Το Φωτογραφικό chat

Δεν υπαρχή κανένα θέμα με την ασφάλεια του αρχείου. Το Nik κάνει copy το πρωτότυπο και προσθέτει ότι φίλτρα του έχεις δώσει σε καινούργιο Layer.

πραγματικά δεν χάνεται τίποτα, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ακόμη κι αν ξαφνικά κοπεί το ρεύμα του PC. Το Photoshop έχει μνήμη/cache αρκετών GB όπου αποθηκεύει ό,τι δουλεύτηκε, ενώ το ACR φτιάχνει αυτόματα το σχετικό xmp αρχείο με τις ρυθμίσεις/επεξεργασία του raw, οπότε μην ανησυχείτε και φυσικά το να σώσουμε πρώτα την εικόνα σε tiff/jpeg κλπ δεν είναι απαραίτητο.

Νομίζω ότι βολεύει πιο πολύ να κάνεις ένα tif αρχείο από το NEF/RAW αρχικό και μετά να κάνεις ότι επεξεργασία θέλεις. Κρατάς και το πρωτότυπο αρχείο NEF.

Εγώ δουλεύω έτσι τον τελευταίο καιρό και το αποτέλεσμα είναι άψογο. Τα jpeg δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου.

Από το Nik πάντως μέχρι τώρα μόνο το HDR έχω χρησιμοποήσει.

Μπορεις να σωσεις αρχειο εικονας σε format RAW ;
Οχι ! Το RAW ειναι εκει και παραμενει RAW !
Αρα, οτι επεξεργασια και να κανεις, ΔΕΝ μπορεις να αλλοιωσεις το RAW αρχειο !
Μονο αν το διαγραψεις του κανεις ζημια !

Πειτε μου μηπως εχω παρει τη ζωη μου λαθος ... :grandpa:

Μπορεις να σωσεις αρχειο εικονας σε format RAW ;
Οχι ! Το RAW ειναι εκει και παραμενει RAW !
Αρα, οτι επεξεργασια και να κανεις, ΔΕΝ μπορεις να αλλοιωσεις το RAW αρχειο !
Μονο αν το διαγραψεις του κανεις ζημια !

Πειτε μου μηπως εχω παρει τη ζωη μου λαθος ... :grandpa:

Έτσι είναι. Όσα αρχεία raw έχω ακόμα κι αν τα έχω επεξεργαστεί όταν τα φορτώνω στο ACR τα δείχνει με την original value. Ακόμα και στο ασπρόμαυρο αν το έχω τραβήξει στην μηχανή στο ACR το φορτώνει κανονικά.

Αυτό έλεγα κάποια μηνύματα πιο πριν. Άπαξ και το raw μπει σε κατάσταση επεξεργασίας, δεν είναι πλέον raw.

*η επιλογή για α/μ δεν έχει σχέση με το τι καταχωρείται στο raw. Γενικά κανένα χρωματικό προφίλ (sRGB/AdobeRGB)/εφέ δεν έχει σχέση με το raw.

Αυτό έλεγα κάποια μηνύματα πιο πριν. Άπαξ και το raw μπει σε κατάσταση επεξεργασίας, δεν είναι πλέον raw.

*η επιλογή για α/μ δεν έχει σχέση με το τι καταχωρείται στο raw. Γενικά κανένα χρωματικό προφίλ (sRGB/AdobeRGB)/εφέ δεν έχει σχέση με το raw.

Το ίδιο εννοούσα κι εγώ. Απλά δεν το διατύπωσα σωστά.

Μια βοήθεια από τους φίλους Αθηναίους θα ήθελα.
Τις επόμενες μέρες ενδέχεται να βρίσκομαι Αθήνα με άγνωστο όμως πρόγραμμα.
Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο για χώρους που θα ήθελα, αν υπάρξει τελικά ελεύθερος χρόνος, να επισκεφθώ και να φωτογραφίσω. Κάποιες ερωτήσεις.
1) Πώς μπορώ εύκολα να μεταβώ στο ΟΑΚΑ για φωτογράφιση της Αγοράς? Είναι όντως το πιο ενδιαφέρον σημείο της περιοχής? Ποιες ώρες συστήνεται?
2) Η τελευταία είσοδος στην Ακρόπολη είναι όντως στις 14:30 όπως βρήκα? Δεν είναι πολύ νωρίς?
3) Καμιά άλλη εισήγηση για φωτογράφιση?

1) Το πιο ευκολο για να φτασεις, ηλεκτρικος σταθμος Ειρηνης. Καμια συννεφια και ηλιοβασιλεμα ο,τι πρεπει.
2) Οντως ειναι νωρις αλλα και παλι ωραιες φωτογραφιες θα βγαλεις.
3) Καμια Πλακα κατω απο Ακροπολη ειναι ωραια, Μοναστηρακι, Θησειο κτλ, ολα τα πας μετα την Ακροπολη. Μαρινα Φλοισβου ισως, κανα Σουνιο για πιο μακρια. Μετα τα διαφορα παρκα. Θα σου πουνε και οι υπολοιποι προτασεις που μπορει να ξεχναω, αλλα γενικα δεν ειναι και κανας τρεμερος φωτογραφικος προορισμος η Αθηνα δυστυχως.

Στειλε κανα πμ μηπως μπορεσω ναρθω μαζι καμια μερα.

Αν σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, μπορείς να κάνεις μια βόλτα ξεκινώντας από την πανεπιστημίου (σταθμός μετρό Ακαδημία), για να δείς Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη και ίσως το Ιλίου Μέλαθρο. Μετά μπορείς να περάσεις από παλιά βουλή (πλατεία Κολοκοτρώνη), να περιπλανηθείς λίγο στην περιοχή και να ανέβεις προς Πλάκα για τα υπόλοιπα...

Κι εγώ στα p.m. μήπως τα καταφέρουμε...

1) Το πιο ευκολο για να φτασεις, ηλεκτρικος σταθμος Ειρηνης. Καμια συννεφια και ηλιοβασιλεμα ο,τι πρεπει.
2) Οντως ειναι νωρις αλλα και παλι ωραιες φωτογραφιες θα βγαλεις.
3) Καμια Πλακα κατω απο Ακροπολη ειναι ωραια, Μοναστηρακι, Θησειο κτλ, ολα τα πας μετα την Ακροπολη. Μαρινα Φλοισβου ισως, κανα Σουνιο για πιο μακρια. Μετα τα διαφορα παρκα. Θα σου πουνε και οι υπολοιποι προτασεις που μπορει να ξεχναω, αλλα γενικα δεν ειναι και κανας τρεμερος φωτογραφικος προορισμος η Αθηνα δυστυχως.

Στειλε κανα πμ μηπως μπορεσω ναρθω μαζι καμια μερα.

+1

το ιστορικό κέντρο είναι ο,τι καλύτερο (Πλάκα, Θησείο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου)

επίσης να προσθέσω το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι εκπληκτικό - αν και η φωτογράφιση επιτρέπεται σε συγκεκριμένους χώρους μόνο και πάντα χωρίς φλας

Ευχαριστώ παιδιά.
Ωραίες οι εισηγήσεις σας και ελπίζω να καταφέρω όσο περισσότερα γίνεται.
Θα στείλω μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται αλλά πιθανόν να είναι τελευταία στιγμή.
Δημήτρη ο ηλεκτρικός που λες είναι η γραμμή του μετρό?

Γραμμη 1 ειναι ο ηλεκτρικος και γραμμες 2-3 ειναι το μετρο. Οποτε αναλογα που θα μενεις δες πως βολευει να πας.

xartis-metro-athina-aerodromio.jpg

Καλημέρα , μια ερώτηση αν επιτρέπεται

Για φωτογράφηση macro ...
Εκτός από φακούς macro , διαβάζω και για extension tubes
Ψάχνω και βλέπω πως υπάρχουν απλοί με 5-6 Ε και αυτοί με af και τσιπάκι με 25-30Ε

Θέλω να δοκιμάσω να δω τι κάνουν
Ποια διαλέγω ;

Μηχανή η nex3n και a6000 και φακοί οι 35 και 50 χωρίς να αποκλείω τον κιτ ή τον ζουμ 55-210

Επίσης για mf φακούς τι ακριβώς ψάχνω ; emount σε μ42 πχ extension tube ?

Ευχαριστώ !

Αν δεν θες να επενδύσεις σε φακούς macro μπορείς να ξεκινήσεις με την τεχνική της αντίστροφης του φακού. Χρειαζεσαι μόνο έναν αντάπτορα που να βιδώνει μπροστά στο φακό και να μπαίνει μετά στο σώμα. Φυσικά δεν θα συνεργάζεται το σώμα με το φακό αλλά με λίγη προσπάθεια μπορείς να εχεις εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάνε ένα γρήγορο search για περισσότερες πληροφορίες!

Όσο για την τεχνική των extension tubes, μπορείς με λίγα χρήματα να πάρεις έναν απλό χωρίς επαφές και αν δεις ότι σε καλύπτει αγοράζεις μετά κάποιο καλύτερο. Επίσης σημείωσε ότι όσο απομακρύνεται ο φακός από το σώμα χάνεις σε φως!
Από ebay μπορείς εύκολα να βρεις όλα όσα χρειαζεσαι. Κατά τη γνώμη μου αγοράσε ένα κιτ με extension tubes και έναν reverse αντάπτορα για κάθε φακό (προσοχή στα mm της υποδοχής φίλτρου το καθενός, όπου θα βιδώνουν).

Ευχαριστώ

αγόρασα τλκ κάτι extension tubes από το ebay (meike κατιτις 10 + 16 mm) , από ότι κατάλαβα αυτά με τις επαφές σου επιτρέπουν af άλλα και αλλαγή στο aperture

το reverse adapter δεν το γνώριζα ...