Tι παραλάβαμε σήμερα..

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Καλορίζικα καί καλοδούλευτα σέ όλους συνάδελφοι.
Μιχάλη αυξάνονται καί πληθύνονται τά Ryobi :a0210:

Καλως τα δεχτηκες, αλλα βρε χριστιανε, βαζε τις φωτο μεσα σε ενα σποιλερ!!!!!!!!!!
Θες να τα δει ο Weather και να βασανιστει παλι;
Η βαλε ενα Ακαταληλλο για οσους το nick ξεκιναει απο we και τελειωνει σε 67.

Πάν μέτρον Αριστον :flipout:

Καλορίζικα σε όλους,
Να ανεβάσω κι εγώ (για πρώτη φορά) την χθεσινή μου αγορά από ΚέντροΒίδας

Αεροσυμπιεστής TOROS 24lt
Toros 40145.jpg

και πένσα ακροδεκτών UNIOR
UNIOR 427:4CG.jpg

Πάντως διαβάζοντας τις οδηγίες του αεροσυμπιεστή τι να σας πω;
Τρόμαξα τόσο πολύ με τις τόσες πολλές υποδείξεις ασφαλείας που πολλές φορές σκέφτηκα μήπως το επιστρέψω...
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μηχάνημα που απαιτεί σεβασμό και προσοχή όπως όλα τα μηχανήματα άλλωστε αλλά θεωρώ ότι σε κάποια σημεία είναι λίγο υπερβολικό.

Πιο χαρακτηριστικό: "ΠΟΤΕ μην λειτουργείτε τον αεροσυμπιεστή με μπαλαντέζα".

Αν και δεν έχω σκοπό να τον λειτουργώ με μπαλαντέζα ομολογώ ότι μου έκανε τρομερή εντύπωση...
Γνωρίζω όμως ελάχιστα πράγματα για αεροσυμπιεστές οπότε αν μπορεί κάποιος ας με διαφωτίσει λίγο.

Γιατί 2+1 λόγους μπορώ να φανταστώ ότι το λέει,
1) γιατί μπορεί η μπαλαντέζα να έχει μικρής διατομής καλώδιο
2) γιατί μπορεί να μήν έχει γείωση

*) Γιατί μπορεί να έχεις 100μέτρα μπαλαντέζα τυλιγμένη σε καρούλι και υποψιάζομαι ότι κάτι μπορεί να γίνει!

μπαλαντέζα είναι και αυτό

50510.jpg

ΥΓ. Καλοδούλευτα :)

ο αεροσυμπιεστής είναι με διπλό έμβολο ώστε να έχει μεγαλύτερη παροχή?

Γιατί 2+1 λόγους μπορώ να φανταστώ ότι το λέει,
1) γιατί μπορεί η μπαλαντέζα να έχει μικρής διατομής καλώδιο
2) γιατί μπορεί να μήν έχει γείωση

*) Γιατί μπορεί να έχεις 100μέτρα μπαλαντέζα τυλιγμένη σε καρούλι και υποψιάζομαι ότι κάτι μπορεί να γίνει!

μπαλαντέζα είναι και αυτό

50510.jpg

ΥΓ. Καλοδούλευτα :)

ο αεροσυμπιεστής είναι με διπλό έμβολο ώστε να έχει μεγαλύτερη παροχή?

Σ' ευχαριστώ πολύ!
Δε νομίζω να είναι διπλού εμβόλου 110lt/min λέει. Η μέγιστη πίεση είναι τα 8bar.
Tώρα σε όσα λές για τη μπαλαντέζα έχεις απόλυτο δίκιοκαι δεν το είχα σκεφτεί έτσι, απλά εμένα μου φανηκε κάπως.
Που να φανταστώ ότι το γράφουν για να αποφεύγονται οι πατέντες...

Kαλοριζικα Σαραντη!

Για το καλωδιο, εχεις δικιο, το γραφουν κυριως για να αποφευγονται οι πατεντες καθως εαν η μπαλαντεζα δεν σηκωνει τα amber του κομπρεσσερ υπαρχει θεμα υπερθερμανσης και του καλωδιου και του μοτερ που δεν θα τροφοδοτειται σωστα.

