Το chat του δικάναλου

Μου έχει τύχει να θέλω ρε σεις να παντρευτώ τον ηχολήπτη στο γυάλινο μουσικό θέατρο! Να τον αγγαλιαζω!

Ποιος σου είπε ότι δεν υπάρχει το ίδιο και από το στρατόπεδο των άλλων βλαμμένων;
Εννοείται ότι προτιμάμε δίσκους επειδή έχουν ηχογραφηθεί στο τάδε στούντιο από τον τάδε ηχολήπτη! 😂

Υπάρχουν παραγωγές που όντως έγιναν σε κονσόλες της κακιάς ώρας, με καλώδια ότι να' ναι, με φουλ EQ και κομπρέσσορες, που ψηφιοποιήθηκαν όπως-όπως και κατέληξαν κάπως στα σπίτια μας.
Υπάρχουν και παραγωγές που έγιναν έχοντας το hi end στο μυαλό τους, από πολύ σοβαρό εξοπλισμό και με σωστή επεξεργασία, που έφτασαν σε εμάς bit perfect από το στούντιο.
Υπάρχουν και όλα τα ενδιάμεσα.

Αλλά δεν έχει νόημα να συζητάμε για το τι και πως έγινε στο studio.

Εκεί ότι έγινε, έγινε.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αναπαράξουμε το υλικό που έχει φτάσει στα χέρια μας όσο πιο πιστά γίνεται. Και προφανώς εννοώ πιστά στο υλικό. Όχι στο πως το έχει στο μυαλό του ο καλλιτέχνης, ούτε στο πως το άκουσε ο παραγωγός.

Στο πως γράφτηκε στο φυσικό μέσο ή στο αρχείο.

Αν ένα καλώδιο θεωρούμε ότι βοηθάει στο να πραγματοποιηθεί αυτό, βεβαίως και να το αγοράσουμε.

Ένα ιδανικό καλώδιο σήματος δεν έχει απώλειες, δεν αφαιρεί τίποτα από το σήμα, δεν φιλτράρει καθόλου.
Προφανώς δεν γίνεται να υπάρχει τέτοιο καλώδιο, γιατί όλοι οι αγωγοί έχουν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (μετρήσιμα) και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά (για την ώρα μη μετρήσιμα).
Οπότε όλα τα καλώδια έχουν "χαρακτήρα", ο οποίος εμφανίζεται πάντα συνδυαστικά με τα ηλεκτρονικά που διασυνδέουν.

Το κατά πόσο αξίζουν τα χρήματα που ζητάνε για την διαφορά που θα κάνουν είναι ένα αυστηρά προσωπικό θέμα του κάθε αγοραστή, που δεν μας πέφτει λόγος.

ΥΓ. Και αυτά τα μηνύματα για ξεχωριστό νήμα είναι.. έξω από τον κουβά! :P

Ομως δεν ειναι η ιδια η οπτικη για τον τελικο χρηστη ο οποιος αναζητα την ποιοτητα στον προσωπικο του χωρο.

