Τιμή Κιλοβατώρας

Και πως μπαίνουν αυτά; Τι βάρος έχουν για τα κάγκελα; Μπαίνουν υπό γωνία; Αν μπαίνουν τι γίνεται με τον αέρα;
Τα τυπικά φωτοβολταϊκά μπαλκονιού έχουν ισχύ κάτω των 500 Wp και μάλιστα όχι σε ένα πάνελ αλλά συνήθως σε 4 μικρά, ελαφρά και εύκαμπτα όπως το παρακάτω.

Ενώ όντως είναι σοβαρό θέμα για μεγαλύτερα πάνελ, αυτά μπορείς εύκολα να τα δέσεις σε κάγκελα ή πιο συνηθισμένα απλά να τα κρεμάσεις στον τοίχο. Ναι δεν είναι βέλτιστο, αλλά πότε ένα τέτοιο σύστημα δεν θα ήταν βέλτιστο. Με μόλις 350 ευρώ κάνεις ακόμη και μη βέλτιστα τοποθετημένα απόσβεση στα 3-4 χρόνια. Απλά πρέπει να μην πάρεις δεύτερο κιτ αν δεν είσαι σίγουρος για τις καταναλώσεις σου γιατί δεν υπάρχει αποθήκευση και ότι παραπάνω το χαρίζεις στο δίκτυο (εκτός και αν όταν βγει το ρυθμιστικό πλαίσιο απαγορευτεί η έγχυση στο δίκτυο).

Τάσο έχω δει μπαταρίες της BYD στην Υποσαχάριο (πολύ χειρότερες συνθήκες συνολικά) να βγάζουν πολύ άνετα 10-15 χρόνια. Με τη σημερινή τεχνολογία και σωστό σχεδιασμό και 20ετία+ μπορούν να βγάλουν κάποιες.
Όμως, ως συνήθως, η αγορά προτείνει οικονομικές μπαταρίες για να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί με τον δίπλα που όντως στην απόσβεση θα θες να την αλλάξεις. Δυστυχώς, θέλει μεγάλο αρχικό κόστος αγοράς. Επίσης δεν επιτρέπουν όλοι οι αναστροφείς/αντιστροφείς να παίξεις με το σύστημα ελέγχου της μπαταρίας, οπότε είσαι περιορισμένος.
Να το πω με απλά λόγια. Αν υπερδιαστασιολογήσεις κατά 20% την μπαταρία, δεν είναι γραμμική η αύξηση κόστους, θα είναι ακριβότερη αλλά όχι γραμμικά ακριβότερη. Και μετά πας να ρυθμίσεις ότι το 0% που θα βλέπει ο χρήστης είναι το 10% της μπαταρίας και το 100% που βλέπει ο χρήστης είναι το 90% της μπαταρίας και βάλεις συντηρητικές καμπύλες φόρτισης (πόσο πέφτει το ρεύμα όσο γεμίζει η μπαταρία), μια ποιοτική σημερινή μπαταρία θα βγάλει για οικιακή χρήση άνετα 15-20 χρόνια.
Αλλά αυτό δεν το κάνει κανείς εγκαταστάτης, εκτός και αν πας να του εξηγήσεις πως και γιατί. Πολλοί θα πουν απλά ναι σιγά βάλε φθηνή σήμερα, θα σου βγάλει 8-10 χρόνια και μετά θα είναι τσάμπα οι μπαταρίες. Οι περισσότεροι (ΟΧΙ όλοι) είναι εμπειροτεχνίτες και στην καλύτερη χρησιμοποιούν καλά λογισμικά αλλά από την εταιρία που εγκαθιστούν τα συστήματά της. Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη υπολογίζουν το μέγεθος της μπαταρίας πολλαπλασιάζοντας επί 3 το μέσο ημερήσιο φορτίο και λένε είναι μια χαρά.

Για να το κλείσω να δώσω παράδειγμα από ορεινό καταφύγιο στην Γαλλία. Είχαν μπει συσσωρευτές μολύβδου οξέως (τύπου OpZS) αρχές δεκαετίας του 90. Άντεξαν σχεδόν 30 χρόνια γιατί απλά το σύστημα ήταν χειροκίνητο σε μεγάλο βαθμό και ο επιστάτης του καταφυγίου απίστευτα μεθοδικός. Χρησιμοποιούσε ένα μικρό εύρος φόρτισης των μπαταριών (40% - 85% αν θυμάμαι καλά) μόνο όπως του είχε προτείνει ένας ερευνητής από ινστιτούτο που το είχε σχεδιάσει. Αυτή η τεχνολογία δεν συγχωρούσε τίποτα σε σχέση με τις σημερινές λιθίου. Σε πειράματα στο πανεπιστήμιο τις στέλναμε για ανακύκλωση πολλές φορές σε λιγότερο από 6 μήνες αν τις τρέχαμε σε οριακές καταστάσεις.

Στις LFP τις οικονομικές της αγοράς π.χ.16kwh δε ρυθμίζεις κάτι. Οι ινβερτερ π.χ. Deye δεν έχουν ρύθμιση τέτοια σκόπιμα, δεν την πάνε μέχρι το 90% αλλά μέχρι το 100% και ο λόγος είναι ότι δε θα κερδίσεις κάτι, αντίθετα η μπαταρία θα γερασει και θα χάσεις αυτο το 10% λόγω γήρανσης χωρίς να το χρησιμοποιήσεις κιολας. Επίσης ακόμα και να την πήγαινες στο 90%, μια φορά την εβδομάδα οι LFP θέλουν να πηγαίνουν στο 100% για να γίνεται το active balancing.
Στα χαμηλά το bms της μπαταρίας δεν αφήνει συνήθως να πας κατω από 20%, γιατί η καμπύλη εκφόρτισης εκεί αλλάζει και μπορεί αν το βάλεις χαμηλά να αδειάσει τελείως η μπαταρία και να χαλάσει.
Γενικώς οι Κινέζοι ξέρουν τι κανουν, και τα έχουν μελετήσει.

Μπαταρία λιθίου παίρνει και το κομπιυτεράκι μου, όχι επαναφορτιζόμενη φυσικά. Πρέπει να το αγόρασα το '84;
Casio να υποθεσω; Και εμένα οποιος θελει το πιστεύει έχω ένα casio που πήρα ως φοιτητής το 2002 και ακόμη δεν του έχω αλλάξει μπαταρία