Ήρθε η ώρα λοιπόν μετά από χρόνια που έλεγα πως θα πάρω. Πήρε φίλος τον Bambulabs A1 Combo (AMS lite), οπότε μου έδωσε μια "σπρωξιά".
Τσίμπησα λοιπόν τον Bambulabs P1S AMS Combo. Η αγορά έγινε από το
3Dhub.gr. Από το ίδιο κατάστημα πήρα και 3 PLA filaments (άσπρο, μαύρο, γκρι) για τα πρώτα πειράματα.
Ένα μικρό "παρατράγουδο" μόνο, αντί για το combo, μου ήρθε ο εκτυπωτής και το AMS ξεχωριστά. Μικρό το κακό, γιατί στην τελική έχω ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η μόνη διαφορά είναι πως με το combo σου έδιναν κι άλλα 3x250gr spools με 2 χρώματα κι ένα ειδικό για support. Στην δική μου περίπτωση (και όποιου άλλου πάρει το AMS ξεχωριστά) είναι πως μέσα είχε μόνο 3 κανονικά κι 1 high temperature άδεια spools, για να τα γεμίσεις με refill filament που βγαίνει λίγο πιο φθηνό.
Ο εκτυπωτής είναι κλειστού τύπου και μπορεί να εκτυπώσει εξωτικά υλικά όπως ABS, ASA κι άλλα. Επίσης, είναι core XY που τον βοηθάει να έχει ακρίβεια με ταχύτητα. Και από ταχύτητα, έχει μπόλικη! 4 ταχύτητες silent, normal, sport, ludicrous και δεν τον έχω δουλέψει πάνω από το normal.
Έρχεται έτοιμο με 0.4 nozzle που είναι πρακτικά το default, αλλά μπορείς να βάλει και 0.2 για μινιατούρες κλπ, αλλά και 0.6 και 0.8. Αυτά υπάρχουν σε hardened steel εκδόσεις (εκτός από την 0.2) για να μπορείς να εκτυπώσεις abrasive υλικά όπως αυτά που έχουν carbon fiber ή glass fiber μέσα.
Η εγκατάστασή του είναι υπερβολικά απλή. Σε 15 λεπτά λένε, άντε να έκανα 20 γιατί είχα και 2 κουτιά και δεν είχα χώρο στο γραφείο.
Όταν τον ανοίγεις πρώτη φορά, παθαίνεις μερικά εγκεφαλικά. Το bed leveling το κάνει με την μύτη (κάποιοι δεν το ξέρουν και νομίζουν πως τρακάρει στο bed). Επίσης, το "0" στον Χ και Υ το κάνει με όλη την κεφαλή στα πλαϊνά πάνελ (επίσης κάποιοι δεν το ξέρουν και νομίζουν πως τρακάρει παντού). Κάνει και calibration με τα μοτερ του και συντονίζει το σύμπαν μέχρι να βρει κατάλληλη συχνότητα.
Το AMS (automatic material system) βολεύει πάρα πολύ στις εναλλαγές αν θέλεις να εκτυπώσεις με διάφορα χρώματα, αλλά βολεύει και για ίδια χρώματα, αν κοντεύει να τελειώσει πχ το μαύρο από το spool, πάει στο επόμενο μαύρο. Η bambu έχει βάλει rfid στα δικά της (όπως και η esun τελευταία) κι όταν το τοποθετήσεις, το αναγνωρίζει και φορτώνει το κατάλληλο προφίλ. Ένα μειονέκτημα του AMS είναι πως δεν μπορείς να βάλεις abrasive filaments γιατί θα φαγωθούν υπερβολικά γρήγορα τα σωληνάκια κλπ και είναι μπελάς να τα αλλάξεις (μπορείς να βάλεις mod το οποίο μεταμορφώνει το AMS) και το άλλο και ίσως μεγαλύτερο για πολλούς είναι πως χρειάζεσαι ένα τεράστιο poop bucket ανάλογα το print, γιατί όταν αλλάζει χρώμα κάνει και purge κάποια ποσότητα. Μπορεί να εκτυπώσεις κάτι και 20γρ να είναι το μοντέλο και 70γρ το poop!
Κατά τα άλλα, ανοίγεις bambu studio ή το app στο κινητό, βλέπεις κάτι που σου αρέσει και το στέλνεις! Έχει και μια 720p κάμερα ενσωματωμένη, ώστε να βλέπεις το print σου (αν και είναι low rate) όπως και να τραβάει μόνο του timelapse.
Πολλά είπα, λίγο όπως ναναι τα είπα, αλλά νομίζω καταλαβαίνει κάποιος μερικά πραγματάκια.
Εδώ είναι λοιπόν πάνω στο προσωρινό του τραπεζάκι (γιατί θα έσκαγα αν δεν τον δούλευα με το που τον πήρα), μέχρι να αδειάσω χώρο απέναντι στο μεγάλο γραφείο.
Κι ένα απλό benchy, που το μόνο που έκανα είναι να πατήσω send to mambu studio και μετά print. Λογικά έχει περιθώρια βελτίωσης, αυτά θα γίνουν με τα κανονικά νήματα και σιγά σιγά να τον μάθω.