Tι παραλάβαμε σήμερα..

bits torx για να συμπληρωσω τα νουμερα. δεν προσεξα βεβαια οτι ειναι 5/16 και οχι 1/4, αλλα αυτο λυνεται ευκολα με ενα καρυδακι

βαμαβακερα γαντια....εχουν καπως χοννδρες ραφες αλλα τα φορας κ αναποδα....δυστυχως ηρθαν μετα το τελςο των βαψιματων

Σκαφακι μπογιας με καλυμα μιας χρηση;ς....ειναι αρκετα χονδρα για να τα χρησιμοπιησεις και μονα τους σε υδροχρωματα, πλαστικα κτλ.
μονο που ειναι μικρα, αν και αυτο δνε με πειραζει οταν βαψω λαδομπογιες
Ισως καλυτερο να ειναι αυτο

web-094024.jpg

Last edited:
Αυτα τα μικρα σκαφακια ειναι φτηνα και ιδανικα για μια χρηση, που να πλενεις η να βαζεις σελοφαν...

Να ξερεις παντως οτι ειναι παρα πολυ φτηνα και στην Ελλαδα, απο 50 λεπτα η και φτηνοτερα το κομματι.

• Like
Reactions: KOSSTV
Πρόσφατη αγορά από LEROY τρυπάνια BOSCH στα 13€ με web προσφορά. Δεν τα έχει πλέον.
Τα έχει και ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ αλλά δεν ξέρω διαθεσιμότητα.

5% Co στις 135ο
20250926_201025.jpg 20250926_201041.jpg

Και με το έτερον ήμυσι
20250926_201312.jpg

Και εκεί που ήθελα να ρωτήσω τον Νικόλα @nickolas τι είναι η ανοχή διαμέτρου h8, είπα να ακολουθήσω την κατά Νίκο @nikfor διαδικασία στα άγνωστα και ρώτησα το Chatgpt:

Η ανοχή διαμέτρου h8 είναι ένας τυποποιημένος προσδιορισμός ανοχής σύμφωνα με το σύστημα ISO (σύστημα ανοχών ISO 286). Χρησιμοποιείται συχνά στη μηχανολογία και την κατεργασία μετάλλων, π.χ. για τρύπες και άξονες, ώστε να εξασφαλίζεται σωστή εφαρμογή και λειτουργία των εξαρτημάτων.

🔧 Τι σημαίνει​

• Το "h" δηλώνει τη θέση της ανοχής σε σχέση με τη βασική γραμμή μηδέν:
    • Για το γράμμα h, η κάτω απόκλιση (lower deviation) είναι 0, δηλαδή η διάμετρος δεν είναι ποτέ μικρότερη από την ονομαστική.
    • Η άνω απόκλιση (upper deviation) είναι θετική, μικρή και εξαρτάται από το μέγεθος της ονομαστικής διαμέτρου.
  • Ο αριθμός 8 δηλώνει την ποιότητα ανοχής (ή “βαθμίδα ανοχής” - IT grade), με το 1 να είναι η πιο ακριβής και το 16 η πιο "χαλαρή". Το 8 είναι μέτριας ακρίβειας, κατάλληλο για γενική μηχανολογική χρήση.

📐 Παράδειγμα: Τρυπάνι​

Για διάμετρο 10 mm, η ανοχή h8 σημαίνει:
  • Κάτω όριο: 10.000 mm
  • Άνω όριο: 10.000 mm + ανοχή h8 για 10mm

Από τον πίνακα ανοχών ISO, για διάμετρο 10 mm:
  • h8 → +0 / +0.022 mm
🔹 Άρα το τρυπάνι μπορεί να έχει διάμετρο από 10.000 mm έως 10.022 mm.

Πότε χρησιμοποιείται h8;

• Σε τρυπάνια ή άξονες που προορίζονται για ακριβή εφαρμογή με εξαρτήματα.
  • Για ελαφρώς "σφιχτή" εφαρμογή όταν η τρύπα είναι H7 και ο άξονας είναι h8.
  • Συχνά σε εφαρμογές όπου η ακρίβεια είναι σημαντική αλλά όχι εξαιρετικά κρίσιμη.

Νικόλα @nickolas (αν έχεις διάθεση και χρόνο βέβαια) θύμισέ μας για μοίρες και κόφτες και ελικώσεις.......

με κουφανες! :) μπροστα στην ΑΙ , ολες οι γνωσεις που ειχαμε μοιαζουν προϊστορικες ;)
τα εχω ξεχασει αυτα νιουμπι μου, μονο κανας νεοτερος μηχανολογος να τα θυμαται , εγω μηχανικος παραγωγης & διοικησης ημουν.
αλλωστε με μια ερωτηση στην ΑΙ ολα λυνονται.

στα επομενα χρονια δεν θα μεινουν ανεργοι οι εργατες-τεχνιτες αλλά οι μηχανικοι, οι δικηγοροι, οι ιδιοι οι γιατροι αργοτερα και γενικοτερα ολα τα επαγγελματα γραφειου!
η επανασταση που εχει ξεκινησει με την ΑΙ θα εχει ταχυτατες εξελιξεις , αδιανοητες ακομα για εμας σημερα , μεσα σε μια δυο δεκαετιες το πολυ

τα τελευταια χρονια , οντας ενας ιδιοτυπα "συνταξιουχος" , εχω χασει καθε επαφη με αυτα και απολαμβανω διαφορα άλλα, π.χ. εσωτερικη φιλοσοφια , κοινωνικες σχεσεις κλπ

υ.γ.
τα προιστορικα χρονια που σπουδαζα, η διπλωματικη μου ηταν προβλεψη χρεοκοπιας εισηγμενων εταιρειων με διάφορα μοντελα προβλεψης και συγκριση επιτυχιας των μοντελων αυτων σε γνωστες περιπτωσεις.
σε καποιο σημειο λοιπον το προγραμμα μου (ιδιοκατασκευη) που ηταν σε QB κατασκευαζε ενα πινακα μη γραμμικων εξισωσεων περι τις 150 με καμια 200 εκθετικους αγνωστους
αλλαζες προγραμμα , πηγαινες σε fortran , τραβουσες τον πινακα και τα τοτε 8088/10 MHZ (ειχα ενα στο σπιτι) , εκαναν περι τις 3-4 ωρες να βρουν την βελτιστη λυση! (βαση των ελλειπων δεδομενων)

τοτε λοιπον στη σχολη ηρθε η τελευταια λεξη της τεχνολογιας , τα 80386 και μπορεσα να λυνω το προβλημα στο ενα τεταρτο αν θυμαμαι καλα . φοβερη εξελιξη. και τα 286 που ειχαμε πιο πριν , ηθελαν κι αυτα αρκετη ωρα. αλλά ο 386 απογειωσε τα μαθηματικα
ολα αυτα για ενα μοντελο προβλεψης.
ακουγαμε τοτε για κατι cray που υπηρχαν στην αμερικη και λεγαμε, βρε που παμε? :)

η διπλωματικη αυτη ηταν σε επιπεδο διδακτορικου και χρησιμοποιηθηκε στην ΤΤΕ για αξιολογηση των δανειων που εδιναν οι εμπορικες τραπεζες!
θα εμενα για διδακτορικο αλλά ειχα πισω μια βιοτεχνια που με περιμενε και ηταν ετοιμη να δωσει καλα λεφτα.
τοσο καλη εργασια ηταν που πηρε περι τον εναμιση χρονο με καθημερινη δουλεια τουλαχιστον δεκαωρου!
μονο το λιστ του προγραμματος ηταν περι τις 300 σελιδες Α4! περα απο την υπολοιπη διπλωματικη.

σημερα απλα ρωτας την ΑΙ και σιγουρα θα σου δινει την λυση απο μονη της :)
αρα πάπαλα ολα τα "παλια" .
παλια οι μηχανικοι για να βγαλουν στατικες μελετες , ετρωγαν μερες και βδομαδες εως και μηνες
σημερα το κανει μονο του ενα προγραμμα απλα δινοντας του ενα γενικο σχεδιο!
ασε που η ΑΙ σου προτεινει η ιδια διαφορα σχεδια
μονο η κατοχυρωση δικαιωματων και η όποια επενδυση σε εξοπλισμο σωνουν την διαβιωση των μηχανικων (και οχι μονο των μηχανικων)
θυμαμαι μια εργασια κοινη απο 3 φοιτητες , μια μελετη κατασκευης ηλεκτροκινητηρα. μας πηρε μια βδομαδα περιπου για τον υπολογισμο μεγεθων των στοιχειων του.
σημερα υπαρχουν προγραμματα που απλα δινεις πανω κατω τι θες και στα βγαζει ολα μονο του!

οσο για τις κατεργασιες πχ τρυπηματα , αναλογα την εργασια , η ΑΙ σε λιγο θα σου προτεινει απο μονη της το τι τρυπανι να χρησιμοποιησεις, πιθανα και ποια μαρκα :)
ξεροντας τα παντα περι ανοχων, ελικωσεων, γωνιων , μεθοδους κατασκευης τρυπανιων κλπ

εχουμε περασει σε ενα "αλλο συμπαν" και δεν το εχουμε καταλαβει ακομα!
και θυμηθειτε με, 15-20 χρονια μετα ισως και λιγοτερο, ολοι (οσους κρινει η ΑΙ οτι πρεπει να επιβιωσουν) θα ειναι τροφιμοι της "ταϊστρας" με προκαθορισμενα ψηφιακα πορτοφολια

θα υπαρχει γεωπονος ή μηχανικος ή νομικος 20 χρονια μετα? οχι! σημερα τραβας φωτο το φυτο σου, η ΑΙ το αναγνωριζει , σου λεει τα παντα για αυτο, σε λιγο θα σου περιγραφει την ασθενεια και θα σου λεει παρηγγειλε απο το όποιο "τεμου" αυτο το φαρμακο και δινε του τοσο καθε μερα :)

τελος παντων , εγραψα πολλα και ασχετα με το νημα , αλλά πραγματικα "τρομαζω" με την σημερινη και αυριανη επεξεργαστικη ισχυ των κβαντικων υπολογιστων που σε συνδιασμο με προχωρημενα μοντελα ΑΙ θα αλλαξουν τα παντα μεσα σε πολυ λιγα ετη. βγαζοντας στο περιθωρειο (χρονοντουλαπο) της ιστοριας καθε τι που ξεραμε και φαγαμε χρονο απο τη ζωη μας για να το μαθουμε.

ετσι η οποια χαρα της γνωσης που μεχρι τωρα ξεραμε , τουλαχιστον σε εμενα εχει εκλειψει...

Όταν κάτι πεθαίνει κάτι καινούργιο γεννιέται. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το παιχνίδι.
Πεθαίνουν πολλά επαγγέλματα αλλά ταυτόχρονα γεννιούνται πολλά νέα. Αναλογίσου τι έγινε αντίστοιχα με την βιομηχανική επανάσταση.
Έτσι είναι η εξέλιξη (η οποία δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την πρόοδο). Αυτοί που την πληρώνουν - πάντα - είναι όσοι δεν προλαβαίνουν να μεταπηδήσουν από τον ένα κόσμο στον άλλο... Μόλις περάσει η μεταβατική περίοδος η μηχανή ρολλάρει.

Αυτό που θα πρέπει να μας τρομάζει δεν είναι καθεαυτή η ΤΜ αλλά το οτι χάνεται η διαδικασία απόκτησης και χρήσης της γνώσης.
Οι υπολογιστές θα κάνουν πάντα τα λάθη που τους "λέμε" εμείς να κάνουν. Αν αυτά είναι κακόβουλα θα υπάρχει θέμα.
Θα έχουν άραγε οι μελλοντικές γενιές τη γνώση να κρίνουν αν τα φύλα είναι δύο ή εκατόν δύο ή θα πιστεύουν ότι τους απαντήσει το ChatGPT της εποχής; Στις ΗΠΑ ήδη κάποιοι εκπαιδευτικοί παραπονιούνται οτι οι μαθητές δεν μαθαίνουν ούτε τις βασικές μαθηματικές πράξεις - για ποιό λόγο άλλωστε; Αφού όλοι έχουν κινητά με αριθμομηχανή. Και για ποιό λόγο να μάθεις τι έγινε στον Β ΠΠ; Ενα google search μακριά είναι η απάντηση.

Υ.Γ. Ήδη δεν υπάρχει μόνο μία ΤΜ αλλά δύο. Σε λίγα χρόνια και άλλοι θα λανσάρουν τη δική τους κι ο θεός βοηθός...

Last edited:
τουλάχιστον για θέματα υγείας μήν συμβουλεύεστε το AI
ούτε καν το ιντερνετ

έχω πετύχει πολλές φορές να κάνει λάθος σε πολλά θέματα (όχι μόνο υγείας)
μερικές φορές αν το ρωτήσεις αν κάνει λάθος σου απαντάει "συγνώμη έχεις δίκιο"

πρώτη άσκηση στο πανεπιστήμιο 1η εβδομάδα ήταν να βρούμε μία συγκεκριμένη πληροφορία για να απαντήσουμε σε μία ερώτηση
20/20 άτομα την απαντήσαμε λάθος γιατί το δίκτυο στο πανεπιστήμιο έστελνε σε συγκεκριμένα sites

τουλάχιστον για θέματα υγείας μήν συμβουλεύεστε το AI
ούτε καν το ιντερνετ

έχω πετύχει πολλές φορές να κάνει λάθος σε πολλά θέματα (όχι μόνο υγείας)
μερικές φορές αν το ρωτήσεις αν κάνει λάθος σου απαντάει "συγνώμη έχεις δίκιο"

πρώτη άσκηση στο πανεπιστήμιο 1η εβδομάδα ήταν να βρούμε μία συγκεκριμένη πληροφορία για να απαντήσουμε σε μία ερώτηση
20/20 άτομα την απαντήσαμε λάθος γιατί το δίκτυο στο πανεπιστήμιο έστελνε σε συγκεκριμένα sites
Αυτό με τα θέματα υγείας της ΑΙ είχα (δυστυχώς) πρόσφατα την εμπειρία να το διαπιστώσω κι εγώ. Αφού η εφαρμογή μου έδωσε με στόμφο (βεβαιότητα) την άποψή της για κάποιο ιατρικό θέμα (επιβεβαιώνοντας 2-3 φορές την αρχική της εκτίμηση) εν συνεχεία όταν υπέβαλλα ένα συγκεκριμένο ερώτημα που σχετιζόταν με την περίπτωση, ανακάλεσε ταχύτατα (σαν να μην έτρεχε τίποτα), λέγοντας απλά, "σπουδαία παρατήρηση, όντως σε τέτοιες περιπτώσεις μπλα μπλα..." κι έκανε ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών, αλλάζοντας από κει και μετά τελείως τροπάριο για το ίδιο θέμα που πριν ήταν σίγουρη... Οπότε, ναι, είναι τρομερό εργαλείο η ΑΙ (την χρησιμοποιώ κι εγώ πλέον περιστασιακά, και μάλιστα με συνδρομή επί του παρόντος, αναφέρομαι στο ChatGPT), αλλά σε λεπτά ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, οπωσδήποτε να κρατάμε και πισινή (βλ. γιατρός εμπιστοσύνης).

Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για γενική συζήτηση (του στυλ ρώτησα κάποιον στο δρόμο να μου πει κάτι) αλλά ΔΕΝ είναι ακόμη εμπιστοσύνης. Πολύ καλό για να δώσει την γενική κατεύθυνση που να ψάξει κανείς, αλλά πρέπει πάντοτε να κοιτάς να επαληθεύσεις αν ισχύουν αυτά που λέει. Και αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Βοηθάει αν του ζητήσεις να δώσει αναφορές για αυτά που ισχυρίζεται και να πας νά τις διαβάσεις (πολύ συχνά δεν επιβεβαιώνουν αυτά που γράφει!)
Ο λόγος είναι ότι το μόνο που κάνει το chatgpt είναι να ξεκινά και να γράφει, λέξη-λέξη, απλά εμπνευσμένο από αυτά που έχει διαβάσει, χωρίς να αναλύει επί της ουσίας. Είναι ουσιαστικά ένας φιλόλογος που έχει διαβάσει πολύ και αρχίζει το μπλαμπλα να μιλάει πχ για ποιότητα ανοχών iso χωρίς να ξέρει για τι πράγμα μιλάει...

• Like
Reactions: lazarefa and newbie
Τελικά τις παρέλαβα, γιατί είχα μια ανησυχία.

Μύτες IMPACT BOSCH από το ESHOP στα 5€
20250929_160401.jpg
20250929_160446.jpg

Με την παρέα τους
20250929_160541.jpg

Και αφού κατέστρεψα ακόμα ένα ζευγάρι γάντια
20250929_160846.jpg

πήρα ακόμα ένα, αλλά αποδείχθηκε λάθος μέγεθος. Αυτά έχουν οι γρήγορες αγορές.
20250929_160726.jpg

Εχω 4-5 WD-40 και σε ΟΛΑ εχω χασει το ρουξουνακι!!!
Ευτυχως ειδα στο Τεμου ανταλλακτικες κεφαλες με ρουξουνακι για τα WD-40 και αγορασα ενα σετ με 1.5 ευρουδακι!!
GfvZW1nh.jpg

Βγαζεις την κεφαλη του WD-40 και βαζεις την παρακατω.
PXtx7Y4h.jpg

Τελεια εφαρμογη και ετοιμο για χρηση.
BSuafA8h.jpg

Το ρουξουνακι δεν χωραει στην κεφαλη του WD-40, oποτε βαζεις την καινουρια και αυτη την πετας.
4NxgAfJh.jpg

μιχαλη μας εσωσες....σε ποια αλλα σπρευ ταιριαζει?

το ζητημα ειναι πως βρισκουεμ ΑΡΣΕΝΙΚΑ τετοια...για σπρευ χωρις ρουξουνι

Oι συγκεκριμενες κεφαλες δεν ειναι αποκλειστικα για WD40, εγω τις χρησιμοποιησα εκει.
Νομιζω οτι κανουν στα περισσοτερα σπρευ αυτου του τυπου (και φυσικα για σπρευ χωρις ρουξουνι) καθως οι βαλβιδες τους εχουν την ιδια διαμετρο.

Για κάτι τέτοια είδη, ιστότοποι τύπου Temu είναι "μανούλες".
Σωστότατος.Σε εξευτελιστικες τιμες.Και έχει κ ρουξουνια για σιλικόνες,για αφρούς πολυουρεθανης, καπάκια που βιδώνουν στις σιλικόνες ώστε να μην χαλάνε κτλ.Ορεξη να έχεις να ψάχνεις.

• Like
Reactions: nickolas and newbie
Επιτέλους αποφάσισα και πήρα ένα παχύμετρο της προκοπής (το 1108-150)

Πολύ καλή συσκευασία και αναλυτικές οδηγίες.
20251001_195437.jpg 20251002_114149.jpg

20251002_114149.jpg 20251002_114211.jpg

Πολύ καλή ποιότητα κύλισης με το ροδάκι και όταν το έκλεινα η ένδειξη ήταν πάντα 0. Αυτό βοηθάει σημαντικά σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις γιατί δεν χρειάζεται κάθε φορά να μηδενίζεις (όπως στα άλλα που έχω).

Το USB OUT δεν έχω βρει ακόμα τι κάνει.
20251002_114236.jpg

Σε ένα σύντομο test που έκανα με filler, οι μετρήσεις είναι μεν ίδιες με το PARKSIDE, αλλά καμία σύγκριση στην αίσθηση..

Kαλοδουλευτο! Χρειαζεται ενα καλο παχυμετρο να συμπληρωνει και να ελεγχει οποτε χρειαζεται τα πολλα τσιπικα που εχουμε :)

Το USB ειναι για να μεταφερει δεδομενα στον υπολογιστη. Νομιζω ομως οτι χρειαζεται και καποιο εξτρα ανταπτορακι που παρεμβαλλεται.

• Like
Reactions: newbie
Kαλοδουλευτο! Χρειαζεται ενα καλο παχυμετρο να συμπληρωνει και να ελεγχει οποτε χρειαζεται τα πολλα τσιπικα που εχουμε :)

Το USB ειναι για να μεταφερει δεδομενα στον υπολογιστη. Νομιζω ομως οτι χρειαζεται και καποιο εξτρα ανταπτορακι που παρεμβαλλεται.

Ευχαριστώ Μιχάλη
Το κακό με τα καλά είναι ότι πρέπει να τα προσέχεις, Τα τσίπικα πέφτουν κάτω, χαλάνε τα πετάς παίρνεις άλλο 😁

Το site του τριανταφύλλου αναφέρει κάποιους κωδικούς σαν καλώδιο δεδομένων, αλλά μόνο αυτό. Ή θα μεταφέρει δεδομένα live και μαζί με το καλώδιο θα σου δίνει και κάποιο sw ή θα πρέπει επάνω στο καλώδιο να υπάρχει κάποιο εξάρτημα αποθήκευσης (μαλλον δυσκολο αυτό).

Θα δοκιμάσω με απλό καλώδιο και βλέπουμε.

Έχει και ασύρματο και ενσύρματο εξάρτημα.

83€+ΦΠΑ

95€+ΦΠΑ

Από όσο κατάλαβα τα δεδομένα τα περνάει στο excel και word

Ακριβό εξάρτημα...

• Wow
Reactions: newbie