Το Φωτογραφικό chat

Μια Ricoh GR πέρασε για κανά - δυό μήνες απ' τα χέρια μου, αλλά δυστυχώς η συγκεκριμένη δεν είχε σταθεροποίηση. Οπότε τα πλεονεκτήματα του μεγάλου αισθητήρα πήγαιναν περίπατο, άρα ακατάλληλη και για... περίπατο. Επίσης περίεργα raw (και jpeg), με δυσκολία στην διαχείριση χρώματος. Μετά, κάποια στιγμή είδαμε σε έκθεση την ΙΙΙ (νομίζω) με σταθεροποίηση και μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά δεν εστίαζε με τίποτα, ίσως ήταν μοντέλο προπαραγωγής ή κάτι κάναμε λάθος - πάντως τα καρέ που πήρα σε δική μου κάρτα ήταν απαράδεκτα.

Πολύ ιδιαίτερες μηχανές 95% για μερακλήδες που θέλουν διακριτικότητα στην τσέπη τους και δεν γουστάρουν τα κινητά ως φωτογραφικές...

Μια Ricoh GR πέρασε για κανά - δυό μήνες απ' τα χέρια μου, αλλά δυστυχώς η συγκεκριμένη δεν είχε σταθεροποίηση. Οπότε τα πλεονεκτήματα του μεγάλου αισθητήρα πήγαιναν περίπατο, άρα ακατάλληλη και για... περίπατο. Επίσης περίεργα raw (και jpeg), με δυσκολία στην διαχείριση χρώματος. Μετά, κάποια στιγμή είδαμε σε έκθεση την ΙΙΙ (νομίζω) με σταθεροποίηση και μεγαλύτερη ανάλυση, αλλά δεν εστίαζε με τίποτα, ίσως ήταν μοντέλο προπαραγωγής ή κάτι κάναμε λάθος - πάντως τα καρέ που πήρα σε δική μου κάρτα ήταν απαράδεκτα.

Πολύ ιδιαίτερες μηχανές 95% για μερακλήδες που θέλουν διακριτικότητα στην τσέπη τους και δεν γουστάρουν τα κινητά ως φωτογραφικές...
Μήπως ήταν οι παλιές (αρχές μέσα 2000) GR digital;
Εκείνες είχαν μικρό αισθητήρα, οι GR των 2010s έχουν APS-C.
Όσο για IBIS μόνο GRIII και έπειτα.
Όντως το AF ήταν και είναι ψιλομάπα, ποτέ δεν το έφτιαξαν αν και η GRIV έχει ένα τσικ καλύτερο.

Όχι ήταν η GR II APS-C, ο φακός με είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, άψογη κατασκευή, ωραίο feeling, αλλά δύσχρηστη για το στυλ μου...

• Like
Reactions: LongTom
Όχι ήταν η GR II APS-C, ο φακός με είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, άψογη κατασκευή, ωραίο feeling, αλλά δύσχρηστη για το στυλ μου...
Θέλει ιδιαίτερο στυλ, μόνο με το ένα χέρι με λουράκι, focus zone ή μεγάλο f (δηλαδή όσο γίνεται λιγότερο το AF) και σε A priority.
Όλοι όσους έχω δει πραγματικά - όχι σε βίντεο γιουτουμπ - έτσι τη χρησιμοποιούν.

Nikon Stock Skyrockets Amid Rumors of a Sale​

Nikon’s largest shareholder, EssilorLuxottica, is reportedly weighing a major acquisition of the company, sending its stock soaring.
Εάν πωληθεί σε αυτά τα παράσιτα, τότε χαιρέτα μας το πλάτανο.
Θα πάει άκλαφτη η Νίκον που ξέραμε και θα γίνει ακόμη μια νιανια shell εταιρία μέχρι να ρουφήξουν ότι έχει μείνει.

Μαύρα τα μαντάτα εάν ισχύει.

• Wow
Reactions: cacau

Θα πάει άκλαφτη η Νίκον που ξέραμε και θα γίνει ακόμη μια νιανια shell εταιρία μέχρι να ρουφήξουν ότι έχει μείνει.

Σιγά ρε...
Θα έχουμε και ενσωματωμένα Graduated φίλτρα στους φακούς..

Gemini_Generated_NikonZ1.png

Πολυ δυσκολο να γινει κατι τετοιο μονον αν καταρρευσουν οι πωλησεις ξαφνικα.

Μιλαμε για εταιρεια leader στην φωτογραφικη βιομηχανια που προσφατα αγορασε μια αλλη leader στην κινηματογραφικη βιομηχανια δηλαδη την RED.

Εμενα το μονο που με ξενιζει τοσα χρονια ειναι η εξαρτηση της σε αισθητηρες απο την Sony θα περιμενα να φτιαξουν δικους τους - αν και πολυ δυσκολο να ματσαριστει τεχνολογικα η Σονυ, ακομα και Canon που το προσπαθει ειναι ακομα πισω σε αυτο)

Πολυ δυσκολο να γινει κατι τετοιο μονον αν καταρρευσουν οι πωλησεις ξαφνικα.

Μιλαμε για εταιρεια leader στην φωτογραφικη βιομηχανια που προσφατα αγορασε μια αλλη leader στην κινηματογραφικη βιομηχανια δηλαδη την RED.

Εμενα το μονο που με ξενιζει τοσα χρονια ειναι η εξαρτηση της σε αισθητηρες απο την Sony θα περιμενα να φτιαξουν δικους τους - αν και πολυ δυσκολο να ματσαριστει τεχνολογικα η Σονυ, ακομα και Canon που το προσπαθει ειναι ακομα πισω σε αυτο)
Aπό το στόμα σου και στου Θεού το αυτί...

Όσον αφορά τους αισθητήρες... ισχύει αλλά δε ξέρω αν θα μπορούσε να κάνει και αυτό και να το κάνει καλά και να είναι ανταγωνιστική.

Εδώ λες ότι η Canon που είναι οικονομική δύναμη το κάνει αλλά δεν έχει φτάσει τη Sony.. δε ξέρω αν θα μπορούσε να το κάνει καλά η Νικον. (δε ξέρω αν ισχύει αυτό που λέω αλλά αν ήταν να μπορεί να το κάνει, θα το έκανε.... αλήθεια σε dslr d5XXX, D7XXX, D3XXX, D8XX πάλι Sony δεν είχαν?)

Last edited:
Eιναι πολλα χρονια που ειναι δεμενη στην sony η Nikon.

καποια στιγμη υπηρχαν αναφορες για εναν ανεξαρτητο προμηθευτη καπου στο Ισραηλ νομιζω αλλα μαλλον ηταν τετοια η τεχνολογικη υπεροχη της Sony που σιγα σιγα τους παρατησαν

• Like
Reactions: stratigos24
Πάντως το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι η Nikon παρουσίασε σημαντικές ζημιές το προηγούμενο έτος.

Επίσης αναφέρει ότι είναι πιθανόν η εξαγορά να αφορά μόνο το τμήμα οπτικών.

Απάντηση του Gemini Pro:
Η διαδικασία δημιουργίας ενός αισθητήρα διαχωρίζεται ξεκάθαρα σε Σχεδιασμό (Design) και Κατασκευή (Manufacturing). Στην περίπτωση της Nikon, συμβαίνουν τα εξής:

1. Το αστρονομικό κόστος των εργοστασίων ημιαγωγών
Η δημιουργία, ο εξοπλισμός και η συντήρηση ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών απαιτεί επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (CapEx). Η αγορά των αποκλειστικών φωτογραφικών μηχανών (dedicated cameras) είναι πολύ μικρή και ο όγκος παραγωγής της Nikon δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο κόστος.

