To DAC or not to DAC

@tio4711. Μην τρελαίνεσαι. Αυτό που άκουσες το άκουσες. Αν στο σύστημά σου τα συγκεκριμένα dac δεν έφεραν σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα, εσύ το ξέρεις και τα αυτιά σου. Το αν φταίει το ρεύμα, τα καλώδια ή ο ανάδρομος Ερμής είναι αδιάφορο. Μπορείς αν θέλεις να πειραματιστείς με άλλα dac της κατηγορίας, αλλά κάτι μου λέει ότι στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξεις. Δες το και θετικά: έχεις ένα τόσο καλά ταιριασμένο σύστημα, που πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί, τι το καλύτερο;

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Aπο θεμα ενισχυτη να ακους τις φωνες του Σπυρου (Δημοκηδη) και της...γυναικας σου. Ξερεις βεβαια οτι ειχα τον 100, και παρ´οτι ο Musical Fidelity a10008 που προεκυψε κατοπιν ανταλλαγης (με ...ζημια μου, αλλα χαλαλι!) ταιριασε περιφημα με τα Proac d28, ομολογω οτι μου λειπει ο "100" για την μουσικοτητά του (κι αν μπορουσα, οικονομικα, να τον επαιρνα, θα τον ξαναεπαιρνα κι ας με...χωριζε η κυρα - μπααα. δυσκολο πλεον!). Τα mogami τα δοκιμασα κι εγω και μου αρεσαν, αρα εισαι ΟΚ απο εκει. Συνεπως κατσε στα αυγα σου οπως σου ειπε ο αλλος Σπυρος (αν δεν κανω λαθος) και κοιτα να διορθωσεις μερικα αλλα πραγματα, πιθανως χωρου - σταματα να φερεσαι σαν εμενα!
ωστε το mdac αξιζει ε;;;

bluthner ασε τον ηχο του βινυλιου εκτος συζητησης, δεν εχει καμια σχεση με τα "ψηφιακα". Ακουσα χθες σε συστημα των 150.000 (ενισχυτικα/cd p Naim - ATC 100)) τις ιδιες μουσικες σε βινυλιο και cd και ...αστα να πανε! Αναρωτηθηκα τι ακουμε οι κοινοι, φτωχοι, θνητοι με τα hi rez, dac κλπ!

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Νίκο, ένα ντιούικο στο 500ρικο αντιστοιχεί χαλαρά σε εμπορίου στο 1000 και βάλε ... επίσης το περίφημο Μάμπο ο Βασίλης που είναι και πάρα πολύ ψαγμένος το έχει παλέψει καιρό και μπράβο του για το αποτέλεσμα ...
Τώρα, το ότι εσύ παιδεύθηκες με το 9018 τι ακριβώς σημαίνει ; ότι έπρεπε να παιδευθεί και ο Westlake ;;; (τον βρήκα με ένα απλό γκουγκλάρισμα, δες τι έχει σχεδιάσει ο τύπος ) ...

πχ. και το δικό μου 9018, σε ελάχιστα χρήματα, σχεδίασης του κινεζάκου KingWa είναι σούπερ και στα δικά μου προσωπικά τεστάκια με τα ΗΕ 500 έχει ήδη φάει λάχανο διάφορα ... όλοι συμφωνούμε ότι παίζει ρόλο η όλη σχεδίαση και όχι μόνον το τσιπάκι, όχι όμως και ότι το τελευταίο δεν έχει τον σημαντικό ρόλο του ...

Βρε Σπύρο ποιος διαφώνησε ότι δεν έχει σημαντικό ρόλο το dac chip ή ότι το 9018 ή ο westlake είναι μεταξύ των κορυφαίων?
Αυτό που λέω είναι ότι δεν αρκούν απο μόνα τους αυτά για να πάμε να ψωνίσουμε.

Έτσι όπως το έθεσες πριν με τον Κώστα, βρήκαμε dac με καλό chip απο καλό σχεδιαστή και βουρ στο πατσά. Ε δεν είναι έτσι, πως να το κάνουμε?
Ο καλός σχεδιαστής έχει και άλλα να σχεδιάσει σε υψηλότερη τιμή και υπάρχουν δεκάδες πλέον υλοποιήσεις των ίδιων chip.
Kάποια μας αρέσουν κάποια άλλα όχι, σωστά?

Να δοκιμάζουμε είπα, χωρίς προκαταλήψεις.
Οι διαφορές καλών dacs, σε παραπλήσιες τιμές, δεν είναι μεγάλες. Γούστα και ματσάρισμα παίζουν μεγάλο σχετικά ρόλο.

Προσωπικά δεν πήγα τυχαία σε diy λύση. Πόνταρα στο ότι θα έρθει στα μέτρα και γούστα μου πιο εύκολα απο ένα έτοιμο και οικονομικά και δημιουργικά και παρεΐστικα. Υπάρχει καλύτερο πράγμα?
Με το mambo v2 (9023) τέλειωσα με επιτυχία (είχε και αυτό τη διαδρομή του), με το βουβάλι (9018) πήρε παραπάνω χρόνο και ακόμα τρέχει, αλλά ευτυχώς ήρθε και αυτό αν μη τι άλλο σε αποδεκτό επίπεδο.
Αν πήγαινα με το έτοιμο (όπως παλιότερα) ακόμα θα δοκίμαζα και θα άλλαζα μηχανακια, με εντυπώσεις άλλων και σχεδιαστές και reviewers και κολοκύθια τούμπανο.
Αυτό που δοκιμάζουμε και προτιμάμε μετράει!

''....Ετοιμάσου για πολλά flames! ...''

τι φλέημς ... το συγκεκριμένο naim του Πολύβιου είναι από τα κορυφαία πλέυερς στον πλανήτη ... για τσέκαρε την παρουσίαση του συστήματος του ...

παντως μ αρεσει που η ερώτηση ηταν για το dac κι οι απαντήσεις εχουν καλύψει καθε πιθανό συνδυασμό αλλαγών, αν μη τι αλλο είσαστε αιρετικοί ολοι, με την καλή έννοια του όρου. Τείνω προς την άποψη οτι ματαιοπονώ αν περιμένω αναβάθμιση αλλάζοντας μονο το DAC και ειδικά στις κατηγορίες τιμών που αναφέρονται.

@evam7, αν βρεις κανενα μεταχειρισμένο mdac παρτο, χθες

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Βρε Σπύρο ποιος διαφώνησε ότι δεν έχει σημαντικό ρόλο το dac chip ή ότι το 9018 ή ο westlake είναι μεταξύ των κορυφαίων?
Αυτό που λέω είναι ότι δεν αρκούν απο μόνα τους αυτά για να πάμε να ψωνίσουμε.

Έτσι όπως το έθεσες πριν με τον Κώστα, βρήκαμε dac με καλό chip απο καλό σχεδιαστή και βουρ στο πατσά. Ε δεν είναι έτσι, πως να το κάνουμε?
Ο καλός σχεδιαστής έχει και άλλα να σχεδιάσει σε υψηλότερη τιμή και υπάρχουν δεκάδες πλέον υλοποιήσεις των ίδιων chip.
Kάποια μας αρέσουν κάποια άλλα όχι, σωστά?

Να δοκιμάζουμε είπα, χωρίς προκαταλήψεις.
Οι διαφορές καλών dacs, σε παραπλήσιες τιμές, δεν είναι μεγάλες. Γούστα και ματσάρισμα παίζουν μεγάλο σχετικά ρόλο.

Προσωπικά δεν πήγα τυχαία σε diy λύση. Πόνταρα στο ότι θα έρθει στα μέτρα και γούστα μου πιο εύκολα απο ένα έτοιμο και οικονομικά και δημιουργικά και παρεΐστικα. Υπάρχει καλύτερο πράγμα?
Με το mambo v2 (9023) τέλειωσα με επιτυχία (είχε και αυτό τη διαδρομή του), με το βουβάλι (9018) πήρε παραπάνω χρόνο και ακόμα τρέχει, αλλά ευτυχώς ήρθε και αυτό αν μη τι άλλο σε αποδεκτό επίπεδο.
Αν πήγαινα με το έτοιμο (όπως παλιότερα) ακόμα θα δοκίμαζα και θα άλλαζα μηχανακια, με εντυπώσεις άλλων και σχεδιαστές και reviewers και κολοκύθια τούμπανο.
Αυτό που δοκιμάζουμε και προτιμάμε μετράει!

