Καθένας το βιολί του: σήμερα πήγα μια βόλτα στο Halle an der Saale, μια πόλη εδώ κοντά μου, και παρότι Κυριακή τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Άλλο που δεν ήθελα, μπήκα σε ένα και πάλευα μισή ώρα με τις δυο γυναί... μηχανές ήθελα να πω! (G7X vs RX100 III για όσους ξεχάστηκαν). Τις είχα ξαναπιάσει στα χεράκια μου αλλά πολύ βιαστικά, τώρα εμβάθυνα λιγάκι (ο υπάλληλος μου έριχνε ματιές - μέχρι που του κοτσάρισα την GM1 που είχα μαζί μου και του εξήγησα τους προβληματισμούς μου :Banane0

.
Κατ' αρχήν λοιπόν επιβεβαίωσα τους φόβους μου: παραχοντρύνανε κι οι δυο! Η panny χωρίς τον φακό είναι μικρότερη... και το πιο βασικό, αμφότερες είναι μισό εκατοστό πιο παχουλές από την RX100 mkI - η οποία εξακολουθεί να μπαίνει σε τσέπη (φαρδιού σχετικά) τζην - για ετούτες έχω τις αμφιβολίες μου, οπότε μάλλον θα περιμένω να δω και την G9X - κι ας ξεκινάει από τα 28mm (Έρχεται και Black Friday τέλος του μήνα).
Μεταξύ των δυο τώρα, η canon δείχνει μεγαλύτερη και πιο "άγρια" λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου του δαχτυλιδιού του φακού και των διάφορων "διαμαντέ" σημείων (δαχτυλιδια, βάση οθόνης). Η ιριδα-καπάκι του φακού μμμ... ναι δεν είναι τόσο συμπαγής όσο της άλλης, αλλά με κάποια προσοχή δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Η μηχανή ανάβει σφαίρα, τα μενού καλά - αν και η sony μετά από τρία χρόνια συμβίωσης και με τις βελτιώσεις που έχει κάνει μου άρεσε επίσης. Η μεγάλη διαφορά είναι η touch screen και η extra ροδέλα διόρθωσης έκθεσης, ο συνδυασμός των δυο κάνει την canon πολύ πιο εύκολη αν σου αρέσει να αλλάζεις ρυθμίσεις ή/και σημείο εστίασης. Επίσης τα κουμπιά πίσω είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε μέγεθος από της RX οπότε βλέπεις και τι κάνουν - αν έχεις πρεσβυωπία δεν χρειάζεται να θυμάσαι, ενώ το πάτημα είναι και στις δυο θετικό. Για το δαχτυλίδι εμπρός τα είπαμε, το clickless της sony είναι για βιντεάδες και εστίαση, το άλλο καλύτερο για "βαθμιδωτές" ρυθμίσεις (διάφραγμα, χρόνοι, fix εστιακές αποστάσεις κ.λ.π.). Από την άλλη μεριά, έχοντας περισσότερο χρόνο ρύθμισα σωστά το EVF της sony και πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε η χρηστικότητά του - δεν είναι λίγο να το έχεις αν εκτός από τον ήλιο έχεις να παλέψεις ΚΑΙ με την πρεσβυωπία (και έχει ξεχάσεις τα γυαλιά σου, ή είναι σε κάποια τσέπη και το θέμα σου φεύγει τρέχοντας... ).
Εστιάζουν κι οι δυο μια χαρά με καλό έως μέτριο φωτισμό, ριπή δεν με ενδιαφέρει, η canon πράγματι σε raw+jpeg χάνει όλες τις ρυθμίσεις πλην των βασικών στα jpeg. Τα εξτρα 70-100mm της canon "φαίνονται" σημαντικά ακόμα και μέσα στο μαγαζί (εντάξει μεγάλο μαγαζί) - ναι ακόμα και για μένα που τραβάω κυρίως ευρυγώνια.
Συμπέρασμα? Το ψάχνω, πήρε παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου, και βλέπουμε - μπουφάν φοράω - GM1 έχω, άρα...
Υ.Σ. Μου άρεσε η ρύθμιση των στοιχείων copyright που ενσωματώνει η G7X, στην sony δεν μπόρεσα να βρω κάτι παρόμοιο.