή η πιθανότητα να δυσλειτουργήσει.

Πολύ ενδιαφέρον θα είχε να συμμετέχουν στην συζήτηση και άλλα μέλη από τους χρήστες φωτογραφίας βίντεο μουσικής αλλά απαξιούν και να διαβάσουν ένα νήμα που γράφει linux μπροστά σε αυτά που έχουν τραβήξει όποτε αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το πειραματικό πράγμα.

Πριν έφερα ένα παράδειγμα για την αντιστοιχία ποδηλάτου - αυτοκινήτου. Το γράφω πάλι. Το Linux ΔΕΝ είναι Windows. Σας διαβάζω και όλοι μα όλοι κάνετε το ίδιο λάθος. Τα αντιμετωπίζετε σαν το ίδιο πράγμα. ΔΕΝ είναι όμως έτσι. Αρχιτεκτονικά τα Windows είναι ένα ενιαίο πράγμα. Τα πάντα είναι δεμένα μεταξύ τους τόσο πολύ που δεν μπορείς να παραβλέψεις τίποτα. Πχ ο Windows explorer είχε κομμάτια από τον Internet Explorer. Ή παλιότερα οι διακοσμήσεις παραθύρων ήταν κομμάτι του Explorer. Δε μπορείς να πεις στα Windows ότι θες να παραβλέψεις τον Windows Mixer αλλά πρέπει να εγκαταστήσεις συγκεκριμένο ASIO driver. Και μόνο έναν τέτοιο. Δεν μπορείς να έχεις 2 ή 3 DAC συνδεδεμένα και να έχεις bitperfect αναπαραγωγή διότι οι οδηγοί τους θα συγκρούονται. Το Linux από την άλλη δεν είναι έτσι. Έχει άπειρες επιλογές να κάνεις. Κάποιες είναι σχεδόν υποχρεωτικές όπως ο Xserver και τώρα ο wayland ή ο GCC αλλά άλλες είναι καθαρά στην ευχέρεια σου. Μπορείς να έχεις τα κανονικά GNU Binutils για τη γραμμή εντολών ή να βάλεις το BusyBox. Αντίστοιχα για libc υπάρχουν 2-3 διαφορετικές υλοποιήσεις. Και αυτά είναι στοιχεία συστήματος που ΔΕΝ παραβλέπονται. Αντίστοιχα υπάρχουν και προγράμματα για το χρήστη που μπορείς να επιλέξεις. Πχ FFmpeg vs libav που μου έρχεται τώρα στο μυαλό. Όταν λοιπόν η X διανομή επιλέγει κάτι δε σημαίνει ότι ο δίπλα θα κάνει το ίδιο. Οπότε η λύση που εσύ θα διαβάσεις μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Όταν καταλάβεις την φιλοσοφία του τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Τώρα το Desktop έχει αποτύχει αλλά καθαρά για λόγους συνήθειας και τίποτε άλλο. Το 99.99% των χρηστών έχει μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς. Το Linux έχει 10 διαφορετικούς τρόπους και οι 5 είναι ίδιοι με αυτό που έχει συνηθήσει ο άλλος. Αλλά όταν το αντιμετωπίζεις σαν τους άλλους λογικό είναι να μπερδευτείς και να τα κάνεις μπάχαλο. Εγώ πχ είμαι φανατικός GNOME. Στο σύστημα μου δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με το KDE. Ελάχιστες μόνο βιβλιοθήκες QT καθαρά για λόγους συμβατότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με το XFCE και το Cinnamon και το MATE. Έχω και τον TWM για fallback σε περίπτωση που γίνει καμία στραβή και τέλος. Όλα τα άλλα GTK. Αλλά βλέπω τύπους που να τραβάνε τα πάντα και στο τέλος να παραπονιόνται γιατί έγινε μπάχαλο η αναβάθμιση. Λογικό δεν είναι;

Επίσης ένα κλασικό λάθος που κάνουν κάποιοι είναι η σύγκριση προγραμμάτων. Πχ αναφέρθηκε πολλές φορές το GIMP. Το Photoshop πόσοι το έχετε αγορασμένο; Πόσα πράγματα χρησιμοποιείτε από αυτό; Μήπως απλά έχετε πέσει στην παγίδα του "θα μου χρειαστεί κάποτε"; Και εγώ τα ίδια έκανα. Τώρα τα μόνα εμπορικά προγράμματα στα Windows είναι το Directory Opus, το Jriver, το Roon και το Audirvana. Όλα τα υπόλοιπα είναι δωρεάν ή FOSS. Διότι με τον καιρό κατάλαβα το να έχω το Photoshop σπασμένο για να κόψω μια φωτογραφία δεν αξίζει. Έβαλα το Paint.net και ησύχασα. Επίσης το Office365 που έχω το πληρώνω κυρίως για το 1TB του Onedrive και όχι για τα προγράμματα.

Να ομολογήσω την αμαρτία μου ο λόγος που κρατάω ακόμη Windows είναι τα multimedia. ΑΑΑ και το γεγονός πως με τους μισθούς μας οι μεγάλοι MAC είναι απλησίαστοι. Απλά έχω βολευτεί τα τελευταία χρόνια με κάποια προγράμματα και βαριέμαι να κάνω πάλι τη μετάβαση στο 100%. Τα πρωινά μετά τις αναβαθμίσεις δεν κουνάω το ποντίκι του υπολογιστή διότι φοβάμαι το κακό. Πόσες φορές έχει τύχει να γίνουν τα Win μπάχαλο και όλη τη μέρα να σκέφτομαι το πως θα τα σώσω. Ενώ με τους άλλους τα πράγματα απλά. Και χαζομάρα να γίνει η λύση είναι απλή. Αν δε μπαίνει σε recovery, Boot από USB και chroot.

Πολύ ενδιαφέρον θα είχε να συμμετέχουν στην συζήτηση και άλλα μέλη από τους χρήστες φωτογραφίας βίντεο μουσικής αλλά απαξιούν και να διαβάσουν ένα νήμα που γράφει linux μπροστά σε αυτά που έχουν τραβήξει όποτε αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το πειραματικό πράγμα.

Επίσης γιατί δε τους ρωτάς γιατί δεν γράφουν και στα νήματα με Windows; Μάλιστα κάποιοι από αυτούς προτιμούν να δουλεύουν σε iPad και όχι σε PC.

Αν θέλεις απαντάς. Τι ανοησία έκανες και έχασες αρχεία;

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Πάντως κανένας δεν έπιασε το προηγούμενο σχόλιό μου για τα chromebooks. Μάλλον επειδή δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα. Όμως στις ΗΠΑ, σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια, όλοι οι μαθητές έχουν και από ένα chromebook που τους το παρέχει δωρεάν το σχολείο για τα χρόνια που φοιτούν. Είναι ελαφριά, μπαίνουν στην τσάντα και κοστίζουν 300 δολάρια το ένα. Και βασικά κάνουν όλα όσα θέλει ένας μαθητής. Για παράδειγμα, τα αντίστοιχα word και excel είναι δωρεάν μέσα από τα google docs. Για μαθηματικά υπάρχει το παρακάτω (και πολλά άλλα):

https://www.desmos.com/

Γενικά είναι τέλεια για τους μαθητές. Τώρα που σιγά σιγά η Google υποστηρίζει και το (παράλληλο) linux, το θέμα γίνεται πολύ ενδιαφέρον!...

Ρίξτε μια ματιά στην ποικιλία:

https://www.bestbuy.com/site/all-laptops/chromebooks/pcmcat244900050010.c?id=pcmcat244900050010

To γεγονός οτι δίνουν στα παιδιά chromebook για να κάνουν τις σχολικές δουλειές τους το πρωί ενώ όλη την υπόλοιπη ώρα λόγω παιχνιδιών κλπ, ασχολούνται (προφανώς) με windows, δεν είναι αριθμοί που καταγράφονται υπερ του linux... Θα ήταν, αν το tablet τους οδηγούσε στο επόμενο βήμα να στήσουν το πρώτο τους μηχάνημα με linux. Αυτήν την στιγμή, παρά το γεγονός οτι οι χρήστες του είναι λίγοι, πάλι οι περισσότεροι απο αυτούς το έχουν δίπορτο όντες χρήστες linux KAI χρήστες windows ταυτόχρονα. Ποιό είναι τοόριο χρήσης που ορίζει έναν χρήστη υπέρ της μιας ή της άλλη πλευράς ? H προτίμησή τους ή η καθημερινή πραγματική χρήση ? Και για να το πάω ακόμα παραπέρα, όλοι οι χρήστες Mac είναι άνετοι με τα windows, αντίθετα, ο απλός χρήστης windows θα τα βρεί μπαστούνια σε πρώτη φάση με την αντικειμενοστραφή φιλοσοφία του IOS (όπως τα είχα βρει σκούρα κι εγώ οταν πρωτοασχολήθηκα με mac κι έψαχνα να βρώ "σε ποιό subdirectory" αντιγράφηκε ένα αρχείο που έσωσα, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν μπορώ στα mac να σκέφτομαι με όρους pc...

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Επίσης γιατί δε τους ρωτάς γιατί δεν γράφουν και στα νήματα με Windows; Μάλιστα κάποιοι από αυτούς προτιμούν να δουλεύουν σε iPad και όχι σε PC.

Αν θέλεις απαντάς. Τι ανοησία έκανες και έχασες αρχεία;

έχω τα τελευταία χρόνια, dual boot pc, τα τελευταία 2 ένα intel NUC,

σχεδόν πάντα υπήρχε ένας σκληρός μόνο, τώρα είναι ένας samsung EVO,

ποτέ κανένα λειτουργικό δεν πείραξε το άλλο (πλην των windows που βάζανε τον δικό τους bootloader, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη)
ποτέ δεν έχασα αρχείο

και ακόμη και αν συμβεί αυτό το απίθανο, υπάρχουν τα backups
(πιο εύκολα πιάνεις laxe;io παρά να σου χαλάσει το linux τα αρχεία σου,
απείρως πιθανότερο να τα χάσεις από χτύπημα σκληρού ή βλάβη ssd ή κατά λάθος διαγραφή

Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

To γεγονός οτι δίνουν στα παιδιά chromebook για να κάνουν τις σχολικές δουλειές τους το πρωί ενώ όλη την υπόλοιπη ώρα λόγω παιχνιδιών κλπ, ασχολούνται (προφανώς) με windows, δεν είναι αριθμοί που καταγράφονται υπερ του linux... Θα ήταν, αν το tablet τους οδηγούσε στο επόμενο βήμα να στήσουν το πρώτο τους μηχάνημα με linux. Αυτήν την στιγμή, παρά το γεγονός οτι οι χρήστες του είναι λίγοι, πάλι οι περισσότεροι απο αυτούς το έχουν δίπορτο όντες χρήστες linux KAI χρήστες windows ταυτόχρονα. Ποιό είναι τοόριο χρήσης που ορίζει έναν χρήστη υπέρ της μιας ή της άλλη πλευράς ? H προτίμησή τους ή η καθημερινή πραγματική χρήση ? Και για να το πάω ακόμα παραπέρα, όλοι οι χρήστες Mac είναι άνετοι με τα windows, αντίθετα, ο απλός χρήστης windows θα τα βρεί μπαστούνια σε πρώτη φάση με την αντικειμενοστραφή φιλοσοφία του IOS (όπως τα είχα βρει σκούρα κι εγώ οταν πρωτοασχολήθηκα με mac κι έψαχνα να βρώ "σε ποιό subdirectory" αντιγράφηκε ένα αρχείο που έσωσα, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν μπορώ στα mac να σκέφτομαι με όρους pc...

η κόρη μου που πάει σχολείο,
η μόνη της έγνοια για τον υπολογιστή που έχω στημένο κάθε φορά
είναι αν έχει word και powerpoint

αυτή είναι η μόνη ερώτηση όταν της δίνω κωδικούς χρήστη για τα windows και το linux

όταν είχα δώσει το παλιό μου pc στη μάνα μου, για να μπαίνει στο ίντερνετ,
της είχα βάλει linux,
έτσι απλά το άνοιγε, έμπαινε ίντερνετ, το έκλεινε,
δεν με ξαναενόχλησε, δε θυμάμαι πόσους μήνες το χρησιμοποιούσε,
μέχρι που πήρε τάμπλετ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

έχω τα τελευταία χρόνια, dual boot pc, τα τελευταία 2 ένα intel NUC,

σχεδόν πάντα υπήρχε ένας σκληρός μόνο, τώρα είναι ένας samsung EVO,

ποτέ κανένα λειτουργικό δεν πείραξε το άλλο (πλην των windows που βάζανε τον δικό τους bootloader, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη)
ποτέ δεν έχασα αρχείο

και ακόμη και αν συμβεί αυτό το απίθανο, υπάρχουν τα backups
(πιο εύκολα πιάνεις laxe;io παρά να σου χαλάσει το linux τα αρχεία σου,
απείρως πιθανότερο να τα χάσεις από χτύπημα σκληρού ή βλάβη ssd ή κατά λάθος διαγραφή

Μα αυτό έχω και εγώ απορία. Αν προσέχεις τι κάνεις και δεν γράψεις πάνω σε άλλη κατάτμηση τότε δεν έχεις θέμα. Αυτό με τα Windows ισχύει ακόμη αλλά και τότε μπορείς να το φτιάξεις. Boot από σύγχρονα Windows και μετά fixmbr στις εντολές recovery.

Παντως διαβαζοντας σας ενας χρηστης απλος χρηστης υπολογιστη που δεν εχει καμμια ορεξη ουτε να ασχοληθει να εγκαταστησει λειτουργικα, να διορθωνει αυτα που εγκατεστησε, να γραφει γραμμες, να εφευρισκει εντολες η να διορθωνει υπαρχουσες, και να περναει την ωρα του στο κομπιουτερ για να πειραματιζεται στην πληροφορικη, δεν βλεπω καμμια αιτια να βαλει Λινουξ.

Καποιος θα πει ειναι πιο ασφαλη...δεν τους επιτιθενται οι χακερς. Ε ναι αφου ειναι στο 0,8% αφενος και απο την αλλη τους επιτιθενται αλλα πραγματα (πχ οι αστοχιες πιθανων χειρισμων) οποτε θεμα ασφαλειας δεν βλεπω κατι σημαντικο.
Απο βενταλια προσφορων για λογισμικα, εκει πολυ μικρο μερισμα ερχεται στην Λινουξ.
Το μονο που με ειχε κανει να σκεφτω να βαλω Λινουξ θα ηταν μια BiPartition, για πιθανη διπλη (εναλακτικη) επανεναρξη του υπολογιστη εαν το Windows ειχε πεσει σε Blue Screen ( ο απολυτος φοβος μου γιατι μου εχει συμβει 3-4 φορες).
Αλλα και εκει...τελικα μαθαινω οτι δεν παιζει το σεναριο της Bipαrtition γιατι μπορει να σου δημιουργησει conflicts που να δημιουργησυν το Blue Screen.

Oποτε... αρχικη ερωτηση...για ποιο λογο εφοσον δε θελω να πειραματιστω ουτε να γραφω κωδικες ουτε να περναω τις ωρες μου σε υπολογιστη.
Το Γουιντοουζ μου προσφερει μια αμεση και ευκολη και intuitional προσβαση με ολο το μπαραζ αυτοδιορθωσεων και αναβαθμισεων χωρις να σπαζοκεφαλιαζω.

Ποιος ο λογος να βαλω ( ο καθε κοινος χρηστης ) Λινουξ ;

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Παντως διαβαζοντας σας ενας χρηστης απλος χρηστης υπολογιστη που δεν εχει καμμια ορεξη ουτε να ασχοληθει να εγκαταστησει λειτουργικα, να διορθωνει αυτα που εγκατεστησε, να γραφει γραμμες, να εφευρισκει εντολες η να διορθωνει υπαρχουσες, και να περναει την ωρα του στο κομπιουτερ για να πειραματιζεται στην πληροφορικη, δεν βλεπω καμμια αιτια να βαλει Λινουξ.

Καποιος θα πει ειναι πιο ασφαλη...δεν τους επιτιθενται οι χακερς. Ε ναι αφου ειναι στο 0,8% αφενος και απο την αλλη τους επιτιθενται αλλα πραγματα (πχ οι αστοχιες πιθανων χειρισμων) οποτε θεμα ασφαλειας δεν βλεπω κατι σημαντικο.
Απο βενταλια προσφορων για λογισμικα, εκει πολυ μικρο μερισμα ερχεται στην Λινουξ.
Το μονο που με ειχε κανει να σκεφτω να βαλω Λινουξ θα ηταν μια BiPartition, για πιθανη διπλη (εναλακτικη) επανεναρξη του υπολογιστη εαν το Windows ειχε πεσει σε Blue Screen ( ο απολυτος φοβος μου γιατι μου εχει συμβει 3-4 φορες).
Αλλα και εκει...τελικα μαθαινω οτι δεν παιζει το σεναριο της Bipαrtition γιατι μπορει να σου δημιουργησει conflicts που να δημιουργησυν το Blue Screen.

Oποτε... αρχικη ερωτηση...για ποιο λογο εφοσον δε θελω να πειραματιστω ουτε να γραφω κωδικες ουτε να περναω τις ωρες μου σε υπολογιστη.
Το Γουιντοουζ μου προσφερει μια αμεση και ευκολη και intuitional προσβαση με ολο το μπαραζ αυτοδιορθωσεων και αναβαθμισεων χωρις να σπαζοκεφαλιαζω.

