Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Καλά ακόμη πιστεύουν οτι ο Καπιταλισμός είναι το μόνο εφαρμόσιμο σύστημα κοινωνικής λειτουργίας???

ότι είδατε τα τελευταία 300+ χρόνια, έφτασε στο τέλμα του.... ή θα μετεξελιχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό ή θα πεθάνει και θα δημιουργηθεί κάτι νέο....

Μ'αρεσεις ρε γαμωτο γιατι είσαι τιγκα αισιόδοξος!!!

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Παρολο που ειμαι απαισιοδοξος, γιατι πιστευω οτι τελικα ο οπαδισμος θα επικρατησει ενισχυμενος και απο το γνωστο βρωμικο παιχνιδι των κομματικων μηχανισμων και το μπουρου μπουρου των μεγκατσανελς, ειναι πολλα σημαδια που δειχνουν οτι τελικα τα μεγαλα κομματα θα χασουν τοση πολλη απο τη δυναμη τους που μπορει και να τους στοιχησει.

Βλεπω φιλους μου, κλασσικους ψηφοφορους του Πασοκ, που δεν μπορουν να το ξαναψηφισουν. Το πιο εντυπωσιακο ειναι οτι και πολλοι απο τους γονεις τους λενε το ιδιο. Ανθρωποι που συναντουσες στο δρομο, ξερουν οτι εισαι πολυ μακρια απο το ΠΑΣΟΚ, αλλα παρολα αυτα ανοιγαν συζητηση για να σε πεισουν. Επισης, πολυς κοσμος που συχνα αδιαφορουσε, τωρα δεν θα το κανει και σιγουρα δεν θα ψηφισει εναν απο τους 2.

Προσωπικα, εχω εντυπωσιαστει απο τον Τζημερο, αφου ειναι στη θεωρια αυτο το νεο που περιμενα να ερθει. Ξεκαθαρα τεχνοκρατικες αποψεις, νεοι ανθρωποι με βιογραφικα γεματα και καμια σχεση με την πολιτικη. Επισης πιστευουν οτι ο καπιταλισμος ειναι το μονο εφαρμοσιμο συστημα. Μπορει να συμφωνεις η να διαφωνεις με αυτο, αλλα μηπως και οσοι υποσχονται κοινωνικο κρατος μπορουν ή θελουν να το φερουν? Ειναι περιεργο που ειναι εντελως αγνωστοι, γιατι μια ματια την αξιζουν.

Κοντοπατριωτάκι, από τότε που οι κοινωνίες παρήγαγαν έστω και το παραμικρό πλεόνασμα, δεν υπάρχουν "τεχνοκρατικές λύσεις". Το πώς θα διανεμηθεί είναι ξακάθαρα θέμα αρχών της δεδομένης κοινωνικής οργάνωσης. Δηλαδή αμιγώς πολιτικό..

Έχω αλιεύσει διάφορα μαργαριτάρια από τις "θέσεις" των συγκεκριμένων. Παράδειγμα: " Απαγορεύονται οι πορείες στο οδόστρωμα. "
Αυτό μου έλυσε και την απορία γιατί στην πρωτομαγιά του Σικάγου - μέρες που είναι - ματοκύλισαν τους απεργούς: Θα κατέβηκαν - προφανώς - στο οδόστρωμα..

Έχω κι άλλο:
"Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Παιδεία, η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να έχει πολιτικό προϊστάμενο ..."
Είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Ή δεν ξέρουν ότι η παιδεία είναι διαφορετικό πράγμα από την κατάρτιση, ή μας δουλεύουν. Μάλλον το πρώτο.