Η καλυτερη λυση ειναι μεγαλυτερος σωληνας αερος και οχι μπαλαντεζα, εστω και μεγαλυτερης διατομης απο το υπαρχον καλωδιο του συμπιεστη.

Με γειά

Το μοτέρ μπορεί να πάθει βλάβη λειτουργώντας με χαμηλότερη της κανονικής τάση,πράγμα που μπορεί να συμβεί λόγω της πτώσης τάσεως που δημιουργείται απ την ωμική αντίσταση της μπαλαντεζα, συνάρτηση του μήκους της...
Συνιστάται η προέκταση της σωλήνας αέρος.

Καλοδούλευτος Σαράντη ο Α/Σ.

Ο κάθε κατασκευαστής ενημερώνει (ή πρέπει να ενημερώνει) σωστά τον αγοραστή κ επειδή δεν γνωρίζει ποιός θα πάρει κ θα δουλέψει το μηχάνημα του (ερασιτέχνης, επαγγελματίας, έμπειρος, αρχάριος, ειδικός, ανειδίκευτος κλπ) προσπαθεί να προλάβει κ να τον προφυλάξει από όλες τις πιθανές κακοτοπιές.

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά και για τις ευχές και για τις συμβουλές!!!
Εγώ απλά θέλω να τοποθετήσω τον αεροσυμπιεστή σε σταθερό σημείο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρίζα. Θα τραβήξω γραμμή πρίζας εγώ απευθείας απο το κουτί οπότε δεν νομίζω να έχω θέμα με καλώδιο 3x1 ή 3x1,5 σωστά?

φτιάξε μια μπαλαντέζα όσο είναι η απόσταση της πρίζας από το κομπρεσέρ, άσε και ένα μέτρο αέρα, βάλε καλώδιο το ελάχιστο 3χ1,5, σούκο μπρος σούκο πίσω και θα είσαι ΟΚ.

προσωπικά ότι μπαλαντέζα φτιάχνω είναι με 2,5

με την ευκαιρια... για να αποφυγεις την πτωση τασης στα 20-30+ μετρα, τι διατομη θα βαζατε?

2 HP/1,5KW μοτερ 50lt κομπρεσέρ 4 χρόνια τώρα είναι με μπαλαντέζα 15m 3x1,5.
Ο κατασκευαστής είναι υπερβολικός για να ναι καλυμμένος.

Σε 50 μέτρα μπαλαντέζα 3χ2,5 με φορτίο 10A η πτώση τάσης είναι απο τα 230 στα 226.
Ενα ωραίο site για να κάνετε δοκιμές είναι αυτό http://www.calculator.net/voltage-drop-calculator.html

Άμα τραβήξεις από κουτί καινούργια μπριζα θα βάλεις ότι διατομή έχει το κουτί ή μεγαλύτερο (αποκλείεται κουτί να έχει 3χ1,0). Και το κουτί που θα τραβήξεις πρέπει να έχει γειώση αλλιώς δεν σου κάνει.

Στάλθηκε από το FRD-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλοδούλευτα Σαράντη

Με γειά

Το μοτέρ μπορεί να πάθει βλάβη λειτουργώντας με χαμηλότερη της κανονικής τάση,πράγμα που μπορεί να συμβεί λόγω της πτώσης τάσεως που δημιουργείται απ την ωμική αντίσταση της μπαλαντεζα, συνάρτηση του μήκους της...
Συνιστάται η προέκταση της σωλήνας αέρος.

2 HP/1,5KW μοτερ 50lt κομπρεσέρ 4 χρόνια τώρα είναι με μπαλαντέζα 15m 3x1,5.
Ο κατασκευαστής είναι υπερβολικός για να ναι καλυμμένος.

Σε 50 μέτρα μπαλαντέζα 3χ2,5 με φορτίο 10A η πτώση τάσης είναι απο τα 230 στα 226.
Ενα ωραίο site για να κάνετε δοκιμές είναι αυτό http://www.calculator.net/voltage-drop-calculator.html

+1 :a0210: στόν Μάκη καί τόν Πάνο

Τό μεγαλύτερο ρόλο στίς διατομές και μήκος μπαλαντέζας είναι η πτώση τάσης πρός τό μοτέρ.

Υπάρχει ο τύπος ΔU = (0,017 -- X μήκος μπαλαντέζας επί 2 -- Χ ρεύμα (Αμπέρ) -- / διατομή

Π.χ καλώδιο 60 μέτρα μήκος ,διατομή καλωδίου 1,5 mm μέ φορτίο ρεύματος 4,8 Aμπέρ

0,017 χ 120 μέτρα μήκος χ 4,8 Αμπέρ / 1,5 mm διατομή καλωδίου = Πτώση τάσης 6,528 volt

Η μεγαλύτερη ανοχή γιά τήν πτώση τάσης είναι 3-4 % στό παραπάνω παράδειγμα είμαστε μέσα στα επιτρεπτά όρια στό 3 %.

Καί έτσι γνωρίζοντας ο καθένας πόσα αμπέρ ρεύμα τραβάει τό μηχάνημα πού έχει ,πόσα μέτρα μπαλαντέζα θά χρειαστεί,μπορεί να κάνει τίς ανάλογες πράξεις καί νά βρεί τήν κατάλληλη διατομή καλωδίου πού πρέπει να χρησιμοποιήσει γιά τά ανάλογα μέτρα μπαλαντέζας.

Καί όπως γνωρίζουμε τήν μπαλαντέζα τήν απλώνουμε όλη στό μήκος όταν δουλεύουμε μέ εργαλεία ισχύος είτε είναι τυλιγμένη σέ καρούλι,είτε είναι τυλιγμένη μέ τόν αγκώνα χύμα δηλαδή.

Καλοδούλευτα Σαράντη

+1 :a0210: στόν Μάκη καί τόν Πάνο

Τό μεγαλύτερο ρόλο στίς διατομές και μήκος μπαλαντέζας είναι η πτώση τάσης πρός τό μοτέρ.

Υπάρχει ο τύπος ΔU = (0,017 -- X μήκος μπαλαντέζας επί 2 -- Χ ρεύμα (Αμπέρ) -- / διατομή

Π.χ καλώδιο 60 μέτρα μήκος ,διατομή καλωδίου 1,5 mm μέ φορτίο ρεύματος 4,8 Aμπέρ

0,017 χ 120 μέτρα μήκος χ 4,8 Αμπέρ / 1,5 mm διατομή καλωδίου = Πτώση τάσης 6,528 volt

Η μεγαλύτερη ανοχή γιά τήν πτώση τάσης είναι 3-4 % στό παραπάνω παράδειγμα είμαστε μέσα στα επιτρεπτά όρια στό 3 %.

Καί έτσι γνωρίζοντας ο καθένας πόσα αμπέρ ρεύμα τραβάει τό μηχάνημα πού έχει ,πόσα μέτρα μπαλαντέζα θά χρειαστεί,μπορεί να κάνει τίς ανάλογες πράξεις καί νά βρεί τήν κατάλληλη διατομή καλωδίου πού πρέπει να χρησιμοποιήσει γιά τά ανάλογα μέτρα μπαλαντέζας.

Καί όπως γνωρίζουμε τήν μπαλαντέζα τήν απλώνουμε όλη στό μήκος όταν δουλεύουμε μέ εργαλεία ισχύος είτε είναι τυλιγμένη σέ καρούλι,είτε είναι τυλιγμένη μέ τόν αγκώνα χύμα δηλαδή.

:a0210:

στο δικο μου παραδειγμα (3χ1,5 - 15αμπερ* (οριο ασφάλειας) και 30 μετρα (δανεικο ρευμα για το διαμερισμα) μου βγαζει
Voltage drop: 18.86
Voltage drop percentage: 8.20%
Voltage at the end: 211.14
*ξερω τα αμπερ ειναι πολλα

Μερικά κοκοψίνια από τοπικά καταστήματα. Μπαλαντέζα 5 μ., 2 φις σουκο με πλάγια έξοδο, φις αρσενικό σουκο με ενσωματωμένο ροοστάτη κ μεταλλικός χάρακας 600 mm.

Καλοδούλευτα!

Ευχαριστώ. Θα αργήσει λίγο η εφαρμογή τους.

Last edited by a moderator: