Τι λενε οι ειδικοι του φορουμ ?

Στην πραξη, τι σημαινει το παρακατω bold ?

"The build quality is very good in absolute terms but the rotating focus ring in AF mode and, consequently, the lack of FTM (full-time manual focusing) are a bit disappointing especially because Sigma avoided theses issues in some of their other zoom lenses...

Ότι δε μπορείς να αλλάξεις την εστίαση χειροκίνητα όταν είσαι σε Auto-focus. Πρέπει να γυρίσεις το διακόπτη σε manual-focus.

Στην πραξη, τι σημαινει το παρακατω bold ?

"The build quality is very good in absolute terms but the rotating focus ring in AF mode and, consequently, the lack of FTM (full-time manual focusing) are a bit disappointing especially because Sigma avoided theses issues in some of their other zoom lenses...

:slapface: εγω θα εδινα περισσοτερη σημασια σε αυτο... για ποιον φακο προκειται? Κανενας πολυ παλιος θα ειναι... :afro:

Ρίξε και μια ματιά εδώ :)

http://www.the-digital-picture.com/...meraComp=474&SampleComp=0&FLIComp=2&APIComp=2

(αν και η ανάλυση δεν είναι το παν :)

Παίζει πολύ μεγάλη σημασία το δείγμα σε τέτοιους φακούς. To photozone.de έχει καλύτερα αποτελέσματα στον Sigma σε μεσαία διαφράγματα (f/4-f/8) σε όλα τα μήκη και όλες τις θέσεις του κάδρου, μάλλον θα είχε καλύτερο δείγμα.

Αυτό που ρωτάει ο Ντίνος, είναι ότι ο φακός δεν έχει διαρκές override της εστίασης. Δηλαδή εάν είσαι σε αυτόματη εστίαση και θέλεις να διορθώσεις λιγάκι με το χεράκι, δεν μπορείς, πρέπει να γυρίσεις το διακοπτάκι από το Α στο Μ και κατόπιν να εστιάσεις με το χέρι. Κανονικά οι φακοί που έχουν μοτέρ υπερήχων και όχι συμβατικό, είναι και FTM -τουλάχιστον όλοι οι Canon με ring USM έτσι είναι. Ακόμη και ο EF 20-35/3.5-4.5 που έχω, σχεδίαση του 1993, το έχει. Ο Σίγμα 17-50 περιέργως, δεν το έχει. Προσωπικά δεν το θεωρώ και κάτι το φοβερό, για φακό αυτών των εστιακών μηκών και για ερασιτεχνική χρήση.

Τωρα, με αφορμη οτι ο Ντινος ρωταει για το πρακτικον του πραγματος, να ρωτησω κι εγω τη χαζη απορια μου... πως δουλευει και σε ποιες περιπτωσεις το FΤΜ?
Με ειχε χαλασει και εμενα η μη υπαρξη του στον 70-300 λογω micro USM αλλα τωρα που το εχω με τον 85ρη, δεν μπορω να βρω σε τι χρησιμευει...

Αν εχουμε την εστιαση στο κλειστρο μισοπατωντας το, αν αφησουμε το κλειστρο αφου εχουμε εστιασει ή αν εστιασουμε χειροκινητα χρησιμοποιωντας το FTM, μολις πατησουμε να βγει η φωτο, θα ξαναεστιασει αυτοματα...

Να εχουμε μισοπατημενο το κλειστρο και να διορθωνουμε την εστιαση χειροκινητα...? Ισως, αλλα μου φαινεται δυσχρηστο.

Να εχουμε την εστιαση στο πισω κουμπι AF-ON ? Μαλλον εδω βρισκει καλυτερη και σωστη χρηση (και αν κρινω απο οσα διαβαζω, πολλοι επαγγελματιες χρησιμοποιουν αυτον τον τροπο εστιασης).

Για ληψη σε τριποδο ή με live view, η διαδικασια ειναι αργη απο μονη της, αρα ενα κουμπακι παραπανω ενα παρακατω, δεν κανει διαφορα.

Προς το παρον, δεν το βρηκα ιδιαιτερα χρησιμο ως χαρακτηριστικο.

Πιθανως να βρισκει χρηση σε φακους (σχεδον ολους μαλλον) που εχουν προβλημα ακριβειας εστιασης απο ακρο σε ακρο... πχ απο το απειρο σε κοντινο ή το αναποδο... αναλογως του φακου μπορει να μην εστιαζει σωστα (ειδικα αν εχει να κινησει μεγαλα και πολλα κρυσταλλα), οποτε εκει η χειροκινητη διορθωση εστιασης χρειαζεται...

...αλλοι παλι λενε να πατας 2-3 φορες το πληκτρο εστιασης ωστε να κλειδωσει ακριβεστερα... να ερθει δηλαδη καπως κοντα στο θεμα και μετα να μην εχει προβλημα να εστιασει... αν εχεις χρυσοπληρωσει ενα φακο, νομιζω οφειλει με το 2ο τουλαχιστον πατημα να εστιασει σωστα και γρηγορα... οποτε παμε παλι στην παραπνω απορια μου... που χρησιμευει πρακτικα...???

:slapface: εγω θα εδινα περισσοτερη σημασια σε αυτο... για ποιον φακο προκειται? Κανενας πολυ παλιος θα ειναι... :afro:

Ειναι ο σιγμα ο 17-50/2,8 του λινκ που εβαλε παραπανω ο Ναθ.

που χρησιμευει πρακτικα...???
Σίγουρα χρησιμεύει στη macro-φωτογράφηση, όπου το πολύ μικρό βάθος πεδίου απαιτεί μικροδιορθώσεις (ειδικά αν ΔΕΝ χρησιμοποιείται τρίποδο). Φαντάζομαι και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ελάχιστου dof.

Σε macro όμως δε χρησιμοποιείς AF. Προσωπικά, όταν δοκίμαζα τον 105άρη micro το βρήκα άχρηστο (όπως και το VR φυσικά) :)

Σε macro όμως δε χρησιμοποιείς AF. Προσωπικά, όταν δοκίμαζα τον 105άρη micro το βρήκα άχρηστο (όπως και το VR φυσικά) :)

Και τα δύο τα έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον (σε μακρο προφανώς)...

Σε πραγματικό μάκρο κοντά στο 1:1 δεν χρησιμοποιείς AF, αλλά σε close-ups 1:2 γιατί όχι. Ειδικά εάν έχεις ελάχιστο χρόνο όχι για να εστιάσεις, αλλά ούτε και να καδράρεις.
Σήμερα πχ που είχε αέρα αρκετά μποφόρ και τα χορτάρια πήγαιναν σαν τρελά, την παρακάτω την έβγαλα με AF, και ψηλή ταχύτητα -1/1600, iso800. Η εστίαση ήταν στο μάτι και όπως βλέπετε την έχει καρφώσει.

Απάντηση: Re: Τι λενε οι ειδικοι του φορουμ ?

Σε πραγματικό μάκρο κοντά στο 1:1 δεν χρησιμοποιείς AF, αλλά σε close-ups 1:2 γιατί όχι. Ειδικά εάν έχεις ελάχιστο χρόνο όχι για να εστιάσεις, αλλά ούτε και να καδράρεις.
Σήμερα πχ που είχε αέρα αρκετά μποφόρ και τα χορτάρια πήγαιναν σαν τρελά, την παρακάτω την έβγαλα με AF, και ψηλή ταχύτητα -1/1600, iso800. Η εστίαση ήταν στο μάτι και όπως βλέπετε την έχει καρφώσει.

αψογη φωτο !:grandpa:

Για το απολυτο σημειο εστιασης ναναι στο ματι δεν το κοβω....

Λιγο μπροστα ειναι ισως κρινοντας απο τις τριχες της .

Ένας καλός φακός ποτέ δεν είναι "πεταμένα" λεφτά. Απλά στην 7D θα χάσεις το ευρυγώνιο.

Παζαρευω και εγω εναν 24-70. Ζητα ο πωλητης 700Ε και του προτεινα 550 ελπιζοντας να καταληξουμε στα 600 αν και νομιζω οτι μαλλον θα τον δωσει ευκολα και στα 700 που ζηταει. Ειναι 10 μηνων.

Λετε να επρεπε να του ελεγα 650 και να μην περιμενα?

Του ειπες 550 γιατι τοσα θελεις να δωσεις/εχεις ή μονο και μονο να κατεβει απο τα 700 ?
Αν διαθετεις 650 κλειστον. Αν παλι οχι πες μου ποιος ειναι - που τον βρηκες να του δωσω εγω τα 700 :D