Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

εν τω μεταξύ όσοι συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες ξεχνάνε πολύ βασικά πράγματα...

είμαστε ούτε 200 χρόνια κράτος...

δημοκρατία έχουμε δεν έχουμε 30 χρόνια...

δεν είχαμε ποτέ αποικίες να εκμεταλλευτούμε...

έχουμε συμμετάσχει σε όλους τους πολέμους...
KlekοR,
Φινλανδια μια χώρα που:

a. Ποτε δεν ειχε αποικίες
b. Πάνω απο 200 χρόνια κατακτημένη απο Σουηδούς και Ρώσους
c. Πήρε ανεξαρτησία το 1915 (καπου εκεί) και μετά
d. Ειχε αιματηρό εμφυλιο πόλεμο σαν και εμάς

Ακόμη
e. Ειναι διαιρεμένη σε Φινλανδούς και Σουηδοφωνους-Φιλανδούς
F. εχει το χειρότερο κλιμα που μπορεί να ζήσει άνθρωπος, πολυ σκοταδι μιλάμε! (Winterfell και βάλε)
g. έχει μια ασταθή γείτονα χώρα που οχι 1 προς 5 που ειμαστε εμεις με τους Τούρκους, αλλά 1 προς 12 ειναι..

Σκεφτείτε τώρα: Πως γινεται να ζήταμε δανεικά απο αυτούς τους άγριους..

@κος. Σούρλας: δεν κάνανε αυτο που λέτε οτι έκαναν οι Σουηδοι

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Δηλαδή και οι Σουηδοί αριστεροί κρυφο-φασίστες ήταν τελικά; Οι Δανοί;

Βέβαια, καμιά σχέση με την ουσία όσων έγραψα. Που είναι προσωπική εντύπωση, μη-επιστημονική και παρότι εσένα σε αφήνει αδιάφορο, νομίζω ότι έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Στο φόρουμ γράφουν όλες οι αριστερές συνιστώσεις (βέβαια υπάρχουν δεκάδες...) αλλά θα έβαζα στοίχημα ότι πάνω από το 90% έχουν περάσει από το ΚΚΕ και απλώς κάποια στιγμή κάτι τους βρώμισε και έφυγαν.

Είπα οτι οι Σουηδοί είχαν ρατσισμο και αντεγραψαν μεθοδους του Χιτλερ..Ελληνικά γραφω...Αρα δεν με αφορουν ως ''πρότυπο''...Και ακομα και σημερα υπάρχει μεγάλος ρατσισμός..

Καλά την επομενη φορά θα ζητήσουμε την άδεια σου για να γραφουμε οι αριστεροί στο φορουμ..

Απορώ πώς το καταλαβες πως εχουν περασει απο το ΚΚΕ ολοι..:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Κάντε ένα κρυφό γκάλοπ μεταξύ σας πόσοι περάσατε από το ΚΚΕ, πόσοι διαβάζατε για μια περίοδο Ριζοσπάστη κλπ και θα εκπλαγείς.

Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο...

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ΚΚ.

Φαντάζομαι πως ναι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε άλλη χώρα. Πολύ δύσκολα θα διάβαζε ο Σουηδός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Το πρόβλημα της γλώσσας είναι μεγάλο. Πάντως εγώ στα νιάτα μου "Il Manifesto" διάβαζα , όταν ήμουν στην Ιταλία . Οργανο του P.d.U.P. Και για ένα φεγγάρι Foreign Affairs. Λέει κάτι αυτό , εκτός από το ότι οι Ελληνες είναι συνήθως πολύγλωσσοι ;

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Οι αναγνώστες της τριλογίας Μιλένιουμ του Στιγκ Λάρσον δεν πρέπει να εξεπλάγησαν που ένα ακροδεξιό κόμμα με την παραπλανητική ονομασία «Σουηδοί Δημοκράτες» μπήκε στη Βουλή πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο Τζίμι Ακεσον, ηγέτης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, απολαμβάνει τα σχόλια των εφημερίδων. Ο Τζίμι Ακεσον, ηγέτης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, απολαμβάνει τα σχόλια των εφημερίδων. Ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος έδωσε μέσα από τα βιβλία του μια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή πλευρά του περίφημου σουηδικού μοντέλου. Θύμα απειλών από διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις και ο ίδιος εξαιτίας της πολιτικής του δράσης, στο πρώτο μέρος της τριλογίας, το «Κορίτσι με το τατουάζ», έβγαλε στην επιφάνεια το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν της πατρίδας του.

Πόσοι, άραγε, θέλουν να σκαλίζουν το γεγονός ότι ο επίγειος σουηδικός «παράδεισος» άρχισε να οικοδομείται σε μια εποχή που η υπόλοιπη Ευρώπη ρημαζόταν από τον πόλεμο, χάρη στην «ουδετερότητα» της Σουηδίας απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς; Πόσοι γνωρίζουν ότι οι ναζιστικές ιδέες ευδοκίμησαν στη Σουηδία την ίδια περίοδο με τη Γερμανία ή ότι το περίφημο κράτος πρόνοιας συμβάδιζε χέρι - χέρι με διαδικασίες ευγονικής;

Πολλοί Σουηδοί -και ίσως όχι μόνο αυτοί- δεν θέλουν να θυμούνται ότι το πρώτο ινστιτούτο ευγονικής στον κόσμο εγκαινιάστηκε το 1922 στην Ουψάλα, με την ονομασία Εθνικό Ινστιτούτο Φυλετικής Βιολογίας και με την υποστήριξη των περισσότερων πολιτικών κομμάτων. Οι ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και ανωτερότητας της αρείας φυλής ήταν ευρέως διαδεδομένες εκείνη την εποχή και στις σκανδιναβικές χώρες. Ακόμα και ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι στην εφηβεία του τον είχαν γοητεύσει έντονα οι ναζιστικές ιδέες. Ή, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο Ινγκβαρ Κάμπραντ, ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ, υπήρξε στα νιάτα του (1942 - 1945) μέλος του Νέου Σουηδικού Κινήματος, μιας από τις σημαντικότερες ακροδεξιές και αντισημιτικές οργανώσεις της χώρας.

Πολλές από τις ναζιστικές ιδέες κατάφεραν να διαπεράσουν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης και τις πολιτικές ανθρώπων οι οποίοι δεν ταυτίζονταν απαραίτητα με τους εθνικοσοσιαλιστές.

Περίτρανη απόδειξη αποτελεί η στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το οποίο κυβέρνησε τη Σουηδία από το 1932 με ελάχιστα διαλείμματα μέχρι σχετικά πρόσφατα. Ο Περ Αλμπιν Χάνσον, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, κήρυξε την Σουηδία «folkhemmet (χώρα του λαού) και ξεκίνησε να οικοδομεί το περίφημο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στη συναίνεση ανάμεσα στα συνδικάτα και την εργοδοσία.

Κοινωνικά αδύναμοι

Παράλληλα όμως απέκλεισε απ' αυτό το μοντέλο τους κοινωνικά αδύναμους ή κατώτερους. Με βάση το Νόμο των Στειρώσεων του 1934, πολλοί πολίτες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ευγονικής (Τσιγγάνοι, μιγάδες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αναπηρίες, χαμηλή νοημοσύνη) ή με «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά», πράγμα που μπορεί να σήμαινε έντονη νυχτερινή ζωή ή σεξουαλική δραστηριότητα, υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε στείρωση. Οι Σουηδοί, με λίγα λόγια, ξεκίνησαν πριν τους Γερμανούς ναζί μια απάνθρωπη πολιτική ευγονικής.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν κανένα ενδιασμό στο να τηρήσουν «ουδέτερη στάση» απέναντι στον Χίτλερ. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια καλή εμπορική συναλλαγή. Η Σουηδία χρησίμευσε ως πέρασμα για τα χιτλερικά στρατεύματα, εφοδίαζε τη Γερμανία με σίδηρο και μόλυβδο που της ήταν απαραίτητοι για την πολεμική βιομηχανία της, ενώ παράλληλα, με τους σκληρούς μεταναστευτικούς της νόμους ουσιαστικά έκλεινε τα σύνορά της για τους κυνηγημένους Εβραίους της Ευρώπης. Μακριά από τις καταστροφές του πολέμου και με ήσυχη την συνείδησή τους, οι Σουηδοί θα οικοδομούσαν το κράτος πρόνοιας για το οποίο θα τους φθονούσαν αργότερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι

Οσο για τη μέθοδο των στειρώσεων, συνεχίστηκε ώς το 1975 και ένα χρόνο αργότερα καταργήθηκε από νόμος του κράτους. Μέχρι τότε, είχαν στειρωθεί 62.000 άτομα, σε ποσοστό 90% γυναίκες.

Η νίκη των ακροδεξιών, επομένως, δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Απηχεί, εξάλλου, ένα ευρύτερο ρεύμα ανά την Ευρώπη. Η διαφορά στην περίπτωση της Σουηδίας είναι ότι ξύνει παλιές πληγές. Και σίγουρα, κάνει τα κόκαλα του Στιγκ Λάρσον να τρίζουν στον τάφο του.
Κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=206909

Το μονον λαθος στό άρθρο ειναι ο αριθμος που φτανει στις 400000.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

sokos said:
Ξέρεις πόσες Startups μικρές I.T εταιρείες υπάρχουν στην Βόρεια Ευρώπη?
Τα Angry Birds που έχουμε όλοι στα κινητά μας το ξέρετε ειναι απο την Φιλανδία των 5εκ. ανθρώπων? Και άλλες πολλές τετοιες εταιρείες...

Kαι δω έχουμε. Εχω δουλέψει σε δυο από αυτές. Βέβαια να μην μιλήσω για τα αφεντικά, γιατί θα βρισω και δεν κάνει. Πέρα από αυτό, πάρε 100 Ελληνες και ρώτα τους. Αν ειχατε λεφτά θα τα επενδυατε σε 2 εταιρείες; Η μια κάνει ιστοσελίδα για χαλια και σκουπες (reviews) και η άλλη κάνει προσφορές για σπα και κομμώσεις. Θα τα δινατε; όλοι θα σου έλεγαν όχι. Ε, η μια είναι η groupon που είναι στη wall street και η άλλη ετοιμάζεται να κάνει δημοσια εγγραφή φέτος. Αστο, εμένα και το facebook και το twitter μου φαίνονται χάσιμο χρόνου. Τα angry birds με εκνευριζουν.

Πάντως προσωπικά θα ήθελα να δω ελληνική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών ή έστω Έλληνες δημιουργούς κομικς. Εκεί πιστευω πως θα βοηθησει ο κεντρικός σχεδιασμός.

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Kαι δω έχουμε. Εχω δουλέψει σε δυο από αυτές. Βέβαια να μην μιλήσω για τα αφεντικά, γιατί θα βρισω και δεν κάνει. Πέρα από αυτό, πάρε 100 Ελληνες και ρώτα τους. Αν ειχατε λεφτά θα τα επενδυατε σε 2 εταιρείες; Η μια κάνει ιστοσελίδα για χαλια και σκουπες (reviews) και η άλλη κάνει προσφορές για σπα και κομμώσεις. Θα τα δινατε; όλοι θα σου έλεγαν όχι. Ε, η μια είναι η groupon που είναι στη wall street και η άλλη ετοιμάζεται να κάνει δημοσια εγγραφή φέτος. Αστο, εμένα και το facebook και το twitter μου φαίνονται χάσιμο χρόνου. Τα angry birds με εκνευριζουν.

Πάντως προσωπικά θα ήθελα να δω ελληνική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών ή έστω Έλληνες δημιουργούς κομικς. Εκεί πιστευω πως θα βοηθησει ο κεντρικός σχεδιασμός.

υπάρχουν και τα δύο....

Ο Στινγκ Λάρσον ήταν (πεθανε στο 49 του)ο γνωστος συγγραφεας της τριλογιας Μιλένιουμ ,αλλα και ακτιβιστής και εκδοτης αντιρατσιστικής εφημεριδας στην Σουηδια..http://www.mynewsdesk.com/uk/pressr...ew/expo-magazine-newspaper-of-the-year-501592

Eλπίζω νά ενημερώθηκαν για το ''Σουηδικό θαύμα'' και πως χτιστηκε ολοι οι ενδιαφερομενοι..

Οταν αλλοι εκαναν Αντίσταση κατά των Ναζί,οι Σουηδοί ''έκτιζαν''πάνω σε πτώματα και στειρώσεις.

Last edited:
Συζήτηση κάνουμε αλλά νιώθω ίσως είσαστε πιο "θερμοί" αριστεροί υποστηρικτές στο φόρουμ και δεν έχει νόημα
να εκφράζομαι μόνος μου αν ειναι να γυρνάει σε χλευασμό η συζήτηση. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε και άλλες ιδέες στο τραπέζι ..

Να με συμπαθάς βρε αδερφέ, αλλά πρώτα αποκάλεσες όλους τους Έλληνες αριστερούς κάπως (δεν το επαναλαμβάνω) και κατόπιν δείχνεις μεγάλη εύθιξία σε χαρακτηρισμούς επί προσωπικού.

KlekοR,
Φινλανδια μια χώρα που:

a. Ποτε δεν ειχε αποικίες
b. Πάνω απο 200 χρόνια κατακτημένη απο Σουηδούς και Ρώσους
c. Πήρε ανεξαρτησία το 1915 (καπου εκεί) και μετά
d. Ειχε αιματηρό εμφυλιο πόλεμο σαν και εμάς

Ακόμη
e. Ειναι διαιρεμένη σε Φινλανδούς και Σουηδοφωνους-Φιλανδούς
F. εχει το χειρότερο κλιμα που μπορεί να ζήσει άνθρωπος, πολυ σκοταδι μιλάμε! (Winterfell και βάλε)
g. έχει μια ασταθή γείτονα χώρα που οχι 1 προς 5 που ειμαστε εμεις με τους Τούρκους, αλλά 1 προς 12 ειναι..

Σκεφτείτε τώρα: Πως γινεται να ζήταμε δανεικά απο αυτούς τους άγριους..

και είναι όλο δάση βέβαια...

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Κάντε ένα κρυφό γκάλοπ μεταξύ σας πόσοι περάσατε από το ΚΚΕ, πόσοι διαβάζατε για μια περίοδο Ριζοσπάστη κλπ και θα εκπλαγείς.

Σε καμιά άλλη χώρα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο...

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ΚΚ.

Καναμε -καναμε και δεν βρηκαμε κανεναν...

Dow Jones Newswires: Νέα δημοσκόπηση - Στο 25% «σκαρφαλώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ!

Κατά 7,2% έχει ανέβει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires που επικαλείται εσωτερικές δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στο 25%, ενώ δεν μεταδίδει πληροφορίες για τα μετεκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

http://newpost.gr/post/126119/Dow-J...ημοσκόπηση---Στο-25%-«σκαρφαλώνει»-ο-ΣΥΡΙΖΑ!/

Οι Φινλανδοί από την άλλη, έχουν λιμνες, άρα ιχθυοκαλλιέργειες.
Και οι δυο χωρες βρεχονται από τη Βαλτική, άρα ευνοοούνται από τη θεση τους, για να αναπτυξουν διαμετακομιστικό εμπόριο.
Εσύ δηλαδή είσαι βολεμενος με τους συνομηλικους να είναι άνεργοι ή να παιρνου ψίχουλα; να ξέρω δηλαδή;

1. Σε πληροφορώ οτι δεν έχουν κατα το ΕΛΑΧΙΣΤΟ της ιχθυοκαλλιέργειες που έχουμε εμείς εδώ (και με λεφτά της Ε.Ε αρκετές), αφου οι λιμνες παγώνουν και τα ψάρια τους δεν εχουν γεύση..
Μάλλον τους μπερδεύεις με την Νορβηγία... αλλά εχουν ξυλία, αλλά μέχρι εκεί. Εμείς είχαμε πάντα οπωροφόρα, ελιές κτλ που έχουν πολύ καλυτερή τιμή στην αγορά.
Το μεγάλο ντού ομως το έκαναν με την τεχνολογία.

Και όχι δεν γουστάρω κανείς να ειναι άνεργος ή να δουλεύουμε για ψίχουλα.
Γιαυτό και πολύ νέοι της ηλικίας μου μεταναστεύουμε σε χώρες δυτικές (ανατολικά μόνο Αυστραλία)

Αν διάβασες τα πόστ μου τα αποψινα θα είδες την προσωπικη μου εμπειρα.
Δυστυχως γδαρμένος βγήκα γιατι το κράτος αποφάσισε να μας βάλει χαράτσια και στους "λεφταδες" επιχειρηματίες (εμενα δηλαδη που ούτε μια πώληση δεν πρόλαβα να κάνω) εβαλε και αλλες εκτακτες είσφορες.

Αν εσυ μου λές οτι το ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα κάνει αυτά, εγώ μαζί σας παιδιά μπροστά και να κρατάω και την σημαία.
Αλλά φοβάμαι πως κάθε κίνηση προς την επιχειρηματικότητα, αυτομάτως θα βαφτίζετε "κεφάλαιο" και πρέπει να του τα πάρουμε... δεν ξέρω τι να πω..

Αν πιστευέις οτι η Ε.Ε δεν οφέλησε την Ελλάδα, πήγαινε στην Εθνική Οδό Τιράνων-Αργυρόκαστρου ή την Ε.Ο στα Σόφια και μετά κάνε Ε.Ο-Αθηνων-Λαμίας..
Μην είμαστε αχάριστοι..

Παιδιά να μιλάμε ρεαλίστικά και όχι φαντασίες και ιδεολογίες..

Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

παιδιά ηταν σχήμα λόγου το @@ και απο την αγανάκτηση μου τις τελευταίες μέρες, σας ζητώ συγνώμη αν σας έθιξα και σταματώ.
Σας εβαλα τους προβληματισμούς μου και το μόνο που ειδα σαν απαντήσεις ήταν γελάκια, πειράγματα, πιανατε το δέντρο και αφήνατε το δάσος..

θα εκτιμούσα όμως να μου λέγατε ποιος πιστεύετε ειναι ΑΞΙΟΣ να κυβερνήσει χωρίς να τα μ@μησει τα πράματα περίσσοτερο.
ουτε να διώξει/αποτελειώσει τις ταλαιπωρημένες επιχειρησεις αλλά ούτε να χασει η χαμηλη/μεσαία τάξη μισθούς & συντάξεις..

@sokos...Ενημερωθηκες για την Ιστορια της Σουηδιας??

Σωκράτης my name :)

Κε. Σούρλα σίγουρα.. οι Σουηδοι μην ξεχνάμε ήταν το πρότυπο της Αρείας Φυλής του Χιτλερ.
Απο την άλλη μην ξεχνάμε οτι στην Σουηδία μένουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες οι οποιοι προτιμούν να μένουν & εργάζονται εκεί.

Ο Στινγκ Λάρσον ήταν (πεθανε στο 49 του)ο γνωστος συγγραφεας της τριλογιας Μιλένιουμ ,αλλα και ακτιβιστής και εκδοτης αντιρατσιστικής εφημεριδας στην Σουηδια..http://www.mynewsdesk.com/uk/pressr...ew/expo-magazine-newspaper-of-the-year-501592

Eλπίζω νά ενημερώθηκαν για το ''Σουηδικό θαύμα'' και πως χτιστηκε ολοι οι ενδιαφερομενοι..

Οταν αλλοι εκαναν Αντίσταση κατά των Ναζί,οι Σουηδοί ''έκτιζαν''πάνω σε πτώματα και στειρώσεις.

Άρα δεν έχει σημασία ότι σήμερα έχουν μια καλύτερη κοινωνία από μας, και (ας πούμε) δεν υπάρχει λόγος να αντιγράψουμε την μηχανοργάνωσή τους.

Με τέτοια λογικά άλματα αν ήσουν κάποιος ξένος θα έλεγες ότι "αφού οι Έλληνες έβγαλαν νεοναζί είναι όλοι φασίστες, οπότε καλώς παθαίνουν όσα παθαίνουν. Μισθός 200 ευρώ και πολύ τους είναι τους παλιοφασίστες!".

Έγραψε ποτέ κανείς ότι υπάρχει τέλεια κοινωνία κάπου στην γη; Ούτε καν οι θρησκείες δεν το λένε αυτό. Μόνο στα Ιερά Βιβλία της Αριστεράς υπάρχει τέλεια κοινωνία στη γη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

θα εκτιμούσα όμως να μου λέγατε ποιος πιστεύετε ειναι ΑΞΙΟΣ να κυβερνήσει χωρίς να τα μ@μησει τα πράματα περίσσοτερο.
ουτε να διώξει/αποτελειώσει τις ταλαιπωρημένες επιχειρησεις αλλά ούτε να χασει η χαμηλη/μεσαία τάξη μισθούς & συντάξεις..

Σωκράτη,

μπορώ να σου πω ποιος ΔΕΝ είναι άξιος να κυβερνήσει. Δια της ατόπου απαγωγής επομένως, οδηγείται κάποιος συμπερασματικά στον άλλο. Δεν γνωρίζω αν ο άλλος αποδειχθεί άξιος αφού μόνο πιθανολόγηση μπορούμε να κάνουμε. Πάντως, ανάμεσα σε έναν που είναι αποδεδειγμένα ανάξιος και σε κάποιον που πιθανολογείται ότι είναι, θα ρισκάρω με τον δεύτερο..