Τι γινεται με την παιδεια?

Καταρχήν Βαγγέλη, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου. Αλλά η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν ρίχνω τις ευθύνες αλλού. Για τους γιατρούς που τα παίρνουν φταιει και αυτός και εγώ. Για την κατάντια των πανεπιστημιακών φταίνε οι ίδιοι, ο τρόπος που μπήκαν, τα εφόδια τους, ο τρόπος που εκλέγονται.
Απο την άλλη μάλλον δεν καταλαβες τελικά δεν θέλω δημόσια δωρεάν παιδεία. Θέλω να μου μειώσει τους φόρους και να στείλω τα παιδιά μου όπου εγώ γουστάρω και όχι να είμαι έρμαιο του κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Και να τους έχουμε να μας την λένε και απο πάνω. Δωρεάν Παιδεία δεν υπάρχει κάποιος την πληρώνει και θα την πληρώνει για να είναι για κάποιους δωρεάν. Ε ως εδώ, έτσι και αλλοιώς την πληρώνω αδρά θέλω να κανω και αυτό που εγώ κρίνω σωστό και όχι ο Απέκης και το κάθε κομματόσκυλο.
Γιατί ρε Βαγγέλη δεν βγήκε κανένας να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο των Πανεπιστημίων; να δούμε επιτέλους τι υπάρχει απο κεί κάτω; να δούμε που πάνε τα λεφτά των επιδοτήσεων και των κοινοτικών προγραμμάτων και πόσο χρηστή διαχείριση γίνεται του δημόσιου χρήματος; Αν υπολογιστούνε αυτά τα χρήματα το 5% θα ωχριά. Προστασία ποιού ασύλου ζητάται, πείτε μου μερικές ιδέες ελεύθερες που διακινούνται στα Πανεπιστήμια και την αύρα της φρεσκάδας που αποπνέουν. Τα παλληκάρια και oi κοπελιές που βγήκαν και μίλησαν στα παράθυρα έδειξαν δείγματα μελλοντικών επιστημόνων, ανθρώπων με γνώση ή πειθήνια όργανα κομμάτων, διαβασμένα για τις προσταγές του κόμματος; Για ποιό άσυλο, το άσυλο των τραμπούκων και των ναρκομανών; Δεν θέλω πλέον να μάχομαι για την παρθενιά της π....νας της γειτονιάς, το κατάλαβα πλέον την έχασε.

Απάντηση: Re: Τι γινεται με την παιδεια?

Καταρχήν Βαγγέλη, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου. Αλλά η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν ρίχνω τις ευθύνες αλλού. Για τους γιατρούς που τα παίρνουν φταιει και αυτός και εγώ. Για την κατάντια των πανεπιστημιακών φταίνε οι ίδιοι, ο τρόπος που μπήκαν, τα εφόδια τους, ο τρόπος που εκλέγονται.
Απο την άλλη μάλλον δεν καταλαβες τελικά δεν θέλω δημόσια δωρεάν παιδεία. Θέλω να μου μειώσει τους φόρους και να στείλω τα παιδιά μου όπου εγώ γουστάρω και όχι να είμαι έρμαιο του κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Και να τους έχουμε να μας την λένε και απο πάνω. Δωρεάν Παιδεία δεν υπάρχει κάποιος την πληρώνει και θα την πληρώνει για να είναι για κάποιους δωρεάν. Ε ως εδώ, έτσι και αλλοιώς την πληρώνω αδρά θέλω να κανω και αυτό που εγώ κρίνω σωστό και όχι ο Απέκης και το κάθε κομματόσκυλο.
Γιατί ρε Βαγγέλη δεν βγήκε κανένας να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο των Πανεπιστημίων; να δούμε επιτέλους τι υπάρχει απο κεί κάτω; να δούμε που πάνε τα λεφτά των επιδοτήσεων και των κοινοτικών προγραμμάτων και πόσο χρηστή διαχείριση γίνεται του δημόσιου χρήματος; Αν υπολογιστούνε αυτά τα χρήματα το 5% θα ωχριά. Προστασία ποιού ασύλου ζητάται, πείτε μου μερικές ιδέες ελεύθερες που διακινούνται στα Πανεπιστήμια και την αύρα της φρεσκάδας που αποπνέουν. Τα παλληκάρια και oi κοπελιές που βγήκαν και μίλησαν στα παράθυρα έδειξαν δείγματα μελλοντικών επιστημόνων, ανθρώπων με γνώση ή πειθήνια όργανα κομμάτων, διαβασμένα για τις προσταγές του κόμματος; Για ποιό άσυλο, το άσυλο των τραμπούκων και των ναρκομανών; Δεν θέλω πλέον να μάχομαι για την παρθενιά της π....νας της γειτονιάς, το κατάλαβα πλέον την έχασε.
+1000 !!!
:grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

θα το επαναλάβω άλλη μία, κι εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί: όταν ο στόχος σου είναι να σπρώξεις όλο τον κόσμο στον ιδιώτη, προετοιμάζεις το έδαφος με πλήρη απαξίωση του δημοσίου. το ίδιο έχει συμβεί και στην υγεία, το ίδιο συμβαίνει και με την παιδεία.

Δύο ποστ μετά και ο βαγγέλης βγήκε αληθινός

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Γιατί ρε Βαγγέλη δεν βγήκε κανένας να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο των Πανεπιστημίων; να δούμε επιτέλους τι υπάρχει απο κεί κάτω; να δούμε που πάνε τα λεφτά των επιδοτήσεων και των κοινοτικών προγραμμάτων και πόσο χρηστή διαχείριση γίνεται του δημόσιου χρήματος; Αν υπολογιστούνε αυτά τα χρήματα το 5% θα ωχριά. Προστασία ποιού ασύλου ζητάται, πείτε μου μερικές ιδέες ελεύθερες που διακινούνται στα Πανεπιστήμια και την αύρα της φρεσκάδας που αποπνέουν. Τα παλληκάρια και oi κοπελιές που βγήκαν και μίλησαν στα παράθυρα έδειξαν δείγματα μελλοντικών επιστημόνων, ανθρώπων με γνώση ή πειθήνια όργανα κομμάτων, διαβασμένα για τις προσταγές του κόμματος; Για ποιό άσυλο, το άσυλο των τραμπούκων και των ναρκομανών; Δεν θέλω πλέον να μάχομαι για την παρθενιά της π....νας της γειτονιάς, το κατάλαβα πλέον την έχασε

Δηλαδη δεν παιζει ρολο πως ΤΕΛΙΚΑ δε γινεται μαθημα εδω και χρονια? Προσωπικα, οταν ο αντιπρυτανης μου εδινε το πτυχιο μου και μου ειπε "συγχαρητηρια κυριε συναδελφε" ντραπικα για την αμορφωσια μου ενω δεν ημουν και απο τους χειροτερους φοιτητες. Τωρα αν καποιοι βολευονται πισω απο τα πτυχια τους που τους εδωσαν μια δουλιτσα και φοβουνται και τον ισκιο τους, ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. Ειναι σα να ειχε υπηρχε ενας νομος που να ελεγε πως "οποιος ειναι απο 1,85μ εως 1,90μ δε θα καταβαλει ΦΠΑ" και οποιος προσπαθουσε να τον αλλαξει να τον ελεγα φασιστα και αλλα τετοια κοσμιτικα.

Last edited:
το τι ενδιαφέρει εσένα, εμένα, τον άλλο, τον παράλλο, είναι προφανές ότι ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ αυτούς που κανονίζουν τα πράγματα ... χωρίς παρεξήγηση, πάντα.

Του ΦΩΤΗ ΓΕΩΡΓΕΛΕ, συντακτη της Athens Voice.

