Το Φωτογραφικό chat

Παίζει ρόλο βέβαια και τι βλέπει το μάτι σου πιο συχνά.
Αν έχεις π.χ Sony και βλέπεις συνέχεια μόνο Sony jpeg και raw αρχίζεις και συνηθίζεις και πιθανόν και το διαφορετικό μετά να μην σου αρέσει.

Re: Απάντηση: Το Φωτογραφικό chat

Αν έχεις π.χ Sony και βλέπεις συνέχεια μόνο Sony jpeg και raw αρχίζεις και συνηθίζεις και πιθανόν και το διαφορετικό μετά να μην σου αρέσει.

Σωστο. Επισης παιζει ρολο και ποσοι απο αυτους που "κρινουν" το θεμα του χρωματος :

1) Eχουν σωστο μονιτορ για να βλεπουν σωστα τα χρωματα
2) Εχουν μια στοιχειωδη εκπαιδευση στο θεμα της επεξεργασιας (οχι απαραιτητα σπουδες απλα σοβαρη εξοικειωση)

Μην ξεχνάμε ότι είναι και λίγο και θέμα γούστου, έχουμε όλοι μας διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χρώμα....από εκει και πέρα και εγώ προσωπικά δεν είμαι fan των χρωμάτων της sony, και με την Α6400 που έχει ότι πιο σύγχρονο σε color science ένιωθα ότι κάτι λείπει. Το θέμα μου είναι ότι πως να το εξηγήσω, δεν έχει επαναληψιμότητα, δηλαδή τραβούσα μια φώτο και έβγαζε σχετικά σωστά χρώματα και μετά από λίγο τραβούσα κάτι παρόμοιο και έβγαζε διαφορετικά χρώματα, δεν έχει να το πω αλλιώς σταθερότητα, όπως π.χ. με την Canon που την βάζεις σε portrait Και ξέρεις ότι και να γίνει θα σου βγάλει σωστά χρώματα στις επιδερμίδες....δεν είναι και τυχαίο ότι Canon έχουν οι περισσότεροι επαγγελματίες...
Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Κώστας ''το θέμα είναι όμως πως αποδίδει κάθε μηχανή σε διαφορετικέ φωτιστικές συνθήκες.'' εκει πιστεύω έχει θέμα η sony.

η τελευταία γενιά sony (από a7iii και μετά) έχει πολύ διαφορετικά χρώματα

αν συγκρίνεις a6000 - a7ii - a7iii έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους και από την πρώτη στην τελευταία... το χάος

Διαφορά έχον σίγουρα άλλα δεν την βρίσκω την διαφορά χάος, έκανε βήματα προόδου από τα άθλια χρώματα της Α6000, άλλα θέλει δουλειά ακόμα, δεν είναι τυχαίο ότι και με πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους άλλα και βιντεολύπτες που έχω επαφή λόγο δουλειάς, ενώ λένε όλοι καλά λόγια για τα συστήματα εστίασης της sony, για κάποιους φακούς FF που έχει, για τα μικρά σχετικά σώματα κλπ. από την άλλη δεν ακούς ούτε ένα καλό λόγο για τα χρώματα που βγάζει...και το σύνηθες που ακούω είναι '''θέλουν πολύ δουλειά μετά στο post''.

Re: Απάντηση: Το Φωτογραφικό chat

Πολύ σωστό Παναγιώτη αυτό...έτσι την έπαθα και εγώ πριν χρόνια με την Canon, επειδή δούλευα σχεδόν μόνο Nikon, όταν έπιασα canon έλεγα ''τι χάλι μαύρο είναι αυτό στα χρώματα''' όσο όμως εξοικειωνόμουν μαζί τους τόσο μου άρεσαν και στο τέλος τα θεωρούσα καλύτερα από τις Nikon. Συνολικά πάντως είναι όλα σχετικά....προσωπικά έχοντας δουλέψει μηχανές από όλα σχεδόν τα Brands (ακόμα και Pentax) θα τις έβαζα στην εξής σειρά:

1) Fuji (ότι καλύτερο για τον μέσο χρήστη και τα Film simulation λόγος να πάρεις fuji)
2) Olympus (μια από τα ίδια με την Fuji, λαμπερά χρώματα, φρέσκα, ζωντανά, ίσως ένα τσικ πιο κάτω από την fuji)
3) Canon (σωστά χρώματα και ότι καλύτερο έχω δει για επιδερμίδα)
4) Nikon (all around, δεν υπερέχει πουθενά άλλα δεν υστερεί και κάπου, σε κάποιους τους χαλάει η κιτρινίλα που βγάζουν, εμένα μου αρέσει σε ένα βαθμό).
5) Panasonic (ήταν άθλια έχει κάνει βήματα προόδου αλλα θέλει δουλίτσα ακόμα, είναι κοντά στους άλλους πλέον)
6) Sony (και εδώ βλέπω πρόοδο άλλα θέλει αρκετή δουλειά ακόμα και κυρίως να δίνει σωστά αποτελέσματα κάτω από όλες τις συνθήκες)
7) Pentax (άθλια απλά, ότι χειρότερο, θες πολύ δουλειά να στρώσεις τα αρχεία σου)

Έχετε κολλήσει το αποτέλεσμα βγήκε από το κοινό ...ίσως κι φωτογράφους. Κανείς δε γνώριζε ποια φωτογραφία ποιας εταιρίας.
Τες πα περί ορέξεως....

Πήρε GFX100 o πάνω ,άρα η Sony του φαίνεται φθηνή για styling πειράματα .

Ειπε κατι σωστο ο A.Reid

https://www.eoshd.com/comments/topic/35568-color-science-what-do-you-think/

Oτι η ακριβεια στις εργαστηριακες μετρησεις δεν σημαινει καλυτερο χρωμα. Συμφωνω οσο δεν παει με αυτο.

Το χρωμα και το φως ειναι μια μορφη τεχνης καθως η εξισορροπηση τους.

Η Sony σιγουρα προσπαθει αλλα δεν εχω δει στην πραξη να πλησιαζει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ τα χρωματα της Canon, Fuji, Panasonic.

Aκομα και η τελευταια την ξεπερασε πολυ ευκολα με την πρωτη της γενια FF mirrorless.

Προσωπικα ειναι το κυριο μου προβλημα με αυτες τις καμερες αλλιως θα ειχα παρει ηδη μια .Οτι θες δηλαδη αρκετη δουλεια για να φερεις το Raw εκει που θες σε συγκριση με την Canon.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Kasey του Camera Conspiracies σε βίντεο τα χώνει στην Canon και την Panasonic και μιλάει για μύθο ότι η πρώτη έχει τα καλύτερα.H πρώτη του εμφανίζει το κόκκινο crushed και κορεσμένο ,η panasonic το μετατρέπει σε πορτοκαλί.Τουλάχιστον στο βίντεο.

Φωτογραφικά σε raw ,οι επαγγελματίες δεν έχουν και τόσο πρόβλημα να δουλεύουν με Sony.

https://www.youtube.com/watch?v=yMjb7sMiAsg

135mm-GM.jpg

αυτα ειναι αμα κανεις λαθος τιμολογηση πρεπει να την διορθωσεις.

Πήρε GFX100 o πάνω ,άρα η Sony του φαίνεται φθηνή για styling πειράματα .

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Kasey του Camera Conspiracies σε βίντεο τα χώνει στην Canon και την Panasonic και μιλάει για μύθο ότι η πρώτη έχει τα καλύτερα.H πρώτη του εμφανίζει το κόκκινο crushed και κορεσμένο ,η panasonic το μετατρέπει σε πορτοκαλί.Τουλάχιστον στο βίντεο.

Φωτογραφικά σε raw ,οι επαγγελματίες δεν έχουν και τόσο πρόβλημα να δουλεύουν με Sony.

https://www.youtube.com/watch?v=yMjb7sMiAsg

Μα τωρα συγκρινε με την 5dIII ? Γιατι αν συγκρινε με την αντιστοιχη Sony της εποχης της 5D III θα γελαγε το παρδαλο κατσικι.