οκ Νικ, ξέρεις ότι γενικώτερα οι απόψεις μας δεν απέχουν .... και τώρα, κατά βάση δεν υπάρχει διαφωνία ... λίγο, να ξανα-διευκρινίσω ότι απλά επεσήμανα, ότι το mdac είναι κορυφαίο στην κατηγορία του (όχι μόνον για το τσιπ του) και θεωρώ ότι είναι δύσκολο να υπερκερασθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών ... κάποιο παρόμοιας αξίας ίσως υπερτερήσει λίγο σε κάποια σημεία, κάπου θα υπολείπεται, κλπ. κλπ. ... ο Θωμάς πρέπει να ανέβει στα 2 χιλιάρικα και πάνω για να έχει σαφέστατες προσλαμβάνουσες επί διαφορών ... τόσο απλά ...

''....Ετοιμάσου για πολλά flames! ...''

τι φλέημς ... το συγκεκριμένο naim του Πολύβιου είναι από τα κορυφαία πλέυερς στον πλανήτη ... για τσέκαρε την παρουσίαση του συστήματος του ...

Ε, οχι βρε Σπυρο μου! Το cd5x με το flatcap ειναι, η naim εχει πολυ καλυτερα players. Δεν εκανα συγκριση με το συνδυασμο transport/dac της emm labs που περασε προσφατα απο το συστημα μου και ηταν οτι καλυτερο εχω ακουσει σε ψηφιακο μακραν...
Το συστημα ειναι απλα φροντισμενο σε λεπτομερεια και αμειλικτο στα συνοδα. Προσφατα αναβαθμισα και την βινυλιακη αναπαραγωγη (phono stage και πλατο) οποτε οι συγκρισεις ειναι αναποφευκτες.
Τα dac που εχω δοκιμασει πλην του emm labs, ειναι το meridian explorer, το micromega mydac, το line magnetic και ενα ενσωματωμενο σε player της audio aero.

Ε, οχι βρε Σπυρο μου! Το cd5x με το flatcap ειναι, η naim εχει πολυ καλυτερα players. Δεν εκανα συγκριση με το συνδυασμο transport/dac της emm labs που περασε προσφατα απο το συστημα μου και ηταν οτι καλυτερο εχω ακουσει σε ψηφιακο μακραν...
Το συστημα ειναι απλα φροντισμενο σε λεπτομερεια και αμειλικτο στα συνοδα. Προσφατα αναβαθμισα και την βινυλιακη αναπαραγωγη (phono stage και πλατο) οποτε οι συγκρισεις ειναι αναποφευκτες.
Τα dac που εχω δοκιμασει πλην του emm labs, ειναι το meridian explorer, το micromega mydac, το line magnetic και ενα ενσωματωμενο σε player της audio aero.

Άκουσες το line magnetic vs naim cd? δηλαδή το naim μονο του έναντι του να χρησιμοποεί το dac της line magnetic και αν ναι, τι διαφορες άκουσες;

Το cd της naim ειναι παλαιο μοντελο χωρις ψηφιακη εξοδο. Η συγκριση αφορα τις πηγες naim/flatcap vs macbook pro / line magnetic (usb)

Για να γινω αρκετα αιρετικός, θα δηλώσω ότι μέχρι στιγμής μουσική από dac στο συστημα μου είνσι υποδεέστερη του ταπεινου cd και πολύ περισσότερο του βινυλίου. Δεν έχω την εμπειρία σας σε δοκιμές μηχανημάτων, ωστόσο μέχρι και dac της emm labs με το macbook δεν έφτασε την απόδοση του cd της naim που διαθέτω, ενώ το ίδιο dac με το transport του και παίζοντας cd/ sacd ήταν απίστευτο. Φταίει το κοινό καλώδιο που χρησιμοποίησα για την σύνδεση με usb? (απ ότι έχω διαβάσει τις γνώμες σας για το καλώδιο που μεταφέρει...ψηφία, δεν παίζει κανένα ρόλο). Η υπόθεση dac/pc με έχει πείσει για την ευκολία της, όχι όμως και για την ποιότητα της αναπαραγωγής. Και αυτό ήταν και προσωπική διαπίστωση και από την έκθεση. Με αυτή τη λογική αποδίδω στο μηχανάκι της line magnetic την τιμιότητα. Αλλά και πάλι καλό cd δεν το υποκαθιστά.

Μην είσαι τόσο σίγουρος ...Αυτήν την άποψη είχα και έχω.

Για να είμαι πιο σαφής,το computer audio θέλει ψάξιμο μα πολύ ψάξιμο.
Κάποια στιγμή θεωρούσα ότι η σύνδεση με coaxial η ακόμα η ακρόαση από καλό cd είναι μονόδρομος .
Η ακόμη η ακρόαση μέσα από τα windows δεν είναι ότι το καλύτερο.

Διαψεύστηκα

Έχει να κάνει καθαρά, η συνολική σχεδίαση του dac,αλλά και η υλοποίησή της usb,αφού προσωπικά εμένα το xmos ,μέχρι στιγμής με αφήνει αδιάφορο.
Έχω πάντα μέτρο σύγκρισης το βινύλιο αλλά και η ακρόαση που κάνω και απο το μαγνητόφωνο μου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

οκ Νικ, ξέρεις ότι γενικώτερα οι απόψεις μας δεν απέχουν .... και τώρα, κατά βάση δεν υπάρχει διαφωνία ... λίγο, να ξανα-διευκρινίσω ότι απλά επεσήμανα, ότι το mdac είναι κορυφαίο στην κατηγορία του (όχι μόνον για το τσιπ του) και θεωρώ ότι είναι δύσκολο να υπερκερασθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών ... κάποιο παρόμοιας αξίας ίσως υπερτερήσει λίγο σε κάποια σημεία, κάπου θα υπολείπεται, κλπ. κλπ. ... ο Θωμάς πρέπει να ανέβει στα 2 χιλιάρικα και πάνω για να έχει σαφέστατες προσλαμβάνουσες επί διαφορών ... τόσο απλά ...

Καλά και να διαφωνούσαμε δεν θα μας χάλαγε :-)

Προφανώς έχω παρεξηγήσει και αυτό που είπες πάντως.
Μάλλον εννοείς μεταξύ των κορυφαίων στη κατηγορία του, ενώ εγώ το εξέλαβα ως το κορυφαίο.

Εκεί ακριβώς λέω ότι το κορυφαίο είναι αυτό που επιλέγει ο καθένας μας, αναλόγως κτλ

:a0210:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Μάλλον εννοείς μεταξύ των κορυφαίων στη κατηγορία του, ενώ εγώ το εξέλαβα ως το κορυφαίο.

ιξάκτλυ που λένε και στο χωριό μου ...

Μην είσαι τόσο σίγουρος ...Αυτήν την άποψη είχα και έχω.

Για να είμαι πιο σαφής,το computer audio θέλει ψάξιμο μα πολύ ψάξιμο.
Κάποια στιγμή θεωρούσα ότι η σύνδεση με coaxial η ακόμα η ακρόαση από καλό cd είναι μονόδρομος .
Η ακόμη η ακρόαση μέσα από τα windows δεν είναι ότι το καλύτερο.

Διαψεύστηκα

Έχει να κάνει καθαρά, η συνολική σχεδίαση του dac,αλλά και η υλοποίησή της usb,αφού προσωπικά εμένα το xmos ,μέχρι στιγμής με αφήνει αδιάφορο.
Έχω πάντα μέτρο σύγκρισης το βινύλιο αλλά και η ακρόαση που κάνω και απο το μαγνητόφωνο μου.

Δεν είμαι καθόλου δογματικός στο θέμα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και καταγράφω τις απόψεις των έμπειρων. Όμως παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η ποιοτική αναπαραγωγή και δευτερευόντως η ευκολία. Ένα dac που άκουσα στην έκθεση και μου έκανε καλή εντύπωση ήταν το auralic vega. Έχουμε άποψη επ ευτού?

Υπάρχει και το benchmark που ειναι στα μισά λεφτά και για όποιον θέλει ακόμα κάτι πιο οικονομικό ακόμα υπάρχει και το mytek.
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να δίνεις ένα σκασμό λεφτά (εκτός και αν τα έχεις και θέλεις) για να ακούσεις το τσικ καλύτερα.

Δεν είμαι καθόλου δογματικός στο θέμα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και καταγράφω τις απόψεις των έμπειρων. Όμως παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η ποιοτική αναπαραγωγή και δευτερευόντως η ευκολία. Ένα dac που άκουσα στην έκθεση και μου έκανε καλή εντύπωση ήταν το auralic vega. Έχουμε άποψη επ ευτού?

Στην έκθεση δυστυχώς δεν πήγα ...(πάλι η μικρή άρρωστη από τότε που ξεκίνησε το παιδικό)

Να ξέρεις ότι σε όλους μας ,μας αρέσει η ποιοτική αναπαραγωγή.