Καμιά φορά, όλα στην Eλλάδα σου φαίνονται παράλογα. Ένα χρόνο τώρα η Παιδεία στη χώρα μας δεν λειτουργεί. Eίναι δυνατόν τα ζητήματα κλειδιά που θα αντιμετωπίσουν την κρίση της εκπαίδευσης να είναι οι αιώνιοι φοιτητές, το άσυλο και οι κουκουλοφόροι; Kαι όμως ο δημόσιος διάλογος αυτά συζητάει.
01.03.2007

Περιλαμβάνει το άσυλο και το διάδρομο από τις αίθουσες ως το εστιατόριο; Έχουν άσυλο οι σχολές ή και το παρκάκι γύρω γύρω; Στα 6 ή στα 8 χρόνια πρέπει να τελειώνουν οι σπουδές; Aπλές ρυθμίσεις βαφτίζονται μεταρρύθμιση και δήθεν ιδεολογικές συγκρούσεις στήνονται πάνω τους. Tα πραγματικά θέματα, τι παιδεία, τι έρευνα, με τι λεφτά, για ποια οικονομική ανάπτυξη, πάντα μένουν έξω από τη συζήτηση.
Aν όμως δεις τα πράγματα πιο προσεκτικά, παύουν να είναι τόσο παράλογα. Tην ώρα που είμαστε απασχολημένοι με την εποποιία της απόκρουσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των κουκουλοφόρων, μια είδηση-ορόσημο στη θριαμβευτική πορεία της χώρας πέρασε απαρατήρητη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Yπηρεσίας από το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE, οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο Δημόσιο ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους το 1 εκατομμύριο! Tο 2006, συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφτασαν τα 1.004.872 άτομα. Kι αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια, γιατί υπάρχουν και άλλες ομάδες εργαζομένων που εξαρτώνται από το δημόσιο ταμείο. Eργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο για να προμηθεύουν το Δημόσιο, αγρότες που εδώ και χρόνια είναι εξαρτώμενοι από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Oλόκληρα επαγγέλματα που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν τελείως εκτός, όπως οι δημοσιογράφοι («ελέγχουν την εξουσία»), στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην EPT είναι περίπου το 1/4 του δυναμικού της Ένωσης Συντακτών. Aλλά δεν είναι οι μόνοι. Yπάρχει και η Γενική Γραμματεία, το κανάλι της Bουλής και το Aθηναϊκό Πρακτορείο, όπου εργάζονται εκατοντάδες. Aλλά και όσοι εργάζονται σε δημοτικά Mέσα Eνημέρωσης, κομματικά και εκκλησιαστικά. Kαι όσοι δουλεύουν σε πολιτικά γραφεία, υπουργικά, κομματικά. Aλλά και αυτοί που έχουν αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις σε κρατικές και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Aν τους αθροίσεις, αμφιβάλλω αν μένει μια μικρή μειοψηφία να ελέγχει εκείνη την εξουσία.

Tο χειρότερο όμως δεν είναι το 1 εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων. Tο χειρότερο είναι ότι το 2006 δημιουργήθηκαν 49.381 θέσεις μισθωτής εργασίας. Kι απο αυτές οι 47.288 νέες θέσεις, το 96%, ήταν στο δημόσιο τομέα και μόνο 2.093 στον ιδιωτικό. 2.000 θέσεις; Eίναι δυνατόν; 2.000 θέσεις θα επρεπε να δημιουργήσει μια επιχείρηση, όχι μια χώρα. Nέες θέσεις εργασίας δηλαδή στην Aγορά αυτής της χώρας δεν δημιουργούνται. Kι αυτό φαίνεται κι από άλλο ένα στοιχείο, ότι, στην πραγματικότητα, το 2006 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 10.820 άτομα. Yπάρχει κι άλλο χειρότερο. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, φέτος οδηγούνται σε πρόωρη σύνταξη περίπου 100 με 120 χιλιάδες εργαζόμενοι. Tο κράτος ενισχύει το ρεύμα αυτό με εθελούσιες εξόδους και ευνοϊκούς όρους. Δεν γίνεται αλλιώς. Aυτή είναι η μόνιμη πατέντα. Γεμίζουν το κράτος, το αδειάζουν και το ξαναγεμίζουν για να χωρέσουν όλοι. Kάποτε συνέβαινε όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, για να βολευτούν τα εκάστοτε δικά μας παιδιά. Tώρα συμβαίνει και όταν αλλάζουν οι υπουργοί, όταν αλλάζουν οι διοικητές, όταν προάγονται οι αξιωματικοί. Με κάθε νέο στρατηγό του στρατού και της αστυνομίας, αποστρατεύονται μερικές δεκάδες ομοιόβαθμοί του. Γεμίζουν-αδειάζουν-γεμίζουν. Έτσι, μ' αυτό τον τρόπο, χρεοκοπούν τελικά και τα ταμεία. Kαι ταχύτατα, χρόνο με το χρόνο, η Eλλάδα μεταμορφώνεται σε ένα κράτος δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.
Όπως όλοι ξέρουμε, τουλάχιστον εδώ και 18 χρόνια, από το 1989, το σύστημα αυτό έχει ημερομηνία λήξεως. Aργά ή γρήγορα καταρρέει. Eμάς όμως δεν μας απασχολεί.

Στις φοιτητικές διαδηλώσεις, που συνεχίζονται ένα χρόνο τώρα, στα πανό επαναλαμβάνεται ένα σύνθημα εκ πρώτης όψεως περίεργο: «Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Aπό ποιον τη διεκδικούνε, τη μόνιμη κιόλας και σταθερή δουλειά, αφού συγχρόνως αγωνίζονται να μην υπάρχει καμιά σύνδεση της Eκπαίδευσης με την Aγορά; Ξέρουν αυτοί. Aπό τον ένα εργοδότη, το κράτος.
Όλα τα παραπάνω ίσως εξηγούν και την απορία που πολλοί άνθρωποι έχουμε όλον αυτό τον καιρό. Γιατί οι φοιτητές δεν ξεκινάνε ποτέ διαδηλώσεις, καταλήψεις, κινήματα, διεκδικώντας πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, λεφτά για την Παιδεία, 5 και παραπάνω τοις εκατό, καλύτερους καθηγητές, εργαστήρια, έρευνα, μέσα; Γιατί ξεσηκώθηκαν μόνο για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Γιατί, στην πραγματικότητα, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι ρεαλιστικότατες και απολύτως πολιτικές. Tι να την κάνουν την αναβάθμιση των σπουδών τους; Για να διεκδικήσουν τις 2.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε μια ολόκληρη χώρα έναν ολόκληρο χρόνο; Tι να τα κάνουν τα πτυχία με περιεχόμενο; Για να γίνουν άνεργοι πτυχιούχοι, πλην όμως άνεργοι καλύτερα καταρτισμένοι; Ξέρουν ότι το πτυχίο τους μια χρησιμότητα έχει, είναι ένα χαρτί για να προσληφθούν στο Δημόσιο. Nα το πάρουν εύκολα θέλουν, όλοι ξέρουν πώς προσλαμβάνεσαι στο δημόσιο. Kαι να ελαχιστοποιήσουν τον ανταγωνισμό, να μην έρθουν κι άλλοι, με άλλα χαρτιά, ιδιωτικά, να ζητήσουν κι αυτοί μια θέση στο Δημόσιο. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. H στάση τους είναι ρεαλιστικότατη και απολύτως συνεπής με την ανάλυση της συγκεκριμένης πραγματικότητας. Tην οποία, φυσικά, καθόλου δεν επιχειρούν να αλλάξουν. Aλλά αυτό είναι το πρόβλημα ολόκληρης της χώρας, όχι των πανεπιστημίων.

Σημερα εμαθα πως τα σχολεια εχουν κλεισει κανονικα για 2 εβδομαδες (μαλλον για να ξεκουραστουν μαθητες και δασκαλοι), πως οι πανελλαδικες εξετασεις θα διεξαχθουν την ιδια εποχη οπως καθε χρονο και πως τα παιδια θα πανε και την πενθημερη "εκπαιδευτικη" εκδρομη τους. Συνεπως, οι καταλήψεις δεν επηρεασαν σχεδον καθολου την εκπαιδευτικη διαδικασια. Ισως μαλιστα τα σχολεια να πρεπει να ανοιγουν καθε χρονο μετα την πρωτοχρονια, μιας και το διαστημα μεχρι τον Ιουνιο ειναι επαρκες...

ο Δημήτρης Ντοκατζής έγραψε:
......Δύο ποστ μετά και ο βαγγέλης βγήκε αληθινός....
Απο θεωρίες χορτάσαμε. Για να γίνουν αυτά που λέει ο Βαγγέλης πραγματικότητα ή πρέπει να γίνουμε κοινωνία αγγέλων (το προσπάθησε ο κομμουνισμός και είδαμε την κατάληξη), πράγμα ανέφικτο όσο υπάρχουν άνθρωποι ή να βρεθεί τρόπος να δουλέψει το δημόσιο, πράγμα ανέφικτο στην Ελλάδα και έτσι φτάνουμε να πληρώνουν μερικοί φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η λύση; λιγότερο δημόσιο, μόνο εκεί που χρειάζεται και όσο χρειάζεται. Το βλέπουμε κάθε μέρα στην Γερμανία, την Αγγλία κλπ. Ξέρεις τι ωραία θα ήταν να δούλευα και εγώ 21 45λεπτα τη εβδομάδα και όχι 22-24 45λεπτα την ημέρα;

Υπαρχει σοβαρος λογος για τον οποιον πρεπει να γνωριζω συγχρονους ζωγραφους και σκηνοθετες; Για τα αλλα, ΟΚ, συμφωνω αλλα τετοιες γνωσεις ποτε δεν ενδιαφερθηκα να αποκτησω

Υπαρχει σοβαρος λογος για τον οποιον πρεπει να γνωριζω συγχρονους ζωγραφους και σκηνοθετες; Για τα αλλα, ΟΚ, συμφωνω αλλα τετοιες γνωσεις ποτε δεν ενδιαφερθηκα να αποκτησω

Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με το σοβαρός λόγος. Αυτές οι γνώσεις δεν προσφέρουν εφόδια επαγγελματικής αποκατάστασης αν αυτό εννοείς. Η εκτίμηση και κατανόηση της τέχνης, εξυψώνουν και ολοκληρώνουν τον άνθρωπο, του προσφέρουν συγκινήσεις και ψυχική τέρψη. Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης. Εννοείται βέβαια πως δεν πρέπει να μένουμε στα ονόματα των δημιουργών αλλά να γνωρίζουμε και βιωματικά το έργο τους όπου είναι δυνατόν. Παιδεία δεν πρέπει να σημαίνει μόνο μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και δημιουργία ολοκληρωμένων και πολύπλευρων προσωπικοτήτων με ήθος και φιλομάθεια.

Τέτοιες εμπειρίες δυστυχώς δεν προσφέρονται μέσα από τα υποχρεωτικά ωρολόγια προγράμματα. Προσφέρονται μέσα από προαιρετικά προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας εκτώς διδακτικών ορών

Απάντηση: Re: Τι γινεται με την παιδεια?

ο Δημήτρης Ντοκατζής έγραψε:
......Δύο ποστ μετά και ο βαγγέλης βγήκε αληθινός....
Απο θεωρίες χορτάσαμε. Για να γίνουν αυτά που λέει ο Βαγγέλης πραγματικότητα ή πρέπει να γίνουμε κοινωνία αγγέλων (το προσπάθησε ο κομμουνισμός και είδαμε την κατάληξη), πράγμα ανέφικτο όσο υπάρχουν άνθρωποι ή να βρεθεί τρόπος να δουλέψει το δημόσιο, πράγμα ανέφικτο στην Ελλάδα και έτσι φτάνουμε να πληρώνουν μερικοί φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η λύση; λιγότερο δημόσιο, μόνο εκεί που χρειάζεται και όσο χρειάζεται. Το βλέπουμε κάθε μέρα στην Γερμανία, την Αγγλία κλπ. Ξέρεις τι ωραία θα ήταν να δούλευα και εγώ 21 45λεπτα τη εβδομάδα και όχι 22-24 45λεπτα την ημέρα;

Ποιός είναι αυτός που δουλεύει μόνο 21 45λεπτα την εβδομάδα? Γιατί αν υπάρχει τέτοια δουλειά, να την κάνουμε κι εμείς...
Ελπίζω μόνο να μην εννοείς τους καθηγητές, γιατί κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα.

Το συνηθίσαμε πιά. Εδώ πριν λίγους μήνες προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο οτι οι καθηγητές αμείβονται με 80 Εβρά την ώρα.

Ίσως κάποιοι μαθηματικοί πριν χρόνια δουλεύαν λιγότερα απο 21 45λεπτα τη βδομάδα

O Δάσκαλος του γυιού μου στην ΣΤ Δημοτικού, άλλος δάσκαλος τους κάνει ιστορία, άλλος γεωγραφία, άλλος αγγλικά, άλλος μουσική. Εκτορα η αδερφή μου με 24 χρόνια υπηρεσία εργάζεται 18 45λεπτα την εβδομάδα και 1 ώρα διοικητική εργασία.

το θεμα σχετικα για το ποσο εργαζονται οι καθηγητες εχει ξανασυζητηθει στα προηγουμενα, σχετικα με την παιδεια, threads και σε γενικες γραμμες μπορω να σας θυμισω πως καποιοι ισχυριζονται οτι οι καθηγητες δουλευουν πολυ, ισως πιο πολυ απ'οτι θα επρεπε. Μαλιστα, οταν ειχα προτείνει αντι να ζητουν σκετη αυξηση αποδοχων να ζητουν αυξηση αποδοχων με παραλληλη αυξηση των ωρων εργασιας τους, ειχα εισπραξει μερικα ειρωνικα σχολια (τα οποια βεβαια μου ανοιξαν τα ματια και ετσι τους ευχαριστω γι'αυτα).

Θα το ξαναπώ για πολλοστή φορά ότι μπερδεύετε τις ώρες διδασκαλίας με τις ώρες εργασίας. Η κάθε ώρα διδασκαλίας συνοδεύεται από τις ώρες που πρέπει να προετοιμαστείς για αυτήν συν τις ώρες διορθώματος γραπτών, ασκήσεων και τα λοιπά. Επίσης υπάρχουν δεκάδες διοικητικές δουλειές σε κάθε σχολείο τις οποίες επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί καλώς ή κακώς. Δεν υπάρχουν στα σχολεία γραμματείς και λογιστές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτό που προτείνατε κύριε Μακρή αν κατάλαβα σωστά είναι μάλλον περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Η αύξηση τους συνεπάγεται και αύξηση των ωρών προετοιμασίας. Οι ώρες διδασκαλίας παγκοσμίως στα σχολεία κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με ελάχιστες αποκλίσεις. Βέβαια στους μισθού οι αποκλίσεις αυτές είναι τεράστιες, με την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη των 15.

Πέραν αυτών, η αμοιβή στο κάθε επάγγελμα δεν είναι συνάρτηση των ωρών εργασίας. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Θέλατε δε θέλατε εκεί το φέρατε πάλι το θέμα. Πόσες ώρες δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί. Είναι αν θυμάμαι καλά το 5ο thread για την παιδεία που πάτε εκεί τη κουβέντα.

το θεμα σχετικα για το ποσο εργαζονται οι καθηγητες εχει ξανασυζητηθει στα προηγουμενα, σχετικα με την παιδεια, threads και σε γενικες γραμμες μπορω να σας θυμισω πως καποιοι ισχυριζονται οτι οι καθηγητες δουλευουν πολυ, ισως πιο πολυ απ'οτι θα επρεπε. Μαλιστα, οταν ειχα προτείνει αντι να ζητουν σκετη αυξηση αποδοχων να ζητουν αυξηση αποδοχων με παραλληλη αυξηση των ωρων εργασιας τους, ειχα εισπραξει μερικα ειρωνικα σχολια (τα οποια βεβαια μου ανοιξαν τα ματια και ετσι τους ευχαριστω γι'αυτα).

Ωραία μέθοδος αύξησης αυτή.
Φυσικά μπορεί να δοθεί σε κάθε εργαζόμενο που ζητά αύξηση αποδοχών.
Εργαζόμενος: Αφεντικό,θέλω αύξηση.
Εργοδότης: Βεβαίως, δούλεψε περισσότερο για να πληρωθείς περισσότερα!

Δεν είναι όλες οι δουλειές το ίδιο για να μετράς την αμοιβή πάντα με τον χρόνο εργασίας. Με τη λογική αυτή ο χειριστής του μαχητικού που πετάει 8 ώρε την εβδομάδα maximum να πληρώνεται το 1/4 του μισθού του; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Σιγά μην εξισωθεί ένα επάγγελμα που πέρα από γνώσεις απαιτεί προετοιμασία, παιδοψυχολογία και performance στην τάξη, με μια δουλειά γραφείου. Όσοι μιλάτε για τις ώρες διδασκαλίας έχετε δουλέψει ποτέ στην εκπαίδευση; Έχετε μπει ποτέ μέσα σε αίθουσα να κάνετε μάθημα σε 30 παιδιά; Έχετε νιώσει ποτέ την ευθύνη απέναντι σε αυτά και τους γονείς τους; Αν ναι, απλά θυμηθείτε πως είσασταν στο τέλος του 45λεπτου, τίποτα άλλο. Εγώ είχα την τύχη να εργαστώ 1 χρόνο ως βοηθός καθηγητή σε εργαστήριο και παρόλο που μου άρεσε πολύ, παρόλο που είχα να κάνω με ενηλικες και ομάδες των 4-5 ατόμων, παρόλο που τυπικά και ουσιαστικά δεν είχα καμία απολύτως ευθύνη για την ποιότητα του μαθήματος που έκανα, και πάλι στο 8ωρο κουραζόμουν περισσότερο από τότε που -18χρονος- κουβάλαγα βαλίτσες σε ξενοδοχείο τα καλοκαίρια.

Δηλαδή οιδήποτε δεν είναι εκπαίδευση είναι δουλειά γραφείου! Ωραία έχει προετοιμασία, διόρθωμα γραπτών; να καθίσει στο σχολείο 8ωρο και να τα κάνει, γιατί στο σπίτι του ξέρουμε καλά πόσο προετοιμάζεται. Κάνει ιδιάιτερα, κράτάει ανοικτό το ιατρείο της κόρης του, οργώνει, σπέρνει κα. Οσο για τις γνώσεις που πρέπει να έχει πως τις αποκτά και κάθε πότε; Όσο για το επίπεδο των γνώσεων, πότε αξιολόγήθηκε και πόσοι το έχουν. Οσο για την εργασία στο σπίτι μέχρι τα 53 45λεπτα περισσεύουν άλλα 32. Οσο για την κούραση μέσα στην αιθουσα μην τρελαθούμε κιόλας. Που βρίσκουν το κουράγιο μετά και κάνουν ιδιαίτερα; Θες να σου απαριθμήσω τα του κάθε επαγγέλματος;
Κάτσε στον γκισε´μπροστά 8ωρο με το μακρύ και το κοντό του καθενός, κάνε 8-10 ώρες ιατρείο την ημέρα, και ένα σωρό άλλα. Ο πιλότος όταν δεν πετάει δεν είναι σπίτι του και είναι πολύ περισσότερο απο 8ωρο γιατί έχει και υπηρεσίες.
Είπαμε η κότα πίνει νερό και κοιτάει και τον ουρανό. υπάρχουν και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ !! αλλά πόσοι είναι αυτοί; κοίτα στον περίγυρό σου και θα δείς, ένα σωρό δημόσιοι υπάλληλοι.