Το τι θα διδαχθεί, σε ποιούς και ποιός θα πληρώσει γι αυτό, είναι επίσης πολιτική απόφαση.
Ακραίο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: Στις δυτικές κοινωνίες του 19ου αιώνα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για εθνικό σύστημα παιδείας: Γράμματα μάθαινε όποιος μπορούσε να πληρώσει τα - ελάχιστα - ιδιωτικά σχολεία, ή κατ' οίκον δασκάλους (σύνηθες στην αριστοκρατία).
Η κοινωνία τότε δεν θεωρούσε ότι πρέπει να δοθεί στο παιδί του ανθρακωρύχου η δυνατότητα να γίνει π.χ. δικηγόρος.
Πίστευαν ότι κάτι τετοιο είναι και επιζήμιο, μιας και θα στερούσε από τις φάμπρικες που κατείχαν οι τότε κυβερνώντες φθηνό εργατικό δυναμικό (στη Γερμανία π.χ των αρχών του 20ου αιώνα, ψήφιζαν μόνο όσοι ειχαν ιδιοκτησία ή υπερέβαιναν κάποιο όριο εισοδήματος) .

Σήμερα, κάτι παρόμοιo επιχειρείται στις ΗΠΑ με τα charter schools: Βλέπε και ..@παριές Γιωργάκη περί "κουπονιών παιδείας" τις οποίες κατά καιρούς έχει αναμασήσει όλος ο νεοφιλελεύθερος συρφετός: Ντόρα, Μάνος κλπ.
Τους έχω νέα: Δεν είμαστε αυτιστικοί, επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο και οι υποτιθέμενες νέες ιδέες τους είναι γνωστές από τη δεκαετία του '70. Όπως και η καθαρά πολιτική - υπέρ συγκεκριμένων τάξεων - στόχευσή τους.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Κοντοπατριωτάκι, από τότε που οι κοινωνίες παρήγαγαν έστω και το παραμικρό πλεόνασμα, δεν υπάρχουν "τεχνοκρατικές λύσεις". Το πώς θα διανεμηθεί είναι ξακάθαρα θέμα αρχών της δεδομένης κοινωνικής οργάνωσης. Δηλαδή αμιγώς πολιτικό..

Έχω αλιεύσει διάφορα μαργαριτάρια από τις "θέσεις" των συγκεκριμένων. Παράδειγμα: " Απαγορεύονται οι πορείες στο οδόστρωμα. "
Αυτό μου έλυσε και την απορία γιατί στην πρωτομαγιά του Σικάγου - μέρες που είναι - ματοκύλισαν τους απεργούς: Θα κατέβηκαν - προφανώς - στο οδόστρωμα..

Έχω κι άλλο:
"Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η Παιδεία, η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας, θα πρέπει να έχει πολιτικό προϊστάμενο ..."
Είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Ή δεν ξέρουν ότι η παιδεία είναι διαφορετικό πράγμα από την κατάρτιση, ή μας δουλεύουν. Μάλλον το πρώτο.

Το τι θα διδαχθεί, σε ποιούς και ποιός θα πληρώσει γι αυτό, είναι επίσης πολιτική απόφαση.
Ακραίο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: Στις δυτικές κοινωνίες του 19ου αιώνα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για εθνικό σύστημα παιδείας: Γράμματα μάθαινε όποιος μπορούσε να πληρώσει τα - ελάχιστα - ιδιωτικά σχολεία, ή κατ' οίκον δασκάλους (σύνηθες στην αριστοκρατία).
Η κοινωνία τότε δεν θεωρούσε ότι πρέπει να δοθεί στο παιδί του ανθρακωρύχου η δυνατότητα να γίνει π.χ. δικηγόρος.
Πίστευαν ότι κάτι τετοιο είναι και επιζήμιο, μιας και θα στερούσε από τις φάμπρικες που κατείχαν οι τότε κυβερνώντες φθηνό εργατικό δυναμικό (στη Γερμανία π.χ των αρχών του 20ου αιώνα, ψήφιζαν μόνο όσοι ειχαν ιδιοκτησία ή υπερέβαιναν κάποιο όριο εισοδήματος) .

Σήμερα, κάτι παρόμοιo επιχειρείται στις ΗΠΑ με τα charter schools: Βλέπε και ..@παριές Γιωργάκη περί "κουπονιών παιδείας" τις οποίες κατά καιρούς έχει αναμασήσει όλος ο νεοφιλελεύθερος συρφετός: Ντόρα, Μάνος κλπ.
Τους έχω νέα: Δεν είμαστε αυτιστικοί, επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο και οι υποτιθέμενες νέες ιδέες τους είναι γνωστές από τη δεκαετία του '70. Όπως και η καθαρά πολιτική - υπέρ συγκεκριμένων τάξεων - στόχευσή τους.

Άψογος!
Καλά, οι νεοφιλελεύθεροι έχουν υποκαταστήσει εννοιολογικά πλήρως τη λέξη παιδεία με την κατάρτιση για να προσαρμόζεται διαρκώς ο εργαζόμενος σε "ένα σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία". Και φυσικά η επανακατάρτιση απαιτεί φράγκα.

Last edited by a moderator:
Στο κείμενο <<αντί βιογραφικού>> του Τζήμερου διάβασ το παρακάτω.

<<Μ’ αυτή την έννοια, πολιτική δραστηριότητα είχα πάντα. Κομματική, ποτέ, ούτε ως φοιτητής – δεν γράφτηκα καν στο φοιτητικό σύλλογο. >>

Επειδή σπούδασε νωρίτερα από μένα έχω μία απορία. Υπήρχε περίοδος όπου κάποιος φοιτητής έπρεπε να γραφτεί στον φοιτητικό σύλλογο για να συμμετέχει;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Άψογος!
Καλά, οι νεοφιλελεύθεροι έχουν υποκαταστήσει εννοιολογικά πλήρως τη λέξη παιδεία με την κατάρτιση για να προσαρμόζεται διαρκώς ο εργαζόμενος σε "ένα σύγχρονο δυναμικό περιβάλλον που απαιτεί ευελιξία". Και φυσικά η επανακατάρτιση απαιτεί φράγκα.

Γιατί οι δημιοργοί ξανά δεν συνεργάστηκαν με την φιλελεύθερη συμμαχία και τη δράση;

Η επιμονή πολλών να προωθούν αυτό το κόμμα με τη συνοδεία σχολίων του τύπου άφθαρτοι, νέα φωνή, κ.α. που θέλουν να τονίσουν την μη εμπλοκή των υποψηφίων με τη διαπλεκόμενη καθεστηκυία τάξη μου προκαλεί πάντα απορία. Ειδικά αν έχει προηγηθεί συζήτηση για τις θέσεις τους και επιμένουν <<ναι αλλά δεν πήγαν με τα μεγάλα κόμματα και μπαίνουν τώρα στην πολιτική, καλύτερα να δώσω σε αυτούς μία ευκαιρία.>>

Στις εκλογές δεν επιλέγουμε μόνο πρόσωπα αλλά κυρίως πολιτικές.

Εννοεί προφανώς για να ψηφίσεις π.χ στις εκλογές. Είναι ανατριχιαστικό πάντως να προβάλεται ως νέο και ανανεωτικό, το να μη συμμετέχεις σε συλλογικότητες του χώρου σου (δουλειάς, σπουδών κλπ).
Είναι η κατακλείδα της άθλιας προπαγάνδας "ο καθένας μόνος του" .
Απευθύνεται φυσικά στο πόπολο: Οι κρατούντες μια χαρά αναγνωρίζουν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα πλεονεκτήμετα της οργανωμένης συλλογικής δράσης:

Έχουν εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ), διεθνείς οργανώσεις (ΟΟΣΑ, τράπεζα διεθνών διακανονισμών, IIF) και δε συμμαζεύεται. Μερικές μάλιστα από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις (ναι τέτοιες είναι) έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τα κυρίαρχα κράτη να τις αναγνωρίσουν ως ρυθμιστικές αρχές!! (π.χ η τράπεζα διεθνών διακανονισμών).
Απευθύνονται μάλλον σε ηλίθιους - ή πιο σωστά ανενημέρωτους- το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το ίδιο..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Άψογος!

Δια βίου μάθηση karavan, δια βίου μάθηση. Το αυτονόητο (γηράσκω αεί διδασκόμενος) πρέπει να το θεσμοθετήσουμε κιόλας για να μπορέσει μετά να μπει στα φιλελευθεριακά καλούπια και να παράγει κινητικούς απασχολούμενους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Δια βίου μάθηση karavan, δια βίου μάθηση. Το αυτονόητο (γηράσκω αεί διδασκόμενος) πρέπει να το θεσμοθετήσουμε κιόλας για να μπορέσει μετά να μπει στα φιλελευθεριακά καλούπια και να παράγει κινητικούς απασχολούμενους.