Ας συγκρινε με την 5DIV ή την Eos R( που νομιζω οτι ειναι λιγο πιο ψυχρη απο την 5DIV με την οποια εχει τον ιδιο αισθητηρα)

Σορρυ αλλα εγω τετοιο "συγκριτικο" δεν μπορω ουτε για πλακα να το παρω στα σοβαρα οταν δεν συγκρινει ομοια πραγματα( ή της ιδιας εποχης)

Αλλιως να βαλουμε και τον παλιο foveon της SD1 μεσα να κλαψει καθε χρηστης bayer αισθητηρα....

Δεν ξέρω αν κάποιος έχει ασχοληθεί με την εφαρμογή JPEGmini πάντως για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια εφαρμογή που μειώνει 50%-70% τον όγκο των αρχείων jpeg που έχουμε χωρίς διαφορά στην ποιότητα εικόνας. Είναι μια εφαρμογή που την χρησιμοποιώ πάρα πολύ και από τότε που την ανακάλυψα ''ξεμπούκωσαν'' οι σκληροί μου δίσκοι. Όσο και αν ''ψύρισα'' τα αρχεία μου δεν μπόρεσα να βρω ούτε στο ελάχιστο κάποια διαφορά στο αρχείο. Δεν ξέρω πως το κάνει άλλα σου λύνει τα χέρια εξοικονομώντας σου χώρο άλλα και βοηθάει και φωτογράφους να μοιράζονται πιο εύκολα και γρήγορα τα αρχεία τους.
Κατεβάστε την trial έκδοση και δοκιμάστε την δεν θα χάσετε. Η τιμούλα από την άλλη είναι λίγο αλμυρή στα 50 ευρώ που την είχα πάρει πριν καιρό.
https://www.jpegmini.com/

Υ.Γ. Δεν ήξερα που να το βάλω, αν κάποιος διαχειριστής θεωρεί ότι πρέπει να πάει κάπου αλλού παρακαλώ πολύ να το μεταφέρει.

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που έβαλες Νίκο αλλά και πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Αναμένω και την γνώση των υπολοίπων αν υπάρχει.

Υπάρχει και το Riot για αυτή την δουλειά, δεν μπορώ να δώσω λινκ με το κινητό.

Το Riot το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, ότι ανεβάζω σε cloud περνά πρώτα από εκεί.
Επιλέγεις πόσο τοις εκατό μείωση όγκου θέλεις και βλέπεις το πριν και το μετά με ένα κλικ σε 1:1

Το θέμα είναι τη μείωση στην ποιότητα υπάρχει από τα προγράμματα αυτά, έχει κανεϊς διαβάσει κάποιο εμπεριστατωμένο τεστ με μετρήσεις και δείγματα ?

Κώστα το ότι υπάρχει μείωση είναι λογικό μιας και αφαιρεί διπλανά πίξελ, το θέμα είναι εάν γίνεται αντιληπτό και πόσο ενοχλεί την θέαση. Αυτό είναι στο μάτι του καθενός.
Προσωπικά σημαντικές φωτογραφίες δεν πειράζω.

Φίλε το μάτι λαθεύει και από μάτι σε μάτι υπάρχουν τεράστιες διαφορες. Εγω το μάτι μου δεν το εμπιστεύομαι σε τέτοιες συγκρίσεις. Και παίζει μεγάλο ρόλο και που βλέπουμε τα αρχεία, τόσο από ανάλυση όσο και από χρωμα κλπ. Γιαυτο είπα αν υπάρχει κάποιο review με πιο σοβαρές μετρήσεις για κάποιο από αυτά τα πρόγραμματα που προτεϊνουμε. Ειδαλως έχουμε και το fastone που κάνει συμπιέσεις , μετατροπές κλπ. και μάλιστα πολύ καλά (και με επιλογή του χρήστη απωλεστικής μεθόδου)

Last edited: