Tι παραλάβαμε σήμερα..

Σκεφτείτε το sleigh να κινείται μπρος πίσω προς την κεφαλή του ρουτερ δλδ την χελιδονοουρα.
Κόβει το πρώτο σκαλοπάτι και έπειτα μετακινεις το κομμάτι δεξιά κατά χ απόσταση επί όλο το μήκος του κομματιού.
Το ίδιο και στο άλλο κομμάτι οριζόντια όμως.
Ηλία όντως δύσκολο να περιγράφει με λόγια.

Κυριακο η σκεψη μου ειναι αλλη μια αναποδα,κολλημα με ηλεκτροκοληση και κοψιμο λιγο τα δοντια,και ταυτοχρονα λιγο στραβωμα,και πειραματισμο για να θηκιαζουν οι χελιδονοουρες.

Μην παιδευεστε αδικα συναδελφοι. Oι απλες συνδεσεις (finger joints) ειναι πιο ομορφες, πιο απλες και πιο δυνατες απο τις χελιδονοουρες που ειναι βασανο σκετο, με το χερι η αλλιως.
Ποιος θα κατσει να κανει τετοιες συνδεσεις σημερα, εκτος μονο ετσι για τη χαρα.

joint_split.jpg

Αφεντικο Μιχαλη,εσυ ολο και κατι τετοιο θα εχεις σιγουρα μιας και εισαι της φορτισης,το καλυτερο dovetail
και φτηνο,ολο και καποιο καπου θα βρισκεται πεταμενο,2 λεπιδες και ετοιμο το dovetail

http://www.moraitopoulos.gr/0755-aa-skil.html

View attachment 123949
Σήμερα πήρα από τοπικό κατάστημα μια γωνία της STANLEY και τρεις ταμπακιερες SOFT MASTER επίσης της STANLEY.. Εγώ μόνο για τη γωνιά πήγα αλλά η πωλήτρια ΕΠΈΜΕΝΕ ότι οι ταμπακιερες έχουν 6,80 έτσι όπως είναι και όχι η μια μόνο... οπότε και εγώ της πήρα. ..

Αγάπη αν πετύχει αυτό που θα κάνεις ενημέρωσε γιατί ενδιαφερόμαστε πολλοί από ότι κατάλαβες!!

Θέλουμε κι εμείς ταμπακιέρα με εφτα ευρω

Μιχαλη επειδη εγω ειμαι του μετάλλου και εγινα προσφατα του ξυλου μου εξηγεις σε παρακαλω γιατι το finger join περα απο τη χαρα του παιδιου (ειτε με ισιο κοντυλι ή ακομα πιο ευκολα με dado blade) ειναι πιο δυνατο απο τη χελιδονοουρα?

Εκαναν ενα πειραμα οπως ειδες παραπανω και αποδειχτηκε (στο συγκεκριμενο πειραμα) οτι η συνδεση με finger joints αντεξε περισσοτερο την πιεση απο μεσα.
Ισως ο αδυναμος κρικος ειναι ο στενος λαιμος της χελιδονοουρας. Ισως και παλι να μην ισχυει. Ισως να κανουμε το δικο μας πειραμα να δουμε τι θα γινει :))

Σκεφτείτε το sleigh να κινείται μπρος πίσω προς την κεφαλή του ρουτερ δλδ την χελιδονοουρα.
Κόβει το πρώτο σκαλοπάτι και έπειτα μετακινεις το κομμάτι δεξιά κατά χ απόσταση επί όλο το μήκος του κομματιού.
Το ίδιο και στο άλλο κομμάτι οριζόντια όμως.
Ηλία όντως δύσκολο να περιγράφει με λόγια.

Κάπως έτσι Κυρ . Το μυστικό όλο ειναι να υπολογισεις ακριβώς την απόσταση απο το κατωτερο σημείο κοπής του μπιτ (στην επιφάνεια του τραπεζιου) και να προσθέσεις ενα στοπ 1x1x1 εκατοστο σε απόσταση οσο ειναι το μπιτ (στην περίπτωση της Αγάπης 14 χιλιοστα) . Κατόπιν η προηγούμενη κοπη φρενάρει στο στοπ για την επόμενη . Τα στοπ τα φτιαχνεις μια φορα σε ενα κομμάτι ξύλου το οποίο μαγκωνεις πανω στον φράχτη του ρουτερ . Με 1-2 δοκιμές και σημαδεμα του φράχτη και του ξύλου έχεις μονίμως το επιθυμητό αποτέλεσμα ότι πάχος και να έχουν τα ξύλα που θα ενωθούν .
Ενα tip , δεν χρησιμοποιείς όλο το μήκος του μπιτ , 10 χιλιοστα φτάνουν .

Προϋπόθεση , ο φραχτης να εχει παράλληλη κίνηση πανω σε οδηγούς όπως της Αγάπης .

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Θέλουμε κι εμείς ταμπακιέρα με εφτα ευρω
Χαχα... ας ελπίσουμε ότι την επόμενη βδομάδα που θα πάω στο ίδιο μαγαζί να μην καταφέρει να πείσει κανείς την πωλήτρια ότι η τιμή ήταν για τη μία και να πάρω άλλες τρεις...

Μιχαλη επειδη εγω ειμαι του μετάλλου και εγινα προσφατα του ξυλου μου εξηγεις σε παρακαλω γιατι το finger join περα απο τη χαρα του παιδιου (ειτε με ισιο κοντυλι ή ακομα πιο ευκολα με dado blade) ειναι πιο δυνατο απο τη χελιδονοουρα?

Επειδή έχεις την δυνατότητα πιο πολλων ενωσεων για την ίδια απόσταση με finger join , δηλαδή συνολικά μεγαλυτερη επιφάνεια κολληματος των κομματιών μεταξύ τους .

Μην παιδευεστε αδικα συναδελφοι. Oι απλες συνδεσεις (finger joints) ειναι πιο ομορφες, πιο απλες και πιο δυνατες απο τις χελιδονοουρες που ειναι βασανο σκετο, με το χερι η αλλιως.
Ποιος θα κατσει να κανει τετοιες συνδεσεις σημερα, εκτος μονο ετσι για τη χαρα.

joint_split.jpg

Εγώ ξέρω έναν που τις κάνει στο χέρι και βγάζει χρήματα από αυτό.

Εκαναν ενα πειραμα οπως ειδες παραπανω και αποδειχτηκε (στο συγκεκριμενο πειραμα) οτι η συνδεση με finger joints αντεξε περισσοτερο την πιεση απο μεσα.
Ισως ο αδυναμος κρικος ειναι ο στενος λαιμος της χελιδονοουρας. Ισως και παλι να μην ισχυει. Ισως να κανουμε το δικο μας πειραμα να δουμε τι θα γινει :))
Να σου πω επειδη ειμαι απο κινητο δε μου φορτωσε την εικονα. Προσπαθω στο μυαλο μου (σκεφτομαι μεταλλικά αυτο ειναι το κακο) να δω τι μου διαφευγει.

Απο την αλλη ας κανουμε ενα πειραμα να δουμε. Μου αρεσουν αυτα εως με ενθουσιάζουν αν και θεωρω οτι η χειδονοουρα ειναι πολυ δυνατοτερη. Το δοντι 15 μοιρες με 75 μοιρες της δινει το πλεονεκτημα ειδικα στις καθετες δυναμεις. Πχ ραφι βιβλιοθηκης, πατος συρταριου κλπ.

Απο την αλλη χελιδονοουρα ειναι αυτο που εδειξες και χελιδονοουρα ειναι το παρακατω. Σε ραφι θα πηγαινα στο παρακατω φυσικα :)

half_sliding_dovetail_joint.gif

Η χελιδονοουρα κατα την απειρη μου γνωμη εχει το πλεονεκτημα της αντοχης, της αναγνωρισης οτι εισαι μαστορας αφου τη πετυχες και της απολυτης ομορφιας (για να μη το πω αλλιως) οταν παντρευει ξυλα εναλλαξ :) (προσωπικοτατη αποψη το τονιζω)

https://m.youtube.com/watch?v=YeTKRcnuWPI

Αν μου δωσουν κατι τετοιο ακομα και σε ρεταλι απο παλετα να ειναι, θα το βαλω σε βιτρινα να μη το ακουμπαει σκονη και χέρι άλλου :)

ΥΓ Καποιος να μου βρει χρονο παρακαλω να αρχισω mythbusters a la avclub και να ασχολουμαι μονο με κατασκευες για proof it or never happened...

Η χελιδονουρα ειναι οντως η καταξιωση του μερακλη τεχνιτη, του αρχοντομαστορα. Ναι, ειναι για βιτρινα μια τετοια επιτυχημενη και τελεια συνδεση, που ουτε στο ονειρο μας εμεις δεν προκειται να φτιαξουμε:))

Η συνδεση που αναφερεις παραπανω ειναι η γαλλικη χελιδονουρα και πιανει ολο το μηκος της ενωσης με ενα κοψιμο. Αυτο ισως (ισως και παλι λεω) να ειναι πιο σταθερο απο ενα αντιστοιχο μονοκομματο finger joint.
Ομως οι γωνιακες συνδεσεις δεν νομιζω να ειναι δυνατοτερες. Συμφωνω και με τον Ηλια στο σχολιο του. Η αποψη μου ειναι εντελως προσωπικη και δεν βασιζεται σε κατι που εχω φτιαξει για να ξερω απο πρωτο χερι.

Κιομως παιδια οταν πρωτοπηρα το EZ-Pro jig εφταξα μια γαλλικη συνδεση σε ενα πι τοσο σφιχτη χωρις κολλα που ηθελε σφυρι για να μπει και οπως καταλαβαινετε μπηκε τοσο τελεια που ηθελε κοπανημα για να βγει!
Αυτη την εμπειρια εχω.

Χαχα... ας ελπίσουμε ότι την επόμενη βδομάδα που θα πάω στο ίδιο μαγαζί να μην καταφέρει να πείσει κανείς την πωλήτρια ότι η τιμή ήταν για τη μία και να πάρω άλλες τρεις...
Δεν μας λες που ειναι το μαγαζι να πάμε να πάρουμε και εμείς ;

Στα Σέρρας Ηλία. .. Η τιμή όμως είναι για τη μία ταμπακιερα, σίγουρα αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει, αν δεν το έχει καταλάβει ήδη. ..

Στα Σέρρας Ηλία. .. Η τιμή όμως είναι για τη μία ταμπακιερα, σίγουρα αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει, αν δεν το έχει καταλάβει ήδη. ..

Ωραία , ανεβαίνοντας αθηνα την Πέμπτη-Παρασκευή θα περάσω μια βόλτα απο Σέρρες μπας και...χαχαχα
Σε ευχαριστω Γιάννη .