μα ποιά ποιότητα είναι αυτή?
τι εννοούμε πχ συχνοτικό περιεχόμενο ενός κοντραμπάσου, ενός βαρύτονου σαξόφωνου, ενός τρομπονιού ή τούμπας, ενός fender rhodes κάτω από την περιοχή C1 ή ενός τσέλου ιδίως όταν κάποια από αυτά συνυπάρχουν σε μια μίξη?
η εύκολη απάντηση είναι το πλήρες φάσμα τους.
Κι όμως ο ηχολήπτης θα αναγκαστεί να "καταστρέψει" το φάσμα του καθενός από αυτά ή των περισσότερων, κοινώς θα τους αλλάξει τα φώτα ή με τεχνικούς όρους θα πέσει το eq της αρκούδας έτσι ώστε να μπορούν να ακουστούν όλα αυτά μαζί εφ όσον υπάρχουν, σωστά στο τελικό μιξ πριν το μάστερ.
Φυσικά κάτι αντίστοιχο θα γίνει και σε άλλες περιοχές του φάσματος.
Και δεν μιλάμε για απλό αθώο eq. Πολλές φορές μιλάμε για εργαλεία dsp, limiters και ιδίως multiband compressors αλλά και side chain compressing τεχνικές.
Σίγουρα σε μια πολύ ποιοτική ηχογράφηση όπου θα ηχογραφηθούν ταυτόχρονα ένα κοντραμπάσο, τύμπανα και πιάνο εκεί οι επεμβάσεις αυτές "ίσως" να μην είναι τόσο απαραίτητες. Διότι και πάλι τα όργανα αυτά έχουν επικαλύψεις συχνοτικά. Αλλά αυτές οι ηχογραφήσεις είναι συνήθως η μειοψηφία.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε στούντιο μαζί με τα ηχεία μόνιτορ γίνονται και δοκιμές σε μικρές φορητές συσκευές. Από τους πρώτους διδάξαντες ο Quincy Jones. Οι άνθρωποι θέλανε να πουλήσουν στον κόσμο, όχι σ αυτόν που είχε Wilson. Είναι νομίζετε τυχαίο ότι η κλασική μουσική δεν μπορούσε ποτέ ούτε μπορεί να ακουστεί σε ένα φορητό. Απλά ήταν μια μουσική όπου κανένας ηχολήπτης δεν τολμούσε να επέμβει στη δυναμική περιοχή ή αλλού όπου σήμερα οι επεμβάσεις είναι συνηθισμένες. Σήμερα στις πλατφόρμες η κλασική ακούγεται πιό εύκολα, αλλά....

Επίσης μιλάμε για δυναμική περιοχή των 100 και άνω db. Και όμως σήμερα το στάνταρ που κι αυτό με δυσκολία καθιερώθηκε είναι τα 14db lufs. Που σημαίνει χοντρικά ότι μια σύγχρονη ηχογράφηση γίνεται με στόχο μια μέση δυναμική περιοχή 14 db. Αν δεν γίνει θα προσαρμοστεί αυτόματα από την πλατφόρμα πχ spotify κλπ. Παλιές ηχογραφήσεις επίσης δέχονται αντίστοιχη επέμβαση ώστε να "ταιριάξουν". Νομίζω δεν χρειάζεται να ανεβάσουμε εδώ κυματομορφές του 1970 του 1990 ή του 2010.

Εντάξει, κατάλαβα :D ...Less is more by all means, αλλά και "με πορδές αυγά δεν βάφονται" λέει ο λαός.

Δεν θα διαφωνήσω, αλλά ούτε και θα συμφωνήσω. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, ειδικά στο Hi-End, που δεν υπερβαίνονται.

Εγώ είμαι υπέρ του DSP και θεωρώ ότι με πολύ προσεκτική δουλειά θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα συνολικά. Αλλά αυτό σκοντάφτει σε εκείνο που αναζητεί ο καθένας, το οποίο μπορεί να μην είναι καν το συνολικό... . Και απ' όσο έχω συζητήσει εδώ και δεκαετίες με χομπίστες, υπάρχει το προαπαιτούμενο της μη επέμβασης επάνω στο σήμα, έχοντας χτίσει προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα, έχοντας διαλέξει τον δρόμο αυτόν της βελτίωσης. Να ξαναπω ότι προσωπικά θεωρώ τον άλλο τρόπο βελτίωσης καλύτερο (αλλά και πιο κουραστικό για τους λόγους που εξήγησα).
Δεν μπορείς να το αγνοήσεις αυτό. Οφείλεις να το λάβεις υπ' όψη.

Να κάνω μια σφήνα μιας και είμαστε στο τσατ του δικαναλου;
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί όταν περνάω μπροστά από το wiim ultra τις τελευταίες μέρες, αυτό σταματάει να παίζει μουσική;
Αυτό συμβαίνει με και χωρίς καλώδιο ethernet.
Μου το έκανε με ethernet δλδ και συνεχίζει να το κάνει με wifi.