Εταιρείες που διαθέτουν τέτοια εργοστάσια αποσβένουν τα τεράστια κόστη επειδή κατασκευάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια αισθητήρες για τεράστιες αγορές, όπως τα smartphones, τα συστήματα ασφαλείας, τις ιατρικές συσκευές και την αυτοκινητοβιομηχανία.

2. Σχεδιασμός (Nikon) vs Εκτύπωση στο Πυρίτιο (Foundries)
Το γεγονός ότι δεν τους κατασκευάζει in-house, δεν σημαίνει ότι αγοράζει "έτοιμους" (off-the-shelf) αισθητήρες. Το μοντέλο λειτουργίας έχει ως εξής:

Τι κάνει η Nikon: Διαθέτει δικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Σχεδιάζει την αρχιτεκτονική του εκάστοτε αισθητήρα, καθορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας (π.χ. ταχύτητα ανάγνωσης, dual gain ISO), τη διάταξη των pixels, το κύκλωμα, και τον τρόπο που ο αισθητήρας θα συνεργάζεται στο μέγιστο με τους δικούς της επεξεργαστές EXPEED.

Τι κάνουν τα εργοστάσια: Η Nikon αναθέτει με συμβόλαιο (outsourcing) την "εκτύπωση" αυτών των σχεδίων στο πυρίτιο σε τρίτους κατασκευαστές-φασόν (foundries), οι οποίοι διαθέτουν τις υποδομές να το κάνουν μαζικά.

3. Ποιος κατασκευάζει τους αισθητήρες της Nikon
Ο βασικός κατασκευαστής (foundry) της Nikon τα τελευταία χρόνια είναι η Sony Semiconductor Solutions. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη εταιρική οντότητα από τη "Sony Imaging" (η οποία φτιάχνει τις κάμερες Alpha και είναι άμεσος ανταγωνιστής της Nikon).

Η Sony Semiconductor λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών. Κατασκευάζει αισθητήρες για λογαριασμό πολλών πελατών (Apple, Fujifilm, Nikon, κ.ά.) τηρώντας αυστηρά συμβόλαια εμπιστευτικότητας (NDAs) για τα πνευματικά δικαιώματα των σχεδίων του πελάτη. Στο παρελθόν, η Nikon έχει συνεργαστεί και με άλλους κατασκευαστές, όπως η Tower Semiconductor (TowerJazz), η Aptina (εξαγοράστηκε), η Toshiba και η Renesas.

4. Το μοντέλο Fabless είναι ο κανόνας στη βιομηχανία
Αυτό το μοντέλο παραγωγής (Fabless manufacturing) είναι το απόλυτο στάνταρ στην υψηλή τεχνολογία. Κολοσσοί όπως η Apple, η AMD και η Nvidia σχεδιάζουν τους κορυφαίους επεξεργαστές τους, αλλά δεν διαθέτουν ούτε ένα δικό τους εργοστάσιο κατασκευής· τα δίνουν όλα εργολαβία στην TSMC.

Στον χώρο των φωτογραφικών μηχανών, η Canon είναι η μόνη εξαίρεση που διατηρεί πλήρως in-house εργοστάσια κατασκευής αισθητήρων, κυρίως επειδή ο όμιλος της Canon βγάζει τεράστιο όγκο βιομηχανικού, ιατρικού και εκτυπωτικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη οικονομία κλίμακας (παρόλο που σε ορισμένα entry-level μοντέλα έχει χρησιμοποιήσει και αυτή εξωτερικούς προμηθευτές).

Συνοπτικά: Η Nikon φτιάχνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πώς θα αποδίδει ο αισθητήρας και πληρώνει τρίτους –που έχουν ήδη αποσβέσει τον βαρύ εξοπλισμό– για να υλοποιήσουν το σχέδιο. Το να έχτιζε δικό της εργοστάσιο ημιαγωγών σήμερα, θα σήμαινε βέβαιη οικονομική καταστροφή για την εταιρεία.

Η Panasonic στο παρελθόν, όντας μια εταιρεία με ευρεία γκάμα προϊόντων, συνεργαζόταν με την TowerJazz στην οποία ηταν και μεγαλομέτοχος αλλά αποσύρθηκε. Τώρα δεν ξέρω τι κάνει, δηλαδή ποιός ας πούμε κατασκευάζει τον 25άρη m4/3?

Η Panasonic παρολο το μεγεθος της δυστυχως εχει μια νοοτροπια πολυ περιεργη.

Θυμιζω οτι εγκατελειψε καποτε ξαφνικα την κινηματογραφικη της καμερα που ανταγωνιζοταν την αντιστοιχη Sony (πριν βγει η RED και διαλυσει τον ανταγωνισμο) και εκανε σχεδον 20 χρονια για να ξαναγυρισει στις καμερες αυτες (Σχεδον παραλληλα με την ενασχοληση της με το FF διαβλεποντας οτι το m43 δεν θα παει μακρυα)

Θα μπορουσε ανετα να ειναι αυτη leader στην αγορα αλλα πρεπει να εχουν μαζευτει πολλα σκουριασμενα μυαλα εκει περα.....

Νομιζω οτι ολοι οι αισθητηρες της ειναι επισης sony οπως και της BM (με αστερισκο στον νεο της αισθητηρα για τις καμερες 12k και πανω που ειναι μοναδικοι στην αγορα αρα μαλλον ειναι δικη της παραγγελια και σχεδιασμος.)

Η Panasonic στο παρελθόν, όντας μια εταιρεία με ευρεία γκάμα προϊόντων, συνεργαζόταν με την TowerJazz στην οποία ηταν και μεγαλομέτοχος αλλά αποσύρθηκε. Τώρα δεν ξέρω τι κάνει, δηλαδή ποιός ας πούμε κατασκευάζει τον 25άρη m4/3?
Απάντηση GeminiPro:

Όσον αφορά τον αισθητήρα των 25.2 Megapixel (Live MOS) που συναντάμε στα πρόσφατα μοντέλα του συστήματος m4/3, όπως οι Panasonic Lumix GH6 και G9 II, τα δεδομένα μετά από αυστηρή διασταύρωση είναι τα εξής:

Σχεδιασμός από την Panasonic: Ο συγκεκριμένος αισθητήρας αποτελεί αποκλειστική, in-house σχεδίαση της ίδιας της Panasonic. Δεν πρόκειται για «έτοιμο» εξάρτημα του εμπορίου (off-the-shelf).

Δεν κατασκευάζεται από τη Sony: Είναι ευρέως διαδεδομένη η παρανόηση ότι όλους τους αισθητήρες τους φτιάχνει η Sony. Σε αντίθεση με τον αισθητήρα των 20MP της OM System OM-1 (ο οποίος είναι επιβεβαιωμένα ο IMX472 της Sony), ο 25άρης της Panasonic δεν προέρχεται από τη Sony Semiconductor. Η Sony δεν διαθέτει καν στον επίσημο κατάλογό της αισθητήρα 25MP για το φορμά Micro Four Thirds.

Το εργοστάσιο παραγωγής (Foundry): Η Panasonic ακολουθεί πάγια τακτική να μην ανακοινώνει ποτέ επισήμως ποιο εργοστάσιο αναλαμβάνει την παραγωγή του πυριτίου της. Ωστόσο, βιομηχανικά είναι τεκμηριωμένο ότι η Panasonic πούλησε το τμήμα ημιαγωγών της (την κοινοπραξία TPSCo που είχε με την TowerJazz) στην ταϊβανέζικη Nuvoton το 2020.

Η φυσική παραγωγή των αισθητήρων της Panasonic συνεχίζει να γίνεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις (Nuvoton Technology Corporation Japan). Επομένως, σε επίπεδο αρχιτεκτονικής ανήκει στην Panasonic, αλλά σε επίπεδο φυσικής κατασκευής βγαίνει από τα εργοστάσια της Nuvoton / Tower Semiconductor.

• Like
Reactions: cacau and kbouk