Το Φωτογραφικό chat

Τελικά φτάνω σε σημείο να πιστεύω ότι η ζωή του επαγγελματία είναι πιο εύκολη από αυτή του ερασιτέχνη , χομπίστα

Ο επαγγελματίας θα διαλέξει σε μια μικρή γκάμα κορυφαίων μηχανών , ενώ εμείς τραβάμε τα μαλλιά μας ..

Τελικά φτάνω σε σημείο να πιστεύω ότι η ζωή του επαγγελματία είναι πιο εύκολη από αυτή του ερασιτέχνη , χομπίστα

Ο επαγγελματίας θα διαλέξει σε μια μικρή γκάμα κορυφαίων μηχανών , ενώ εμείς τραβάμε τα μαλλιά μας ..

Οπως τα λες....ο επαγγελματίας επιλέγει ανάμεσα σε 4-5 μοντέλα και τέλος, ενώ εμείς εδώ ''χανόμαστε'' όπως είπες σε δεκάδες μοντέλα από κινητά και drones μέχρι 1 ίντσας και FF mirrorless και εν τέλει ποιο πολύ ασχολούμαστε με το ποιος εξοπλισμός είναι κατάλληλος παρά φωτογραφίζουμε...
Ωρες ώρες αναπολώ την εποχή που είχαμε μόνο dslr και είχες να επιλέξεις ανάμεσα σε 4-5 μοντέλα, την έπαιρνες μαζί σου όσο βαριά και αν ήταν και τέλος....τώρα ψυρίζουμε την μαϊμού και αλλάζουμε σύστημα/μηχανή για να κερδίσουμε 50-100 γρ....ή γίναμε ποιο μαλθακοί ή απλά γίναμε καλομαθημένοι..

Ε δεν είχαμε μόνο SLR, είχαμε και μαζεμένες τηλεμετρικές (η θεϊκή rollei sl35, olympus trip...), οι οποίες ήταν "FF" με καλούς φακούς...

Οπως τα λες....ο επαγγελματίας επιλέγει ανάμεσα σε 4-5 μοντέλα και τέλος, ενώ εμείς εδώ ''χανόμαστε'' όπως είπες σε δεκάδες μοντέλα από κινητά και drones μέχρι 1 ίντσας και FF mirrorless και εν τέλει ποιο πολύ ασχολούμαστε με το ποιος εξοπλισμός είναι κατάλληλος παρά φωτογραφίζουμε...
Ωρες ώρες αναπολώ την εποχή που είχαμε μόνο dslr και είχες να επιλέξεις ανάμεσα σε 4-5 μοντέλα, την έπαιρνες μαζί σου όσο βαριά και αν ήταν και τέλος....τώρα ψυρίζουμε την μαϊμού και αλλάζουμε σύστημα/μηχανή για να κερδίσουμε 50-100 γρ....ή γίναμε ποιο μαλθακοί ή απλά γίναμε καλομαθημένοι..

Δεν έχετε άδικο... Νομίζω πιο πολύ παιδευόμαστε εμείς οι ερασιτέχνες στην επιλογή παρά οι επαγγελματίες...

Έχει να κάνει όμως και με το τι ζητάει ο καθένας.
Πάντως προσωπικά (πλην του γεγονότος ότι είμαι nikonάκιας :smile:) πάντοτε αυτό που εξετάζω σε μία μηχανή είναι οι επιδόσεις αισθητήρα με πολύ μεγάλη βαρύτητα ενδιαφέροντος άσχετα αν είναι mirrorless ή dslr ή οτιδήποτε.

Αν κάποιος που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά ερασιτεχνικά και έχει να διαθέσει 600-700 αρχικά, για σώμα και κιτ φακό (κι ας μην είναι ο κιτ φακός ότι καλύτερο για κάποιον που ασχολείται σοβαρά) τότε νομίζω πως στη αγορά μπορεί να βρει εξαίρετες επιλογές που μπορούν να καλύψουν πραγματικά μεγάλη γκάμα αναγκών. Από αυτά τα χρήματα σε όλα τα στρατόπεδα υπάρχουν πάρα πολλές καλές επιλογές. Θέλετε από, Nikon, Canon, Sony, Pentax, Olympus κλπ κλπ κλπ.
Άντε, αν κάποιος θέλει λίγο παραπάνω ταχύτητα να πάει προς morrorless για γρήγορο fps ρυθμό.

Νομίζω πως τον ερασιτέχνη τον τρώνε κι άλλα πράγματα που δεν σκέφτεται ένας επαγγελματίας τόσο πολύ. (Χωρίς να σημαίνει ότι δεν τα σκέφτεται καθόλου.)

Ο επαγγελματίας είναι πολωμένος περισσότερο στην επιλογή που θα του δώσει αξιοπιστία, αντοχή και εξαιρετική ποιότητα.
Ο ερασιτέχνης θα θέλει ένα μικρό σώμα, που να είναι ελαφρύ, να είναι αξιόπιστο, να έχει καλό αισθητήρα να είναι όμορφο, να έχει evf κλπ κλπ κλπ.... Και έτσι γεννιούνται κι άλλες μικρές όμορφες ανάγκες προς τέρψη και κάπως έτσι αρχίζει το ωραίο ταξίδι αναζήτησης και επιλογής.

Ναι έτσι είναι, γενικότερα ο επαγγελματίας ψάχνει συγκεκριμένα πράγματα σε μια μηχανή, εργονομία, αντοχή του σώματος αισθητήρας κλπ.
Ο ερασιτέχνης θέλει και να είναι όμορφη και ελαφριά, και με touch οθόνη, και καλό βίντεο και καλή εστίαση και καλό jpeg και ένα σκασμό ευκολίες κλπ....
Στην πράξη όποια σύγχρονη μηχανή και αν πάρεις θα είσαι καλυμμένος από άποψη ποιότητας φωτογραφίας, και μια entry level π.χ. Nikon D3200 να πάρεις με τον κατάλληλο φακό μπορείς να κάνεις παπάδες, ποιο πολύ σημασία έχουν οι φακοί παρά τα σώματα.
Είναι σίγουρα ωραίο που στην σημερινή εποχή έχουμε δεκάδες επιλογές, το θέμα είναι να μην αναλωνόμαστε μόνο στο ψάξιμο ή στο κυνήγι της ''τέλειας'' μηχανής άλλα να φωτογραφίζουμε κιόλας!!!

Εχω καταλήξει σε μια φωτογραφική και 3 σταθερούς φακούς μετά από επίπονη διαδικασία. Πιστεύω ότι για να καταφέρω να βγάλω "καλές" φωτογραφίες έπρεπε να καταλήξω σε αυτό. Εναν 28άρη, έναν 50άρη, και έναν 135άρη manual όλοι λόγω οικονομικών δυσκολιών. Για τον ίδιο λόγο πήρα και μια 5d μεταχειρισμένη. Και ξεκίνησα την εκπαίδευση ΓΙΑ ΝΑ καταφέρω να φτιάξω το κάδρο μου, κάτι το οποίο δεν το καταφέρνεις με ζουμ φακό. Βέβαια, έχω και μια 500d όχι τόσο για εφεδρική, αλλά γιατί ήταν η πρώην. Τώρα πια δεν κουβαλώ μαζί μου άλλους φακούς. Drones, φλας, τηλεφακοί κλπ αξεσουάρ δεν μου κάνουν για αυτό που προσπαθώ να γίνω.

Εχω καταλήξει σε μια φωτογραφική και 3 σταθερούς φακούς μετά από επίπονη διαδικασία. Πιστεύω ότι για να καταφέρω να βγάλω "καλές" φωτογραφίες έπρεπε να καταλήξω σε αυτό. Εναν 28άρη, έναν 50άρη, και έναν 135άρη manual όλοι λόγω οικονομικών δυσκολιών. Για τον ίδιο λόγο πήρα και μια 5d μεταχειρισμένη. Και ξεκίνησα την εκπαίδευση ΓΙΑ ΝΑ καταφέρω να φτιάξω το κάδρο μου, κάτι το οποίο δεν το καταφέρνεις με ζουμ φακό. Βέβαια, έχω και μια 500d όχι τόσο για εφεδρική, αλλά γιατί ήταν η πρώην. Τώρα πια δεν κουβαλώ μαζί μου άλλους φακούς. Drones, φλας, τηλεφακοί κλπ αξεσουάρ δεν μου κάνουν για αυτό που προσπαθώ να γίνω.

Φίλε fanis έχεις δίκιο. Η ευκολία που μας δίνει ο ζουμ μας κάνει κάποιες φορές (όχι πάντα) να αντιμετωπίζουμε πιο επιπόλαια το κάδρο. Το έχω παρατηρήσει και από την δική μου εμπειρία. Όντως η χρήση σταθερού εστιακού μήκους σε βάζει μια διαδικασία να εξετάσεις το κάδρο πιο προσεκτικά. Μάλιστα κάποια φορά από περιέργεια εξέτασα τα εστιακά μήκη που δουλεύω πιο πολύ και διαπίστωσα ότι στο 80% των περιπτώσεων χρησιμοποιώ 18mm 10% 35mm και από 5% τα 55mm και την ζώνη 55-200mm.

Απάντηση: Re: Το Φωτογραφικό chat

Καλησπέρα σε όλους, από αύριο θα ξεκινήσουν κάποιες αλλαγές στην δομή, στα περιεχόμενα και στην ονοματολογία της κατηγορίας φωτογραφία - βίντεο οπότε ζητούμε την κατανόησή σας για τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Αν κάποιος συναντήσει ή διαπιστώσει κάποια μεταφορά προβληματική ας στείλει π.μ. στη διαχείρηση για να προβούμε σε τυχόν διόρθωση.

Παιδιά καλημέρα σε όλους, σήμερα ολοκληρώθηκε η δημιουργία της νέας δομής της κατηγορίας φωτογραφία-βίντεο απο την τεχνική υπηρεσία και πλέον η κατηγορία μας έχει 7 υποκατηγορίες , τρείς για την φωτογραφία άλλες τρείς για το βίντεο και μια κοινή για συζητήσεις ανακοινώσεις. Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να περάσουμε τα περισσότερα νήματα απο τις παλιές υποκατηγορίες στις νέες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.. Η νέα δομή είναι :

Φωτογραφία - Video

1) Ανακοινώσεις, συζητήσεις
2) Φωτογραφίες Γκαλερί
3) Φωτογραφικός Εξοπλισμός, παρουσιάσεις φωτογραφικών μηχανών
4) Φωτογράφηση - Τεχνικά ζητήματα λήψης , επεξεργασίας
6) Βίντεο Γκαλερί
6) Βίντεο Εξοπλισμός - Κάμερες
7) Βιντεοσκόπηση - Τεχνικά ζητήματα βιντεοσκόπησης, λήψης , επεξεργασίας

Σαν το γεροπαράξενο τώρα, αλλά αυτό το "γκαλερί" δεν μου έκατσε καλά πρώτα στο μάτι και μετά στο αυτί...:BDBDG54: Δυστυχώς δεν έχω εναλλακτική πρόταση. Ίσως συλλογή? αλλά πάλι δεν φαίνεται σωστό.

Νομίζω πως τώρα είναι πολύ καλύτερα χωρισμένες οι θεματολογίες.

Μου αρέσει ο τίτλος παρουσιάσεις φωτογραφικών μηχανών.
Επίσης έχω παρατηρήσει πως στα φωτογραφικά δεν υπάρχει το αντίστοιχο παρουσίαση φωτογραφικού εξοπλισμού όπως στο AV. Και νομίζω πως είναι καλύτερα έτσι.

Νομίζω ότι θα ήταν βολικό/λειτουργικό στην κατηγορία "Φωτογραφικός Εξοπλισμός, παρουσιάσεις φωτογραφικών μηχανών"
να υπήρχαν υποκατηγορίες του τύπου: Μηχανές, φακοί, τρίποδα κλπ χωρισμένες ακόμη και σε εταιρείες/φορμά

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το Φωτογραφικό chat

Πρώτη μας μέριμνα είναι να βάλουμε σε τάξη αυτά που ήδη υπήρχαν μέσα στις υποκατηγορίες και να τα κατανήμουμε ανα περιεχόμενο στις νέες. Προσπάθεια πρέπει να δοθεί σε αυτό απο όλους μας και ειδικά απο τους παλιούς χρήστες να κοιτούν αν υπάρχει παλιό σχετικό νήμα και να μην ανοίγουν νέο παρεμφερές, π.χ. ψαχνοντας προς τα πίσω έχω βρεί 7-8 νήματα για το καλιμπράρισμα οθόνης κλπ. Οσα θα ανακαλυφθούν τώρα θα γίνουν merge ωστε να είναι μαζεμένα κάπου όλα μαζί.

Μελλοντικές βελτιώσεις στην δομή δεν τις αποκλείουμε, τις σημειώνουμε αλλά είναι πολυ νωρίς για να τις συζητάμε μιας και υπάρχει σημαντική δουλεια ακόμη που δεν έχει ολοκληρωθεί, θα τις δούμε ανάλογα με την επισκεψιμότητα, την ειδική θεματολογία και την μελλοντική όρεξη των διαχειριστών :nounder:

Σας ευχαριστούμε Κώστα για το έργο σας.
Είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνετε και εύχομαι καλή επιτυχία.
Η πρόταση που έκανα αποσκοπεί στη βελτίωση και λειτουργικότητα του forum και ειδικά στο κομμάτι που ανέφερες για την εύκολη εύρεση συναφούς νήματος.
Καλή συνέχεια

Και από εμένα μπράβο.

Αν και δεν έχω την συμμετοχή που έχουν άλλα μέλη μιας και δραστηριοποιούμαι στα φωτογραφικά τα τελευταία 4 χρόνια και όχι τόσο συστηματικά, αυτό πιυ έχω να πω είναι πως γίνεται εξαίρετη δουλειά και πάντοτε τακτοποποιούνται θεματικές ενότητες και νήματα. Αυτό βγάζει προς τα έξω την αίσθηση της οργάνωσης και δομής στις κατηγορίες. Όταν όλα είναι συμαζεμένα είναι σίγουρα προς συμφέρων όλων και ειδικά όσων ζητούν πληροφορίες και τις βρίσκουν συγκεντρωμένες στα ανάλογα νήματα.

Παιδιά εμείς ως διαχειριστές θα προαπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες της κατηγορίας στον λίγο ελεύθερο χρόνο μας, για εμένα προσωπικά είναι το πιο ευχάριστο και δημιουργικό κομμάτι του να είσαι διαχειριστής, το σημαντικότερο όμως κομμάτι στην αλυσίδα είστε εσείς οι χρήστες, εσείς κρατάτε το επίπεδο του forum στα χέρια σας.