Το chat του δικάναλου

Έχεις ακούσει σύστημα να παίζει άψογα το πιάνο, το κλαρίνο και τις συμφωνικές και να κλάνει μέντες σε ραπ ;;;

Άκουσα πρόσφατα και πολύ ακριβό μάλιστα.

Τα ηχεία μόνο είχαν όσο ένα καλό αυτοκίνητο.

Να σε ρωτήσω και το άλλο..
Με κλαρίνα βλέπεις αν αδειάζει το ρεύμα του ενισχυτή από αδηφάγα ηχεία ;;;
Ή με σόλο πιάνο ;;;
Το ανθρώπινο αυτί είναι αναίσθητο στις χαμηλές συχνότητες, δεν μας ενοχλούν ποτέ, αχόρταγοι είμαστε σε αυτό το φάσμα..
Άλλου έχουμε τεράστια ευαισθησία, και εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι και αρχίζει στο Hiend...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και είδη μουσικής για να δεις τις δυνατότητες ενός συστήματος και τα ρεύματα ενός ενισχυτή...
Η ραπ μουσική που αναφέρει δεν είναι καθόλου δύσκολη, απλά θέλει μεγάλα γουφερ... Όπως και πολλά άλλα όργανα και είδη μουσικής..
Δεν μπορείς να ακούς ραπ από 5-6ιντσα και να κάνεις πλαφ-πλαφ διότι αυτά τα μεγάλα δεν είναι φτιαγμένα (στους κύκλους του Hiend 😁🤣) με τις μικρές καμπίνες τους να παίζουν χαμηλές νότες..
(Καθαρή φυσική είναι όλα αυτά)..
Το ίδιο ισχύει και στο πιάνο, το βασικό όργανο που γράφεται η μουσική...
Ποιο ηχείο μπορεί να παίξει σωστά ένα πιάνο; Σχεδόν κανένα...
Το πιάνο και το κλαρίνο που ανέφερα δεν είναι τυχαίο, είναι από τα πιο δύσκολα όργανα για την αναπαραγωγή τους από ένα σύστημα...

Το ανθρώπινο αυτί είναι αναίσθητο στις χαμηλές συχνότητες, δεν μας ενοχλούν ποτέ, αχόρταγοι είμαστε σε αυτό το φάσμα..
Άλλου έχουμε τεράστια ευαισθησία, και εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι και αρχίζει στο Hiend...

Άλλο σε ρώτησα, άλλο απάντησες.

Δεν έχει νόημα να συγκρίνεις κλασική μουσική με rap ως προς τη δυσκολία αναπαραγωγής. Και τα δυο δύσκολα είναι, για διαφορετικούς λόγους. Επίσης και τα δυο εύκολα είναι, για διαφορετικούς λόγους.

Η κλασική μουσική θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις τις "ραφιναρισμένες" πτυχές ενός συστήματος: το πλάτος και βάθος της σκηνής, την αληθοφάνεια, την "ησυχία" που λέμε. Όντως έχει μεγάλες αντιφάσεις και μεγάλη δυναμική περιοχή, οπότε τονίζει τα θέματα που μπορεί να έχει ένα σύστημα στον τομέα της "ησυχίας". Θα κάνει και το κρεσέντο της, αλλά αυτό θα συμβεί αραιά και που, μια στις τόσες.

Η rap δεν θα καταφέρει πολλά πράγματα στις παραπάνω "ραφιναρισμένες" πτυχές του συστήματος, αλλά αν το σύστημα ηχεία - ενισχυτής είναι αδύναμο θα στο πετάξει αμέσως στη μούρη.
Σε 3 δευτερόλεπτα αξιολογείς ρεύματα, απόκριση χαμηλά, κτλ.

Οπότε και τα δυο είδη είναι χρήσιμα για αξιολόγηση.

Βάζεις ένα rap να δεις αν το σύστημα κάνει τα βασικά, και αν "περάσει" περνάς και στην κλασική.

Το θεμα ομως ειναι οτι ο 50cent (κλπ του ειδους) ακουγοταν καλα στο marshall acton bluetooth ηχειο μου, ομως η κλασικη δεν ακουγοταν απολαυστικα εκει... Αρα, η κλασικη ειναι αυτη που ξεχωριζει το καλο συστημα.

Το θεμα ομως ειναι οτι ο 50cent (κλπ του ειδους) ακουγοταν καλα στο marshall acton bluetooth ηχειο μου, ομως η κλασικη δεν ακουγοταν απολαυστικα εκει... Αρα, η κλασικη ειναι αυτη που ξεχωριζει το καλο συστημα.

Εσύ το λες ότι ακουγόταν καλά.. και φυσικά ούτε η κλασική μουσική δεν μπορεί να ακουστεί απολαυστικά εκεί.

Εσύ το λες ότι ακουγόταν καλά.. και φυσικά ούτε η κλασική μουσική δεν μπορεί να ακουστεί απολαυστικά εκεί.
Ναι το καλα ειναι σχετικο. Εγω το λεω φυσικα. Στο κανονικο συστημα μου ακουγεται πολυ καλυτερα φυσικα. Ομως το θεμα ειναι οτι ακουγοταν ευχαριστα στο marshall. Η κλασικη στο marshall δεν ακουγοταν ευχαριστα ενω στο κανονικο συστημα ακουγεται.

Δεν ειναι κατι καινουριο αλλωστε αυτο. Αυτο ειναι μια κοινη και διαχρονικη παραδοχη για την κλασικη μουσικη οτι ειναι το απολυτο τεστ για τα συστηματα υψηλης ποιοτητας. Την κλασικη την φοβουνται ακομα και στις εκθεσεις high end. Λιγοι εκθετες τολμουν να παιξουν κλασικη...

Last edited:
Βάζεις ένα rap να δεις αν το σύστημα κάνει τα βασικά, και αν "περάσει" περνάς και στην κλασική.

Ή περνάς στα δύσκολα κομμάτια της κλασικής που έχουν και δυναμικό εύρος και μεγάλες αποκλίσεις από το σιγανό στο δυνατό, συγκεκριμένα έργα είναι αυτά, και ξέρεις ότι θα παίξει και στη ραπ και όπου αλλού καλά.
Εννοείται ότι επειδή είναι ο εν δυνάμει συνδυασμός όλων αυτών η κλασική (η συμφωνική) μουσική, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάντα είναι έτσι. Για τις απαιτήσεις του Genre μιλάμε γενικά.

• Like
Reactions: steadyshot
Όχι, δεν συμφωνώ. Μπορεί ένα σύστημα να ακούγεται "μαγικό" σε κλασική μουσική και μόλις μπει ένα rap (ή ηλεκτρονική μουσική) να "αδειάσει" εντελώς.

Αν ακούς κυρίως κλασική θα είσαι ευτυχισμένος.

Αν ακούς και άλλα είδη, πιο απαιτητικά σε ρεύματα, δεν θα το αντέξεις για πολύ.

Οπότε όχι, για μένα δεν αρκεί η κλασική μουσική για να αξιολογηθεί σωστά ένα σύστημα. Δεν θα φέρει στη φόρα όλες τις αδυναμίες του.

ΥΓ. Και αυτά τα μηνύματα πρέπει να πάνε σε νέο νήμα..

Συγκριτικά είναι πάντα. Πως ακούγεται αυτό εδώ κι εκεί και πως ακούγεται το άλλο εδώ και εκεί. Και βγάζεις συμπέρασμα.

Εμένα χθες που μου μου ήρθε όρεξη να ακούσω Τσαικοφσκυ, Ντβόρζακ και Μουσόρσκυ (με αυτή τη σειρά), εσύ που λες ότι διάλεξα να ακούσω; Το έβαλα στο σύστημα στο σαλόνι, στο σύστημα στο desktop ή στο Bluetooth ηχείο; Στο σύστημα στο σαλόνι γιατί μου ήρθε να ακούσω - και να απολαύσω όσο καλύτερα μπορούσα. Τρεις ώρες άκουγα μέχρι να χορτάσω.
Περιττό να σου πω ότι έτσι για πλάκα, πέρασα λίγο το πρόγραμμα μετά το τρίωρο στα υπόλοιπα. Καμία σχέση... .

Όχι, δεν συμφωνώ. Μπορεί ένα σύστημα να ακούγεται "μαγικό" σε κλασική μουσική και μόλις μπει ένα rap (ή ηλεκτρονική μουσική) να "αδειάσει" εντελώς.

Οπότε όχι, για μένα δεν αρκεί η κλασική μουσική για να αξιολογηθεί σωστά ένα σύστημα. Δεν θα φέρει στη φόρα όλες τις αδυναμίες του.