Δια βίου μάθηση, κατάρτιση, επανακατάριση, κοινωνία της γνώσης, κοινωνία της πληροφορίας...Δε βαριέσαι...Έχω μπουχτίσει με τα νεοφιλελεύθερα φληναφήματα μέσω των οποίων μας περνούν κακοφορμισμένες συνταγές ως "νέες και άφθαρτες".

Έχουν εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ), διεθνείς οργανώσεις (ΟΟΣΑ, τράπεζα διεθνών διακανονισμών, IIF) και δε συμμαζεύεται. Μερικές μάλιστα από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις (ναι τέτοιες είναι) έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τα κυρίαρχα κράτη να τις αναγνωρίσουν ως ρυθμιστικές αρχές!! (π.χ η τράπεζα διεθνών διακανονισμών).
Απευθύνονται μάλλον σε ηλίθιους - ή πιο σωστά ανενημέρωτους- το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το ίδιο..

Μεγάλη αλήθεια. Και δυστυχώς με τα τελευταία νομοθετήματα έχουν χαρακτηριστεί οι εργοδοτικές οργανώσεις τυπικά σε ισοδύναμους συνομιλητές των εργατικών οργανώσεων διατηρώντας ουσιαστικά πια μόνο την θέση ισχύος τους. Αποτέλεσμα βέβαια η πλήρης απουσία οποιοδήποτε αντιβάρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς ώφελος των εργαζομένων. Αλλά τί να κάνουμε αυτά έχει η ισονομία. Και ο εργοδότης εργαζόμενος είναι.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλο

Δια βίου μάθηση, κατάρτιση, επανακατάριση, κοινωνία της γνώσης, κοινωνία της πληροφορίας...Δε βαριέσαι...Έχω μπουχτίσει με τα νεοφιλελεύθερα φληναφήματα μέσω των οποίων μας περνούν κακοφορμισμένες συνταγές ως "νέες και άφθαρτες".

Η πιο εμετική <<κοινωνία>> κατά τη γνώμη μου είναι η κοινωνία των πολιτών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις

Η πιο εμετική <<κοινωνία>> κατά τη γνώμη μου είναι η κοινωνία των πολιτών.

Πολίτες λένε, υπηκόους εννοούν.

Μεγάλη αλήθεια. Και δυστυχώς με τα τελευταία νομοθετήματα έχουν χαρακτηριστεί οι εργοδοτικές οργανώσεις τυπικά σε ισοδύναμους συνομιλητές των εργατικών οργανώσεων διατηρώντας ουσιαστικά πια μόνο την θέση ισχύος τους. Αποτέλεσμα βέβαια η πλήρης απουσία οποιοδήποτε αντιβάρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς ώφελος των εργαζομένων. Αλλά τί να κάνουμε αυτά έχει η ισονομία. Και ο εργοδότης εργαζόμενος είναι.

Σόρι για την παρέμβαση (τα έντονα), αλλά ένα ταλέντο να τα διατυπωνεις τα "αυτονόητα" τύπου Μάνου τόχεις :-) ήθελα να το τονίσω.
Το σάιτ της "δημιουργίας" είναι μνημείο παραπληροφόρησης και συγκάλυψης των πολύπλοκων κοινωνικών φαινομένων πίσω από ανακρίβειες, υπεραπλουστεύσεις και απόκρυψη της πραγματικότητας.

Δείτε αυτά που γράφουν για το ασφαλιστικό, όπου έχουν έχουν κάνει copy-paste τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Συγκεκριμένες προτάσεις δηλαδή, όχι γενικόλογες πολιτικές αερολογίες...

Γιατί καμμία κ...φάλα από αυτές (Γιαννίτσηδες, Μανοι) δεν λέει ότι ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια, οι αποδοχές των εργαζομένων είναι ίδιες, αν όχι λίγο μικρότερες?
Μόνο το ότι ζούμε περισσότερο βλέπουν. Όχι ότι "λεφτά υπάρχουν" και με το παραπάνω για να καλυφθούν οι ανάγκες του ασφαλιστικού με τα νέα δημογραφικά δεδομένα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πραγματικές αυξήσεις μισθών.
Το οποίο καθαρά τεχνοκρατικά δε βγαίνει ρε παιδάκι μου, γιατί "θα τα μαζέψουν και θα πάνε στην Κίνα/Βουλγαρία/Ρουμανία/Εσθονία" κλπ.
Τι τομάρια θεέ μου..

Υπαρχει μια παροιμια "καλυτερα ο συνεταιρος σου να σε κλεβει, παρα να ειναι βλακας".

Ποτε δεν ειπα οτι συμφωνω απολυτα με τις θεσεις τους, ουτε εχει σημασια τι πιστευω εγω. Πολυ περισσοτερο δεν μπορει να γινει τετοια συζητηση εδω. Μπορεις να διαφωνεις σε πολλα και να συμφωνεις σε αλλα. Αν τους συγκρινεις με το ιδανικο, προφανως και θα παρουν χαμηλοτερο βαθμο. Αν τους συγκρινεις ομως με οσα εχουν δει τα ματια μας, εγω πιστευω οτι αξιζουν τουλαχιστον μια ματια.

Αυτη η προσεγγιση της διοικησης, εχει πολλα στοιχεια κοινα με οσα συζητουσα με τους φιλους μου επι χρονια. Αποψεις υπαρχουν πολλες, αλλα η λογικη τους εμενα μου κανει.

Υπαρχει μια παροιμια "καλυτερα ο συνεταιρος σου να σε κλεβει, παρα να ειναι βλακας".

Ποιος είναι ο ''πατέρας'' της παροιμίας, ο Κέυνς ή ο Φρίντμαν? Πάντως, για λαϊκή σοφία, δύσκολα την κόβω...-bye-

Ποτε δεν ειπα οτι συμφωνω απολυτα με τις θεσεις τους, ουτε εχει σημασια τι πιστευω εγω. Πολυ περισσοτερο δεν μπορει να γινει τετοια συζητηση εδω. Μπορεις να διαφωνεις σε πολλα και να συμφωνεις σε αλλα. Αν τους συγκρινεις με το ιδανικο, προφανως και θα παρουν χαμηλοτερο βαθμο. Αν τους συγκρινεις ομως με οσα εχουν δει τα ματια μας, εγω πιστευω οτι αξιζουν τουλαχιστον μια ματια.

Αυτη η προσεγγιση της διοικησης, εχει πολλα στοιχεια κοινα με οσα συζητουσα με τους φιλους μου επι χρονια. Αποψεις υπαρχουν πολλες, αλλα η λογικη τους εμενα μου κανει.

Δεν κρίνω προς θεού την επιλογή σου, ούτε κανενός άλλου βέβαια. Με αφορμή το ότι τους ανέφερες, έγραψα κι εγώ μερικές απόψεις. Όπως θα διαπίστωσες, έχω ρίξει πολύ παραπάνω από μια ματιά. Αυτό είναι και το πρόβλημα με όλους αυτούς: Με την πρώτη ματιά φαίνονται ευλογα αυτά που λένε - 40 χρόνια τώρα -. Δεύτερη δεν αντέχουν.

Τα σέβη μου και την καλημέρα μου στον Κωνσταντίνο Τυροβολά.

Επίσης τα σέβη μου και την καλημέρα μου σε όποιον αφιερώνει παραπάνω από "μια ματιά" στις θέσεις όποιου σκοπεύει να του παραδώσει τη ζωή του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Καταρχην δεν ειναι επιλογη μου, τουλαχιστον οριστικη. Σιγουρα ειναι μεσα σε αυτα που δεν αποκλειεται να ψηφισω. Θα εξαρτηθει και απο το ποση επιρροη θα εχει η ψηφος σε κομμα που δεν θα μπει στη Βουλη.

Απλα επειδη εχουν εντελως αλλη λογικη, διαφορετικη και απο τα λοιπα φιλελευθερα κομματα, για εμενα αξιζουν να τους δει καποιος. Για τη λογικη στον τροπο σκεψης και μονο, ασχετα αν συμφωνεις η οχι.

Last edited: