To DAC or not to DAC

Το young θα το ακούσω σιγουρα

Δεν αξίζει τον κόπο νομίζω με βάση τα όσα έχεις αναφέρει μέχρι τώρα. Ούτε και σε αυτό θα βρεις διαφορές μεγαλύτερες του 10%. Το άκουσα. Ωραία ανάλυση στα ψηλά χωρίς να τσιρίζει, ωραίος διαχωρισμός οργάνων, αλλά ελαφρώς μπερδεμένο στα χαμηλά μεταβατικά και όχι συγκλονιστική εικόνα. Ποιοτικότατο και τίμιο στα χρήματα που ζητάει, θα το αγόραζα ευχαρίστως αν δεν είχα DAC, αλλά νομίζω πως δεν είναι αυτό που ψάχνεις (ψάχνουμε) για να ανανεωθούμε κάπως.

(Να πω μια ιδέα μια που έχουμε τα ίδια περίπου ηχεία; Μήπως για το ότι δεν βλέπουμε διαφορές φταίνε τελικά τα 801; Διαβάζω συχνά - εδώ μέσα και άλλου - για “τεράστιες” διαφορές που ακούνε κάποιοι αλλάζοντας - για παράδειγμα - τη σύνδεση από USB σε Firewire (στο MyTek), ενώ εγώ δεν ακούω απολύτως καμία διαφορά! Και επειδή αυτοί που τα γράφουν είναι έμπειροι και σοβαροί, σκέφτομαι μήπως τελικά κάποιος κρίκος της αλυσίδας είναι υπεύθυνος για αυτή την εξομοίωση των πάντων στα συστήματά μας) :chinscratch:

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

(Να πω μια ιδέα μια που έχουμε τα ίδια περίπου ηχεία; Μήπως για το ότι δεν βλέπουμε διαφορές φταίνε τελικά τα 801; Διαβάζω συχνά - εδώ μέσα και άλλου - για “τεράστιες” διαφορές που ακούνε κάποιοι αλλάζοντας - για παράδειγμα - τη σύνδεση από USB σε Firewire (στο MyTek), ενώ εγώ δεν ακούω απολύτως καμία διαφορά! Και επειδή αυτοί που τα γράφουν είναι έμπειροι και σοβαροί, σκέφτομαι μήπως τελικά κάποιος κρίκος της αλυσίδας είναι υπεύθυνος για αυτή την εξομοίωση των πάντων στα συστήματά μας) :chinscratch:

Αμ κι εγώ τα ίδια είπα στην αρχή,πως πρώτα θέλει ψάξιμο όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ δεν θα έπρεπε.

Δεν αξίζει τον κόπο νομίζω με βάση τα όσα έχεις αναφέρει μέχρι τώρα. Ούτε και σε αυτό θα βρεις διαφορές μεγαλύτερες του 10%. Το άκουσα. Ωραία ανάλυση στα ψηλά χωρίς να τσιρίζει, ωραίος διαχωρισμός οργάνων, αλλά ελαφρώς μπερδεμένο στα χαμηλά μεταβατικά και όχι συγκλονιστική εικόνα. Ποιοτικότατο και τίμιο στα χρήματα που ζητάει, θα το αγόραζα ευχαρίστως αν δεν είχα DAC, αλλά νομίζω πως δεν είναι αυτό που ψάχνεις (ψάχνουμε) για να ανανεωθούμε κάπως.

το ειπα κι εγω στην αρχη, οτι μπορει να φταιει το συστημα μου για τις μη συνταραχτικές διαφορές. Βέβαια, έχω ακούσει διαφορές μεγάλες με "μικρής" αξίας DACs όπως επίσης και με αλλαγή καλωδίων ηχείων, κάτι που ίσως αντιβαίνει στην θεώρηση που κάνουμε. Τα 801 ειναι καποιων, πολλών, ετών και ίσως έχουν χάσει την ικανότητα τους να ξεγυμνώνουν τις μουσικες?

Την γνώμη μου στην είπα.
Ουσιαστικά ψάχνεις για giant killer. Οι καλοί μετατροπείς στην κατηγορία τιμής κάτω από το 1,5Κ (χοντρικά) δεν πρόκειται να σου κάνουν ΤΗΝ διαφορά.

Επίσης ξέρεις μια άλλη άποψή μου.
ενισχυτής - πηγή ικανοί - μετρονόμοι - αχρωμάτιστοι και κάνε τα γούστα σου με τα Ηχεία.
Εκεί είναι το ζουμί και όχι στο μετατροπέα.

Τώρα αν έχεις αλλάξει σχολή και ψάχνεις το πραγματικό δρώμενο στο σπίτι, αλλάζει το πράγμα... δεν σου κάνει κάτι τέτοιο.
Αλλά δε νομίζω ότι άλλαξες στρατόπεδο.
Οπότε μην αγχώνεσαι. Μια χαρά είναι το σύστημά σου.
Βρες ένα dac να σου κάνει τη δουλειά και παίξε φροντίδα χώρου και καλώδια. Εκεί θα δεις ΤΗΝ διαφορά που ψάχνεις!

:ernaehrung004:

οχι Νικο δεν εχω αλλάξει κατεύθυνση, θέλω εύηχα ακούσματα κι ας μην είναι απόλυτα σωστά. Τα ηχεία, παραδόξως πως, μου αρέσουν ή να το θέσω αλλιώς, δεν έχω τα χρήματα για να πάρω μεγάλο ήχο από πχ Ιταλικά ηχεία (εκτός κι αν τα πουλήσει ο Σπύρος, που δεν τα θέλει πια, ε Σπύρο?) οπότε θα μείνω μ αυτά που έχω. Προσπαθώ λοιπόν μέσω των πηγών να διαμορφώσω τον ήχο που θέλω, γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας ενισχυτής να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα (τσικι τσικι) που μπορει να προκυψουν απο τις πηγες και τις ηχογραφησεις

Θωμά θύμισέ μου. Ποιό transport χρησιμοποιείς και με τι σύνδεση?
Squeez, laptop/win (player?), mac/audirvana (η έκδοση που θυμάμαι?). Το oppo το δοκίμασες?
Έχεις φροντίσει τις ρυθμίσεις στο όποιο player?
Eπίσης έχεις δοκιμάσει spdif? Διαφορές με usb?

Νικο, 60% περίπου των ακροάσεων γίνονται με Squeez μέσω spdif. Οι υπόλοιπες γίνονται κυρίως μέσω laptop με jriver και κάποιες φορές με mac και audirvana+. Το Primare δεν χρησιμοποιείται ως transport δεδομενου οτι εχει καλυτερο dac του mdac

δεν εχω κανει καποιες ιδιαιτερες προσαρμογές στα transports δεδομενου οτι δεν μου δινεται και η δυνατοτητα αλλωστε, πχ το Squeez δεν εχει πολλες επιλογες να πειραξεις

Το Primare δεν χρησιμοποιείται ως transport δεδομενου οτι εχει καλυτερο dac του mdac

Πέστα για να το ακούνε μερικοί-μερικοί.:flipout:
(Ξέρει αυτός. )

Νικο, 60% περίπου των ακροάσεων γίνονται με Squeez μέσω spdif. Οι υπόλοιπες γίνονται κυρίως μέσω laptop με jriver και κάποιες φορές με mac και audirvana+. Το Primare δεν χρησιμοποιείται ως transport δεδομενου οτι εχει καλυτερο dac του mdac

δεν εχω κανει καποιες ιδιαιτερες προσαρμογές στα transports δεδομενου οτι δεν μου δινεται και η δυνατοτητα αλλωστε, πχ το Squeez δεν εχει πολλες επιλογες να πειραξεις

Τις δοκιμές σου όμως να τις κάνεις με ένα μόνο, αυτό που ίσως σε ικανοποιεί περισσότερο (πχ αν είναι το CD31 με αυτό να συγκρίνεις και ας είναι διαφορετικές οι πορείες των σημάτων).
Το αποτέλεσμα σε ενδιαφέρει και όχι πως θα το πάρεις. Δεν δοκιμάζεις dac chips, αλλά τελικό αποτέλεσμα!

Απλά φρόντισε να υπάρχουν τα ίδια κομμάτια/δείγματα σε CD και flac/wav και στην ίδια ποιότητα.

Eπίσης όταν βρεθούμε θα κάνουμε τη διαδικάσια ισοστάθμισης. Την πατάει πολύς κόσμος έτσι (το έχω πάθει και εγώ φυσικά).
Το λέει σε κάθε ευκαιρία ο Μανόλης (lemon) και το προσπερνάμε μάλλον εύκολα.
Τόσο το ίδιο σύστημα δοκιμών όσο και η ισοστάθμιση είναι καθοριστικά για το αποτέλεσμα.

Παίζει το ρόλο της η ισοστάθμιση μεταξύ υποψήφιων πηγών, αλλά ο φίλος (όπως και εγώ) που επιθυμεί κάτι πολύ καλύτερο, δεν θα έπρεπε να "περιορίζεται" η επιλογή από αυτή την συγκεκριμένη παράμετρο. Δεν κάνουμε επαγγελματικό συγκριτικό όπου είμαστε υποχρεωμένοι να ξεχωρίσουμε ένα σαν καλύτερο, ΙΜΟ.

Έχεις δίκιο Σταύρο. Οι διαφορές με την ισοστάθμιση, αντί του αυτιού ή πρόχειρου-μη αξιόπιστου ντεσιμπελόμετρου δεν θα φέρει το γουάου!.
Απλά το θέτω υπόψιν του γιατί καμιά φορά κρίνουμε λάθος λόγω της μη ισοστάθμισης και στη πορεία παίρνει σειρά ο ψυχολογικός παράγοντας και μεγεθύνεται η λάθος αντίληψη.

Μιας και ο Θωμάς μπήκε στη διαδικασία βελτίωσης της πηγής (ή όποιος άλλος ψάχνεται) καλό είναι να βάλει και αυτόν τον παράγοντα στις δοκιμές του, ώστε αν μη τι άλλο να έχει πιο σωστή αντίληψη στις συγκρίσεις που κάνει. Έτσι ακόμα και να δεν βρει το γουάου! θα έχει τη σωστή υποκειμενική άποψη για ότι επιλέξει.

τείνω να καταλήξω στην άποψη πως η καμπύλη "απόδοση vs τιμή αγοράς" στα DACs, φτάνει πολύ γρήγορα σε υψηλά ποσοστά ως προς τον ψ άξονα και μετά κάθε αύξηση τιμής απλά συνεισφέρει πολύ λίγο στην όποια βελτίωση..κάτι που πχ δεν ισχυει με τα ηχεια οπου η καμπύλη έχει πολύ πιο γραμμική συμπεριφορά

Εγώ έχω να προτείνω στον Θωμά να ακούσει ένα δύο υποψήφιες πηγές και να κρατήσει σημειώσεις. Αν δυσκολευτεί να πει το "γουάου" κατά τη διάρκεια των δοκιμών υπάρχει γενικότερο "χαιφιντελιστικό" πρόβλημα. :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ΟΧΙ. Αυτή είναι μία "βολική" διαπίστωση στο υποσυνείδητό μας. Κουραζόμαστε εύκολα από "λογικές" διαπιστώσεις. Σίγουρα υπάρχουν συσκευές που ξεχωρίζουν αλλά χρειάζεται επιμονή και... υπομονή.

τείνω να καταλήξω στην άποψη πως η καμπύλη "απόδοση vs τιμή αγοράς" στα DACs, φτάνει πολύ γρήγορα σε υψηλά ποσοστά ως προς τον ψ άξονα και μετά κάθε αύξηση τιμής απλά συνεισφέρει πολύ λίγο στην όποια βελτίωση..κάτι που πχ δεν ισχυει με τα ηχεια οπου η καμπύλη έχει πολύ πιο γραμμική συμπεριφορά

επειδη μ αρεσει συγκεκριμένης υφής ήχος, ίσως να πρέπει ν ακουσω κανένα audio note λαμπάτο μπας και..