Το Φωτογραφικό chat

Γιατί θέλω τσέπης παντελονιού (έστω φαρδιού), αλλοιώς μένω και με την GM1 που είναι "αλλού" ως IQ...

Το πρωί κοίταγα τις παραμορφώσεις των φακών και την απόδοσή τους στα 24mm (αντιστοιχία): 2,6 o 12-32 της GM1 με ελαφρώς soft γωνίες, 4 της RX100 mkIII με soft γωνίες και 4,8 της G7X που δεν καλύπτει όλο τον αισθητήρα, οπότε τα 20mp μάλλον γίνονται με κάποιο είδος re-sampling. Φυσικά είναι κι αυτός soft στις γωνίες αλλά δεν βλέπω διαφορές με την sony, ενώ όσο αυξάνεται η εστιακή απόσταση η canon παίρνει προβάδισμα...

Last edited:
Δημητρη παρε την g7x και περισσοτερο ζουμ, κ touch και πιο "φωτογραφικη" και 200ε φθηνοτερη... Και αν δε σου κανει την πουλας και χανεις πολυ λιγοτερα αποτι θα εχανες με rx100iii.

Ασχετα με το μεγεθος η g1x mark II τι λεει σε σχεση με αυτες;;

Κωστα εσυ εδεσες τον φωτογραφικο γαιδαρο σου... :p

Καθένας το βιολί του: σήμερα πήγα μια βόλτα στο Halle an der Saale, μια πόλη εδώ κοντά μου, και παρότι Κυριακή τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Άλλο που δεν ήθελα, μπήκα σε ένα και πάλευα μισή ώρα με τις δυο γυναί... μηχανές ήθελα να πω! (G7X vs RX100 III για όσους ξεχάστηκαν). Τις είχα ξαναπιάσει στα χεράκια μου αλλά πολύ βιαστικά, τώρα εμβάθυνα λιγάκι (ο υπάλληλος μου έριχνε ματιές - μέχρι που του κοτσάρισα την GM1 που είχα μαζί μου και του εξήγησα τους προβληματισμούς μου :Banane0:).

Κατ' αρχήν λοιπόν επιβεβαίωσα τους φόβους μου: παραχοντρύνανε κι οι δυο! Η panny χωρίς τον φακό είναι μικρότερη... και το πιο βασικό, αμφότερες είναι μισό εκατοστό πιο παχουλές από την RX100 mkI - η οποία εξακολουθεί να μπαίνει σε τσέπη (φαρδιού σχετικά) τζην - για ετούτες έχω τις αμφιβολίες μου, οπότε μάλλον θα περιμένω να δω και την G9X - κι ας ξεκινάει από τα 28mm (Έρχεται και Black Friday τέλος του μήνα).

Μεταξύ των δυο τώρα, η canon δείχνει μεγαλύτερη και πιο "άγρια" λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου του δαχτυλιδιού του φακού και των διάφορων "διαμαντέ" σημείων (δαχτυλιδια, βάση οθόνης). Η ιριδα-καπάκι του φακού μμμ... ναι δεν είναι τόσο συμπαγής όσο της άλλης, αλλά με κάποια προσοχή δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Η μηχανή ανάβει σφαίρα, τα μενού καλά - αν και η sony μετά από τρία χρόνια συμβίωσης και με τις βελτιώσεις που έχει κάνει μου άρεσε επίσης. Η μεγάλη διαφορά είναι η touch screen και η extra ροδέλα διόρθωσης έκθεσης, ο συνδυασμός των δυο κάνει την canon πολύ πιο εύκολη αν σου αρέσει να αλλάζεις ρυθμίσεις ή/και σημείο εστίασης. Επίσης τα κουμπιά πίσω είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε μέγεθος από της RX οπότε βλέπεις και τι κάνουν - αν έχεις πρεσβυωπία δεν χρειάζεται να θυμάσαι, ενώ το πάτημα είναι και στις δυο θετικό. Για το δαχτυλίδι εμπρός τα είπαμε, το clickless της sony είναι για βιντεάδες και εστίαση, το άλλο καλύτερο για "βαθμιδωτές" ρυθμίσεις (διάφραγμα, χρόνοι, fix εστιακές αποστάσεις κ.λ.π.). Από την άλλη μεριά, έχοντας περισσότερο χρόνο ρύθμισα σωστά το EVF της sony και πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε η χρηστικότητά του - δεν είναι λίγο να το έχεις αν εκτός από τον ήλιο έχεις να παλέψεις ΚΑΙ με την πρεσβυωπία (και έχει ξεχάσεις τα γυαλιά σου, ή είναι σε κάποια τσέπη και το θέμα σου φεύγει τρέχοντας... ).

Εστιάζουν κι οι δυο μια χαρά με καλό έως μέτριο φωτισμό, ριπή δεν με ενδιαφέρει, η canon πράγματι σε raw+jpeg χάνει όλες τις ρυθμίσεις πλην των βασικών στα jpeg. Τα εξτρα 70-100mm της canon "φαίνονται" σημαντικά ακόμα και μέσα στο μαγαζί (εντάξει μεγάλο μαγαζί) - ναι ακόμα και για μένα που τραβάω κυρίως ευρυγώνια.

Συμπέρασμα? Το ψάχνω, πήρε παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου, και βλέπουμε - μπουφάν φοράω - GM1 έχω, άρα...

Υ.Σ. Μου άρεσε η ρύθμιση των στοιχείων copyright που ενσωματώνει η G7X, στην sony δεν μπόρεσα να βρω κάτι παρόμοιο.

Καθένας το βιολί του: σήμερα πήγα μια βόλτα στο Halle an der Saale,

τι ειναι αυτο? αιθουσα πωλησεων?:flipout:
στην Γερμανια απο το 2001 καθε -αν θυμαμαι καλα- τελευταια κυριακη τα καταστηματα ειναι ανοιχτα
αντε παρε καμια κανον να εχουμε λιγο "διαφορετικοτητα¨ πηξαμαι σε σονυ στο φορουμ:smash:
... μεχρι και εγω εχω:flipout:

Έχει δυο Halle η Γερμανία, όπως και δυο Φρανκφούρτες - οπότε τούτο το λένε "στον Ζάαλε" που είναι ένα ποταμάκι (με τα εδώ μέτρα και σταθμά). Έχω υποσχεθεί βόλτα και την έχω έτοιμη για μαγείρεμα, μόλις βρω λίγο χρόνο... Σήμερα πήγα για δουλειά στην Λειψία και μόλις τελείωσα έκανα περατζάδα στο Media Markt, αλλά -καταραμένη κρίση- είχε μόνο τις sony. Είχε όμως και φούλ γκάμα την Fuji, Xt1/10, XM, X100T, XE-2 χαμός! Αρέσουν στους γερμαναράδες, μάλλον την έχουν δει σαν την Leica του φτωχού :flipout: Ωραίες μηχανές - έχουν το "πάρε με". Χάζεψα επίσης την GM5 δίπλα στην δικιά μου GM1, διαφορά μεγέθους πρακτικά ανύπαρκτη και το σκόπευτρο + η πίσω ροδέλα προσθέτουν πολλά στον χειρισμό. Με χάλασε λιγάκι η "μακρόστενη" οθόνη, η έλλειψη φλας δεν με πολυπειράζει. Αν κάνει κανά αστείο και βγάλει GM με σταθεροποίηση στο σώμα η panny με βλέπω στις προπαραγγελίες... :shot:

Για τις "μικρές" τα είπαμε, θα περιμένω να δω την G9X από κοντά, εκτός αν σκάσει κανένα καλό ντήλ στην "μαύρη Παρασκευή" σε 2 βδομάδες περίπου...

Παιδιά φωτογραφίζει κανείς σας πορείες και διαδηλώσεις; Λέω να κατέβω κέντρο(Αθήνα) την Τρίτη στις 17 που είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να προσέξω περισσότερο...

RAW Image Format Banned Worldwide By Reuters

To πρακτορείο Reuters απαγορεύει στο εξής την χρήση φωτογραφιών που προέρχονται απο αρχεία raw.
Θα δέχεται μόνο αρχεία jpeg sooc και όχι επεξεργασμένα απο raw.

"€œHi,
I’d like to pass on a note of request to our freelance contributors due to a worldwide policy change.. In future, please don’t send photos to Reuters that were processed from RAW or CR2 files. If you want to shoot raw images that’s fine, just take JPEGs at the same time. Only send us the photos that were originally JPEGs, with minimal processing (cropping, correcting levels, etc).
Cheers."

H ανακοίνωση εστάλη με mail στους φωτογράφους/συνεργάτες του πρακτορείου απο την διεύθυνση.

Υ.Γ ....με κάθε επιφύλαξη!

Σήμερα το πρωϊ πήγα να βγάλω φωτογραφίες διαβατηρίου, αφού κάποιος αλαφροχέρης μου έκλεψε πορτοφόλι με λεφτά, έγγραφα, κάρτες κ.λ.π. (την δευτέρα πάω προξενείο για να μου βγάλουν κάποιο χαρτί να γυρίσω στην μητριά πατρίδα). Διάθεση κακή πρός χάλια όπως καταλαβαίνετε, αλλά μπαίνοντας στο μικρό, κομψό φωτογραφείο του χωριού μου τα πράγματα άλλαξαν. Η φωτογράφος (classy κυρία μιας κάποιας ηλικίας) με έστησε, μου χαμογέλασε και μετά πήρε την μηχανή της: μια Fuji S5 με τον ανάλογο Nikkor πάνω της. Ε αυτό ήταν! "Κόψε κάτι από χαμόγελα" μου είπε, "γιατί δεν θα περάσει στο βιομετρικό"...

Αυτά είναι τα μικρά προβλήματα που διορθώνονται Δημήτρη.
Και από τα μικρά αυτά βλέπουμε την αγνή ζωή που υπάρχει δίπλα μας και συχνά αμελούμε.

Η φωτογράφος (classy κυρία μιας κάποιας ηλικίας) με έστησε, μου χαμογέλασε και μετά πήρε την μηχανή της: μια Fuji S5 με τον ανάλογο Nikkor πάνω της. Ε αυτό ήταν! "Κόψε κάτι από χαμόγελα" μου είπε, "γιατί δεν θα περάσει στο βιομετρικό"...

... δε περιμενα να ειχε και αλλη μηχανη!:2thumb22sup:

Αυτά είναι τα μικρά προβλήματα που διορθώνονται Δημήτρη.
Και από τα μικρά αυτά βλέπουμε την αγνή ζωή που υπάρχει δίπλα μας και συχνά αμελούμε.

Αυτό θα σκέπτομαι και θα παρηγοριέμαι, όταν αντιμετωπίσω το τέρας (της γραφειοκρατίας) για να ξαναβγάλω τα χαρτιά μου... :a0210:

@tiniakos
Παναγιώτη, ξέρεις κάτι για τα γυρίσματα της ταινίας "Ηighway to Hellas" που έγιναν στην Τήνο από Γερμανό σκηνοθέτη;

"Το φόντο είναι η μεταμνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και πρωταγωνιστές οι Γερμανοί (της τάξης-οργάνωσης) και οι Έλληνες του χάους. Τα γυρίσματα της ταινίας που έγιναν στην Τήνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2014. Για το σενάριο, το νησί ονομάζεται «Παλλαδίκι» ή «Γκαλαπάγκος του Αιγαίου"

https://www.youtube.com/watch?v=H1GJbtkuspY

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά με ενοχλεί πάρα πολύ η εικόνα που μονίμως δίνεται στο εξωτερικό, της Ελλάδας με τα γαϊδουράκια και τις μαυροφορεμένες γιαγιάδες με τα μαντήλια.
Πρόσφατα συγγενής μου (Γάλλος εξ αγχιστείας) μόλις πάτησε το πόδι του στο Ελ.Βενιζέλος περίμενε ότι θα αντικρύσει αυτές ακριβώς τις εικόνες......

Re: Απάντηση: Το Φωτογραφικό chat

Ο δικός μου ο Γάλλος (παντεύτηκε την ξαδελφούλα) μετακόμισε πρόσφατα στην Ελλάδα (δεν μιλά ελληνικά) και πλέον θεωρεί ότι είναι ο ποιό ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Εχει πάθει πλάκα με τον ήλιο, την θάλασσα και τα φαγητά και δεν τον προλαβαίνουμε στα σουβλάκια και τα τζατζίκια !!!

Ναι πέρυσι υπήρχε δραστηριότητα με την ταινία και πολλοί πήγαν για κομπάρσοι με 50 ευρώ αν θυμάμαι καλά.
Γενικά δόθηκε χρήμα σε υπηρεσίες π.χ. εστίαση και σίγουρα προβλήθηκε και το νησί.
Η γραφικότητα γενικά υπάρχει αλλά να πούμε του στραβού το δίκιο είμαστε και λίγο γραφικοί σαν λαός συχνά πυκνά.