Το chat του δικάναλου

τώρα που το σκέφτομαι, είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί αν τα hsw επηρεάζουν τον ήχο: Παίρνουμε δύο head shell του ίδιου τύπου, π.χ. δύο ADC. Βάζουμε στο ένα hsw after market, και στο άλλο αφήνουμε τα μαμά. Μοντάρουμε την ίδια κεφαλή, πχ. μια Audio Technica AT95 για να μη μπούμε στα έξοδα. Συνολικό κόστος περί τα 250 Ευρώ. Η σύγκριση Α/Β πρέπει να είναι σχετικά εύκολη, για όποιον θέλει να διαπιστώσει την αλήθεια μονος του.
Η ατομική σύγκριση γίνεται και έχει την αξία στης σε ατομικό επίπεδο (π.χ τι να αγοράσω , τι να κρατήσω , τι μου αρέσει).
Είναι όμως απόλυτα υποκειμενική και χάνει την αξία της τόσο για εμάς όσο και για του άλλους., ιδιαίτερα όταν οι διαφορές είναι μικρές.
Το ΑΒΧ δεν μπορεί να γίνει με ένα άτομο και με απλή αλλαγή π.χ μεταξύ των δύο head shell

Να κάνω μια ερώτηση και όποιος θέλει απαντάει.

Έστω ότι γίνεται blind test με τη μέθοδο ABX ανάμεσα σε δύο προϊόντα (π.χ. headshell wires) τα οποία έχουν όπως γράφτηκε "διαφορές που βγάζουν μάτι" ή "διαφορές μόνο κουφός δεν τις ακούει".

Με συνθήκες ακρόασης που έχουν τηρηθεί ευλαβικά by the book.

Στις 20 δοκιμές, πόσες περιμένετε να πετύχετε σωστές;
Δεν μπορεί να γίνει ABX blind test για τα hsw. Διότι αυτό σημαίνει 20 αλλαγές hsw,στο ίδιο headshell, ιδιο βραχίονα, και ιδιο πικάπ στο ιδιο σύστημα φυσικά. Αν υπάρχει διαφορά βάρους μεταξύ hsw , θα γίνεται διόρθωση του βάρους ανάγνωσης της βελόνας 20 φορές. Η κάθε αλλαγή hsw και ρύθμισης βάρους ανάγνωσης θα χρειάζεται απο έναν έμπειρο άνθρωπο, να πούμε 5 λεπτά ;
Και για ποιο λόγο, επειδη κάποιος δεν βάζει τον εαυτό του στη διαδικασία ακρόασης;
Για πες τώρα πως θα γίνεται το ABX switching ?

• Like
Reactions: dinos
Η ατομική σύγκριση γίνεται και έχει την αξία στης σε ατομικό επίπεδο (π.χ τι να αγοράσω , τι να κρατήσω , τι μου αρέσει).
Είναι όμως απόλυτα υποκειμενική και χάνει την αξία της τόσο για εμάς όσο και για του άλλους., ιδιαίτερα όταν οι διαφορές είναι μικρές.
Το ΑΒΧ δεν μπορεί να γίνει με ένα άτομο και με απλή αλλαγή π.χ μεταξύ των δύο head shell
Αν ισχύει αυτό που λες, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία σύγκριση μηχανημάτων, ηχείων κλπ από έναν ακροατή, πρέπει πρίν αλλάξουμε ενισχυτή ξερωγώ, να μαζευόμαστε 20 νοματαίοι και να ψηφίζουμε.

• Like
Δεν μπορεί να γίνει ABX blind test για τα hsw. Διότι αυτό σημαίνει 20 αλλαγές hsw,στο ίδιο headshell, ιδιο βραχίονα, και ιδιο πικάπ στο ιδιο σύστημα φυσικά. Αν υπάρχει διαφορά βάρους μεταξύ hsw , θα γίνεται διόρθωση του βάρους ανάγνωσης της βελόνας 20 φορές. Η κάθε αλλαγή hsw και ρύθμισης βάρους ανάγνωσης θα χρειάζεται απο έναν έμπειρο άνθρωπο, να πούμε 5 λεπτά ;
Και για ποιο λόγο, επειδη κάποιος δεν βάζει τον εαυτό του στη διαδικασία ακρόασης;

20 αλλαγές στα hsw δεν γίνεται να γίνουν.. στην 3η - 4η τα χαιρετάμε..

Μπουργάνες τα pins και αν είναι του εμπορίου και όχι δικά σου , κομμένα καλώδια το ένα μετά το άλλο...

• Like
Και όλα αυτά για να αποδείξουμε τι και σε ποιον??
Είμαστε με τα καλά μας ρε παλικάρια??
Που νομίζετε ότι γράφουμε??
Σε επιστημονικά φόρουμ που τα γραφόμενα αν δεν είναι σωστά και 100% τεκμηριωμένα, μπορεί να στοιχίσουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές??
Ώπα κάπου!
Μα τον Τουταγχαμών,ώρες ώρες μου έρχεται να την κοπανησω από εδώ μέσα.
Νομίζω ότι ζω σε άλλο κόσμο.
Χαλαρώστε λίγο.
Ένα μαμημενο χόμπυ είναι....τίποτα παραπάνω 🤬

Αν ισχύει αυτό που λες, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία σύγκριση μηχανημάτων, ηχείων κλπ από έναν ακροατή, πρέπει πρίν αλλάξουμε ενισχυτή ξερωγώ, να μαζευόμαστε 20 νοματαίοι και να ψηφίζουμε.
Ακριβώς.
Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με επιστημονική απόδειξη, από ένα ακροατή που είναι κριτής και κρινόμενος.
Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για μεγάλες διαφορές (π.χ R2R tape vs cassette deck) είτε για μεταβολές οριακής ανίχνευσης,
που είναι και το συχνότερα ζητούμενο (π.χ καλώδια ρεύματος).
Όσο αφορά την ατομική μας κρίση, μπορούμε να κάνουμε όποια σύγκριση θέλουμε, μόνοι μας ή με τους φίλους μας και φυσικά πιο ευχάριστα.
Επίσης δεν χρειάζεται να μαζέψουμε 20 άτομα την ίδια μέρα, ενώ και το κάθε άτομο μπορεί να προσέλθει για 6 – 7 κύκλους σε τρεις τέσσερεις διαφορετικές ημέρες
(βελτιώνει την ακουστική κόπωση που μπορεί να μειώσει την προσήλωση στην ανίχνευση αλλαγών και να αυξήσει την τυχαιότητα των επιλογών).
Το πείραμα μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, αφ’ όσον έχουμε προβλέψει για την σταθερότητα των παραμέτρων διεξαγωγής του ΑΒΧ test.

Τα ΑΒΧ test αφορούν αυτούς που έχουν επαγγελματική και επιστημονική σχέση με το χώρο.
Χρειάζονται χρήματα, εργαλεία και δυνατότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.
Οι επιστήμονες απλά παραθέτουν τα αποτελέσματα.
Οι επαγγελματίες ανάλογα με το αποτέλεσμα, τα υπερπροβάλλουν ή τα θάβουν.
Στην καλύτερη τα κάνουν βάση για μελλοντική εξέλιξη.
Εμείς οι υπόλοιποι όπως έχω γράψει και πιο πάνω, απλά το γλεντάμε και δεν χρειάζεται να πλακωνόμαστε.

Προφανώς εάν κάποιος έμπαινε στη διαδικασία αυτή, θα χρησιμοποιούσε δύο πικάπ ίδια ή πικαπ με περισσότερους βραχίονες.

Λέμε τώρα, γιατί έτσι κι αλλιώς τα τυφλά τεστ δεν αποδεικνύουν τίποτε.

Είπα τα headshel wires ως παράδειγμα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο στο οποίο όπως ειπώθηκε "οι διαφορές είναι μέρα με νύχτα" ή "μόνο οι κουφοί δεν τις ακούνε".

Ρώτησα λοιπόν σε μια τέτοια, έστω θεωρητική και ιδανική περίπτωση, τι ποσοστό επιτυχίας περιμένετε να έχετε όταν δηλώνετε ότι οι διαφορές είναι παραπάνω από εμφανείς.

Παρότι, όπως είπα, η ερώτηση είναι θεωρητική, στο παράδειγμα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με δύο ίδια αποσπώμενα headshells με το ένα να έχει το ένα είδος hsw και το άλλο το άλλο;

Και φυσικά ίδιες κεφαλές και ρυθμίσεις.

Και μη μου πείτε πως τα δύο hsw θα έχουν διαφορά βάρους κανα χιλιοστό του γραμμαρίου και θέλει αλλαγή και το βάρος ανάγνωσης και το αντισκέϊτινγκ.:D

Και μη μου πείτε πως τα δύο hsw θα έχουν διαφορά βάρους κανα χιλιοστό του γραμμαρίου και θέλει αλλαγή και το βάρος ανάγνωσης και το αντισκέϊτινγκ.:D
Αυτο ακριβως υπονοηθηκε στο #13582

Ναι, αυτό φαντάζομαι Μήτσο.
Και βέβαια, στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται ένας προβληματισμός που, αν τον αναπτύξω, θα γράψω σεντόνι.
Το αφήνω λοιπόν προς ώρας.
Εδώ μια υποθετική ερώτηση έκανα και εκτός από τον CR απάντηση δεν πήρα.
Δεν είναι βέβαια απαραίτητο. Έγραψα "όποιος θέλει απαντάει".

Ναι, αυτό φαντάζομαι Μήτσο.
Και βέβαια, στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται ένας προβληματισμός που, αν τον αναπτύξω, θα γράψω σεντόνι.
Το αφήνω λοιπόν προς ώρας.
Εδώ μια υποθετική ερώτηση έκανα και εκτός από τον CR απάντηση δεν πήρα.
Δεν είναι βέβαια απαραίτητο. Έγραψα "όποιος θέλει απαντάει".

το αφήνω και γω.
Αλλωστε το έχω αφήσει απο χτες.
Εχουμε και οι δυο συμμετάσχει σε εξαντλητικά ΑΒΧ τεστ στο παρελθόν και έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει.

