Το Φωτογραφικό chat

Εδώ θα διαφωνήσω Θοδωρή.
Δεν είναι πανάκεια το Raw , επηρεάζουν πολλά στη λήψη που οφείλονται στη μηχανή και δεν έρχονται μετά εκεί που θες με επεξεργασία.
Μιλάω πάντα για φωτογραφίες που πλησιάζουν την πραγματικότητα και όχι για προϊόντα βαριάς επεξεργασίας.

Εδώ θα διαφωνήσω Θοδωρή.
Δεν είναι πανάκεια το Raw , επηρεάζουν πολλά στη λήψη που οφείλονται στη μηχανή και δεν έρχονται μετά εκεί που θες με επεξεργασία.
Μιλάω πάντα για φωτογραφίες που πλησιάζουν την πραγματικότητα και όχι για προϊόντα βαριάς επεξεργασίας.

Δεκτη η διαφωνια :) Ομως απο την στιγμη που ειναι digital ολα τα jpg, ετσι κ τα jpg της fuji, ειναι in camera επεξεργασμενα raw, με συνταγη (αλγοριθμο) fuji κ τιποτα παραπανω... Αν εννοεις rendering χρωματων απο φακους οκ αλλα θα προτιμησω εναν vintage minolta, canon fd, X-FUJINON κτλ
Με το raw δεν ειναι υποχρεωτικο να κανεις βαρια επεξεργασια. Μπορεις να κανεις οπως ειπα οτι θελεις οπως το θελεις κ οσο κοντα ή μακρια απο την "πραγματικοτητα"

Σαφως αν στο δινει ετοιμο η μηχανη μπορει να βολευει πολλους. Αλλα για εμενα η επεξεργασια της φωτογραφιας εχει αποκτησει την ιδια σημαντικοτητα με την στιγμη της ληψης.

Άνοιξα συζήτηση. :smile:

Ζαχαρώνω εδώ και καιρό μια Sony A6000 και είμαι στο τσακ να την πάρω.... Με το ζόρι κρατιέμαι....

Με την D7200 τι ειναι αυτο που σε κανει να θελεις την Α6000; :hmmmm2:

Είναι το iq που έχει η μηχανή, η φωτομέτρηση που κάνει ακόμη και το αρχείο που εξάγει είτε σε jpeg είτε σε raw.
Προσωπικά για εμένα είναι "αποτυχία" μετά τη λήψη να κάτσω στο pc για να καταφέρω ότι δεν πέτυχα στο κλικ.

Δεκτη η διαφωνια :) Ομως απο την στιγμη που ειναι digital ολα τα jpg, ετσι κ τα jpg της fuji, ειναι in camera επεξεργασμενα raw, με συνταγη (αλγοριθμο) fuji κ τιποτα παραπανω... Αν εννοεις rendering χρωματων απο φακους οκ αλλα θα προτιμησω εναν vintage minolta, canon fd, X-FUJINON κτλ
Με το raw δεν ειναι υποχρεωτικο να κανεις βαρια επεξεργασια. Μπορεις να κανεις οπως ειπα οτι θελεις οπως το θελεις κ οσο κοντα ή μακρια απο την "πραγματικοτητα"

εδω τεο εισαι 1000% λαθος,
το φως που θα γραψει ο φακος (γωνια, φλερ κ.α) δεν στο δινει το ps να βαρας τον κ.... απο κατω
και γω που ημουν αρκετα φανατικος με το raw , με την xpro2 το 70% πλεον ειναι jpg

το φως που θα γραψει ο φακος (γωνια, φλερ κ.α) δεν στο δινει το ps να βαρας τον κ.... απο κατω
και γω που ημουν αρκετα φανατικος με το raw , με την xpro2 το 70% πλεον ειναι jpg

Μπερδευτηκες. Εγω δεν εγραψα πουθενα οτι σκοπος του raw ειναι να διορθωσεις τεχνικα λαθη ή λαθος γωνιες ή καμμενα κτλ. Εγω ειπα οτι με το raw "φτιαχνεις" την φωτογραφια οπως την θελεις με προυποθεση να εχεις κ τις βασικες στοιχειωδεις σωστες ρυθμισεις.
Στο κλικ Παναγιωτη μπορεις απλα να καδραρεις σωστα κ να τραβηξεις με τις "σωστες" ρυθμισεις. Αλλα αν θες να μεινεις σε ενα απλο snapshot ειναι δικαιωμα σου.

Τωρα καταβα οτι εννοουσες το φλερ ως θετικο κ οτι δεν μπορεις να το αναπαραγεις επακριβως στο photoshop. Συμφωνω απολυτα, αλλα κ παλι δεν μιλησα για προσθαφαιρεσεις με photoshop. Φυσικα σε αυτο ειπες παιζει μεγαλο ρολο το πως θα τραβηξεις κ τι εξοπλισμο εχεις καμια αντιρρηση.

ετσι,
π.χ με μια λαικα 7000 ευρω δεν θα παρεις ποτε καλο jpg και ας εχει τον καλυτερο φακο επανω

Με την D7200 τι ειναι αυτο που σε κανει να θελεις την Α6000; :hmmmm2:

Είναι πιο Compact. Θέλω ένα δεύτερο σώμα όταν δεν θα θέλω να κουβαλήσω κάπου μαζί μου την 7200. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Έχω κάνει κάποια ταξίδια τελευταία (κυρίως επαγγελματικά) που θα ήθελα να έχω μαζί μου ένα κομπάκτ καλό σώμα.
Η 7200 είναι η αγάπη μου. :smile:

τοτε γιατι τραβας φιλμ αφου εχει το dxo??

Δε σε καταλαβαίνω Κώστα...
Γιατί μπορεί να μου αρέσει να τραβάω φιλμ. Απλό είναι. Μου αρέσει να παίρνω τις φιλμάτες μου που και που και να τραβάω και κανένα φιλμάκι. Είναι σαν να με ρωτάς γιατί μου αρέσει να ακούω βινύλιο αφού έχω ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης. Όλα έχουν την ομορφιά τους.

Το χόμπι μας κάνουμε.

Προσπάθησα να δοκιμάσω εξωτερικό φλας με optical slave. Το ενσωματωμένο φλας της μηχανής ενεργοποιεί το εξωτερικό slave αλλά παίρνω μαύρο frame. Αργεί να δουλέψει το εξωτερικό φλας; Η μήπως ενεργοποιείται πολύ νωρίς από το pre flash;

Last edited:
Προσπάθησα να δοκιμάσω εξωτερικό φλας με optical slave. Το ενσωματωμένο φλας της μηχανής ενεργοποιεί το εξωτερικό slave αλλά παίρνω μαύρο frame. Αργεί να δουλέψει το εξωτερικό φλας; Η μήπως ενεργοποιείται πολύ νωρίς από το pre flash;

Τελικά ήταν όντως θέμα με το preflash όπου έπρεπε να επιλέξω το S2 αντί για S1 στην επιλογή optical slave για να αγνοεί το εξωτερικό φλας το preflash 😀

Αφού έχουν πει ότι είναι τεχνικό θέμα κ ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο Xmount για να βάλουν ibis

Edit :α εδώ πρότεινε να γίνει crop στο readout του αισθητήρα. Καλό ακούγεται κ είναι κρίμα με τόσους φανταστικους prime να μην υπάρχει σταθεροποιηση