Φέτος, τουλάχιστον το 80% αυτών που προσβλήθηκαν από γρίπη τύπου Α, έχουν προσβληθεί από τον Η1Ν1. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, σηνήθως όχι πάνω από 39, πονοκέφαλος και βήχας και είναι ηπιότερα σχετικά από αυτά της κλασικής γρίπης τύπου Α. Φυσικά περνάει χωρίς την χορήγηση αντιβίωσης, μέσα σε διάστημα το πολύ 4 ημερών, εφόσον δεν διαγνωστεί κάτι άλλο, συνήθως ακροαστικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε βρογχίτιδα, βρογχοσπασμό και ίσως και πνευμονία. Τα τελευταία προκαλούνται από μικρόβιο ή βακτήριο και όχι από το ιό (λόγω της εξασθένησης του οργανισμού από την γρίπη, βρίσκουν "έδαφος" τα μικρόβια και τα βακτήριο) και οι κύριες αιτίες θανάτου, άρα χορηγείται αντιβίωση, συνήθως τύπου κλαριθομυκήνης.
Το μόνο που μπορεί να χορηγηθεί στην περίπτωση της γρίπης είναι το λεγόμενο ταμιφλού, στην αρχή του κύκλου, αλλιώς δεν κάνει σοβαρή χρήση, το οποίο απλά μετριάζει τα συμπτώματα του ιού, ώστε να μην εξασθενήσει ο οργανισμός και γίνει επιρρεπής σε άλλες ασθένειες.
Γενικός η γρίπη (όποιο στέλεχος και να είναι) θεωρείται σοβαρή ασθένεια και φυσικά δεν την περνάμε στο ντούκου. Θέλει προσοχή. Κάθε χρόνο πεθαίνουν αρκετά άτομα από την κοινή γρίπη και δεν χρειάζεται να είναι ο Η1Ν1.
Πριν από μέρες η σύζυγός μου κόλλησε τον εν λόγω ιό, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, παρόλα αυτά το γύρισε σε σοβαρό προγχοσπασμό, κυρίως του αριστερού πνεύμονα. Με αγωγή αντιβίωσης και βρογχοδιασταλτικών, ξεπεράστηκε το πρόβλημα σε διάστημα 15 ημερών.
Φυσικά νόσησα και εγώ, με τα ίδια συμπτώματα, αλλά μετά από δύο μέρες πέρασε, χωρίς φυσικά καμιά αγωγή (μόνο αντιπυρετικά).
Στα φετινά εμβόλια της εποχικής γρίπης, περιέχεται και το στέλεχος του Η1Ν1 και φυσικά πρέπει να το κάνουν όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό, για να αποφευχθεί η ενδονοσοκομιακή μετάδοση του ιού στους ασθενείς από τους νοσηλευτές.
Αν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ οι ειδικότεροι του Forum να με διορθώσουν.