Εγω παραμένω με την άποψή μου.

Τώρα αν κάποιος δεν πιστεύει στα ΑΒΧ και αρκείται στο ότι με μια αλλαγή που έκανε είδε αποτέλεσμα πάω πάσο.

Ρώτησα λοιπόν σε μια τέτοια, έστω θεωρητική και ιδανική περίπτωση, τι ποσοστό επιτυχίας περιμένετε να έχετε όταν δηλώνετε ότι οι διαφορές είναι παραπάνω από εμφανείς.
Ποσοστό κοντά στο 90% με χαμηλό p που μειώνει την πιθανότητα τυχαίων επιλογών.

Παρότι, όπως είπα, η ερώτηση είναι θεωρητική, στο παράδειγμα αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με δύο ίδια αποσπώμενα headshells με το ένα να έχει το ένα είδος hsw και το άλλο το άλλο;

Και φυσικά ίδιες κεφαλές και ρυθμίσεις.

Στο παράδειγμα σας χρειάζονται δύο ιδία πικάπ, ίδιοι βραχίονες, ίδιες κεφαλές, ίδιες ρυθμίσεις, ίδιο υλικό αναπαραγωγής, ίδια αλυσίδα αναπαραγωγής
και απόλυτος συγχρονισμός αναπαραγωγής ώστε η μετάβαση στο δείγμα Χ να μην προσδίδεται από την χρονική θέση αναπαραγωγής του κομματιού.
Συνήθως μεσολαβούν 50 έως 100 msec μεταξύ των εναλλαγών, ενώ έχουν προνοήσει ακόμα και τα ρελέ μεταγωγής να έχουν τον ίδιο ήχο (κλικ)
ώστε ο ακροατής να μην αντιλαμβάνεται ποια πηγή είναι συνδεδεμένη.
Τέλος αυτός που κάνει την αλλαγή δεν γνωρίζει το δείγμα που παίζει, απλά φροντίζει τις συνθήκες του πειράματος,
ενώ η επιλογή γίνεται συνήθως από μικροεπεξεργαστή με τυχαίο τρόπο (τυφλή μελέτη).

Αυτα τα λες χιλιοστα του γραμμαριου ? Πες το στην dynavector του supersonic , τη ZYX U4D μου και ολων οσοι χρησιμοποιουν κεφαλες της προκοπης.
Ξερω πολλους εδω στο φορουμ που εχουν JICO SAS που θελουν βαρος αναγνωσης 1.25 γρ ......... καλα αν εχει και μισο πανω - μισο κατω δεν εγινε και τιποτα σωστα ?
Αυτο ακριβως υπονοηθηκε στο #13582

Υπονοήθηκε ; Και συ χιλιοστα του γραμμαριου τα λες αυτα; Καατασχεται η Karat σου.

Σε μονο 4 δειγματα εδω , βλεπουμε διαφορα ανω του 0.5 γρ. και δεν ειδες τιποιτα ακομα.

Η ζυγαρια , ουτε υπονοει ουτε υπερβαλλει. Ελπιζω μονο τις κεφαλες σας να μην τις ρυθμισατε με τετοια σκεπτικα .

Attachments

• 7N copper air-teflon.jpg
    7N copper air-teflon.jpg
    1.3 MB · Views: 22
  • cardas 33.jpg
    cardas 33.jpg
    1.2 MB · Views: 23
  • 20260801_091957.jpg
    20260801_091957.jpg
    1 MB · Views: 24
  • audio technica.jpg
    audio technica.jpg
    1.2 MB · Views: 22
Last edited:
Η dynavector ειναι πανω στον sme οποτε δεν τίθεται θεμα αλλαγής hsw σε ενα βραχίονα που δεν εχει.
Αλλα ούτως ή άλλως για μενα δεν τίθεται. Εχω παψει εδω και πολλα χρονια να ασχολουμαι με θεματα για τα οποια εχω πεισθεί (1ο ενικό) οτι ειναι ησσονος σημασίας

Διαφορές τέτοιου μεγέθους (1 -2 mg με 100 - 450 mg τείνουν σε μια τάξη μεγέθους)
Είμαι σίγουρος ότι θα λαμβάνονταν υπόψη σε ένα υποτιθέμενο και σωστό ABX test.
Αλλιώς εισάγουν συστηματικό λάθος.

Εχω παψει εδω και πολλα χρονια να ασχολουμαι με θεματα για τα οποια εχω πεισθεί (1ο ενικό) οτι ειναι ησσονος σημασίας
To 1o ενικό σεβαστο. Τωρα το πετυχες.
Για πες ομως για την δηθεν υπονοια που ειπες και συμφωνησες με τον 'Εκτορα λιγο πιο πανω ή ας ξεχαστει κι αυτο οπως πολλα σε τετοιες συζητησεις.
Δεν ειναι ντροπη να συμφωνεις με το γεγονος (φωτογραφιες) και να εισαι επιπλεον και ανετος να το αποκαλεις (οχι μονον εσυ) και υπονοια .
Και επαναλαμβανω, δεν ειδες τιποτα ακομα. Μετα , ζητατε και αποδειξεις.

Last edited: