To DAC or not to DAC

Οι διαφορες, που λες, που εστιάζονταν; Ηταν σε ολο το φάσμα του ηχου ή έψαχνες να βρεις τις διαφορες σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως πχ αν ειχε λιγο περισσότερο sibilance σε κακές ηχογραφήσεις κλπ.

Μηπως τελικα οι διαφορες που μπορει να προκαλέσουν τα DACs ειναι στο 10% (χοντρικά το αναφέρω) της όλης ηχητικής απόδοσης τελικα ή οχι;.....

Δεν είμαι καλός σε αυτές τις περιγραφές. Δεν ξέρω πως να το πω. Το Antelope μου φάνηκε πιο audiophile, το MyTEK πιο στεγνό. Εξίσου αναλυτικά και τα δυο, συχνοτικά πάνω κάτω τα ίδια, αλλά το Antelope έκανε λίγο πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα. Το σπαστικό ήταν πως αυτή η διαφορά ακουγόταν μόνο εφόσον το συνέδεες με το Volticus που έκανε άλλα 800 ευρώ. Αν ήταν η διαφορα μετρήσιμη δεν θα έλεγα πως ήταν πάνω από 10%

Αν είχα άλλα ηχεία (τα Harbeth ας πούμε), είμαι σίγουρος πως θα έλεγα τα ανάποδα. Όμως με τα monitor 801 που ακούω, το MyTEK μου ακούγεται λίγο «κλινικό» για να χρησιμοποιήσω και έναν ορο της μόδας :-p

Ακόμα αμφιταλαντεύομαι με το DAC. Όμως και η εργονομία του MyTEK είναι ένα ισχυρό δέλεαρ για μένα που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό το λίγο που έχασα.

Νομιζω πως στο μέλλον τα DACs θα ειναι το πιο σημαντικό κομμάτι της μουσικής αλυσίδας αλλα δεν ξερω ποσο μπορουν να βελτιωθούν οπως επισης για ποσο καιρό θα ειναι εκτος των ενισχυτών μας.

Αφού ακούς μουσική από το player της Primare λογικά σου αρέσει ο ήχος της συγκεκριμένης εταιρίας. Γνωρίζεις ότι υπάρχει και το Primare DAC 30.....

Αφού ακούς μουσική από το player της Primare λογικά σου αρέσει ο ήχος της συγκεκριμένης εταιρίας. Γνωρίζεις ότι υπάρχει και το Primare DAC 30.....

Χμ, ειναι κι αυτο στη κατηγορία των 2,5κ. Αν πρεπει παντως να παω σε τέτοια κόστη θα μείνω με την υπάρχουσα λίστα συσκευών

Είναι εύκολο να μας περιγράψεις με ποια διαδικασία έκανες τη σύγκριση;
Περιεκτικά για να μη σε κουράζω, έκανες αντιστάθμιση εξόδου και εάν ναι πως.

Οχι δεν έκανα καποια αντιστάθμιση εξόδου, δεν εχω και τον τροπο άλλωστε εκτος του να επηρεάζω το volume του ενισχυτη. Θα άλλαζε πολυ την εικόνα θεωρείς;

Εξαρτάται από το πόσο κοντά κατάφερες τις στάθμες.
Το αυτί δεν έχει κατασκευαστεί ως μετρητικό όργανο, δεν είναι κατάλληλο να κάνει αντιστάθμιση. Μπορεί όμως να συλαμβάνει τις διαφορές (χροιές, αρμονικές, σκηνή κ.α) με άλλο τρόπο.
Αν λοιπόν υπήρχε διαφορά 2-3dB, σαφώς επηρρεάζει το αποτέλεσμα ακόμα και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. κάποιο που ξεχώρισε αρχικώς να είναι υποδέεστερο των υπολοίπων.
Επιγραμματικά, διαφωνώ με πολλές γνώμες που γράφτηκαν σε αυτό το νήμα, κυρίως για το πόσο εύκολα απαξιώνουμε μηχανάκια και το πόσο εύκολα σε σπρώχνουν σε άλλες "καλές" κατηγορίες.
Δεν υπάρχει σύγκριση τιμής ανάμεσα σε ένα diy-ικο και σε ένα εμπορικό προϊόν.
Δεν μου λέει τίποτα όταν ένα εμπορικο προϊόν έχει 3000χιλιάρικα για παράδειγμα, σε σχέση με την απόδοσή του, σε σχέση με ένα άλλο πολύ φθηνότερο ντιούικο κατασκεύασμα.
Το Primare σου είναι καλό μηχάνημα, αλλά η τιμή του είναι σύνολο. Μεταξύ αυτών που περιέχει έχει και dac, η τιμή του όμως ως σύνολο δεν καθορίζει καμία κατηγορία dac είτε φθηνών είτε ακριβών.
Γνώμη μου, βρες τρόπο να σταθμίζεις στάθμες ακρόασης για ότι δοκιμάζεις και θα είσαι σε θέση να δεις ο ίδιος τι ταιριάζει στα μηχανήματά σου και όχι τι ταίριαξε στου καθενός το σπίτι. Το ταίριασμα είναι το Α και Ω στο χόμπι μας και όχι η απόλυτη αξία, απόλυτη αξία=μηδέν πολλές φορές με μηχανάκια που δεν έχουν ταίριασμα μεταξύ τους.
Εκτός και εάν πάμε στη φιλοσοφία του hi-end, να αγοράζουμε και για τη μούρη.
Αλλά νομίζω στο hi-end δεν είμαστε εδώ ή κάνω λάθος!

Φτιάξε μία λίστα από πιθανά μηχανήματα για ακρόαση στο χώρο σου και δείξε τη σε κάθε αντιπρόσωπο. Αν δεν δίνει για ακρόαση στο χώρο σου, διέγραψε μπροστά του την υποψήφια συσκευή από τη λίστα. Σε διαβεβεβαιώνω ότι και πολλές συσκευές θα ακροαστείς και καλύτερα συμπεράσματα θα βγάλεις (προσοχή - ένα μηχάνημα ανά Σ/Κ). Όλα τα άλλα είναι για να συζητάμε...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εξαρτάται από το πόσο κοντά κατάφερες τις στάθμες.
Το αυτί δεν έχει κατασκευαστεί ως μετρητικό όργανο, δεν είναι κατάλληλο να κάνει αντιστάθμιση. Μπορεί όμως να συλαμβάνει τις διαφορές (χροιές, αρμονικές, σκηνή κ.α) με άλλο τρόπο.
Αν λοιπόν υπήρχε διαφορά 2-3dB, σαφώς επηρρεάζει το αποτέλεσμα ακόμα και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. κάποιο που ξεχώρισε αρχικώς να είναι υποδέεστερο των υπολοίπων.
Επιγραμματικά, διαφωνώ με πολλές γνώμες που γράφτηκαν σε αυτό το νήμα, κυρίως για το πόσο εύκολα απαξιώνουμε μηχανάκια και το πόσο εύκολα σε σπρώχνουν σε άλλες "καλές" κατηγορίες.
Δεν υπάρχει σύγκριση τιμής ανάμεσα σε ένα diy-ικο και σε ένα εμπορικό προϊόν.
Δεν μου λέει τίποτα όταν ένα εμπορικο προϊόν έχει 3000χιλιάρικα για παράδειγμα, σε σχέση με την απόδοσή του, σε σχέση με ένα άλλο πολύ φθηνότερο ντιούικο κατασκεύασμα.
Το Primare σου είναι καλό μηχάνημα, αλλά η τιμή του είναι σύνολο. Μεταξύ αυτών που περιέχει έχει και dac, η τιμή του όμως ως σύνολο δεν καθορίζει καμία κατηγορία dac είτε φθηνών είτε ακριβών.
Γνώμη μου, βρες τρόπο να σταθμίζεις στάθμες ακρόασης για ότι δοκιμάζεις και θα είσαι σε θέση να δεις ο ίδιος τι ταιριάζει στα μηχανήματά σου και όχι τι ταίριαξε στου καθενός το σπίτι. Το ταίριασμα είναι το Α και Ω στο χόμπι μας και όχι η απόλυτη αξία, απόλυτη αξία=μηδέν πολλές φορές με μηχανάκια που δεν έχουν ταίριασμα μεταξύ τους.
Εκτός και εάν πάμε στη φιλοσοφία του hi-end, να αγοράζουμε και για τη μούρη.
Αλλά νομίζω στο hi-end δεν είμαστε εδώ ή κάνω λάθος!

Κανείς δεν απαξίωσε μηχάνημα στο νήμα αυτό. Ο φίλος που το άνοιξε είπε ότι δοκίμασε κάποια ντακ και δεν είδε βελτίωση σε σχέση με αυτό που έχει.Εφόσον το υπόλοιπο σύστημά του είναι πολύ καλό το προφανές συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ανέβει κατηγορία απόδοσης. Η οποία δυστυχώς τιμάται περισσότερο, στο εμπόριο τουλάχιστον. Ούτε έχουμε κάτι εναντίον του DIY, αλλά ο tio4711 άνοιξε θέμα στην κατηγορία Computer audio/DAC και όχι στη DIY. Υποθέτω λοιπον ότι δεν είναι ντιούης.

Για τις στάθμες ακρόασης θα συμφωνήσω, αλλά υπέθεσα ότι ο φίλος το είχε κάνει ήδη. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι χωρίς σημαντική δαπάνη δε θα δει μεγάλη βελτίωση στον ήχο του.

δεν ήμουν ποτέ, ούτε φυσικά είμαι, σε κατάσταση hi-end αναζήτησης δεδομένου ότι έχει κάποια ψυχογραφικά χαρακτηριστικά που δεν διαθέτω. Αυτό που θέλω είναι ν ακούω τις μουσικές μου όσο καλύτερα γίνεται χωρίς να έχω στερηθεί κάτι σημαντικό για να το απολαμβάνω ως πολυτέλεια. Εκτιμώ πάρα πολύ τις δυνατότητες DIY για τις οποίες όμως δεν έχω καμία γνώση, πχ ήθελα πολύ ν ακούσω το Mambo V3, το οποίο περίμενα να παίξει καλύτερα απ πολλά βιομηχανικα προιόντα, αλλά δεν το εισέπραξα κατά τη διαδικασία της ακρόασης. Νομίζω πως ούτε ο φίλος που το έφερε να το ακούσουμε άκουσε κάποια σημαντική διαφορά, ή τουλάχιστον αυτό μου είπε

Οπότε που καταλήγουμε?

Οι διαφορές σε dac παραπλήσιας αξίας δεν είναι μεγάλες. Πιο πολύ το χαρακτήρα τους θα καταλάβει ο ακροατής.

Η διαδικασία που imo είναι καλύτερο να ακολουθείται είναι η Α-Β σύγκριση, με τη ισοστάθμιση που υποδεικνύει και ο lemon και είναι όντως αναγκαία για τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Για τα mambo έχω να προσθέσω ότι ως diy dac απευθύνονται κυρίως σε ανάλογο κοινό και όσους έχουν πρόσβαση σε μαστόρια ώστε να τιουνάρουν σύμφωνα με τα γούστα τους.
Οι συγκρίσεις που έχω κάνει με το δικό μου mambo v2/salas reflektor d και επιλογή πυκνωτών εξόδου (και οι δοκιμές συνεχίζονται) είναι ότι παίζει άνετα μέχρι την κατηγορία του χιλιάρικου και υπο τις προϋποθέσεις που ανέφερα αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε.
Στο παρελθόν και σε ανύποπτο χρόνο έχουμε αναφέρει και dacs και cd palyers που συγκρίθηκε και μάλιστα σε περισσότερα του ενός συστήματα. Δεν θα τα επαναλάβω γιατί ίσως να είναι άσχημο για κατόχους των άλλων και στο κάτω κάτω της γραφής ο καθένας έχει δικαίωμα (αν όχι υποχρέωση) να αποφασίζει σύμφωνα με τα γούστα του!

Το έχουμε αναφέρει πολλάκις, βάλτε τα δίπλα δίπλα και συγκρίνετε όσο πιο σωστά γίνεται. Έτσι θα αποφασίσετε καλύτερα και όχι με τις γνώμες του κάθε dalanik.

+++
Θωμά μην περιμένεις τεράστιες διαφορές απο τα dac. Επηρεάζει και πολύ ο χώρος, το έχεις ψάξει αρκετά αναλυτικά αυτό και το έχεις διαπιστώσει με μετρήσεις.
Aλλάζοντας κατηγορία (άνω του 1,5Κ), ναι ίσως να δεις πιο ουσιαστικές διαφορές. Κάτω απο εκεί το γούστο σου είναι που θα υπερισχύσει και όχι το πως παίζει ο κάθε μετατροπέας. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Χαίρομαι πάντως που έστω και υπο αυτές τις συνθήκες, διαπίστωσες κάποια πράγματα. Να σου φέρω και το v2 μου κάποια στιγμή να έχεις μια πιο συνολική άποψη για τα mambo.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν μ ενοχλεί κάτι το οποίο θέλω ν αλλάξω. Σε προσπάθεια βελτίωσης βρίσκομαι κι αυτό αναζητώ, εφόσον όμως αποδειχθεί εφικτό. Δηλαδή, αν, δίνοντας το MDAC και κάποια χρήματα, μπορώ να πάρω κάτι σημαντικά καλύτερο ηχητικά, τότε να το εξετάσω. Το σημαντικά καλύτερο είναι βέβαια κάτι υποκειμενικό αλλά σε κάθε περίπτωση αναφέρομαι σε βελτίωση ακουστή και από τον πιο αδαή και όχι λεπτομέρειες που κάποιες φορές τις ακούμε και κάποιες άλλες νομίζουμε ή θέλουμε να πιστέψουμε ότι τις ακούμε

Νικο όποτε μπορέσεις θα σε περιμένω. Εκτιμώ επίσης το συγκριτικό σου αυτί :)

Φτιάξε μία λίστα από πιθανά μηχανήματα για ακρόαση στο χώρο σου και δείξε τη σε κάθε αντιπρόσωπο. Αν δεν δίνει για ακρόαση στο χώρο σου, διέγραψε μπροστά του την υποψήφια συσκευή από τη λίστα. Σε διαβεβεβαιώνω ότι και πολλές συσκευές θα ακροαστείς και καλύτερα συμπεράσματα θα βγάλεις (προσοχή - ένα μηχάνημα ανά Σ/Κ). Όλα τα άλλα είναι για να συζητάμε...

Πολύ φοβάμαι ότι θα μείνω με τα DIY για δοκιμές μόνο :)

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Εκτιμώ πάρα πολύ τις δυνατότητες DIY για τις οποίες όμως δεν έχω καμία γνώση, πχ ήθελα πολύ ν ακούσω το Mambo V3, το οποίο περίμενα να παίξει καλύτερα απ πολλά βιομηχανικα προιόντα, αλλά δεν το εισέπραξα κατά τη διαδικασία της ακρόασης. Νομίζω πως ούτε ο φίλος που το έφερε να το ακούσουμε άκουσε κάποια σημαντική διαφορά, ή τουλάχιστον αυτό μου είπε

Δοκίμασα λοιπόν το Mambo V3 που όλοι λένε τόσο ωραία λόγια εδώ μέσα και η ηχητική απόδοση ήταν >95% ίδια με το MDAC - μια ελάχιστα μεγαλύτερη ανάλυση που έφερε το Mambo στις υψηλές συχνότητες δεν θα ήταν μετά από καιρό ακουστή ως διαφορά είμαι σίγουρος

Χμμμ Θωμά εγώ απο το πρώτο σου ποστ, αποκόμισα ότι υπήρξε διαφορά (έστω και ελάχιστη του 5%, το οποίο όμως όπως σου εξήγησα είναι το ζητούμενο στη κατηγορία τιμής)

Αυτή η μικρή, ίσως για σένα, διαφορά που άκουσες μπορεί να είναι λόγος αλλαγής για κάποιον άλλον, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς άκουσες και πως το άκουσες φυσικά.
Ήταν πιο μεγάλη σκηνή, ήταν καλύτερος εστιασμός στις φωνές και τα όργανα? ήταν πιο φυσικές φωνές και όργανα? ήταν ο "αέρας" της ηχογράφησης που αποδιδόταν καλύτερα? ήταν πιο σαφή και σωματώδη κάποια ή όλα τα όργανα στο αντίστοιχο συχνοτικό εύρος? τι ήταν γενικώς αυτό το 5% καλύτερης ανάλυσης κτλ?

Θα το δούμε πάντως, γιατί μου έχεις δώσει το mdac και έχω δοκιμάσει με τη σειρά μου, στο δικό μου πολύ υποδεέστερο σύστημα βέβαια, αλλά οι διαφορές "γκάριζαν".

Σε πρώτη ευκαιρία θα κανονίσουμε, μην ανησυχείς.
Χωρίς τα χρυσαυτιά μου βέβαια, αυτά είναι κουταμάρες, όποιος στα λέει - δεν υπάρχουν αυτά!
Αν μπορέσουμε μαζί να εστιάσουμε και να βρούμε τις διαφορές όλοι χρυσαυτιάδες είμαστε, αλλα μόνο για την πάρτη μας!

:ernaehrung004:

@Κώστας Ζαγγόγιαννης
Δεν έγραψα τίποτα στην τύχη πριν το ζυγίσω και για το πως θα γράψω και το πως θα αντιληφθεί από την κοινότητα.
Το αγαπητό μέλος tio4711, ζήτησε βοήθεια και καθένας προσπάθησε να τη δώσει. Δεν άκουσε μόνο εμπορικά μηχανήματα, αλλά και ντιούικο.
Επειδή δυστυχώς, είμαστε άνθρωποι και έχουμε ελαττώματα, σαφώς και εκφράστηκε έντεχνα έμεση άποψη απαξίωσης με βάση την "οικονομική" κατηγορία ενός μηχανήματος και του ντιούικου συνάμα.
Ποτέ το dac-chip από μόνο του δεν φτιάχνει το dac ως σύνολο, είναι μέρος της σχεδίασης.
Μπορεί τα περιοδικά να μη συγκρίνουν ποτέ διαφορετικές οικονομικές κατηγορίες - για δικούς τους λόγους πάντα εξαρτώμενους - αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει μεταξύ μας.
Δεν είμαι άνθρωπος που θα αντιπαρατεθώ μέχρι τα έσχατα με κανένα μέλος, δεν είναι της φιλοσοφίας μου, αλλά δυστυχώς προβλήματα που δημιουργούνται σε άλλα νήματα "αμαυρώνουν" την κρίση μας και κυρίως τη γραφή μας προς άλλα μέλη που είναι εκτός του "χορού".
Σαφώς κουβέντα κάνουμε (σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης είμαστε), αλλά οφείλουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν σωστότερα.

Βοήθεια, λοιπόν ζήτησε ο φίλος tio4711, κατευθύνσεις έδωσα υπό τη δική μου οπτική.
Την άκρη θα τη βρει μόνος του, είμαι σίγουρος.

Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Επειδή δυστυχώς, είμαστε άνθρωποι και έχουμε ελαττώματα, σαφώς και εκφράστηκε έντεχνα έμεση άποψη απαξίωσης με βάση την "οικονομική" κατηγορία ενός μηχανήματος και του ντιούικου συνάμα.
Ποτέ το dac-chip από μόνο του δεν φτιάχνει το dac ως σύνολο, είναι μέρος της σχεδίασης.
Μπορεί τα περιοδικά να μη συγκρίνουν ποτέ διαφορετικές οικονομικές κατηγορίες - για δικούς τους λόγους πάντα εξαρτώμενους - αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει μεταξύ μας.
Δεν είμαι άνθρωπος που θα αντιπαρατεθώ μέχρι τα έσχατα με κανένα μέλος, δεν είναι της φιλοσοφίας μου, αλλά δυστυχώς προβλήματα που δημιουργούνται σε άλλα νήματα "αμαυρώνουν" την κρίση μας και κυρίως τη γραφή μας προς άλλα μέλη που είναι εκτός του "χορού".
.

Μπορείς σε παρακαλώ να υποδείξεις σε ποιο ποστ έγινε αυτό?