Παρέλαβα κι εγώ προχθές με ACS το γνωστό ψηφιακό παχύμετρο του Banggood:
Nur US$10.99, kaufen Sie den besten 150mm Stainless Steel LCD Screen Display Digital Caliper 6 Inch Fraction / MM / Inch High Precision Stainless Steel LCD Vernier Caliper Online-Shop zum Großhandelspreis.
www.banggood.com
Πρώτες εντυπώσεις πιάνοντας στα χέρια το πλαστικό κουτί/θήκη της συσκευασίας του, πολύ καλές. Αρκετά καλής ποιότητας πλαστικό υλικό στη θήκη, καλό άνοιγμα/κλείσιμο του κουτιού, σίγουρα καλύτερο από την κατηγορία τιμής του παχύμετρου.
Το ίδιο το παχύμετρο τώρα, σαν αίσθηση στην πρώτη επαφή μαζί του, ομολογώ ότι το περίμενα κάπως καλύτερο σαν εικόνα ποιότητας. Έχοντας είναι η αλήθεια την εικόνα σοβαρών ανάλογων οργάνων (Mitutoyo κλπ) μου φάνηκε λίγο ντελικάτο σαν κατασκευή, ενώ τη χειρότερη εικόνα πάνω του μου την έδωσε η μεταξοτυπία με τις χαραγές, τόσο σαν ποιότητα εκτύπωσης, όσο και λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια λεπτή λωρίδα αλουμινίου με τυπωμένες τις ενδείξεις η οποία είναι κολλημένη πάνω στο σώμα του παχύμετρου.
Θα μου πείτε, τι περίμενες με λίγο πάνω από 10 ευρώ; Σύμφωνοι, απλά μη έχοντας καθόλου εμπειρία από φτηνά ψηφιακά παχύμετρα, είχα μάλλον υψηλότερες του λογικά αναμενόμενου προσδοκίες από το συγκεκριμένο, με δεδομένους και τους διθυράμβους που διάβασα.
Σίγουρα το όργανο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν εμπνέει (και προφανώς δεν φτιάχτηκε) για σοβαρή/επαγγελματική χρήση, κι όταν λέω επαγγελματική, εννοώ στο περιβάλλον πχ ενός μηχανουργείου, με τη βρώμα που υπάρχει εκεί κοκ (δε μπορώ να φανταστώ ας πούμε πόσο θα αντέξει η μεταξοτυπία αν λερωθεί μερικές φορές με λάδια/γράσσα/μαυρίλες από μουτζουρωμένα χέρια μάστορα που θα το χρησιμοποιήσει, πολύ δε περισσότερο αν φύγει από κανένα πάγκο και πέσει κάτω μερικές φορές).
Από κει και πέρα, και για καθαρά ερασιτεχνική χρήση, δηλαδή για χρήση που λίγο πολύ θα κάνει κάποιος σαν εμάς, τα παραπάνω μικρή σημασία έχουν (πάντα δεδομένης και της χαμηλής τιμής) και εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι η ακρίβεια του οργάνου.
Σε αυτό λοιπόν τον τομέα, οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο παχύμετρο φαίνεται να παίρνει άριστα.
Το σύγκρινα σε διάφορες μετρήσεις τόσο με ένα αναλογικό παχύμετρο Mitutoyo με ακρίβεια (πιο σωστά, διακριτική ικανότητα, resolution) 1/20mm (μικρότερη βέβαια από του συγκεκριμένου που είναι 1/100mm) όσο και με ένα αναλογικό μικρόμετρο 0-25mm Γερμανίας (δε θυμάμαι μάρκα) που έχω, με τη συνήθη για μικρόμετρο ακρίβεια 1/100mm.
Σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις που έκανα (σε σχετικά μικρά μεγέθη αντικειμένων) οι ενδείξεις του συγκεκριμένου οργάνου συμφωνούσαν απόλυτα τόσο με το αναλογικό παχύμετρο όσο και - κυρίως - με το μικρόμετρο), οπότε θα έλεγα ότι στον τομέα ακρίβειας μέτρησης, (και) από μένα παίρνει άριστα το συγκεκριμένο ψηφιακό παχύμετρο.
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα όργανο με άριστη ακρίβεια (που είναι το βασικό), με λογική (αλλά μέχρι εκεί) για τα λεφτά που ζητάει ποιότητα κατασκευής.
Για χρήση από χομπίστες/ερασιτέχνες, και με τιμή γύρω στα 10 ευρώ, συστήνεται ανεπιφύλακτα.