Off-grid με μεταγωγικό διακόπτη = θέλω να παρακάμψω το ρυθμιστικό πλαίσιο και στο τέλος μάλλον θα βάλω όχι χειροκίνητο, αλλά αυτόματο διακόπτη (που τον έχουν ενσωματωμένο αρκετοί inverter διαμόρφωσης μικροδικτύου) και απλά θα συνδέομαι στο δίκτυο αντί να βάλω backup γεννήτρια. Έτσι το διαβάζω εγώ. Είναι πιο εύκολο να το δηλώσεις ως σύστημα που δουλεύει Backup όταν πέφτει το δίκτυο παρά το ανάποδο. Άλλο ένα κλασσικό παράδειγμα αστοχίας του ρυθμιστικού πλαισίου (εδώ δεν έχουμε πλαίσιο για Φ/Β στα μπαλκόνια με τους τρελαμένους για off-grid θα ασχολούμαστε...)
Όλα τα συστήματα στο πανεπιστήμιο που είχα εμπλακεί τα είχαμε έτσι και επειδή ήταν πειράματα δεν πήραμε ποτέ άδεια και για τίποτα. Μια φορά προσπαθήσαμε και βρήκαμε τοίχο στο ποιο ΑΦΜ πρέπει να μπει. Βέβαια αρκετά χρόνια τώρα έχει βάλει το πανεπιστήμιο net-metering επίσημα. Οι αναστροφείς ήταν ρυθμισμένοι με τις παραμέτρους του Γερμανικού δικτύου που επέτρεπαν τέτοιες διασυνδέσεις τεχνικά.
Και επίσης στο Γεωπονικό τρέχει και ένα από τα μεγαλύτερα off-grid συστήματα με μεταγωγικό διακόπτη στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου (100 kWp Φ/Β / 600 kWh συσσωρευτές) μια 10ετία τώρα. Οι αναστροφείς μπορούν να δουλεύουν αυτόματα σε διασυνδεδεμένη λειτουργία ή σε off-grid λειτουργία. Δεν έχω ιδέα που είναι ξεχασμένος ο μεταγωγικός διακόπτης ή οι ρυθμίσεις των αναστροφέων...
www.xmeox.aua.gr
Τέλος, όσο το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται πιο περίπλοκο, τόσο αυξάνει η ανάγκη για σοβαρή τεχνο-οικονομική μελέτη γιατί λίγο πάνω/λίγο κάτω μπορεί να αυξήσει μειώσει μερικά χρόνια το χρόνο αποπληρωμής. Βρείτε μου οποιαδήποτε άλλη επένδυση χαμηλού ρίσκου με ορίζοντα 20ετίας που να έχει αποπληρωμή στα ~10 χρόνια και μετά να βγάζεις καθαρά χρήματα. Απλά και σε αυτό το κράτος κατάφερε να στρεβλώσει την κοινή αντίληψη με το λάθος από την απέναντι πλευρά μοντέλο του feed-in tarrif που "ξεχάστηκαν" να αναβαθμιστούν προς τα κάτω οι τιμές και ξέρω συστήματα που είχαν 2μιση χρόνια αποπληρωμή - χρυσωρυχεία ακόμη και με τις μεταγενέστερες μειώσεις τιμών. Ε, ο μέσος Έλληνας έχει στο μυαλό τον γείτονα/φίλο με τέτοιο σύστημα υποβαθμίζει υποσυνείδητα οποιαδήποτε αντίστοιχη επένδυση δεν έχει 3-5 χρόνια αποπληρωμή. Ελλάς το μεγαλείο σου...
Επίσης έχει πέσει αισθητά με το παρόν πλαίσιο η ανάγκη για μεγάλα συστήματα και πολλοί είναι στην αντίληψη "τι να κάνω μια επένδυση με ορίζοντα 20ετίας όταν μιλάμε για λίγα χιλιάρικα". Το καταλαβαίνω και αυτό. Και να πω την αλήθεια για αυτό δεν έχω στο διαμέρισμα στην Αθήνα κανένα Φ/Β. Είμαι από αυτούς που πληρώνουν το πακέτο για ανανεώσιμη ενέργεια στο λογαριασμό λογιστικά. Λογικά θα βάλω ένα μικρό μπαλκονιού όταν επιτραπεί περισσότερο για να το δείχνω στα παιδιά και λιγότερο για την πλευρά της επένδυσης.
Το παραπάνω αλλάζει αν μιλάμε για σπίτι με ηλεκτρικά οχήματα και αντλία θερμότητας για το χειμώνα. Εκεί όντως η επένδυση αποκτά άλλα χαρακτηριστικά και για μένα αν έχεις το αρχικό κεφάλαιο πρέπει να προχωρήσεις.
Οι άχρηστοι που έχουμε έχουν πνίξει τις ενεργειακές κοινότητες δυστυχώς που με virtual net-metering ήταν ο μόνος τρόπος να δώσεις κοινωνικά φθηνό ανανεώσιμο ρεύμα σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η πραγματική λύση για αυτούς που μένουν σε διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις. Αλλά για άλλη μια φορά τα κάναμε μαντάρα, ενσωματώσαμε με το χειρότερο τρόπο το Ευρωπαϊκό δίκαιο για να μην πληρώνουμε πρόστιμα, αλλά κάναμε (σαν κράτος) ότι περνούσε από το χέρι μας για να μην δουλέψει για πολλούς...