με κουφανες!

μπροστα στην ΑΙ , ολες οι γνωσεις που ειχαμε μοιαζουν προϊστορικες

τα εχω ξεχασει αυτα νιουμπι μου, μονο κανας νεοτερος μηχανολογος να τα θυμαται , εγω μηχανικος παραγωγης & διοικησης ημουν.
αλλωστε με μια ερωτηση στην ΑΙ ολα λυνονται.
στα επομενα χρονια δεν θα μεινουν ανεργοι οι εργατες-τεχνιτες αλλά οι μηχανικοι, οι δικηγοροι, οι ιδιοι οι γιατροι αργοτερα και γενικοτερα ολα τα επαγγελματα γραφειου!
η επανασταση που εχει ξεκινησει με την ΑΙ θα εχει ταχυτατες εξελιξεις , αδιανοητες ακομα για εμας σημερα , μεσα σε μια δυο δεκαετιες το πολυ
τα τελευταια χρονια , οντας ενας ιδιοτυπα "συνταξιουχος" , εχω χασει καθε επαφη με αυτα και απολαμβανω διαφορα άλλα, π.χ. εσωτερικη φιλοσοφια , κοινωνικες σχεσεις κλπ
υ.γ.
τα προιστορικα χρονια που σπουδαζα, η διπλωματικη μου ηταν προβλεψη χρεοκοπιας εισηγμενων εταιρειων με διάφορα μοντελα προβλεψης και συγκριση επιτυχιας των μοντελων αυτων σε γνωστες περιπτωσεις.
σε καποιο σημειο λοιπον το προγραμμα μου (ιδιοκατασκευη) που ηταν σε QB κατασκευαζε ενα πινακα μη γραμμικων εξισωσεων περι τις 150 με καμια 200 εκθετικους αγνωστους
αλλαζες προγραμμα , πηγαινες σε fortran , τραβουσες τον πινακα και τα τοτε 8088/10 MHZ (ειχα ενα στο σπιτι) , εκαναν περι τις 3-4 ωρες να βρουν την βελτιστη λυση! (βαση των ελλειπων δεδομενων)
τοτε λοιπον στη σχολη ηρθε η τελευταια λεξη της τεχνολογιας , τα 80386 και μπορεσα να λυνω το προβλημα στο ενα τεταρτο αν θυμαμαι καλα . φοβερη εξελιξη. και τα 286 που ειχαμε πιο πριν , ηθελαν κι αυτα αρκετη ωρα. αλλά ο 386 απογειωσε τα μαθηματικα
ολα αυτα για ενα μοντελο προβλεψης.
ακουγαμε τοτε για κατι cray που υπηρχαν στην αμερικη και λεγαμε, βρε που παμε?
η διπλωματικη αυτη ηταν σε επιπεδο διδακτορικου και χρησιμοποιηθηκε στην ΤΤΕ για αξιολογηση των δανειων που εδιναν οι εμπορικες τραπεζες!
θα εμενα για διδακτορικο αλλά ειχα πισω μια βιοτεχνια που με περιμενε και ηταν ετοιμη να δωσει καλα λεφτα.
τοσο καλη εργασια ηταν που πηρε περι τον εναμιση χρονο με καθημερινη δουλεια τουλαχιστον δεκαωρου!
μονο το λιστ του προγραμματος ηταν περι τις 300 σελιδες Α4! περα απο την υπολοιπη διπλωματικη.
σημερα απλα ρωτας την ΑΙ και σιγουρα θα σου δινει την λυση απο μονη της

αρα πάπαλα ολα τα "παλια" .
παλια οι μηχανικοι για να βγαλουν στατικες μελετες , ετρωγαν μερες και βδομαδες εως και μηνες
σημερα το κανει μονο του ενα προγραμμα απλα δινοντας του ενα γενικο σχεδιο!
ασε που η ΑΙ σου προτεινει η ιδια διαφορα σχεδια
μονο η κατοχυρωση δικαιωματων και η όποια επενδυση σε εξοπλισμο σωνουν την διαβιωση των μηχανικων (και οχι μονο των μηχανικων)
θυμαμαι μια εργασια κοινη απο 3 φοιτητες , μια μελετη κατασκευης ηλεκτροκινητηρα. μας πηρε μια βδομαδα περιπου για τον υπολογισμο μεγεθων των στοιχειων του.
σημερα υπαρχουν προγραμματα που απλα δινεις πανω κατω τι θες και στα βγαζει ολα μονο του!
οσο για τις κατεργασιες πχ τρυπηματα , αναλογα την εργασια , η ΑΙ σε λιγο θα σου προτεινει απο μονη της το τι τρυπανι να χρησιμοποιησεις, πιθανα και ποια μαρκα

ξεροντας τα παντα περι ανοχων, ελικωσεων, γωνιων , μεθοδους κατασκευης τρυπανιων κλπ
εχουμε περασει σε ενα "αλλο συμπαν" και δεν το εχουμε καταλαβει ακομα!
και θυμηθειτε με, 15-20 χρονια μετα ισως και λιγοτερο, ολοι (οσους κρινει η ΑΙ οτι πρεπει να επιβιωσουν) θα ειναι τροφιμοι της "ταϊστρας" με προκαθορισμενα ψηφιακα πορτοφολια
θα υπαρχει γεωπονος ή μηχανικος ή νομικος 20 χρονια μετα? οχι! σημερα τραβας φωτο το φυτο σου, η ΑΙ το αναγνωριζει , σου λεει τα παντα για αυτο, σε λιγο θα σου περιγραφει την ασθενεια και θα σου λεει παρηγγειλε απο το όποιο "τεμου" αυτο το φαρμακο και δινε του τοσο καθε μερα
τελος παντων , εγραψα πολλα και ασχετα με το νημα , αλλά πραγματικα "τρομαζω" με την σημερινη και αυριανη επεξεργαστικη ισχυ των κβαντικων υπολογιστων που σε συνδιασμο με προχωρημενα μοντελα ΑΙ θα αλλαξουν τα παντα μεσα σε πολυ λιγα ετη. βγαζοντας στο περιθωρειο (χρονοντουλαπο) της ιστοριας καθε τι που ξεραμε και φαγαμε χρονο απο τη ζωη μας για να το μαθουμε.
ετσι η οποια χαρα της γνωσης που μεχρι τωρα ξεραμε , τουλαχιστον σε εμενα εχει εκλειψει...