Τι θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι εξαφανίζονταν από τη Γη;

νομιζω οτι ο θεός θα πρεπει να μας παραδώσει κατι πιο σύγχρονο. Μετα απο τοσες χιλιάδες χρονια πιστεύω μπορούμε να κατανοήσουμε περισσοτερα , απο το να μας μπερδεύουν οι αλληγορίες και να δημιουργούν περισσότερες απορίες απο γνώσεις. Η εποχή που ο άνθρωπος ήθελε παραβολές και παραμύθια για να αποκτήσει γνώση δεν ξανα γυρνάει , εκτός εν ο θεός εχει σχεδιάσει ενα reboot στο πολιτισμό με κάποια βιβλική καταστροφή πάλι και η ιστορία του καιν και του Αβελ θα ειναι το μονο που θα μπορει η ανθρωπότητα να κατανοήσει... Αλλα αυτο θα είχε νόημα οπως ειπα αν υπαρχει σχέδιο για νεα κιβωτό.

ΥΓ θυμήθηκα την ταινία the book of Eli την ωρα που σου απαντούσα .

Μα δεν μιλαμε για γνωσεις. Μιλαμε για νόημα. Ηδη η ερωτηση αυτο ριχνει...γιαυτο σε μια πρωτη απαντηση ειπα δεν μπορουμε να πουμε τιποτα για το "εν απουσια μας τα παντα ειναι αποντα". Αλλα στην συνεχεια η πρεκταση της ερωτησης ειναι η μετα τον ανθρωπο φυση, κατ επεκταση η σχεση περαστικου-διηνεκυς, τέλους-συνεχισης, πεπερασμενου αιωνιου..."τι μενει" και τι μπορει να γινει αυτο που μενει. Δηλ. πληθος παρεμφερους ερωτησεων του τέλους, που αγγιζουν την Μεταφυσικη απορία.

Οποτε η εισηγηση του ερωτηματος του Θειου (η της αρνησης του πραγμα που ερχεται στν ιδιο παρανομαστη) ηταν αναμενωμενη (εγω την περιμενα) και μπηκε σχεδον εξαρχης.

Δεν υπαρχει γνωση σε αυτην την ερωτηση...μονο prospections & projections. Οπως φυσικο ηταν να ελθει η προταση οτι η θρησκεια ειναι λανθασμενη γιατι δεν προεβλεψε τα διαφορα "ειδη ανθρωπων" κλπ...

Ο παρραλληλισμος των βιβλικων προσωπων πηγαινε προς τον Σταυρο Τρυπη προς αποφυγη καποιας συγχισης ακριβως ανακατευοντας επιστημονικη γνωση με βιβλικο συμβοολισμο. Που τελικα δεν ειναι καν out.

Tελικα οποιαδηποτε ερωτηση κανετε που εμπεριεχει το νοημα ζωής, δεν θα μπορεσετε ποτε να αποφυγετε την θεολογικη θεωρηση, δηλ. την μεταφυσικη σε απολυτο επιπεδο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειστε ολοι γατακια ..... :proud:

decom_148653e24619e7c9203419aa8d07ce9f_572a22f92c89c.gif

Erectus, Habilis, Neaderthal .... και κουραφεξαλα ! :proud:

ENAΣ ειναι ο Αρχηγος .... :Banane0:.... η Απαρχη !

Αυτο κι αν εινα...ι οχι Ερεκτους αλλα η Ερεξιον η ιδια :AFADF0: :BDGBGDB55::joyman::dancing:

"εν απουσια μας τα παντα ειναι αποντα"

Εν απουσια μας ... τα παντα ειναι αποντα .... για ΕΜΑΣ. Οχι για ολους.

Αν θεωρησουμε ως γενικο τυφλοσουρτη το παραπανω, τοτε ... πριν γεννηθω ...
ΔΕΝ υπαρχει τιποτα (ουτε μπαμπας, ουτε μαμα, ουτε κοσμος, τιποτα).

Τοτε ΠΩΣ γεννηθηκα ? Απο ΠΟΥ προηλθα ?
Μια απαντηση (η οποια ομως δεν εχει πουθενα να πατησει) ειναι ... ΠΑΝΤΑ υπηρχα.
Απλα επελεξα να με συνειδητοποιησω απο την 15 Νοεμβριου του 77, στις 10 το πρωι (πχ).
Ομως, αυτη η απαντηση γεννα περισσοτερα ερωτηματα απο οσα απαντα (νομιζω ....)
Πιο λογικο ειναι να θεωρησω οτι εχω αυτεπιγνωση του εαυτου μου ... απο μια δεδομενη
χρονικη στιγμη και μετα.

Αρα ΚΑΤΙ υπαρχει πριν υπαρξω ... και μαλλον ΚΑΤΙ συνεχιζει να υπαρχει αφου πεθανω.
Γραφω με κεφαλαια το ΚΑΤΙ ... γιατι μια απαντηση μπορει να ειναι "γεννηθηκα μεσα απο μια πετρα"
η "γεννηθηκα μεσα σε διαστημικο κενο" η "δεν υπαρχουν χρωματα, μονο αυταπατες" η "ο Ελβις ζει".
Καθολα σεβαστες θεωριες ... αν και οχι αποδεκτες και κατανοητες. Ας πουμε οτι ολα τριγυρω μας
ειναι ενα simulation της συνειδησης μας. ΠΟΙΟΣ τρεχει το simulation (ωστε ο μπαμπας και η μαμα
να ειναι το μεγα hoax) ????? H απαντηση μαλλον ειναι ... ΕΓΩ ! Τοτε γιατι δεν ξαναγεννιεμαι
απο εναν αλλο μπαμπα και μαμα ...

... και ξανα .... και ξανα .... και ξανα ..... ετσι .... επειδη γουσταρω ! :p

Η προφανης απαντηση ειναι .... ΔΕΝ εχω ελεγχο του simulation (οχι πληρη, anyway) ουτε ειχα ποτε.
Τοτε ποιος εχει ? Ποιος εγραψε τον "καθρεφτη" μεσα απο τον οποιο με βλεπω και νοω ? ....

(ελα μου ντε .... η αλλιως ... ΕΜΝ) :flute:

Πρόσεχέ τα αυτά Μάνο γιατί μπορεί να τρελαθείς... :)

Στα εφήβικά μου χρόνια είχα τέτοιους έντονους προβληματισμούς.

Δε βγάζεις έτσι εύκολα άκρη (με την απόλυτη λογική)...

Πρόσεχέ τα αυτά Μάνο γιατί μπορεί να τρελαθείς... :)

Στα εφήβικά μου χρόνια είχα τέτοιους έντονους προβληματισμούς.

Δε βγάζεις έτσι εύκολα άκρη (με την απόλυτη λογική)...

Και όμως βγάζεις.
Διάβασε για παράδειγμα αυτό.

ΟΧΙ .... εχει δικιο εδω ο Σταυρος.

Οταν καποιος σε ρωταει 2-3 πραγματα .... δεν του λες "κατσε διαβασε 20-30 σελιδες".
Του απαντας με 2-3 σειρες .... και μετα ... αν το σηκωνει ο οργανισμος του, τον παραπεμπεις σε βιβλιοθηκες.

Δεν ειμαστε Δασκαλοι και Μαθητες εδω μεσα .... συζητητες ειμαστε.
Ποτε δεν θα ειχα ερωτευθει την Γνωση .... αν για καθε ερωτηση καποιος μου λεγε "διαβασε αυτο το βιλβλιο".
Η φυσιολογικη πορεια για οποιοδηποτε εγκεφαλο ειναι απο το ασαφες και γενικο στο σαφεστερο και ειδικοτερο.
Οχι το αναποδο (που υποφεραμε ολοι μεσα στα σχολεια). Το σχολειο σε ξεκιναει απο το ειδικο και φαινομενικα
αχρηστο επειδη πρεπει σε 12-16 χρονια να σε παραδοσει γραναζι μιας μηχανης που λεγεται ... αγορα εργασιας.
Αλλιως, τιποτα δεν θα λειτουργουσε. Γιαυτο σε εξαναγκαζει σε τετοια ανωμαλη και αφυσικη αναζητηση της Γνωσης.

Και μια και το φερε η κουβεντα .... μαθαινω ΓΙΑ ΜΕΝΑ (δηλαδη, αυτο που ιντριγκαρει εμενα, με τον τροπο που
θελω εγω, και με τον ρυθμο που θελω εγω) ... απο τα 35 και μετα. Πιο πριν, οτι και αν αποστηθισα, η μνημη μου
ειτε τα εσβησε ειτε τα απωθησε.

ΟΧΙ .... εχει δικιο εδω ο Σταυρος.

Οταν καποιος σε ρωταει 2-3 πραγματα .... δεν του λες "κατσε διαβασε 20-30 σελιδες".
Του απαντας με 2-3 σειρες .... και μετα ... αν το σηκωνει ο οργανισμος του, τον παραπεμπεις σε βιβλιοθηκες.

Δεν ειμαστε Δασκαλοι και Μαθητες εδω μεσα .... συζητητες ειμαστε.
Ποτε δεν θα ειχα ερωτευθει την Γνωση .... αν για καθε ερωτηση καποιος μου λεγε "διαβασε αυτο το βιλβλιο".
Η φυσιολογικη πορεια για οποιοδηποτε εγκεφαλο ειναι απο το ασαφες και γενικο στο σαφεστερο και ειδικοτερο.
Οχι το αναποδο (που υποφεραμε ολοι μεσα στα σχολεια). Το σχολειο σε ξεκιναει απο το ειδικο και φαινομενικα
αχρηστο επειδη πρεπει σε 12-16 χρονια να σε παραδοσει γραναζι μιας μηχανης που λεγεται ... αγορα εργασιας.
Αλλιως, τιποτα δεν θα λειτουργουσε.

Και μια και το φερε η κουβεντα .... μαθαινω ΓΙΑ ΜΕΝΑ (δηλαδη, αυτο που ιντριγκαρει εμενα, με τον τροπο που
θελω εγω, και με τον ρυθμο που θελω εγω) ...... απο τα 35 και μετα. Πιο πριν, οτι και αν αποστηθισα, η μνημη μου
ειτε τα εσβησε ειτε τα απωθησε.

Τα έχεις μπερδέψει άσχημα Μάνο.
Η πληροφορία μπορεί και να είναι μονολεκτική.

Η γνώση δεν γίνεται να είναι.
Είναι η διαδικασία της μύησης που θα διαλευκάνει αυτό που πριν σου φαίνεται σαν μυστήριο.
Αλλιώς θα έλεγε κάποιος "πες μου δυό λογάκια ώστε να γίνω γιατρός".
Sorry αλλά δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να προσπαθήσεις. Πολύ.

Εξάλλου, ο Σταύρος δεν ζήτησε καμία απολύτως πληροφορία.
Είπε ότι με τη λογική δεν θα βγάλεις άκρη.
Ε λοιπόν του έδωσα ένα παράδειγμα που η λογική σε οδηγεί στην άκρη.

Αν έχεις ερωτευτεί την γνώση -κατά πως λες- τότε θα σου άρεσε και η διαδικασία που οδηγεί σε αυτή.
Νομίζω όμως ότι πλανιέσαι.
Την πληροφορία έχεις ερωτευτεί. Αλλά να ξέρεις η πληροφορία από μόνη της χωρίς τη γνώση είναι φαύλη και επικίνδυνη.

Δεν γίνεται.
Η λογική χτίζεται, αλλιώς δεν λειτουργεί.
Είναι η φύση της τέτοια.

Το διάβασα όλο. Εξαιρετικό! Θα το διαβάσω και αύριο.

Χαίρομαι, γιατί στο γυμνάσιο δεν τα πήγαινα καθόλου καλά με τα αρχαία ούτε με τους φιλόσοφους.

Πιστεύω ότι συναντά κανείς μεγάλες αλήθειες μέσα σ' αυτό το κείμενο...

Το διάβασα όλο. Εξαιρετικό! Θα το διαβάσω και αύριο.

Χαίρομαι, γιατί στο γυμνάσιο δεν τα πήγαινα καθόλου καλά με τα αρχαία ούτε με τους φιλόσοφους.

Πιστεύω ότι συναντά κανείς μεγάλες αλήθειες μέσα σ' αυτό το κείμενο...

Ναι είναι υπέροχο κείμενο.
Και σαφώς χρειάζεται διάβασμα ξανά και ξανά.

Ήμουνα σίγουρος ότι θα σου αρέσει.

Δεν μπορεις να πας στην Γνωση χωρις ... πληροφοριες.
Αυτο που λες Χρηστο, αναφερεται στην Πειθαρχια της Γνωσης (η εστω της Σκεψης).
Μπορει καποιος που δεν μαθητευσε αυτη την Πειθαρχια ... παλι να αναζητησει την Γνωση.
Απλα θα κανει μεγαλυτερο χρονικο διαστημα να φτασει στο ιδιο σημειο που θα φτασει ο πειθαρχημενος.

Δεν με κατάλαβες καθόλου Μάνο.

Ξαναδιάβασε τι είπα ακριβώς.

Η διαδικασία και η προσπάθεια είναι που σε αλλάζουν και σε κάνουν έτοιμο για τη γνώση.
Δεν γίνεται αλλιώς.