Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση...

Οι ερευνητές του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας, με επικεφαλής τον δρ Γκάρετ Χέλενταλ, δημιούργησαν τον γενετικό χάρτη βάσει συγκριτικής ανάλυσης του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς παγκοσμίως.

«Το DNA έχει πράγματι τη δύναμη να λέει ιστορίες και να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το παρελθόν της ανθρωπότητας», εξηγεί ο ερευνητής δρ Σάιμον Μάγιερς του Κέντρου Ανθρώπινης Γενετικής του Ινστιτούτου Wellcome, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=567739

8E0CD9DD2C97FDFB477A1B375846BBB4.jpg

Παρακάτω στο λίνκ,ο πρώτος διαδραστικός χάρτης της ανθρώπινης γενετικής ιστορίας,που δημιούργησαν βρετανοί και γερμανοί επιστήμονες, καλύπτοντας μια περίοδο 4.000 ετών. Ο χάρτης φέρνει στο φως το διαρκές και πολύπλοκο γενετικό «ανακάτεμα» ανάμεσα στους πληθυσμούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.

Ακολουθείτε τις οδηγιες για να σας δώσει Ελλάδα,Κύπρο....ή ότι άλλο...

http://admixturemap.paintmychromosomes.com/

Last edited:
Πολυ ενδιαφέρουσα σαν σύλληψη μελέτης αλλα το στατιστικό δειγμα ειναι ιδιαίτερα χαμηλό για να βγουν συμπεράσματα, και καποια "λάθη" ειναι μάλλον οφθαλμοφανή. Μελτωντας 8-10 ατομα ανα γεωγραφική περιοχη απλα δεν μπορεις να εξάγεις συμπεράσματα.

Αυτο που θα ειχε ενδιαφέρον ειναι να μεταφερθεί το μοντελο της έρευνας σε κατα τοπους πανεπιστήμια και να γίνουν αναλυσεις ανα γεωγραφικό διαμέρισμα της εκάστοτε χωρας με αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού.

Γιατρέ μου δεν είμαι στατιστικολόγος,αλλά συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα και τέτοιοι επιστήμονες απο την Οξφόρδη,που θα καθώρισαν το δείγμα...

Εξαρτάται φαντάζομαι απο τους στόχους της έρευνας κι απο τις οδηγίες που είχαν απο ανθρωπολόγους.

Στην Ελλάδα το δέιγμα ήταν 20 άτομα.

Last edited:
Και εγώ θα συμφωνήσω με τον Πάνο, το δείγμα είναι τραγικά μικρό και δεν οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα.

471BF5D093254F73F078A61A7BED28B1.jpg

Εμένα,αυτό που κυρίως με εντυπωσιάζει,είναι ότι δεν φαίνεται η επιμειξία με αλβανικούς πληθυσμούς.

Δύο τινά.

-Οντως το δείγμα είναι ανεπαρκές και δεν συμπεριλαμβάνονται μεγάλες πληθυσμιακές μερίδες.
-Οι Αλβανοί έχουν κοινές καταβολές με τα αρχαία "ελληνικά" φύλα.

Επίσης εντυπωσιακός είναι ο κύκλος της Πολωνίας(σλάβοι).

Οι Εγγλέζοι(Σάξωνες) κι οι Σκώτοι (επιμειξία Σάξωνες,Κέλτες...) όντως υπάρχουν κι είναι αρκετοί,ιδίως στην Πελιπόννησο(π.χ επίθετο Σαξώνης).

Last edited:
Αν πω ότι υπάρχει παγκόσμια συνωμοσία εναντίον των Ελλήνων θα με πείτε περίεργο? (αναρωτιέμαι τι βλακείες βρήκαν με μονάχα 20 δείγμα, και έχουν το θράσος και το δημοσιεύουν...)

Εντάξει Χρήστο υπερβολή...

Η έρευνα αυτή αφορά όλες τις χωρες,όχι μόνο την Ελλάδα.

Εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα δικά μας.

Σχετικά πρόσφατα είχαν κάνει σε κάποιον (δεν θυμάμαι σε ποιόν),σε 1 εκπομπή,Test DNA,για να δούνε κ καλά απο που κατάγεται,και βγήκε αρνητικό..δηλαδή δεν τον έβγαλε γνήσιο αμερικάνο!! :Banane0: Βέβαια αυτός μετά άρχισε τις δικαιολογίες.....

Ίδη απο το 2002 είχα συμμετάσχει στο Genographic Project του National Geographic αποστέλλοντας γεννετικό μου υλικό στις ΗΠΑ,κάτι που μου είχε κοστίσει και αρκετά χρήματα..Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για την πορεία μετανάστευσης των προγόνων μου,απο τη Νότια Αίγυπτο,μέχρι το Λίβανο,την Πόλη και τελικά στην Κρήτη,και όχι απ'ευθείας Αίγυπτο-Κρήτη όπως θα περίμενε κανείς.Έχω χρόνια να ενημερωθώ για απο project,όμως τώρα που μου το θυμίσατε θα ξαναμπώ κάποια στιγμή,θα έχει εμπλουτιστεί με πολύ παραπάνω πληροφορία.Το δείγμα πάντως ήταν παγκοσμίως πολύ μεγάλο,καμμία σχέση με 1200 ανθρώπους,

Απάντηση: Re: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Σχετικά πρόσφατα είχαν κάνει σε κάποιον (δεν θυμάμαι σε ποιόν),σε 1 εκπομπή,Test DNA,για να δούνε κ καλά απο που κατάγεται,και βγήκε αρνητικό..δηλαδή δεν τον έβγαλε γνήσιο αμερικάνο!! :Banane0: Βέβαια αυτός μετά άρχισε τις δικαιολογίες.....

Δεν το θυμάσαι καλά...

Ο τύπος ήταν ακροδεξιός και ρατσιστής του κερατά.

Το τέστ έδειξε,ότι κάποιος πρόγονός του,ήταν...μαύρος...:flipout:

Ίδη απο το 2002 είχα συμμετάσχει στο Genographic Project του National Geographic αποστέλλοντας γεννετικό μου υλικό στις ΗΠΑ,κάτι που μου είχε κοστίσει και αρκετά χρήματα..Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για την πορεία μετανάστευσης των προγόνων μου,απο τη Νότια Αίγυπτο,μέχρι το Λίβανο,την Πόλη και τελικά στην Κρήτη,και όχι απ'ευθείας Αίγυπτο-Κρήτη όπως θα περίμενε κανείς.Έχω χρόνια να ενημερωθώ για απο project,όμως τώρα που μου το θυμίσατε θα ξαναμπώ κάποια στιγμή,θα έχει εμπλουτιστεί με πολύ παραπάνω πληροφορία.Το δείγμα πάντως ήταν παγκοσμίως πολύ μεγάλο,καμμία σχέση με 1200 ανθρώπους,

Νίκο τι εννοείς;

Υπήρξες...προϊόν αραβικής επιμειξίας κατά τα περίπου 150 χρόνια που οι άραβες είχαν καταλάβει την Κρήτη ή εννοέις ότι οι πρόγονοί σου,πολύ παλιά ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη ακολουθόντα ςτην διαδρομή που λές;

Re: Απάντηση: Re: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Δεν το θυμάσαι καλά...

Ο τύπος ήταν ακροδεξιός και ρατσιστής του κερατά.

Το τέστ έδειξε,ότι κάποιος πρόγονός του,ήταν...μαύρος...:flipout:

Μπορεί,δεν θυμάμαι ακριβώς την περίπτωση. Το είχε δείξει και η τηλεόραση.....Εκτός και αν μιλάμε για διαφορετική περίπτωση!!

Διονύση το τέστ έδειξε τη μεταναστευτική διαδρομή σε βάθος 10.000 ετών (!!!) αν θυμάμαι καλά..

Φανταστικό!...
Μπορείς να δώσεις κανένα λίνκ κι απο αυτή την έρευνα;

Δεν ψαχνω τιποτα !!!

Θα μου στοιχισει αφορητα να μαθω οτι προερχομαι απο καποιον μπεκρη, πειρατη Σαρακηνο
που ανεβοκατεβαινε τα καταρτια ξεμπερδευοντας πανια ... μεχρι να τον καταπιει η θαλασσα.
Ιδιως εμεις οι Κρητικοι (ακομα και οι ορεσιβιοι, που υποτιθεται οτι ειμαστε οι πιο καθαροι)
κουβαλαμε στον DNA μας οτι σκαρταδουρα κυκλοφορουσε στις θαλασσες της Μεσογειου.

Καλυτερα να υποθετω ... (παρα να θλιβομαι).

ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ???
Τοτε ξετυλιξτε το κουβαρι αφοβα ! :p

Last edited:
Κατι παραπάνω απο μια επαφη με την βιοστατιστικη την εχω (τμημα βιοστατιστικης του παν Αθηνων, συγγραφεας και medical advisor για ερευνες κτλ) αλλα δεν χρειάζεται να εισαι ειδικός για να δεις οτι δεν βγάζει Πολωνούς, Αυστριακους και Γάλλους στο Γερμανικο δειγμα, αλλα Αραβες και Σαρδους... Και αυτο με 4 ατομα....

Σαν μοντελο, εφόσον εφαρμοσθεί σε ικανοποιητικό δειγμα θα εχει πραγματικα ενδιαφέρον.

Πολυ ενδιαφέρουσα σαν σύλληψη μελέτης αλλα το στατιστικό δειγμα ειναι ιδιαίτερα χαμηλό για να βγουν συμπεράσματα, και καποια "λάθη" ειναι μάλλον οφθαλμοφανή. Μελτωντας 8-10 ατομα ανα γεωγραφική περιοχη απλα δεν μπορεις να εξάγεις συμπεράσματα.

Αυτο που θα ειχε ενδιαφέρον ειναι να μεταφερθεί το μοντελο της έρευνας σε κατα τοπους πανεπιστήμια και να γίνουν αναλυσεις ανα γεωγραφικό διαμέρισμα της εκάστοτε χωρας με αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού.

+1

4000 χρόνια που καλύπτει η μελέτη μόνο στην Ελλάδα έχουν συμβεί αμέτρητες μετακινήσεις πληθισμού.... Τα 20 άτομα από που τα πήραν.... Και με τι κρητίρια. Ίσως το πιο βασικό κομμάτι αυτής της μελέτης είναι ο καθορισμός των κριτηρίων επιλογής των δειγμάτων.... Με μόνο 20 άτομα δεν μου λέει κάτι. Συμφωνώ με τον Πάνο. Έπρεπε σε κάθε χώρα να γίνει από κάποια πανεπιστήμια με μεγάλο αριθμό δειγμάτων.