Τι λενε οι ειδικοι του φορουμ ?

Εχει πολλακις αναφερθει εδω, αλλα και σε αλλα σαιτ, οτι ο ταμρον 17-50 ειναι φτηνοτερος και πολυ κοντα στον κανον 17-55.

Πρεπει να συνυπολογισεις τη χρηση και τον συνολικο εξοπλισμο. Θα μεινεις σε ενα φακο μονο? Ή θα προσθεσεις?

Αν δεν κανω λαθος ταξιδευεις συχνα. Θελεις τη μηχανη και τους φακους μαζι? Ή μονο για την Κυριακη το πρωι και για τα γενεθλια του φιλου/φιλης?

Προσωπικα, ενας all around του τυπου 15-85 λυνει χερια.

Και ευκολα μπορεις να συμπληρωσεις με σταθερους οικονομικους σαν τον 28/1.8 ή τον 35/2 για κλειστους χωρους και τον 100ρη μακρο L (αν θελεις μακρο) ή τον 85/1,8 αν θελεις γηπεδα κλειστα, συναυλιες κτλ ή εναν εκ των 135/2 ή 200/2,8 αν θελεις τελε και δεν τρεμεις ή τον κλασσικο 70-200/4 και να εισαι πληρης και φωτεινος και (σχεδον) FF με 3 φακουδακια.

Να μην πω οτι (αν και ο Βλασσης ισως δεν συμφωνησει) αντι του 15-85 θα κοιτουσα και κανα ταμρον 18-270...

Τα ταξιδια που κανω ειναι κατα κυριο λογο επαγγελματικα, χωρις δυνατοτητα να κουβαλαω και μηχανη τετιου ογκου μαζι μου.

Σκεφτομαι καποια στιγμη να συμπληρωσω με εναν 70-200

Ο 15-85 εχει ποιο ελκυστικο ευρος απο τους 17-50 (&17-55), αλλα βρισκω εκλυστικο το 2,8, το οποιο απο οτι καταλαβαινω ειναι χρησιμο εντος κλειστων χωρων (πχ εντος σπιτιου) οποτε και το οσο zoom range μπορει να ειναι και σχετικα περιτο (please confirm) δεδομενου οτι ειναι καλυτερος ενας τυπου 28/1.8 ή 35/2 οπως και εσυ (Ηλια) λες.

Τουτων δοθεντων εχω την αισθηση οτι θα μου "ταιριαξει" ο 15-85, για αρχη, στο εγγυς μελλον ενας 70-200, και καποια στιγμη καποιος σταθερος με μεγαλο διαφραγμα.

Εχω σχετικα τουλαχιστον ορθη σκεψη ?

Last edited:
Τα ταξιδια που κανω ειναι κατα κυριο λογο επαγγελματικα, χωρις δυνατοτητα να κουβαλαω και μηχανη τετιου ογκου μαζι μου.

Σκεφτομαι καποια στιγμη να συμπληρωσω με εναν 70-200

Ο 15-85 εχει ποιο ελκυστικο ευρος απο τους 17-50 (&17-55), αλλα βρισκω εκλυστικο το 2,8, το οποιο απο οτι καταλαβαινω ειναι χρησιμο εντος κλειστων χωρων (πχ εντος σπιτιου) οποτε και το οσο zoom range μπορει να ειναι και σχετικα περιτο (please confirm) δεδομενου οτι ειναι καλυτερος ενας τυπου 28/1.8 ή 35/2 οπως και εσυ (Ηλια) λες.

Τουτων δοθεντων εχω την αισθηση οτι θα μου "ταιριαξει" ο 15-85, για αρχη, στο εγγυς μελλον ενας 70-200, και καποια στιγμη καποιος σταθερος με μεγαλο διαφραγμα.

Εχω σχετικα τουλαχιστον ορθη σκεψη ?

Διαβασα την δευτερη παραγραφο 2-3 φορες και σχεδον δεν καταλαβαινα ουτε και εγω :flipout:

Τι ηθελα τελος παντων να πω:

Ενας φακος 2,8 ειναι κυριως "χρησιμος" σε καταστασεις χαμηλου φωτισμου, και λιγοτερο χρησιμος για την ικανοτητα ζουμαρισματος που εχει (τουλαχιστον οι 17-50 & 17-55)
Επισης ενας σταθερος 28αρης η 30κατιτις-αρης ειναι καλυτερος απο τον οποιο (της κατηγοριας που συζηταμε) ζοομ.

Παλι λαθος τα λεω ? :D

Last edited:
εγώ από τότε που πήρα lx3 δεν ξαναέπιασα την 400D.

Σε καταλαβαινω.

Εγω πουλησα την 40D, με το σκεπτικο να παρω την NEX (μου πηρε τα μυαλα ο Γιαννης ο Σπυρου), και μολις επιασα την NEX, κυνηγαω τον Larry* να μου δωσει την 40D πισω :flipout:

*Επειδη την εδωσα μαζι με τον 17-85 παρακαλω (κυρίως τον Βλασση), να μην τον πολυλεει "χρεπι", "για τα μπαζα", κλπ, στεναχωριεται ο Larry :flipout:

η nex έχει ένα μπουρί μπροστά. απορώ.....
Ακριβώς αυτό που θες να γλυτώσεις.

Εγώ επειδή είχα καταντήσει να σκέφτομαι διακοπές και να συχτιρίζω που θα κουβάλαω τη σάκκα στον ώμο, πήρα την lx3, έδωσα και τον 17-40 που ήταν γαϊδούρι και έβαλα έναν 18-55 is και μου μείναν και πολλά ρέστα.
Φυσικά από τότε με τον 18-55 έβγαλα 1 φωτό, έτσι για να δώ ότι βγάζει.
8 μήνες με την λουξού είμαι ελεύθερος.

O 16-55 δεν ειναι και τοσο μπουρι παντως.
Anyway, υπαρχουν σιγουρα πολυ πολυ καλες compact, καμια αντιρηση για την panasonic που λες, αλλα αυτη την στιγμη θελω να παρω μια ... γκουρμουτσα, ετσι για να τιμωρησω τον ευατο μου ;-)

O 16-55 δεν ειναι και τοσο μπουρι παντως.
Anyway, υπαρχουν σιγουρα πολυ πολυ καλες compact, καμια αντιρηση για την panasonic που λες, αλλα αυτη την στιγμη θελω να παρω μια ... γκουρμουτσα, ετσι για να τιμωρησω τον ευατο μου ;-)

πάρε ένα μαστίγιο καλύτερα....
είναι και πιό kinky....:BDGBGDB55:

πάντως .....μετά από όλη την εκτός συζήτηση ....θα πρότεινα τον 15-85

Toν 15-85 Ντίνο!

πάντως .....μετά από όλη την εκτός συζήτηση ....θα πρότεινα τον 15-85

Με βλεπω προς τα εκει, εκτος αν υπαρχει σθεναρη αντισταση απο συμφορουμιτες :a0210:

Να τον "παιξω" και λιγο στα χερια μου βεβαια...

Τον καινουργιο Sigma 17-50 με τα νεα σουπερ κρυσταλλα και την σταθεροποιηση και με σταθερο διαφραγμα 2.8 δεν τον σκεφτεται κανεις ? Εγω αυτον θα εξεταζα πρωτον.