Το chat του δικάναλου

Ψήνομαι να το δοκιμάσω το μηχανάκι εν καιρώ.

Άλλη ερώτηση, κοίταζα μήπως τσίμπαγα ένα ματ από φελλό για λιγότερο static, και είδα ότι πολλοί προτείνουν το ακρυλικό πλατώ για να ξεμπερδεύεις μια και καλή. Διάβασα όμως τα εξής (από δω κι από κει, σε διάφορες πηγές που διαφωνούν μεταξύ τους)

1. Το ακρυλικό είναι πιο ελαφρύ, οπότε κάποιοι προτείνουν ότι πρέπει παράλληλα να αλλάξεις και το subplatter (άρα μιλάμε για πιο χοντρό έξοδο).
2. Το ακρυλικό είναι λίγο πιο χοντρό από το μαμίσιο, και μια και το Debut δεν έχει VTA, ίσως να μην είναι σωστή κίνηση.

Έχει κανείς άποψη;
Για αρχή, κάτσε στα αυγά σου και άκουγε δίσκους. Το πικάπ είναι ολοκαίνουργιο, απόλαυσέ το λίγο και μετά βλέπεις. Υποψιάζομαι ότι ούτε η κεφαλή δεν έχει στρώσει ακόμα.

Για αρχή, κάτσε στα αυγά σου και άκουγε δίσκους. Το πικάπ είναι ολοκαίνουργιο, απόλαυσέ το λίγο και μετά βλέπεις. Υποψιάζομαι ότι ούτε η κεφαλή δεν έχει στρώσει ακόμα.

Σωστόν. Απλά ως άπειρος δε μπορώ να καταλάβω πόσα από αυτά τα ποπ-τσίκιτσίκι είναι θέμα σκόνης και βρώμας και πόσα λόγω static. Πάντως έχω μπόλικα.

Σωστόν. Απλά ως άπειρος δε μπορώ να καταλάβω πόσα από αυτά τα ποπ-τσίκιτσίκι είναι θέμα σκόνης και βρώμας και πόσα λόγω static. Πάντως έχω μπόλικα.
Ξεκίνα με ξυλόκολλα σιγά-σιγά...

• Like
Reactions: Maestro
τα ποπ-τσίκι-τσίκι δεν είναι από στατικό όταν παίζει ο δίσκος.
ο στατικός στον δίσκο θα τραβάει μαζί του το ματ όταν τον σηκώνεις και μπορεί να σε τσιμπάει στα δάκτυλα.
μέρος του στατικού "αποφορτίζεται" με την γείωση του βραχίονα, αλλά η τριβή με το ματ δημιουργεί νέο φορτίο..
ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι με το νερό!

• Like

Άλλη ερώτηση, κοίταζα μήπως τσίμπαγα ένα ματ από φελλό για λιγότερο static, και είδα ότι πολλοί προτείνουν το ακρυλικό πλατώ για να ξεμπερδεύεις μια και καλή. Διάβασα όμως τα εξής (από δω κι από κει, σε διάφορες πηγές που διαφωνούν μεταξύ τους)

1. Το ακρυλικό είναι πιο ελαφρύ, οπότε κάποιοι προτείνουν ότι πρέπει παράλληλα να αλλάξεις και το subplatter (άρα μιλάμε για πιο χοντρό έξοδο).
2. Το ακρυλικό είναι λίγο πιο χοντρό από το μαμίσιο, και μια και το Debut δεν έχει VTA, ίσως να μην είναι σωστή κίνηση.

Έχει κανείς άποψη;
Θα συμφωνήσω να μη κάνεις τίποτα, να ξεζουμίσεις το πικάπ/βραχίονα στη στοκ μορφή του και να απολαύσεις μουσική. Αυτό είναι το κακό με όσους ασχολούμαστε με το HiFi, δεν σταματάμε να αναρωτιόμαστε ποτέ... Στη περίπτωση σου θα αν το αρχίσεις θα καταλήξεις να πληρώσεις για νέο πικάπ περισσότερα από το service που θα έδινες για μεταχειρισμένο.

Έχει κανείς άποψη;
Μη νομιζεις οτι το ματ φελλου δεν επηρεαζεται απο το στατικο. Απλα, αντι ο δισκος να σηκωνει το τσοχινο ματ, θα σηκωνει το φελλο :p

Για πείτε λίγο, το antiskate με το βαρίδι πως ακριβώς λειτουργεί, και πως ελέγχουμε αν είναι σωστό; Η "κολώνα" του antiskate στο πικάπ που κράτησα είναι λίγο πιο στραμμένη σε σχέση με τα άλλα.