1 Ξεχνας την λεξη antivirus
2 Το pc δεν θα δειξει ποτε σημαδια "κουρασης"
3 Κανει ολες τις βασικες καθημερινες λειτουργιες πιο γρηγορα απο τα windows στο ιδιο pc.

Αρνητικο. Δεν υποστηριζει πολλα επώνυμα games.

Να κάνει τη δουλειά του δωρεάν (και νόμιμα). Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα είναι ειδικού ενδιαφέροντος, και δε γενικεύονται.

Έχει πλέον ξεπεραστεί η "ποδοσφαιρική", "οπαδική" αντίληψη Microsoft εναντίον Linux. Δεν τίθεται πια τέτοιο θέμα. Αυτές είναι αντιλήψεις της δεκαετίας του 1990, ανήκουν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας χαχα.

Παραδείγματα:

1. Η ίδια η Microsoft έχει κάνει συμφωνία με την Ubuntu και έβαλε ... Linux μέσα στα Windows 10!!!
Μπορεί κανείς πλέον να κάνει εγκατάσταση από Microsoft και να ξεκινήσει το bash μέσα σε παράθυρο στα Windows:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/faq

2. Η Microsoft βγάζει πλέον αρκετό λογισμικό ... ανοικτού κώδικα!!! Ναι, απίστευτο πριν από 20 χρόνια, αλλά αληθινό σήμερα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι το Visual Studio Code, καταπληκτικό περιβάλλον προγραμματισμού που έχει πλέον κατακτήσει περισσότερους από 50% των προγραμματιστών, και είναι ανοικτού κώδικα και η Microsoft διαθέτει επίσημα και έκδοση για Linux.

https://en.wikipedia.org/wiki/Visual_Studio_Code

3. Υπάρχουν δεκάδες άλλα λογισμικά από Microsoft που είναι open source:

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_and_open_source

4. Μέχρι και για τον browser η Microsoft χρησιμοποιεί πλέον τον open source!!!

"Microsoft transitioned its Edge browser to use the open source Chromium (also the basis for Google Chrome) in 2019."

Οπότε, μην σκέφτεσαι ότι το Linux θα "σβήσει" τα windows, δεν υπάρχει πλέον τέτοιο θέμα, υπάρχει παραγωγική συμβίωση!

1 Ξεχνας την λεξη antivirus
2 Το pc δεν θα δειξει ποτε σημαδια "κουρασης"
3 Κανει ολες τις βασικες καθημερινες λειτουργιες πιο γρηγορα απο τα windows στο ιδιο pc.

Αρνητικο. Δεν υποστηριζει πολλα επώνυμα games.

Δεν ειναι μονο τα games. Eιναι και ολα τα λογισμικα δημιουργιας. Ιllustrator, Photoshop, Director, Painter, Premier για παραδειγμα...και διαφορα αλλα αναλογα για εικονα φιλμ η ακομα και ηχο.
Πως και σε τι βαθμο τα υποστηριζει το Λινουξ ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Δεν ειναι μονο τα games. Eιναι και ολα τα λογισμικα δημιουργιας. Ιllustrator, Photoshop, Director, Painter για παραδειγμα...και διαφορα αλλα αναλογα για εικονα φιλμ η ακομα και ηχο.
Πως και σε τι βαθμο τα υποστηριζει το Λινουξ ;

Αυτα ειναι προγραμματα "κοινου χρηστη" που αναφερεις; Ο επαγγελματιας θα αγορασει ενα pc/mac 5.000 για να χρησιμοποιει αυτα τα προγραμματα και μονο σε αυτο το μηχανημα. Ο απλος χρηστης περιοριζεται σε λιγο απο ολα , που το κανει πολυ ανετα το Linux. Browsing, τανιες, μουσικη
Εχεις δει πως κανει update ενα linux συστημα ή εγκατασταση εφαρμογων; Τα windows ειναι πρωτογονα...

Και για να κλεισουμε και μια παρανοηση. Linux δεν σημαινει ολα free. Υπαρχουν και προγραμματα επι πληρωμη με εταιρειες που τα υποστηριζουν.

δεν χρειάζεται να γράψεις ούτε μία εντολή για να στήσεις και να χρησιμοποιείς linux,

επίσης
είναι πιο ασφαλές από σχεδιασμό του λειτουργικού,

άλλωστε το ποσοστό του είναι τεράστιο, πάνω από 90%, εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον για τους χάκερς,
σε σέρβερς, firewalls και routers,
εκεί υπάρχει το πολύ ψωμί για αληθινούς χάκερς,

απλά δεν έχει πολλά backdoors για να ανακαλύπτεται κάθε λίγο και λιγάκι και κάποιο

ποιος είπε ότι το linux μπορεί να προκαλέσει blue screen στα windows ; ούτε σε ταινίες δεν γίνονται αυτά

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Δεν ειναι μονο τα games. Eιναι και ολα τα λογισμικα δημιουργιας. Ιllustrator, Photoshop, Director, Painter, Premier για παραδειγμα...και διαφορα αλλα αναλογα για εικονα φιλμ η ακομα και ηχο. Πως και σε τι βαθμο τα υποστηριζει το Λινουξ ;

Γιωργο,
ΔΕΝ χρειαζεται να τα υποστηριζει ΟΛΑ το Linux.
H αιχμη του δορατος στα Linuxes ΔΕΝ ειναι η εκθαμβωτικη ποικιλια και επιλογες (εφαρμογων).
Η αιχμη του δορατος στο Linux ειναι να στησεις εναν server (η ακομα καλυτερα, μια φαρμα απο servers)
και να ξερεις οτι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ προκυψει μπορεις να το λυσεις on the fly (δηλαδη, ενω τρεχει το λειτουργικο).
Στα Windows δεν αποφευγεις το power down. Tα Windows δεν σχεδιαστηκαν ΕΞΑΡΧΗΣ για περιβαλλοντα
οπου ΟΛΑ πρεπει να λειτουργουν 24/7. Τα Unixes (απο οπου προηλθε το Minix και απο κει το Linux)
σχεδιαστηκαν ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ηδη απο την δεκαετια του 70.
Τα Windows καλυψαν πολυ δρομο αλλα ... αλλα τα ματια του λαγου και αλλα της κουκουβαγιας.

Για τον μεμονωμενο χρηστη, που θα κανει ενα reboot την ημερα ... χεστηκε η φοραδα στο αλωνι !
Τα Windows ειναι ταμαμ. Τωρα, αν αυτος ο χρηστης, το χει κανει προσωπικο στοιχημα και χομπυ
να τα εχει ΟΟΟΟΟΛΑΑΑΑΑ "σωσμενα" σε εναν σκληρο δισκο και να σνομπαρει το backup σε
οποιαδηποτε μορφη .... ΑΥΤΟΣ .... μονο αν το βαλεις να τα σκαλιζει σε πετρα ... σωνεται !
Η βαρεμαρα nowdays εχει αποκτησει ονομα .... και λεγεται MTBF (mean time between failures).
Ξερεις τι εχω ακουσει απο ατομα εδω μεσα ? "Ελα ρε Μανο, ξερεις τι MTBF εχει αυτος ο δισκος ?
500.000 ωρες λειτουργιας ! Τρεχα να τα σωζεις εσυ σε DVD. Eγω τα χω σε εναν δισκο που ξερω
οτι θα μου χαλασει μετα απο 50 χρονια .... χαχαχαχα". Oποτε, αν προσπαθησεις να απαριθμησεις
αρετες ενος λειτουργικου που επιτρεπει αλλαγη σκληρου δισκου on the fly και οχι με power down

.... θα σε κοιταξουν και περιεργα.

Γιατι ο υπολογιστης, κατ'αυτους, ειναι ΜΙΑ μοναδα, για ΕΝΑ ατομο, που παιρνει μπρος ΟΠΟΤΕ
γουσταρουν, κλεινει ΟΠΟΤΕ γουσταρουν .... και κανεις δεν ζημιωνεται !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Oποτε, αν προσπαθησεις να απαριθμησεις
αρετες ενος λειτουργικου που επιτρεπει αλλαγη σκληρου δισκου on the fly και οχι με power down

.... θα σε κοιταξουν και περιεργα.

Γιατι ο υπολογιστης, κατ'αυτους, ειναι ΜΙΑ μοναδα, για ΕΝΑ ατομο, που παιρνει μπρος ΟΠΟΤΕ
γουσταρουν, κλεινει ΟΠΟΤΕ γουσταρουν .... και κανεις δεν ζημιωνεται !

Η αλλαγή σκληρού δίσκου on the fly δεν είναι απαραίτητα θέμα λειτουργικού. Κυρίως hardware.
Επίσης σε home users ή σε clients σε δεν κάνεις ποτέ αλλαγή δίσκου on the fly. Μόνο σε servers. Μιλάμε για το hot swap υποθέτω.