Βασικά αυτό που λες είναι πολύ γενικό. Διαλέγει το ρεύμα διαφορετικά τις απαιτήσεις βάσει μουσικής; Αν υπάρχει ανάγκη για στιγμιαίο ρεύμα και στις δύο περιπτώσεις, αμφιβάλλω αν κάνει διάκριση.

Όχι, το ρεύμα είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει. Αυτό που λέω είναι ότι η κλασική μπορεί να σου δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει ενώ δεν υπάρχει.

Ή πιο σωστά αυτό που υπάρχει δεν επαρκεί.

• Like
Reactions: vlad66
Ναι το καλα ειναι σχετικο. Εγω το λεω φυσικα. Στο κανονικο συστημα μου ακουγεται πολυ καλυτερα φυσικα. Ομως το θεμα ειναι οτι ακουγοταν ευχαριστα στο marshall. Η κλασικη στο marshall δεν ακουγοταν ευχαριστα ενω στο κανονικο συστημα ακουγεται.
Αλίμονο να ήταν αλλιώς...

Δεν ειναι κατι καινουριο αλλωστε αυτο. Αυτο ειναι μια κοινη και διαχρονικη παραδοχη για την κλασικη μουσικη οτι ειναι το απολυτο τεστ για τα συστηματα υψηλης ποιοτητας.
Η οποία (παραδοχή) είναι λανθασμένη τελικά...

Την κλασικη την φοβουνται ακομα και στις εκθεσεις high end. Λιγοι εκθετες τολμουν να παιξουν κλασικη...
Φοβούνται την μουσική ή το περιορισμένο κοινό της ;;
Μήπως και οι ίδιοι δεν την γουστάρουν και προτιμούν πιο "γουστόζικα" είδη ;;

Ποιο chat? Όλο το περιεχόμενο του Δικάναλου εδώ μέσα είναι! :D

Γιαυτό όλη η υπόλοιπη κατηγορία φαίνεται σαν να βαράει μύγες..
Από τα 5 Trending τα 2 είναι αθλητικά, το ένα για αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα 2 δικά μας...

IMG_20260504_123419.jpg

Άλλες άμεσα σχετικές με το πνεύμα του φόρουμ κατηγορίες δεν βλέπω...

Εγώ παράπονο δεν μπορώ να έχω από την "κίνηση" στον 2κάναλο.

Τώρα αν μιλάμε για τα πρώτα του 50cent που λέει ο Βλαντ παραπάνω η του The Game η παραγωγή είναι πιο κοντά στο Still Dre δηλαδή στα κόκκινα (το The Chronic το βρίσκω νορμαλ) επειδή έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Dr. Dre.
Η σωστή παραγωγή για μένα είναι αυτό που έκαναν οι Run The Jewels στο 3. (Δεν συμπιέζει πουθενά και κατεβαίνει πολύ χαμηλά, δεν έχει μονάχα αυτό το mid bass)
Η το Dr. Octagonecologyst του Dr. Octagon, το Summertime '06 του Vince Staples κ.α.
Με κλασική (αν και δεν είναι το γήπεδό μου) το δικό μου σύστημα δεν έχει θέμα. Αν του βάλω όμως το Smoke some weed του Ice Cube του έρχεται λίγο ...κάπως.

Το τελικά από που προκύπτει; Υπάρχει πιο απαιτητικό είδος; Πρόσεξε, όταν λέω είδος εννοώ σε όλο της το εύρος. όχι να πάρεις τυχαία έργα. Και όλο αυτό να μπει στη ζυγαριά των απαιτήσεων που δεν θα έχει ποτέ η.... ραπ. Έχει περάσματα σε επίπεδο ψιθύρου κι απαιτήσεις σε στιγμιαίο ρεύμα μαζί με επάρκεια ανάλυσης η ραπ στο ίδιο έργο; Πολύ δύσκολο μου φαίνεται. Θα πήγαινε το compression σύννεφο στη μίξη αν υπάρχει κάτι τέτοιο, στανταράκι. Χωρίς να σημαίνει ότι ακόμα κι έτσι δεν θα υπήρχαν απαιτήσεις (σε ρεύμα αλλά μόνο σε αυτό).

Σε ό,τι αφορά τα γουστόζικα είδη, μπορούμε και να παίζουμε και Γωγώ Τσαμπά αλλά πλέον περνάμε σε άλλο χόμπυ, όχι της υψηλής πιστότητας. Δεν είναι μεπτό να ακούς Γωγώ τσαμπά. Απλά δεν είναι για να κρίνεις υψηλή πιστότητα.

• Like
Reactions: christos56
Αλίμονο να ήταν αλλιώς...

Δεν συμφωνω οτι η παραδοχη ειναι λανθασμενη αλλα ο καθενας εχει την αποψη του εδω.

Η κλασικη ειναι εγκεφαλικη μουσικη οπως γενικα οι instrumental μουσικες... δεν ειναι σιγουρα εμπορικη αλλα θα μπορουσε να παιζει ως test track αναμεσα στα διαφορα obscure κομματια jazz/guitar/piano (αγνωστα στο ευρυ κοινο εκτος hi fi) που παιζουν σε εκθεσεις high end για να αναδειξουν τα ακουστικα προτερηματα του εκαστοτε συστηματος που παρουσιαζεται , και οχι για να απολαυσουν την γνωστη τους μουσικη οι παρευρισκομενοι.

Παρεπιπτοντως εφοσον μιλαμε για ραπ , αν καποιος θελει να την απολαυσει στο μεγιστο, θελει sub bass (20-40 hz). Οποτε ας αρχισουμε να σκεφτομαστε τα subs.

Το τελικά από που προκύπτει; Υπάρχει πιο απαιτητικό είδος; Πρόσεξε, όταν λέω είδος εννοώ σε όλο της το εύρος. όχι να πάρεις τυχαία έργα. Και όλο αυτό να μπει στη ζυγαριά των απαιτήσεων που δεν θα έχει ποτέ η.... ραπ. Έχει περάσματα σε επίπεδο ψιθύρου κι απαιτήσεις σε στιγμιαίο ρεύμα μαζί με επάρκεια ανάλυσης η ραπ στο ίδιο έργο; Πολύ δύσκολο μου φαίνεται. Θα πήγαινε το compression σύννεφο στη μίξη αν υπάρχει κάτι τέτοιο, στανταράκι. Χωρίς να σημαίνει ότι ακόμα κι έτσι δεν θα υπήρχαν απαιτήσεις (σε ρεύμα αλλά μόνο σε αυτό).
Ξαναδιάβασε τα ποστ #12.388 & 12.391 και προσπάθησε να τα καταλάβεις.. αν δεν μπορέσεις, ρώτα τον να στα εξηγήσει καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά τα γουστόζικα είδη, μπορούμε και να παίζουμε και Γωγώ Τσαμπά αλλά πλέον περνάμε σε άλλο χόμπυ, όχι της υψηλής πιστότητας. Δεν είναι μεπτό να ακούς Γωγώ τσαμπά. Απλά δεν είναι για να κρίνεις υψηλή πιστότητα.
Παίξε Γωγώ Τσαμπά (ούτε που ξέρω ποια είναι), τα δικά μου άλλα "γουστόζικα" είναι jazz/funk ή σκέτη jazz.. που συχνά πυκνά ακούω στις εκθέσεις και δεν μπορείς να πεις ότι ΔΕΝ είναι υψηλή πιστότητα.

Συμφωνώ με τον @lefterakis katemakis ότι το δυσκολότερο όργανο να αναπαραχθεί σωστά είναι το πιάνο, για το κλαρίνο αν και βασιλιάς των πνευστών δεν γνωρίζω.
Η συζήτηση έχει κατά την γνώμη μου, περισσότερο τεχνοκρατικό και λιγότερο μουσικό χαρακτήρα.
Σε σύστημα ομόσταυλο του δικού μου δηλαδή ίδιων εταιριών vintage μηχανήματα αλλά ένα κλικ παραπάνω κατηγορία που σημαίνει πολύ ακριβότερο έχω ακούσει.
Δοκιμή ενισχυτών electrocompaniet nemo monoblock θηρία με αποτέλεσμα πολύ σκληρό, για μένα απαράδεκτο, ήχο και όχι σε κλασσική μουσική. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε για την electrocompaniet που υπολήπτομαι. Το αν δεν <αδειάζουν από ρεύμα> αυτοί οι ενισχυτές , πάντα για εμένα, έχει σημασία αλλά είναι μικρότερη.
Πάλι έχω ακούσει σε ακριβότερο του δικού μου και προσεγμένου συστήματος, υποδεέστερα ηχοχρώματα οργάνων κουαρτέτου λόγω διαφορετικής κεφαλής πικάπ ή ουσιοδώς καλύτερο ήχο από τον δικό με ομότιτλα αλλά original βινυλία.
Συνεπώς το θέμα είναι ποιο σύνθετο από ενισχυτές ρεύματα και ηχεία.