Last edited:
Για πείτε λίγο, το antiskate με το βαρίδι πως ακριβώς λειτουργεί, και πως ελέγχουμε αν είναι σωστό; Η "κολώνα" του antiskate στο πικάπ που κράτησα είναι λίγο πιο στραμμένη σε σχέση με τα άλλα.
Αναλογα το βαρος της κεφαλής αμα ειναι στο 1,5 γραμμάριο μπαινει στο μεσαίο αμα είναι ποιο κατω το βάρος μπαινει στο μπροστινό δηλαση προς το hs αμα ειναι πανω απο 1,5 γραμμάριο μπαινει στο τελευταίο προς εκει που ειναι το βαρίδι το μεγάλο

• Like
Αναλογα το βαρος της κεφαλής αμα ειναι στο 1,5 γραμμάριο μπαινει στο μεσαίο αμα είναι ποιο κατω το βάρος μπαινει στο μπροστινό δηλαση προς το hs αμα ειναι πανω απο 1,5 γραμμάριο μπαινει στο τελευταίο προς εκει που ειναι το βαρίδι το μεγάλο

Αυτό το κομμάτι το κατάλαβα (λέμε τώρα.. 🤭) αναρωτιέμαι αν έχει οποιαδήποτε σημασία η κλίση προς τα δεξιά η αριστερά του γάντζου. Είχα την απορία γιατί κάθε φορά που κουνάω τον βραχίονα ακούω τον σπάγγο, μήπως πρέπει να τον στρίψω λίγο να ευθυγραμμίσει καλύτερα.

7DA0A9C3-3462-4A84-8F39-A62F07500B51.jpeg

Το tracking force είναι στα 1.85, αυτό εννοείς με βάρος; Γιατί το manual τόσο προτείνει για tracking force (1.8-2), και λέει να βάλεις το νήμα στο μεσαίο slot. Εν τω μεταξύ, στο site της Rainier γράφει στα specs tracking my force στα 2.

Αυτό το κομμάτι το κατάλαβα (λέμε τώρα.. 🤭) αναρωτιέμαι αν έχει οποιαδήποτε σημασία η κλίση προς τα δεξιά η αριστερά του γάντζου. Είχα την απορία γιατί κάθε φορά που κουνάω τον βραχίονα ακούω τον σπάγγο, μήπως πρέπει να τον στρίψω λίγο να ευθυγραμμίσει καλύτερα.

View attachment 195074

Το tracking force είναι στα 1.85, αυτό εννοείς με βάρος; Γιατί το manual τόσο προτείνει για tracking force (1.8-2), και λέει να βάλεις το νήμα στο μεσαίο slot. Εν τω μεταξύ, στο site της Rainier γράφει στα specs tracking my force στα 2.
καλό μου φαίνεται το αξονάκι.
βάλε την πετονιά στην μικρότερη κλίμακα και είσαι οκ

αναρωτιέμαι αν έχει οποιαδήποτε σημασία η κλίση προς τα δεξιά η αριστερά του γάντζου.
Θα ελεγα , οταν η βελονα ειναι στην αρχη του πρωτου τρακ , το νημα να ειναι καθετο στην ευθεια του armtube. Νομιζω η SME αυτο προτεινε για τους βραχιονες της.

• Like
Reactions: Haagenti
Αυτό το κάθετο δε γίνεται λογικά, τουλάχιστον όχι χωρίς να στραφεί τουλάχιστον 30 μοίρες προς τα αριστερά. Στην αρχή του πρώτου track ο βραχίονας είναι όπως στη φωτό:

1647541267365.png

Εν τω μεταξύ, αναρωτιέμαι, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυξάνοντας την tracking force? Γιατί όπως προανέφερα, στο manual για τον συνδυασμό Pro-ject και Rainier λένε 18-20, στα specs της Rainier μιλάνε για 20, και το γενικότερο manual του Pro-ject λέει να βάλεις το νήμα στο ακραίο slot για tracking force από 20 και πάνω.

Όπως είπα, το δικό μου είναι κάπου στα 18.5, υπάρχει λόγος να το ανεβάσω ή θα χάσω από αλλού;

Πάντως θα χρειαστώ αντικραδασμική προστασία κάπως, ακόμα και βηματίζοντας στο δωμάτιο μπροστά καμιά φορά πηδάει η βελόνα. Ίσως κοιτάξω για κάποιο από αυτά τα ράφια. Ή μήπως είναι κι αυτό σύμπτωμα του χαμηλού tracking force?

Κ

View attachment 195074

Και εμενα ετσι ειναι ο γαντζος μαέστρο προς τα αριστερά μετα την ανακαλωδιοση που μου ειχε κανει ο Ορφέας.
Δεν ξερω για ποιο λόγο δεν θυμάμαι μάλλον κατι μου ειχε πει ο τεχνικός τότε.
Εντάξει δεν εχεις και χαμηλό tracking forge;τι να πω εγω με την jico sas που ειναι στα 1,2 γραμμάρια η 1,20 που το δείχνει η ζυγαριά

Αυτό το κάθετο δε γίνεται λογικά, τουλάχιστον όχι χωρίς να στραφεί τουλάχιστον 30 μοίρες προς τα αριστερά. Στην αρχή του πρώτου track ο βραχίονας είναι όπως στη φωτό:
ΟΚ μη σε αγχωνει αυτο.

Εν τω μεταξύ, αναρωτιέμαι, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυξάνοντας την tracking force? Γιατί όπως προανέφερα, στο manual για τον συνδυασμό Pro-ject και Rainier λένε 18-20, στα specs της Rainier μιλάνε για 20, και το γενικότερο manual του Pro-ject λέει να βάλεις το νήμα στο ακραίο slot για tracking force από 20 και πάνω.

Όπως είπα, το δικό μου είναι κάπου στα 18.5, υπάρχει λόγος να το ανεβάσω ή θα χάσω από αλλού;
Οταν οι θερμοκρασιες ειναι χαμηλες, ειναι καλο να εχεις το μαξιμουμ βαρος αναγνωσης.

Πάντως θα χρειαστώ αντικραδασμική προστασία κάπως, ακόμα και βηματίζοντας στο δωμάτιο μπροστά καμιά φορά πηδάει η βελόνα. Ίσως κοιτάξω για κάποιο από αυτά τα ράφια. Ή μήπως είναι κι αυτό σύμπτωμα του χαμηλού tracking force?
Αυξησε το βαρος αναγνωσης και δες τι γινεται.

Διασταυρωσε τις ενδειξεις βαρους αναγνωσης του αντιβαρου του βραχιονα, με μια ηλεκτρονικη ζυγαρια .

ξύλινο πάτωμα;
εκεί είναι το πρόβλημα και γι'αυτό πηδάει η βελόνα.
κοίτα μήπως αυτά τα ράφια το λύσουν και μακάρι... η σίγουρη λύση είναι βαρύ έπιπλο στήριξης και ..βαρύ πικάπ.
το μεγαλύτερο βάρος ανάγνωσης μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι η σωστή λύση.
αν ξεπεράσεις την νόμιμη τιμή, θα "οργώνεις" τους δίσκους σου και θα ζορίζεις την ανάρτηση της βελόνας.. φυσικά θα "φας" νωρίτερα και την ακίδα.

ένας από τους λόγους που οι κεφαλές μου ζουν πολλά χρόνια είναι επειδή ποτέ δεν έβαζα το μάξιμουμ νόμιμο βάρος ανάγνωσης.. πάντα έκλεβα και κλέβω προς τα κάτω.
έχω MC νεκρές πια κεφαλές με λιωμένες αναρτήσεις λόγω ηλικίας, με στελέχη και ακίδες να μην έχουν το παραμικρό πρόβλημα.
χρονολογίας '88 - '89 περίπου που "έσβησαν" το '06 -'07.
και λυπήθηκα από πάνω......

Όχι απλά ξύλινο πάτωμα, αλλά και ξύλινο σπίτι (δηλαδή κάτω από το πάτωμα δεν υπάρχει μπετό, ούτε πουθενά αλλού στο σπίτι :D)

Εννοείται δε λέω να υπερβώ το όριο των 2, αλλά μήπως θα είχε νόημα να το φτάσω εκεί (και άρα να μετακινήσω και το νήμα του antiskate όπως προβλέπει το manual).

Εννοείται δε λέω να υπερβώ το όριο των 2, αλλά μήπως θα είχε νόημα να το φτάσω εκεί (και άρα να μετακινήσω και το νήμα του antiskate όπως προβλέπει το manual).
Υπαρχει νοημα βεβαιως. Αν δεν δοκιμασεις πως θα ξερεις πως συμπεριφερεται η κεφαλη; Ειδικα στο θεμα θερμοκρασιων που σου ειπα πιο πανω, οχι μονον εχει νοημα, αλλα σχεδον επιβαλλεται. Στις ψηλοτερες θερμοκρασιες του καλοκαιριου θα το μειωσεις.

To πήγα στα 1.95, δε νομίζω ότι άκουσα κάτι ιδιαίτερο σα διαφορά (ίσως οριακά λιγότερο θόρυβο στα κενά, ίσως οριακά λιγότερο πήδημα στη βελόνα - το τελευταίο δε γίνεται να το ελέγξω γιατί συμβαίνει όποτε του κατέβει), και μετά με έπιασε το OCD μου και το άφησα στα 1.90 να'ναι ακριβώς στη μέση του 1.8 και 2 που προτείνει το manual :p

To πήγα στα 1.95, δε νομίζω ότι άκουσα κάτι ιδιαίτερο σα διαφορά (ίσως οριακά λιγότερο θόρυβο στα κενά, ίσως οριακά λιγότερο πήδημα στη βελόνα - το τελευταίο δε γίνεται να το ελέγξω γιατί συμβαίνει όποτε του κατέβει), και μετά με έπιασε το OCD μου και το άφησα στα 1.90 να'ναι ακριβώς στη μέση του 1.8 και 2 που προτείνει το manual :p
ρίχτης 2γρ και κάνε ένα επιτόπιο άλμα μπροστά από το πικάπ...

• Haha
Reactions: AUDIOLYTIC